Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Днес в моя мравкариум...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Днес в моя мравкариум...

... можеше да се види, например, това:

Както и това:

Същинската цел обаче е различна - тунели, галерии и конструкции.

Следното нещо ми го подариха синовете за рождения ден, преди повече от три месеца.

Изглежда просто, обаче е космическо. Съдинката е пълна с гел, който хем е храна, приемлива за мравките (според хората), хем в него може да се прокопае и построи нещо като мравуняк.

Разработено било в НАСА, за да може да се изследва как се справят мравките в условия на безтегловност и космическа самота. (Същинските мравуняци не издържат ускоренията, тунелчетата се рушат, царицата майка се стресира и експериментът пропада.)

Можете да си представите с какво нетърпеливо нетърпение очаквах началото на сезона, в който да е възможно да заселя своя космически мравкариум. (В упътването го наричат "мравка-квариум", но ми звучи квакащо и несериозно.)

И ето - в събота, 26 март за първи за тази година ме упътиха към вече работещ мравуняк. И мравките са добри - яки и бързи, старопланинска порода. Балканджийчета.

Та вече си имам заселници за мравкариума. Опасявам се обаче, че краят на нетърпеливото нетърпение е и начало на проблемите. (Подобно съвпадане на края на първото с началото на второто се среща често, не само в науките, а и в живота, включително и най-вече във връзка с любовта. )

Следвайки упътването, първо пробих в синия гел 4-5 дупчици, които да улеснят мравките да задълбаят надолу. Това беше лесно, само дето дупчиците вече се позатвориха.

В упътването пише още "сипете 20-25 мравки". Сега знам, че този който го е писал, никога не е сипвал мравки,

особено от пъргава и хаплива старопланинска порода,

особено в тясна и плитка съдинка.

То и в живота е така - едни са сипвали мравки и знаят каква е работата, а други пишат правилата и препоръките за сипване на мравки. И после се чудим каква стана тя и накъде върви България...

Освен това в родния си мравуняк мравките не се съгласиха да влязат в буркана по чист и подреден начин. В резултат онази част от тях, която беше "сипана", беше сипана заедно с клечици и сламки. Ето така:

А като почнах да вадя сламките забелязах друго разминаване с упътването. Там пише, че мравките минават с малко въздух, но е хубаво контейнерът да се отваря "за няколко секунди през една-две седмици". Може би... Обаче щом едва-едва подвигнеш капачето, се изстрелват - милите, по най-светкавичен начин в посоката, от която им е замирисало на въздух.

И въобще - като ги гледаш преди да са усвоили синия космически гел - си викаш "Тези симпатяги постоянно нещо намислят и правят". И - честно казано - ми домъчнява за моите квартиранти и затворници. Нещо, което никога не съм усещал, гледайки аквариум с екзотични рибки.

От дупките в гела, впрочем, се заинтересува само една мравка и то за малко. Ето я на снимката:

Може би историята на мравкариума ще се окаже скучна, може би от нея ще излезе нещо интересно и поучително.

Така или иначе, известно време ще ви информирам периодично и добросъвестно какво става там, в синия гел. Пък вие мислете струва ли си да подарите мравкариуми на децата си (респективно на бащите си ).

Поздрави!
    Искам България чиста!

От: Днес в моя мравкариум...

Интересна джунджурия, е тоз "мравкариум"..Като се поразвият в тунелите, ще е по интересен за окото..
    За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
    Honda Dominator 650
    088ЧЧ93979-->Борис
    0878956Ч38-->Борис

Коментар

И аз мислех да си взема такова до момента в който разбрах, че мравките вътре са без "царица" и всъщност не можеш да гледаш реалния им цикъл на живот и възпроизводство, а само да ги наблюдаваш как ядат и после умират ... доста безнадеждно в сравнение с множашите се гупи да речем. Истината е, че ми е много интересно да разказваш и вече съм абонат на темата, тъй че давай всекидневни отчети
      Ако не свършва добре, значи не е свършило!
      0888 315 794
      LZ1UPI
      A1 (Rh+)

Коментар

Никой не ти пречи да пуснеш пълноценно семейство. Тогава няма и да се устремяват веднага навън.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Никой не ти пречи да пуснеш пълноценно семейство. Тогава няма и да се устремяват веднага навън.
          А царица от къде да намери
          Лудак

Коментар

Първоначално публикуван от demo_1 Преглед на мнение
            А царица от къде да намери
            От мравуняка де. Просто трябва да разкопае внимателно.

Коментар

Mалка e кутията за да се получи получи пълноценна ферма.
              http://wn.com/How_to_build_an_ytong_ant_nest_Part_2
              О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Това е нещо нова за мен , ще следя темата.Какви неща имало...
                „Дори водата придобива лош вкус, щом се взема по рецепта.“

Коментар

Не върви като по сценарий или по картинка. Поне засега.

В упътването към нещото пише, че на мравките им трябват 24 - 48 часа, за да започнат да копаят. Това е времето, необходимо да свикнат със съвсем новата "космическа" среда и храна.

До 48-ия час (вечерта на 28 март) моите мравки не бяха показали никакво намерение да благоустрояват средата и да усвояват храната. Напротив, сновяха по научния американски гел и по плексигласовите стени, сновяха мързеливо и безцелно, и с тенденция да се скупчат една върху друга в двата края на контейнерчето.

(Това ме подсети, че са от района на Искърското дефиле. Един от шопските лафове беше "И сам да съм у рейсо, па че се бутам". Да не говорим за:
                  - Мога да копам.
                  - А друго какво можеш?
                  - Мога и да не копам.
                  )

Тази сутрин обаче имаше видима промяна - а именно разпръснати парченца гел. Приличат на мини-снежинки.

Явно в голямата си част парченцата са от единственото място, където някои от мравките проявяват известен (т.е. слаб) интерес към копането.

А им бях направил няколко дупки, за да ги улесня!

Не знам точно как мравките добиват гел. Някои неща, които човек може да види с лупа или на снимки, са интересни, но подвеждащи. Искам да кажа, че мравките (поне когато са в кутийка) НЕ пасат гел.

Една от вероятните ми грешки е, че заселих повече мравки, отколкото се полага по документи. Там пише около 20, а в моя случай бяха между 30-40. При това са едрички.

Не съм забелязал по-малкото пространство за толкова много мравки да е довело до канибализъм. (Не знам дали го има при мравките, но той си е човещинка и следователно е широко разпространен в животинския свят.)

Забелязах обаче доста сбивания. Едно даже снимах, макар и разфокусирано:

Грешката със свръхзаселване - уви - е на път да се поправи сама. Днес извадих 9 покойни мравки.

Имам чувството, че има още една-две в същото положение. Тази смъртност е определено по-голяма от статистически приемливата. Едно възможно обяснение е, че доста мравки сериозно пострадаха при опит за бягство, докато вадих от мравкариума сламки и боклучета. (Това е доста сложен процес; ще го обясня само ако има нужда.)

Такива работи, засега.

Надявам се, че ще има още живот и случки. Както е известно,

МРАВКИТЕ НЕ СЕ ПРЕДАВАТ

Поздрави!
                  Искам България чиста!

Коментар

Ще я следя с интерес.

Коментар

Последни новини!!!

Разработиха се! И имат организация!

5-6 мравчоци дълбаят дупката, за която преди малко качих снимка. Дупката е поне двойно по-голяма, сравнена със снимката. Изкопаните парченца се връчват на други трудещи се, а те търчат да ги оставят в другия край на контейнера. И се стараят - краката си ще потрошат.

Няма за кога да снимам, че утре съм отрано на работа! Но ще проследя какво става на обекта.

Поздрави!
                      Искам България чиста!

Коментар

Намерил съм си същият мравкариум за 50 кинта със светодиодно осветление и ще следя с интерес темата дали си струва да го поръчвам.

Коментар

Първоначално публикуван от Явор-Vromos.com Преглед на мнение
                          Намерил съм си същият мравкариум за 50 кинта със светодиодно осветление и ще следя с интерес темата дали си струва да го поръчвам.
                          ...линк, че е интересно
                          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от Р.Якимов Преглед на мнение
                            ...линк, че е интересно
                            Е бей от острова.

Коментар

А този гел дали не е едно обикновенно нишесте, ама не на Йоткер ами от тея от 30ст. българските,прозрачно,синьо? Сварено и готово за ядене- трябва да се пробва!
                              Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X