Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За и против брачните договори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За и против брачните договори

Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
    ... Просто ми е тъжно за вас.
    И за вас... В резултат на тия неща има точно толкова самотни жени, колкото и мъже. Дуализъм... няма начин да има противопоставяне между половете, защото всички са еднакво потърпевши.
    Всъщност, сякаш на мъжете даже не им пука толкова, но тук оставям всеки да ме поправи Аз поне не се оплаквам!
    Последно редактирано от Rabin; 04-03-11, 17:10.

Коментар

Абе жените разсъждават, пишат, пънат се да доказват, ама детето и парите са все при тях. Я да им го отнемаха в 99% от случаите като на мъжете, друга песен щяха да пеят. ПОсле всички били еднакво потърпевши-е как, като аз примерно виждам детето си 2 пъти в месеца. А и до сега не съм чул мъж да заживее в къщата на бившата си жена-някой ако е чул, да каже.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
        ... В резултат на тия неща има точно толкова самотни жени, колкото и мъже. Дуализъм... няма начин да има противопоставяне между половете, защото всички са еднакво потърпевши......:-)
        В резултат на кои неща? На брачните договори ли? Ами те не са задължителни. Искате - сключвате. Не искате - не сключвате. Лична преценка.
        И се учудвам на избора на заглавие и анкета. Какво значи "против договорите"? Против това, комшията да сключи договор с жена си ли? И ако е сключил, значи е втора категория, а който не е сключил - първа?

И хайде да беше останала дискусията само в рамките на договорите - иди дойди. Не е първата тема в която се пише за нещо без да се познава. Ама темата се изроди в поредните обобщения - "жените такива", "жените онакива". Ами на който не му харесва - да живее с мъж тогава. А който не харесва никого, освен себе си - да живее сам. Какъв е проблемът?
        Жени - всякакви.
        Мъже - също.
        Рискът да се попадне на боклук е еднакъв и за жените и за мъжете.
        Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Първоначално публикуван от Danika Преглед на мнение
          В резултат на кои неща? На брачните договори ли? ...
          Не, в резултат на тия неведоми правила, поради които дават всички права на жената по default. Oттам идва и всяко противопоставяне и обобщаване, защото нещата са обобщени по подразбиране.
          Чухме ли някой мъж да е заживял в къщата на бившата си жена? Ето ти обобщаване!
          Бъзито се клати, няма вятър - значи има нещо! Ако нямаше нищо и темата не те вълнуваше - нямаше да пишеш тук!
          Повдигат се аргументи, които на някого не му е приятно да ги чува - там ли е проблемът?
          Последно редактирано от Rabin; 04-03-11, 17:37.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
            Чухме ли някой мъж да е заживял в къщата на бившата си жена? Ето ти обобщаване!
            Не знам откъде очакваш да го чуеш?
            Неведоми ли? За кого неведоми? Законът не прави разлика. Комуто е предоставено упражняването на родителските права по отношение на ненавършилите пълнолетие общи деца - той може да ползва семейното жилище. Ако са предоставени на мъжа - той ще го ползва. Стига да го иска и да няма друго жилище.
            Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

@Danika,
              Законът не е лош, а практиката е да се тълкува и прилага неравноправно и еднопосочно. Ето ти дискриминация, ето ти проблем, ето ти и и следствия, подкрепени с аргументи! Даже и анкета имаш! Мъжете предлагат брак (евентуално), така, че оправдание , че форумът е мъжки - няма!
              Какво не ти харесва в темата?
              Последно редактирано от Rabin; 04-03-11, 17:47.

Коментар

Първоначално публикуван от Danika Преглед на мнение
                ...... Стига да го иска и да няма друго жилище.
                От кога децата се дават на тоя, който иска ? Обиден е ефтиния начин по който се опитвате................
                О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                  От кога децата се дават на тоя, който иска ? Обиден е ефтиния начин по който се опитвате................
                  Ако първо четете, а после използвате квалификации - може би няма да намирате повод да се обиждате. И да обиждате другите. Прочетете пак предходния ми постинг - "ако го иска" (жилището) в случай, че са му предоставени родителските права.

Ето го и текста на СК, можете да го сравните:

Предоставяне на семейното жилище след развода
                  Чл. 56. (1) При допускане на развода, когато семейното жилище не може да се ползва поотделно от двамата съпрузи, съдът предоставя ползването му на единия от тях, ако той е поискал това и има жилищна нужда. Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца, съдът служебно се произнася за ползването на семейното жилище.
                  (2) Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на единия съпруг, съдът може да предостави ползването му на другия, на когото е предоставено упражняването на родителските права, докато ги упражнява.
                  (3) Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на близки на единия съпруг, съдът може да предостави ползването му на другия, на когото е предоставено упражняването на родителските права, за срок до една година.
                  (4) Ползването на семейното жилище се прекратява преди изтичането на срока, ако отпадне жилищната нужда на ползващия, а в случаите по ал. 2 и 3-и ако сключи нов брак.
                  (5) Когато съпрузите са съсобственици или имат общо право на ползване върху семейното жилище, съдът предоставя ползването му на единия от тях, като взема предвид интересите на ненавършилите пълнолетие деца, вината, здравословното състояние и други обстоятелства.
                  (6) При изменение на обстоятелствата, които са от значение за предоставяне ползването по ал. 5, всеки от бившите съпрузи може да поиска промяна на ползването на жилището.
                  Наемно правоотношение
                  Чл. 57. (1) По силата на съдебното решение, с което се предоставя ползването на семейното жилище по чл. 56, ал. 1, 2, 3 и 5, възниква наемно отношение. Решението може да бъде вписано в имотния регистър, като вписването има действието по чл. 237, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите.
                  (2) Всяка от страните може да поиска съдът да определи размера на наема с решението за развод. Не се дължи наем за ползваната от ненавършилите пълнолетие деца жилищна площ. Определеният размер на наема може да бъде изменян при промяна на обстоятелствата.
                  Предимство на брачния договор
                  Чл. 58. Разпоредбите на чл. 54-57 се прилагат, доколкото в брачния договор не е уредено друго.
                  Последно редактирано от Danika; 04-03-11, 18:53. Причина: Използване на червения цвят, заради очевидната връзка на чл.58 с темата.
                  Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Да си кажа, при почистване на къщата в документите на баба ми намерих въпросния договор, между баба ми и дядо ми.Оказа се невероятен. Просто всичко е договорирано и указано и ако има хър мър - Марш. А най добре указва за имотното състояние, кой каква претенция има при един евентуален развод. Просто май сега открихме топлата вода.
                    Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

Недогледал и виновен но идеята не се променя. Има ли значение кой какво иска при положение, че децата по презумция отиват при майката. Има изключения разбирасе но това са по-скоро инциденти. Не виждам смисъл от цитирането на закон, който реално в 99% от случаите е на страната на майката.
                      О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                        Имаш съпруга, напий я и я питай...

п.п.би ли се опитал да наложиш патриархат, след като го намираш за удачен в семейния живот, в днешно време?

Зажени ли се някой от тях за скромно, бедно и гърдесто девойче, ти първи ще извадиш писалката.
                        По първи абзац: Да не съм луд... Да се научи да пие... Едно пиянде в къщата стига
                        По втори: Не мисля, че патриархата е нещо нормално, затова и не съм го наложил. Ако исках-нямаше да взема тази жена. Иначе нищо не ми пречи да се държа по такъв начин. И сега има семейства в които жената не смее да гъкне.
                        По трети: Дай Боже да дойде някое такова девойче. А писалка, че няма да извадя, а даже ще ми стане гадно ако някой от синовете ми отвори дума за това.
                        А ако девойчето поиска такъв договор-ще посъветвам сина да си потъурси друга спътница. Разбира се само веднъж. Да ми е чиста съявестта,ч е съм го предупредил. Оттам нататък-да си бере гайлето.

Първоначално публикуван от hun_ter Преглед на мнение
                        Ако жената до теб те обича и е с теб заради самия теб ще подпише...без странични и глупави доводи...
                        А ако тя ти предложи?
                        Според мен да предложиш такъв договор на човек за който е ясно, че те обича е обидно. Пак казвам-брака по любов няма нищо общо с дребнави сметки за печки и хладилници

А Стойчо-ами живей така, че да не се налага да го мислиш...
                        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Ето още поглед върху разглежданите взаимоотношения www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=28057&page=1 .

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                            ... А как допреди 30-50 години почти всички бракове са си изкарвали до смъртта на единия партньор? Нима тогава характерите са били по-еднакви, та не са се карали? Вярно, господствал е патриархатът, и жените са отстъпвали, но факт е, че развод се е получавал много трудно. ...
                            Подкарал си я малко пенсионерската за "доброто старо време" май!

Вярно, че едно време са изкарвали повече браковете, ама тогава е имало много по-силно влияние на фактора "какво ще кажат хората", ако се стигне до развод. Та затова и от много бракове си стоеше само фасадата, като за пред хората. Какво ставаше зад нея и каква беше (е) ползата от привидно запазване на брак, при положение, че участниците в него отдавна са партньори само на книга, е съвсем отделен въпрос.

Да, наистина беше по-трудно да се получи развод, ама никой не може да ме убеди, че това беше за хубаво. Ако не ме лъже паметта, по едно време дори имаше някаква простотия, че съдът трябва задължително да се произнесе чия е вината. Т.е. вместо двойката да се раздели културно и тихо "по взаимно съгласие", държавата зорлем ги тикаше в съдебен процес по време на който да си хвърлят обвинения и да се чернят един друг ...

А освен това, преди 30-на години в ролята на "брачни консултанти" нерядко влизаха и административното, партийно ръководство по месторабота, че и ОФ организацията по местоживеене. Щото нали там социалистическия морал, основната клетка на обществото ...
                            Така един колега отнесе сума ти разправии по служебна и партийна линия, защото тогавашната му жена хем си беше завъртяла любовник, хем ходеше да рИве пред началствата и те го тормозеха да не изоставя горката нещастна женица.

Колегите, дето се тръшкат тук колко лоши били станали жените, явно по някакви причини нямат спомени отпреди десетилетия. Ами и тогава не е като да не е имало случаи някой да живее в гаража, защото жилището било присъдено на бившата му. Съобразно условията, тогава си имаше и ловци на брачен партньор със софийско жителство (по възможност и с апартамент). Не се наемам обаче да твърдя, че тези от женски пол са били повече от мъжете, търсещи мома-софиянка. Най-малкото, защото познавам и такива от втория тип.

И точно тези, които недоволстват от законодателството въз основа на личния си опит, би трябвало да се първи поддръжници на сключването на предбрачни договори, защото при наличието на такъв, както Даника е показала, членовете от Семейния кодекс, касаещи жилището, не играят.

Иначе - кой бил за, кой против няма особено значение. Любовта си е любов, но с един брак (или съжителство) неизбежно възникват и други отношения, които твърде често стават повод за ожесточени войни при евентуална раздяла.

Договорите не са задължителни. Ако искаш - уреждаш си имуществените отношения при евентуален развод с договор. Ако не искаш - оставаш на това, което законодателят е предвидил в Семейния кодекс и после не ревеш. Всеки си решава за себе си. По добре да имаш право на избор, отколкото да го нямаш.
                            Дали ще се възползваш от него си е лично решение!
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Абе хора, не разбирате ли, че жените ни цакат с една карта-децата. Те по подразбиране се присъждат от съда на тях. Е това питам-ЗАЩО. От там идва всичко при делбата на имуществото после. Уж заради интересите на детето голяма част от имуществото се присъжда на майката и бащата се оставя гол като пушка. Че даже му се определя от съдъ КОГА да вижда детето и КОЛКО. При положение, че той, образно казано, е дал всичко. Е това трябва да се промени-бащите трябва да получават родителските права много по-често, отколкото сега. А договор да сключва който иска.

Коментар

Привет!
                                Чавдар го е казал много хубаво...
                                Никой не те насилва да го сключваш тоя договор...
                                И все пак си мисля, че една жена ако те обича няма да прави фасони при подписването на тоя договор...
                                Щото то кво излиза, че жените имат касови апаратчета вместо сърчица...касират ли касират, а ние балъците си мислим, че ни обичат...
                                Момиченцата като малки си играят с кукли , а момченцата с коли...виж като пораснат обаче става точно обратното...момиченцата харесват лъскави коли, а момченцата лъскави жени...
                                Абе страна работа...
                                Е скъпи дами нали искахте еманципация...те ви я...равенство...те ви го и него...що рипате срещу брачен договор...
                                Дамммм...в стил Пламен-Макса ще завърша...
                                По какво си приличат жените и торнадото???
                                Ами и двете идват с духане и си отиват с къщата...
                                Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш.
                                .................................................................................................
                                Е. Абу

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X