Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За и против брачните договори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За и против брачните договори

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
    закон, който реално в 99% от случаите е на страната на майката.
    Законът е на страната на децата. Майката е само проводник на техните интереси. Другото са извъртания как да си приберем бойлера и печката, защото другия пръв е хванат да кръшка.

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    А как допреди 30-50 години почти всички бракове са си изкарвали до смъртта на единия партньор?
    По много проста причина. Преди 50 години извънбрачните деца, техните родители и просто разведените хора са били силно репресирани. Преди още 50г разводите са били изобщо невъзможни, а думичката "незаконороден" е отнемала изобщо правото на социален живот. Така и баба знае да обяви брака за естествен (всъщност, точно баба най-добре знае колко и струва съжителството с дядо, но е нямала думата, както и дядо).

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Законът е на страната на децата. Майката е само проводник на техните интереси. Другото са извъртания как да си приберем бойлера и печката, защото другия пръв е хванат да кръшка.

По много проста причина. Преди 50 години извънбрачните деца, техните родители и просто разведените хора са били силно репресирани. Преди още 50г разводите са били изобщо невъзможни, а думичката "незаконороден" е отнемала изобщо правото на социален живот. Така и баба знае да обяви брака за естествен (всъщност, точно баба най-добре знае колко и струва съжителството с дядо, но е нямала думата, както и дядо).
      Ясене, и на базата на какво съдът решава, че САМО майката може да бъде проводник на техните интереси? Бащата защо да не може? Защо да не му се предоставят на него родителските права заедно с къщата и жената да плаща издръжка. Е тва не мога да разбера.

Относно невъзможността да се развеждат бабите и дядовците ни-не е вярно, можели са. Да не мислиш, че хората от хайлайфа в София са се женили до живот? Баба ми почина преди петнадесетина години на 83 и беше разведена поне от 50 години. И е била женена в Русе. Доста богата, между другото. А по селата мъжът е можел да изгони жена си ако е искал-нали от там идва думата "парясница".
      Изобщо, това което трябва да се промени е дискриминационното отношение към мъжъ от съдъ и разбирането, че за децата може да се грижи само майката. Защото именно децата сега са най-силният аргумент на жените.

Коментар

Първоначално публикуван от hun_ter Преглед на мнение
        Щото то кво излиза, че жените имат касови апаратчета вместо сърчица...касират ли касират, а ние балъците си мислим, че ни обичат...
        Момиченцата като малки си играят с кукли , а момченцата с коли...виж като пораснат обаче става точно обратното...момиченцата харесват лъскави коли, а момченцата лъскави жени...
        Абе страна работа...
        Е скъпи дами нали искахте еманципация...те ви я...равенство...те ви го и него...що рипате срещу брачен договор...
        ..
        Хайде пак - обобщения за жените. Влез в "БГ мама" и ще видиш обобщения за мъжете. Обективност!
        Къде, бе човек, видя дамите да рипат срещу брачния договор? Поне в тази тема.
        Я пак да поясня - законът/договорът е и за двете страни.
        Но законът не може да ви определи какви жени да харесвате.
        Сами си ги избирате. Според собствения си вкус. Избирате си ги като касички - носите си последствията.
        Избирате си ги като опора в живота - имате я, ако сте достойни за нея.
        Работата ми е такава, че ме среща предимно с умни, успели жени. Сами си купуват и колите и жилищата, сами си плащат ипотеките и лизингите. Доста от тях получават повече от мъжете си, а друга част - драстично повече.
        Брачните договори са и за тях.
        Прави ми впечатление, че много от умните, амбициозни млади жени също не искат да сключват брак. "Аман от хленчещи неудачници, които стават само за донори (на деца)", както се изразяват доста от тях.
        Е, има и трети вариант - съюз на хора, основаващ се не на гръдната обиколка, обиколката на бицепса или парите на мама и тате. Съюз на хора, които взаимно се уважават, всеки намира опора в другия и имат нужда да са заедно "в бедност и богатство, здраве и болест - докато смъртта ги раздели". Това се надявам да са разбрали синовете ми. Че не само не е лесно да впечатлят умни, свестни и достойни момичета, а трябва и да успеят да ги задържат. Но си струва.
        Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Не мога да разбера какво сте се завайкали за това, че мъжът оставал гол. Е, не е правилно разбира се, но нали е здрав и има възможност да си направи друг дом. Докато за една жена останала сама с децата това е почти невъзможно. Освен да търси някой друг, с дом...
          А децата се дават на майкта защото никой не може да се грижи така за тях като собствената им майка. Колкото и някои мъже да си мислят, че могат-не, не могат. Освен в някои изключения, но затова се наричат така-изключения.

Орлине, за втори път казваш, че "ако жената те обича-ще подпише". Не е ли егоистично това-да мислим как да си вържем гащите с надеждата, че тя ни обича и ще подпише. Къде остава зачитането на достойнството на другия? Представяш ли си как ще се чувства тя след като и бутнеш договорчето? Ако на мен любимата ми поднесе такава хартийка-не знам, може и да подпиша защото "я обичам". Но със сигурност след поднасянето на договора любовта ми ще е с една идея по-слаба. А жените са по-чувствителни на тази тема, така, че се сещай.

Я да ви питам вас-привържениците на договорите-колко от вас имат такива?
          Ако имат-по спокойни ли сте, а ако нямат-ами опитайте се да накарате половинките си да подпишете.
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

[QUOTE=Димитър Желязков;1459821
            Моето мнение е, че ако не познаваш добре човека с който искаш да прекараш живота си, или не си сигурен в него, или имаш съмнения и опасения за евентуална бъдеща раздяла, или...
            ... значи това не е правилния човек.[/QUOTE]
            Да де,ти може да си сигурен,но другия да не е и ти да не занеш...нали!

Коментар

Мога ли скромно да питам поддръжниците на брачния договор и едновременно противници на предбрачния такъв... В какво намират разлика между двата? Щом любовта е несъвместима с договори - как е съвместима с брачния договор, а всичко друго е ерес? И в двата договора - за любов не се и поменува!
              Първоначално публикуван от Кольо
              А децата се дават на майкта защото никой не може да се грижи така за тях като собствената им майка. Колкото и някои мъже да си мислят, че могат-не, не могат.
              Каза го като догма и предразсъдък, но просто приеми, че може да е дълбоко невярно!

п.с. напушва ме на смях - по времената, в които са живели едни по-достойни от нас българи ... чорбаджи Иван по всяко време да може да бъде изгонен от шавливата си съпруга ... хахааа!
              Последно редактирано от Rabin; 05-03-11, 09:25.

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Желязков Преглед на мнение
                Моето мнение е, че ако не познаваш добре човека с който искаш да прекараш живота си, или не си сигурен в него, или имаш съмнения и опасения за евентуална бъдеща раздяла, или...
                ... значи това не е правилния човек.
                Да де,ти си сигурен,но другия може да не е и ти да не знаеш...нали!

Коментар

Я да ви питам вас-привържениците на договорите-колко от вас имат такива?
                  Ако имат-по спокойни ли сте, а ако нямат-ами опитайте се да накарате половинките си да подпишете.
                  Аз имах!Казвам "имах" защото вече брак нямам.Щастливо разведен съм от 7-8 години.Предложението за предбрачен договор дойде от НЕЯ!(хамериканкъ).Дойде не с бумагите в ръка да ги подпиша,а ми обясни защо е добре и за ДВАМА ни след като ще имаме договор "брак",който юридически е тромав и далеч от съвършенството да има и предбрачен такъв.Даде ми време(не срок)да помисля и обмисля "нещата".Отидохме ДВАМАТА при адвокат да оформи "нещата".Благодарен съм и че го направихме.Както съм писал по-горе при раздялата/развода си спестих/МЕ много време,средства и главоболия.
                  П.П. Забелязвам ,че дискусията много се е изродила! Децата НЕ са предмет на предбрачен договор, а не спирате да го обсъждате...Както и кучета и котки и прочее жива"стока".И темата е "ЗА и против П.Б.", а не "За и против брака"....както не е за женската еманципация....и т.н.
                  П.П. не е нужно да "НАКАРАМЕ" някого да подписва каквото и да било!...
                  Последно редактирано от goshko-loshko; 05-03-11, 09:09.

Коментар

... Я да ви питам вас-привържениците на договорите-колко от вас имат такива?
                    А бре, Кольо, на тия договори им викат ПРЕДбрачни. След 17-годишен брак май е малко късно човек да си кара половинката да подписва.

Както се каза 100 пъти - никой никого не задължава да сключва предбрачен договор. Дали да има такъв или не си е въпрос на всяка конкретна двойка.
                    Но наистина един такъв договор ми изглежда много подходящ за мъже, които живеят с мисълта, че девойките ги дебнат за да им вземат имането.
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

• От: За и против брачните договори

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                      ...
                      Но наистина един такъв договор ми изглежда много подходящ за мъже, които живеят с мисълта, че девойките ги дебнат за да им вземат имането.
                      Ако беше само това - нямаше да напиша и 2 реда в тази тема.
                      Аз визирам следния вариант: събираме се двамата голи като пушки. След като се уталожат нещата, изплати се апартамента (примерно продали са имоти от родителите на 2-те страни) и детето се появи - тя започва да си вярва, че взема единствените правилни решения и започва да се опитва да контролира абсолютно всичко еднолично. Под предлога, че ако не носиш всичко до последната стотинка да ги потребява по нейно осмотрение - тя ще те изгони. И това се казва в напълно прав текст! То поне смислени неща да купуваше, а то се напълни с телешопи и дрънкулки, за които "трябваше" да плащам!
                      Аз дето не съм се женил съм гледал този филм, ама имах само една раница и нямаше дете. В класическия семеен вариант нещата се получават много грозни! Дори да не се стигне до развод - елементът на изнудването може да продължава през целия ти съзнателен живот. И това само защото практиката показва, че детето и всички имоти остават при жената...
                      Или започваш безропотно да слушаш и носиш всичко, или ти вземат всичко, че и дължиш издръжка... ако мога да го кажа с няколко думи!
                      п.с. в един от предните постове сравниха особено уместно мъжа с "донор"!
                      Последно редактирано от Rabin; 05-03-11, 11:17.

Коментар

Нещата отиват към "гражданска отговорност" и/или "автокаско" .
                        Предполагам се досещате за разликата с това, което третира обсъжданата тема......

Съгласен съм с Чавдар-нека го има като опция, приложим е в някои случеи, но не приямам да бъда страна по такъв договор. Защото явно съм имал щастието да разбера, че "любовта е сляпа" , т.е-има ли я, за никакви договори не може да става дума! Любовта е силно чувство, което разума не може да контролира! Още веднъж:-Има ли разум, няма любов!

Забелязвам че много "материално" се мисли в последно време за сметка на духовното.
                        Капитала изяжда душата........
                        Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Коментар

Първоначално публикуван от agogov Преглед на мнение
                          ...
                          Съгласен съм с Чавдар-нека го има като опция, приложим е в някои случеи, но не приямам да бъда страна по такъв договор. Защото явно съм имал щастието да разбера, че "любовта е сляпа" , т.е-има ли я, за никакви договори не може да става дума! Любовта е силно чувство, което разума не може да контролира! Още веднъж:-Има ли разум, няма любов!

Забелязвам че много "материално" се мисли в последно време за сметка на духовното.
                          Капитала изяжда душата........
                          Моля поне един от противниците на ПБД да каже бракът не е ли договор? И защо той не пречи на прословутата "любов", а ПБД пречи?

Коментар

• Първоначално публикуван от lazarlk Преглед на мнение
                            Ясене, и на базата на какво съдът решава, че САМО майката може да бъде проводник на техните интереси? Бащата защо да не може? Защо да не му се предоставят на него родителските права заедно с къщата и жената да плаща издръжка.
                            Защото биология. От земноводните насам, женските се грижат за децата и еволюцията/създателят са ги снабдили с много неща, които мъжките нямат за тази цел. Другото е изключение, най-често комедийно, но за тези, които го преживяват, не е точно комедия. Ролята на мъжкия още от тези времена, ако изобщо съществува такава след слизането му от женската, е да влачи ресурси в гнездото и да пречи на разни други да изядат женската и малките. Ние, хората, нищо ново не сме измислили. Т.е. измислили сме и то не струва много.

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                            Каза го като догма и предразсъдък, но просто приеми, че може да е дълбоко невярно!
                            ...ама само може да е невярно. Обикновено си е вярно, даже и когато на мъжа не му се струва така.

Мога ли скромно да питам поддръжниците на брачния договор и едновременно противници на предбрачния такъв.
                            Брачен и предбрачен договор е едно и също, някой не чете. Сключва се преди брака и представлява обикновен договор, който влиза в сила при сключването на брака (бракът сам по себе си е договор, но той не се афишира като такъв, с други особености и в него съпрузите са едната страна).

Първоначално публикуван от agogov Преглед на мнение
                            не приямам да бъда страна по такъв договор.
                            Значи няма да се ожениш никога. Няма ли брачен договор, няма кой да сключи брака, затова законите са направени така, че винаги имаш брачен договор - разписан в закона, ако ти не се погрижиш за друго.
                            Последно редактирано от Ясен; 05-03-11, 11:44.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              ...ама само може да е невярно. Обикновено си е вярно, даже и когато на мъжа не му се струва така.
                              Знам, че ще кажеш, че е изключение, ама да не ти дава Господ да попадаш на женския вариант на безотговорен пияница. Покрай промиването от рекламите - сякаш жените са по-малко резистентни. Пак ще кажа - ако не си виждал за какво става въпрос - си щастливец! Кошмара като се върнеш от работа и да те почват от вратата с безумни скандали - аз и в казарма съм ходил, и ми е било по-спокойно като сравнение със "семейния уют"! Вярно всеки трябва да си пати от простотията, ама защо и мен зорлем да ме пишат към будалите? По телевизията казали, и трябва да се тича да се купи... няма такава простотия! Както се досещаш - със заеми, естествено! Покриването на които изяжда 80% от доходите в къщи! Вече започвам да си отговарям на въпроса защо огромното мнозинство от ТВ посланията са толкова дебилни - ами насочени са съм таргет, който се поддава!
                              Последно редактирано от Rabin; 05-03-11, 11:55.

Коментар

Моля поне един от противниците на ПБД да каже бракът не е ли договор? И защо той не пречи на прословутата "любов", а ПБД пречи?
                                Не разбрах връзката на цитата с въпроса, но ще отговоря:

Вид договор ще да е, но както Ясен обяснява, третира отношенията по-скоро на брачната двойка(в нашия случай двойка) към обществото и обратното, а не отношенията между съпрузите и затова 'не пречи на прословутата "любов"' .Създава една клетка в обществото. Всеки сам решава влиза или не в тази 'клетка'-преносно или не. Никъде не твърдя, че самото 'подписване' е задължително!
                                Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X