Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Днес в моя мравкариум...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Днес в моя мравкариум...

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
    Тая тема отишла в забавата
    Та какво става с мравките като стигнат дъното? Ей това ме интересува.
    Отиваш и си ги пускаш на мястото откъдето си ги взел, такива едни- облагородени вече...

Коментар

Ако имаше под ръка IP_камера.. можехме да бъдем съпричастни в реално време...
      Поздрави за хобито!
      Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        Като занимание за детето, ми се струва като да е някакси извратено - `Що не вземеш, по най-ретроградния начин да му подариш котка...
        Аааа...аз си познавам детето най- добре. Котка не искам -имам кучета.

Първоначално публикуван от komisar Преглед на мнение
        Котка, ама откъде да намери поне 10 литров буркан и 4 кила син гел... ?
        Няма да стигнат даже. Те днешните котки са по 10 литра и нагоре.
        Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
          Минават в нелегалност, формират терористични клетки и подготвят атентати. Срещу собственика.
          Не могат, гела е прозрачен, за да ги наблюдава правителството(Биг Брадър, собственика, Господ) и да потъпква всеки опит за отклоняване от обществото. А дъното е плексигласово, няма шанс за прегризване.

Първоначално публикуван от komisar Преглед на мнение
          Отиваш и си ги пускаш на мястото откъдето си ги взел, такива едни- облагородени вече...
          Като стигнат дъното се облагородяват, без да ходят в затвора?
          В затвора попадна на хора и стана човек

Коментар

Ники живо се интересувам как се развиват мравките, давай инфо как са днес.

Коментар

Първоначално публикуван от Явор-Vromos.com Преглед на мнение
              Ники живо се интересувам как се развиват мравките, давай инфо как са днес.
              Здравей!

За момента не знам какво става, защото съм на работа и ще се прибера късно.

Иначе - след като снощи ги видях в действие и се въодушевих - тази сутрин останах разочарован. Снимах много набързо - без лещи и увеличения - това, което е по-скоро странна картинка:

Повече от половината се бяха скупчили около изкопаната яма и вътре в нея (!?).

Бяха пасивни - като задрямали, но нямаше нови смъртни случаи. Съмнения имам само за една.

Не беше направен опит да се дълбае в никоя от другите дупки, които пробих за "подсказване" (така препоръчва упътването).

(Тъй като постоянно си търся грешки, които може-би-са-объркали-работата, взех да си налагам ограничения. Вече не ги снимам със светкавица, нито с включен звук на фотоапарата (Чуват, да видиш! И се стряскат!). Не разклащам контейнерчето, за да проверя кои са живи и здрави, а просто дълго ги разглеждам. Снощи предположих, че предпочитат да работят на тъмно; затова сутринта ги оставих на спуснати пердета.)

Ако по-късно тази вечер, видя съществена промяна, ще се обадя пак.

Поздрави!
              Искам България чиста!

Коментар

Интересно, дали все пак зависи от вида мравки? Може би гела е предвиден за по-дребна порода - плътност, еластичност, общ обем и т.н., на тия едри "добитъци" може да им изглежда подозрително, а дребосъците да го приемат за нормално. Все пак е трудничко да накараш един сенбернар да се чувства добре в къщичка, предвидена за самотен пекинез
                О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

на един два които съм заглеждал , винаги имаше тъмно място ( все пак в мравуняка е тъмно) да не би това да е проблем.
                  байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                  Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                  Суперспам - спама на суперите

Коментар

Здравейте!

Тази вечер стана една седмица от заселването на мравкариума.

Обитателите са общо взето здрави и действат, макар не така пъргаво, както биха го правили в родния мравуняк.

Мисля, че посвикнаха да копаят в гела. Новото за последните 2-3 дни е значителното и бързо разширяване на дупката в лявата страна. Тя допира до самото стъкло - то е напълно изчистено от гел, като облизано. Не знам как са смогнали.

Тази дупка е изкопана, впрочем, без да има пробив за улесняване или подсказване, т.е. 100% по мравешка инициатива. Любопитно е, че там рядко се виждат повече от 4-5 мравки и човек се чуди кога успяха да стигнат толкова дълбоко.

Растат и хълмчетата от парченца гел (това, което прилича на захар). Също е загадка как смогват - много рядко се вижда тичаща мравка, захапала такова парченце.

Дупката вдясно все така остава любимо място за голямата част от населението. Пъхат се вътре като в торба. (От време на време излизат от там доста енергично.) Вътре се копае, но бавно. Така че слизането надолу е едва забележимо.

Има още едно-две неща за отбелязване, но първо искам да ги погледам още малко, за да не избързвам с изводите. Така или иначе, изглежда ясно, че видимите промени в колонията няма да са толкова бързи, колко очаквах в началото.

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                    Интересно, дали все пак зависи от вида мравки? Може би гела е предвиден за по-дребна порода...
                    Едва ли е така. В самото упътване препоръчват да се заселват по-едри мравки. А и моите не са от най-големите. Те са по-скоро от категория "тежка полусредна". В Рила съм виждал далеч по-яки.

Поздрави!
                    Искам България чиста!

Коментар

От един и същи мравъняк ли ги събра всичките? Играят ли отборно според теб или е всеки за себеси?
                      Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                      0888 315 794
                      LZ1UPI
                      A1 (Rh+)

Коментар

Какво става, да не са станали двуметрови мравки от гела и да са изяли дядо Ники?

Коментар

Сега ми идва на ум една идея!
                          Защо не си уловиш млада царица и да я пуснеш вътре.
                          Обикновенно пролетно време от мравуняците излизат крилати мравки- мисля че това бяха младите царици,които се пръскат и си правят нови мравуняци.
                          Защо не опиташ да видим какво ще стане!
                          Поздрави!
                          Не знам за какво е малкия лост на Джипа ми!!!

А това е поздрав за всички ФЕНОВЕ-http://vbox7.com/play:3dc959bd

Коментар

Първоначално публикуван от EXALIBUR Преглед на мнение
                            Сега ми идва на ум една идея!
                            Защо не си уловиш млада царица и да я пуснеш вътре.
                            Обикновенно пролетно време от мравуняците излизат крилати мравки- мисля че това бяха младите царици,които се пръскат и си правят нови мравуняци.
                            Защо не опиташ да видим какво ще стане!
                            Поздрави!
                            Само трябва да вземе и царче. Те също са крилати, не знам по какво се различават.

Коментар

Ами да нагребе повечко, па белким се паднат от различни полове-със и без топки!!!
                              Не знам за какво е малкия лост на Джипа ми!!!

А това е поздрав за всички ФЕНОВЕ-http://vbox7.com/play:3dc959bd

Коментар

Здравейте!

От заселването се изтъркаляха и две седмици (в събота вечерта) без да има някаква зрелищна промяна. В по-голямата част от денонощието мравките кротуват, като някои правят това с постоянството и старанието на игуани.

Това поведение улеснява снимането. Така например беше регистрирано първото на Балканския полуостров научно наблюдение на горска мравка пред криво огледало.

Но все пак се работи, предимно около 21 - 23 часа, когато са извънредно пъргави, а вероятно и в други промеждутъци, за които не съм забелязал система. Копаят само в двете вече известни дупки, като напредъкът е по-видим в лявата (на тази снимка), по-новата.

Доста по-широки са и входовете на "шахтите", повече са парченцата гел. Освен това и стените вече са омазани, нещо което се очакваше според упътването за експлоатация на мравкариума.

Като цяло са добре. В последната седмица извадих само една умряла мравка. Мисля, че вътре има още една, но не съм сигурен, защото днес не я виждам на мястото, където беше вчера. Или всъщност е жива, или другите са я погребали. Това последното не е майтап, за този обичай също пише в упътването.

Известно време се опасявах, че мравките са превърнали първата (дясната) дупка, в която и досега предпочитат да се натъпчат, в нещо като гробница. Но наблюденията ми показаха, че вътре много и постоянно се шава. А наблюденията станаха възможни защото и тази дупка на едно място е разширена до самото стъкло.

На вашите въпроси.

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                                От един и същи мравъняк ли ги събра всичките? Играят ли отборно според теб или е всеки за себеси?
                                Мравките са само от един мравуняк - от там ги взех още преди да прочета, че космическото жилище не бива да се събират обитатели от различни места и разновидности.

Само два-три пъти забелязах поведение, което бих нарекъл колективно. От друга страна, ако на обект "лява дупка" в даден момент има повече от една мравка, не след дълго вътре и около входа се събират още няколко. Любопитни са случаите, когато се събират две мравки плътно една до друга и сякаш си говорят; могат да останат така много дълго време без да правят нещо видимо.

Спречкванията са сравнително чести. Но боевете са изключително кратки и завършват без жертви и щети. Враговете се полуизправят под наклон 30-45 градуса и се захапват взаимно. Много бързо победеният мравок се отказва и пада обратно на 6 крака, а победителят нито го преследва, нито изобщо му обръща внимание (предполагам даже не му се подиграва). Поучително...

След доста опити успях да снимам що-годе приемливо един мравешки дуел. Забележете как боецът вдясно се е запънал с крак в плексигласовата стена. Не знам дали правилата позволяват това. Във всеки случай той победи.

На въпроса на Ivan_J отговорът ми е, че засега не съм изяден, затова пък самата идея за ДВУМЕТРОВИ мравки твърде много ме притеснява, тревожи, огорчава и опечалява.

Защото двуметровата мравка би изглеждала разстройващо, даже видяна в гръб.

Ако пък в лице я видите така...

... имайте предвид, че е започнала да се ядосва. Майтапа настрана, когато внезапно завърти глава и разтвори челюсти, не за да захапва, е раздразнена или разтревожена. Десетина пъти видях този жест в предбойни ситуации - забавно е, но страшно му подхожда изръмжаване. А кой знае, може и да си имат мравешки начин да ръмжат.

Ето, впрочем, една много, много ядосана мравка, направо бясна:

На всичкото отгоре се опасявам и ужасявам , че двуметровите мравки вероятно ще запазят скоростта и рефлексите, на които се радват като половинсантиметрови. Мерси! Никакъв шанс! Предпочитам да се срещна с лъв или динозавър, поне ще имам някоя друга секунда да си потичам на воля.

Ами това е засега.

Поздрави!

P.S. За малко да пропусна без коментар ценната идея да уловя царица и царче, което пък да разпозная по топчиците. Тази идея ме върна години назад, когато двамата с мой много близък човек и добър приятел получихме отговорната задача да купим десетина млади ярки от култовия хайван-пазар в град Раковски. И двамата честно си признахме, че нищо не разбираме от полово разграничаване на млади пернати. И постъпихме хитро - на самия пазар тръгнахме да търсим разбирач. Успехът беше смайващ: обсадиха ни 7-8 разбирачи, тъй че ни оставаше само да си изберем най-убедителния. Той от своя страна ни избра ярките. Ние ги купихме, метнахме ги в багажника, гордо ги доставихме, те пораснаха и нито една, повтарям нито една !!! от тях не се превърна в кокошка. Знам че звучи като виц, но е факт: купили бяхме само петлета.
                                Искам България чиста!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X