Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Енергоспестяващи крушки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Енергоспестяващи крушки

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    ...А диодите имат едно доста големо предимство - не светят във всички посоки, а само в тая, в която са насочени. От тук - половината поток, върши пряко работа там, където сме го насочили, вместо да се отрази от рефлектор (ако има такъв)...
    Трябва да ти кажа, че предимството, което визираш в повечето случаи се изтъква като недостатък.

ПП: А дали бъдещето не е в OLED панелите? При достатъчно ниска цена, можеш да си направиш целия таван светещ, при това на ниво и цвят какъвто ти е кеф.
    Дори и не подозираш колко си прав.

Бъдещите тенденции не са само в развитието на LED технологиите, а и в пазара на осветителни тела, който ще се увеличи в пъти.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      При диодите тепърва ще гледаме шоу.
      Ми вече има едно-диодни лампи за улично осветление72W/220-V .Цели 3 броя монтирах предната седмица-светят по-силно от прожектор с металхалоген-150W.Обаче какъв радиатор имат
      Количеството разум на планетата е постоянна величина,а населението непрекъснато се увеличава.

Коментар

Първоначално публикуван от 4x2 Преглед на мнение
        Ми вече има едно-диодни лампи за улично осветление72W/220-V .Цели 3 броя монтирах предната седмица-светят по-силно от прожектор с металхалоген-150W.Обаче какъв радиатор имат
        Диодното осветление по принцип има нужда от охлаждане, а когато говорим за мощни LED тела още повече.

Така, че не се учудвай.

Коментар

То учудването е в посока-как светеха,и най-вече,че диода е един а не група,а за радиатора то е неизбежно(все още).
          Количеството разум на планетата е постоянна величина,а населението непрекъснато се увеличава.

Коментар

Първоначално публикуван от walker Преглед на мнение
            Трябва да ти кажа, че предимството, което визираш в повечето случаи се изтъква като недостатък.
            ЪЪЪ, например? Ако търсиш осветеност, не се сещам за случай, при който това е недостатък. Ако търсиш някакъв друг ефект - ако например ти е много важно и тавана ти да е осветен - тогава да. Ама в болшинството случаи се търси осветеност, например при улично, индустриално, работно осветление. Тогава доста сериозен процент при другите източници на светлина просто се губи, като процента може да стигне и до 30-40, в зависимост от това колко смислено е направено осветителното тяло (повечето обаче не са направени смислено).
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Абе имам на тавана едни халогени и като ги пусне мойта смазвам електромера да не изгори.Много четаох темата и накрая неможах да реша какви лампи да взема
              Grand Vitra ddis 2008
              SEAT Althea XL tsi 2010
              Mitsubishi Canter

Коментар

Първоначално публикуван от tanosliven Преглед на мнение
                Абе имам на тавана едни халогени и като ги пусне мойта смазвам електромера да не изгори.Много четаох темата и накрая неможах да реша какви лампи да взема
                от 2 години ползвам Филипс и Осрам и нямам забележки. Светят си, не са изгаряли за сега. Веднъж от зор купих една Вивалукс (бяха им свършили от хубавите с тази фасунга и тия ватове) и 20мин по-късно я върнах... е няма такова кандило... и все пак това е само една крушка с определен живот - нека не чакаме чудеса

Коментар

Ох, Джоу (x3mrjoe), ще споделиш ли какво се случи с твойта лампа дето светеше твърде силно, че ми стана интересно... един вид искам да разбера какъв е края на сериала.

Коментар

Първоначално публикуван от lazarlk Преглед на мнение
                    Колега, една лека, приятелска забележка ще си позволя, защото ми се струвате грамотен човек. Крушки има у наше село на крушата, на полилея съм си сложил Лампи.
                    Вероятно и Вие сте така. Що се отнася до енергоспестяването-не зная, няма как да го измеря. Ама не са по-евтин вариант. Изгарят след около половин година нормална експлоатация. Говоря за всякакви марки и модели-и китайски и световноизвестни.
                    При цена около 4лв, значи сте наслагали у Вас лампи за 100лв. Колкото и да спестяват, една лампа с нажежаема жичка е стотинки.......останалите изводи ги направете Вие. И те така....
                    проста сметка
                    -------------------------
                    приемаме че една лампа средно свети 7 часа на ден
                    цената на 1 кв /час е м/у 10 и 15 ст. дневна /нощна - вземаме 13 ст.
                    ако взменим една 100 ватова лампа с 20 ватова енегроспестяваща = разлиакта е 80 Вата

7 часа * 0.080 кВата * 30 дни * 0.13 лв. = 7 * 0.08 * 30 * 0.13 = 2.18 лв. на месец спесени

значи за 2 месеца си е избила цената - за 6 месеца например - си спестяваш към 9 лв от една лампа

аз си купувам качествени 23Ватови (130Вата еквивалент) - работят по-година поне - сменят им се тръбичките за 2.70 и още поне година ... светят много добре ... изобщо нямат нищо общо с тия от по 1.50 2700 келвина топла светлинка

хубаво е преди да се говори човек да си направи сметка - за да знае какво говори

Коментар

Вкъщи имам лампа на 5 и половина години. В хола. Ползва се интензивно. Това за 6-те месеца просто не е вярно, или има някакъв проблем с електричеството на подобни места. Лампа във входния коридор издържа 4 години, а свети буквално 16-20 часа в денонощието, всеки ден, дори когато не сме вкъщи. Ползвам OSRAM и SYLVANIA. PHILIPS съм имал само един и изгоря бързо, но го отдавам повече на фабричен дефект, а не на нещо друго. За вече 7-8 години съм само на енергоспестяващи и съм имал всичко на всичко 3-4 случая на преждевременно изгаряне, от които 2 ми подмениха гаранционно (една OSRAM и една SYLVANIA). За същия период имам грубо изгоряли от старост не повече от 12-15 крушки. До скоро си ги пазех всичките, не знам и аз защо. Имал съм и случаи на една да изгори електрониката, а на друга стъклото, и когато са еднотипни често е съзможно да се разменят и да поработят още известно време.

Най-много от всичко съм сменял обикновени 18 ватови пури в банята (може би 7-8 за 5 години), но откакто сложих баласт какъвто трябва (преди сигурно 2 години вече), всичко приключи и в момента лампата е в състояние като когато я сложих, без следи от потъмняване в краищата.

Та, за изгоряли крушки да съм дал има-няма 250-300лв общо за тия 7-8 години, а колко пари от ток съм спестил, много лесно може да се сметне при положение че общата осветителна мощност с енергоспестяващи ми е около 300 вата за целия апартамент, усреднено светещи по 5-6 часа в денонощие, много лесно може да се сметне, при положение че ако трябваше да се осветявам с обикновени, трябваше мощността да е x3, и то в песимистичен вариант. И не забравяйте че тук тока е по-евтин от много други държави. Навън сметката излиза даже още по-голяма, а рано или късно и тук ще стане така, колкото и да не ни се ще. Груба сметка сочи 657 киловатчаса за енергоспестяващи годишно и 1971 киловатчаса годишно за обикновени. Ако приемем за лесниния че киловатчас е 10 стотинки ( а той не е толкова, ами доста повече), значи 65 лева годишно при енерго спестяващи и 195лв годишно за обикновени. Тоест, дори и в тоя супер песимистичен сценарий, както за време на светене, така и за мощност, така и за цена на тока, спестявам по едни 130лв годишно, или малко над 10лв месечно. За 7-8 години съм спестил 1040лв, което е далеееч над инвестицията ми в енергоспестяващи крушки. И пак казвам - това е супер песимистичен вариант, защото при такива сметки е по-добре да си песимист, отколкото оптимист, а и самата сметка е доста груба. Някога правих и по-детайлна сметка, но съм я забутал някъде.
                      Последно редактирано от sparkybg; 18-02-12, 00:37.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

...Най-много от всичко съм сменял обикновени 18 ватови пури в банята (може би 7-8 за 5 години), но откакто сложих баласт какъвто трябва (преди сигурно 2 години вече), всичко приключи и в момента лампата е в състояние като когато я сложих, без следи от потъмняване в краищата...
                        Може ли малко подробности, че темата е актуална при мен?
                        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                          Може ли малко подробности, че темата е актуална при мен?
                          За лампи, които често се пускат и гасят, за да не им се скъсява живота многократно (до 10 пъти че и повече), се слага "топъл" баласт. Разбирай - първо подгрява реотаните в двата края за 1-2 секунди, и после запалва лампата. Има ги в магазина за осветителни тела на ъгъла между Х.Ботев и Питотска например. На OSRAM.

Коментар

Вкъщи имам лампа на 5 и половина години. В хола. Ползва се интензивно. Това за 6-те месеца просто не е вярно, или има някакъв проблем с електричеството на подобни места. Лампа във входния коридор издържа 4 години, а свети буквално 16-20 часа в денонощието, всеки ден, дори когато не сме вкъщи. Ползвам OSRAM и SYLVANIA. PHILIPS съм имал само един и изгоря бързо, но го отдавам повече на фабричен дефект, а не на нещо друго. За вече 7-8 години съм само на енергоспестяващи и съм имал всичко на всичко 3-4 случая на преждевременно изгаряне, от които 2 ми подмениха гаранционно (една OSRAM и една SYLVANIA). За същия период имам грубо изгоряли от старост не повече от 12-15 крушки. До скоро си ги пазех всичките, не знам и аз защо. Имал съм и случаи на една да изгори електрониката, а на друга стъклото, и когато са еднотипни често е съзможно да се разменят и да поработят още известно време.

Най-много от всичко съм сменял обикновени 18 ватови пури в банята (може би 7-8 за 5 години), но откакто сложих баласт какъвто трябва (преди сигурно 2 години вече), всичко приключи и в момента лампата е в състояние като когато я сложих, без следи от потъмняване в краищата.

Та, за изгоряли крушки да съм дал има-няма 250-300лв общо за тия 7-8 години, а колко пари от ток съм спестил, много лесно може да се сметне при положение че общата осветителна мощност с енергоспестяващи ми е около 300 вата за целия апартамент, усреднено светещи по 5-6 часа в денонощие, много лесно може да се сметне, при положение че ако трябваше да се осветявам с обикновени, трябваше мощността да е x3, и то в песимистичен вариант. И не забравяйте че тук тока е по-евтин от много други държави. Навън сметката излиза даже още по-голяма, а рано или късно и тук ще стане така, колкото и да не ни се ще. Груба сметка сочи 657 киловатчаса за енергоспестяващи годишно и 1971 киловатчаса годишно за обикновени. Ако приемем за лесниния че киловатчас е 10 стотинки ( а той не е толкова, ами доста повече), значи 65 лева годишно при енерго спестяващи и 195лв годишно за обикновени. Тоест, дори и в тоя супер песимистичен сценарий, както за време на светене, така и за мощност, така и за цена на тока, спестявам по едни 130лв годишно, или малко над 10лв месечно. За 7-8 години съм спестил 1040лв, което е далеееч над инвестицията ми в енергоспестяващи крушки. И пак казвам - това е супер песимистичен вариант, защото при такива сметки е по-добре да си песимист, отколкото оптимист, а и самата сметка е доста груба. Някога правих и по-детайлна сметка, но съм я забутал някъде.
                            Към това като добавиш, че живота на обикновените лампи с нажежаема жичка е около 1000 часа и сметката става още по-оптимистична.

Коментар

• Re: От: Енергоспестяващи крушки

За лампи, които често се пускат и гасят, за да не им се скъсява живота многократно (до 10 пъти че и повече), се слага "топъл" баласт. Разбирай - първо подгрява реотаните в двата края за 1-2 секунди, и после запалва лампата. Има ги в магазина за осветителни тела на ъгъла между Х.Ботев и Питотска например. На OSRAM.
                              Мерси за инфото колега. И аз така, в банята и тоалетната енерго спестяващите крушки си заминават като болни от чума... бързо бързо. Ще го пробвам това с баласта. А пък колко пари ми спестяват не знам точно, ама мене достатъчно ме грее, че не ги давам тези пари на Е.ОН.

Коментар

• От: Re: От: Енергоспестяващи крушки

Първоначално публикуван от fang Преглед на мнение
                                Мерси за инфото колега. И аз така, в банята и тоалетната енерго спестяващите крушки си заминават като болни от чума... бързо бързо. Ще го пробвам това с баласта. А пък колко пари ми спестяват не знам точно, ама мене достатъчно ме грее, че не ги давам тези пари на Е.ОН.
                                Коментираният баласт е за луминесцентни лампи и най-общо казано е неприложим за енергоспестяващите.
                                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X