Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Енергоспестяващи крушки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Енергоспестяващи крушки

Извинявам се ако е писано, не успях да намеря информация.
    Имам доста събрани вече енергоспестяващи крушки, които подлежат на изхвърляне. Та въпросите ми са следните:

- какви са характерните белези по подобни крушки, когато вече не са в работещо състояние (освен, че не светят естествено). Забелязах една сива ивица по тях, около 2см, която я има при не работещите, а при нормално работещите я няма
    - какво е количеството цикли вкл/изключване на тези крушки
    - как правилно трябва да се изхвърлят, тоест директно в кофите за смет ли да ги хвърлям

Предварително благодаря за насоките!

От: Енергоспестяващи крушки

Не би трябвало да се изхвърлят в кофите за боклук т. к. това по същество са луминисцентни тръби - съдържат живачни пари, а и луминофора не е най-безобидното нещо. Някакъв ред, обаче, за изхвърлянето им, и особено, за рециклиране, на мен не ми е известно да има.
    Колко са енергоспестяващи и особено пък "еко-щадящи" - е една мътна и кървава, но не това е въпросът ти...
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Добре, до едно време ще ги събирам, ама накрая къде да ги хвърля ?
      Все пак у дома имам поставени над 25 броя, и за половин година ще събера голямо количество.
      То хубаво ги налагат, ама да бяха определили места където да ги изхвърлим. Не ми пречи да ги хвърля в контейнера за смет, но дали е удачно ?

Коментар

От където са купени са длъжни да ги вземат(длъжни са и много други работи да са направили).
        Ако лампите са качествени за една година няма да смените нито една.
        А техническите им характеристики трябва да са изписани на опаковката им....
        Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

Коментар

Заповядай, http://ec.europa.eu/energy/lumen/ove...e/index_bg.htm , другият вариант мисля, че е да се върне при търговеца/ закона в България задължава търговците да осигурят начин за изхвърлянето им, иначе нямат право да ги продават.
          Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Първоначално публикуван от stormar Преглед на мнение
            Добре, до едно време ще ги събирам, ама накрая къде да ги хвърля ?
            Все пак у дома имам поставени над 25 броя, и за половин година ще събера голямо количество.
            То хубаво ги налагат, ама да бяха определили места където да ги изхвърлим. Не ми пречи да ги хвърля в контейнера за смет, но дали е удачно ?
            Колега, една лека, приятелска забележка ще си позволя, защото ми се струвате грамотен човек. Крушки има у наше село на крушата, на полилея съм си сложил Лампи.
            Вероятно и Вие сте така. Що се отнася до енергоспестяването-не зная, няма как да го измеря. Ама не са по-евтин вариант. Изгарят след около половин година нормална експлоатация. Говоря за всякакви марки и модели-и китайски и световноизвестни.
            При цена около 4лв, значи сте наслагали у Вас лампи за 100лв. Колкото и да спестяват, една лампа с нажежаема жичка е стотинки.......останалите изводи ги направете Вие. И те така....

Коментар

Мерси за съветите колеги.
              lazarlk и аз мисля, че са лампи, но почти не намерих място където са обявени като такива, а се споменават като крушки
              Аз ги купих за тестове (цената им е в пъти по-ниска от 4лв, мисля, бяха по 1.4лв, от Бриколаж или Практикер ги взех), но светят доста по-слабо от еквивалентите им с жичка.
              Мисля, че са с около 2000-2500 цикъла тези които купих (включване / изключване).

Коментар

Първоначално публикуван от lazarlk Преглед на мнение
                Изгарят след около половин година нормална експлоатация. Говоря за всякакви марки и модели-и китайски и световноизвестни.
                При цена около 4лв, значи сте наслагали у Вас лампи за 100лв. Колкото и да спестяват, една лампа с нажежаема жичка е стотинки.......останалите изводи ги направете Вие. И те така....
                Незнам дали е масово явление това кое сте написали колега,но при мен случая е различен.Преди две години смених всичките лампи в къщи с енергоспестяващи(доколко са такива не съм засичал),ама нито една не е изгоряла и не са някакви скъпи и "маркови".

Коментар

Преди 9 месеца сложихме енергоспестяващи-16 бр.До сега дефектираха 3,но ми ги смениха с нови- още са в гаранция.
                  Изгорелите се връщат при продавача, той да му мисли.
                  Животът е толкова прекрасен!JEEP Grand Cherokee 5,2

Коментар

Първоначално публикуван от weezy Преглед на мнение
                    Незнам дали е масово явление това кое сте написали колега,но при мен случая е различен.Преди две години смених всичките лампи в къщи с енергоспестяващи(доколко са такива не съм засичал),ама нито една не е изгоряла и не са някакви скъпи и "маркови".
                    Аналогичен случай в наше село. За две години нито една изгоряла...

Първоначално публикуван от Дидка Преглед на мнение
                    Преди 9 месеца сложихме енергоспестяващи-16 бр.До сега дефектираха 3,но ми ги смениха с нови- още са в гаранция.
                    Изгорелите се връщат при продавача, той да му мисли.
                    Предполагам нужно е касов бон. Аз за съжаление нямам навик да ги пазя...

Коментар

Не само касовата бележка - и кутийката трябва да пазиш - бият там някакъв печат и на нея, и заедно с бележката трябва да се представи при рекламация. Иначе пък рекламациите ги признават.
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Аз пък наслагах Philips преди повече от година в 3 апартамента- изпаднаха "на далавера" за по 2-4 лева парчето. Досега единствени признаци на "заминаване" има един Осрам, който взех от Бриколаж малко преди тях за 10 кинта

p.s. Светят дори по-силно от жичния аналог, но им трябва минута-две да загреят на 100%
                        2015 KTM EXC 450 six days Argentina
                        Toyota Land Cruiser KDJ 125

Коментар

Ползвам от различни марки: Като цяло голяма фира-изобщо не покриват дадените им работни часове. Засега ги събирам в един шкаф.Сега се сещам да им премеря консумацията на ток спрямо светлината,която дават-не съм убиден, че са много енергоспестяващи.

Коментар

Връщат се на търговеца. Може и не на същия - всички са длъжни да имат съдове за такива. Някои имат на очевидно място.

Преди около година почнах офанзива по подмяната на обикновените круши с енергоспестяващи - която когато изгори. Засега - 10 различни размера Филипс с цвят 827 и 8000 часа/8 години живот категорично нито една не е изгоряла, а последната е от преди половин година. Другите добри кандидати са обръчите 32 и 40 вата, но те са определено по-ниско ефективни и не мога да си намеря правилния цвят, освен това електрониката им иска малко преработка, за да работи добре. Но пък те светват веднага с пълна яркост.

Коментар

Впрочем - бай мангал да каже - вътре в цокъла има едни платки с разни диодчета резисторчета и други благинки. Помислете преди да изхвърляте дали не ви трябва нещо от там.
                              0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X