Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да си опазя електромера?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как да си опазя електромера?

Електромера е на приземния етаж на входа в общо табло за всички апартаменти. Естествено таблото е заключено и само ЕОН имат достъп. Всеки съвет ми е от помощ и ще съм благодарен за препоръки как да процедирам към края на месеца, когато излязат сметките.
    Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнение
      Електромера е на приземния етаж на входа в общо табло за всички апартаменти. Естествено таблото е заключено и само ЕОН имат достъп. Всеки съвет ми е от помощ и ще съм благодарен за препоръки как да процедирам към края на месеца, когато излязат сметките.
      Съвета ми е да се обърнеш към адвокат. Имаш време, понеже сега електромера е пратен (най-вероятно) за експертиза.
      Задължително трябва да са ти дали и протокол, в който пише номера на стария електромер с показанията му и номера на новия с показанията му преди слагането.

Коментар

Нямам протокол и въобще не знам дали са подменяли електромера с нов. Реално нямам никаква официална информация за случилото се с изключение на брътвежите на съседките, които на практика не знаят какво са им показали техниците, а само че са подписали протокол като свидетели. Пародия!

Коментар

Вече има развитие по моя въпрос с ЕОН, което се очертава да се превърне в сага. Получих си коригиращата сметка. За консумирана енергия през последните 5-6 години по 10лв месечно в необитаем апартамент "любимито" енерго пуска коригираща фактура за 1870.67лв ?!?. Браво! Само че от това електромерче коледна премийка няма да изкочи.
          С 300 зора открих констативния протокол на който пише че електромера е имал оригинална пломба с "разширен отвор при телта". Не става ясно дали телта може да бъде извадена. Вътре имало монтиран 6мм проводник, който да отклонява част от ел.енергията. Електромера не е свален, пломбиран и прибран за съхранение за 3 месеца при възникнали евентуално спорове, а е оставен същия, като просто е свален въпросния проводник и точността на електромера е замерена с еталонен уред собственост на ЕОН. Колко мило!
          Като капак на всичко ЕОН си прави коригиращи изчисления на база 8 часа потребление на пълна мощност за последните 6 месеца. Алгоритъма не е много ясен, но за сметка на това крайния резултат е. По скромните около 300лв на месец корекция. Както казваше П.Бочаров: "Да, да, ама не!". Отиваме в съда. Въпросния апартамент може да стои с години без ток. Такова нещо само в България може да се случи, където няма монополисти и всички цигани редовно си плащат тока, водата, здравните осигуровки и т.н.

Коментар

Вече има развитие по моя въпрос с ЕОН, което се очертава да се превърне в сага. Получих си коригиращата сметка. За консумирана енергия през последните 5-6 години по 10лв месечно в необитаем апартамент "любимито" енерго пуска коригираща фактура за 1870.67лв ?!?. Браво! Само че от това електромерче коледна премийка няма да изкочи.
            С 300 зора открих констативния протокол на който пише че електромера е имал оригинална пломба с "разширен отвор при телта". Не става ясно дали телта може да бъде извадена. Вътре имало монтиран 6мм проводник, който да отклонява част от ел.енергията. Електромера не е свален, пломбиран и прибран за съхранение за 3 месеца при възникнали евентуално спорове, а е оставен същия, като просто е свален въпросния проводник и точността на електромера е замерена с еталонен уред собственост на ЕОН. Колко мило!
            Като капак на всичко ЕОН си прави коригиращи изчисления на база 8 часа потребление на пълна мощност за последните 6 месеца. Алгоритъма не е много ясен, но за сметка на това крайния резултат е. По скромните около 300лв на месец корекция. Както казваше П.Бочаров: "Да, да, ама не!". Отиваме в съда. Въпросния апартамент може да стои с години без ток. Такова нещо само в България може да се случи, където няма монополисти и всички цигани редовно си плащат тока, водата, здравните осигуровки и т.н.
            По закон процедурата е - смяна на електромера с друг - съответстващ на изискванията, а твоя в който се съмняват - отива в Български Институт по Метрология за проверка и констатация на евентуална манипулация. Електромерът трябва да бъде запечатан в найлонов (доста е дебел) плик с пломба пред теб или свидетели, като плика си има номер, както и пломбата. Ако искаш кажи си мейла да ти пратя моя протокол, за да видиш колко неща са пропуснати от тяхна страна. Отивай при адвокат и съдете до дупка тези мошенници!
            иииии сетих се, и че електромера ти е пломбиран с две пломби - една на ЕРП-то и една на метрологията... съвета ми е да съобщиш и в икономическа полиция за случая, просто за да си подпрян и от още едно място за по-късно в съда. Нека дойдат да видят и те, какво пише в протокола и как изглежда електромера ти сега... дали пак е с две пломби?? и ако да - как от ЕРП-то имат пломби на Метрологията?? Бахти глупавите хора!!!
            Последно редактирано от Y.Stoqnov; 17-11-11, 09:52.

Коментар

Първоначално публикуван от Y.Stoqnov Преглед на мнение
              ...иииии сетих се, и че електромера ти е пломбиран с две пломби - една на ЕРП-то и една на метрологията...
              Горното се потвърждава и от моя опит. До колкото ми е известно всички средства за измерване, които имат търговско предназначение имат пломба на сервиза, който ги поддържа ( в случая ЕРП-то ) и завършваща пломба на метрологията ( от личен опит знам, че това касае търговски везни, таксиметрови апарати и бензиноколонки ). Например при таксиметровите апарати ние слагаме пломба на сервиза и оставяме по-дълги краища на телта, за да може метролозите да си сложат тяхната пломба.
              След всеки техен ремонт сервиза е длъжен да ги представи пред метрологията за задължително пломбиране ( съпроводено със съответния протокол, подготвен от сервиза, описващ извършения ремонт).
              Другото, което ми се върти в главата търговските средства за измерване могат да се проверяват, респективно пломбират не само в държавната метрология, а и в друга такава, стига тя да е лицензирана, според Закона за измерванията. За това лицензиране мисля, че основното изискване беше същата фирма да не извършва ремонт на съответното средство за измерване, което в последствие трябва сама да проверява. Т.е. всяка друга фирма, която не извършва сервиз на съответното средство за измерване, след лицензиране може да го проверява.
              На мен по принцип нищо не ми пречи едната ми фирма да ремонтира средството за измерване, а пък другата, ако съм я лицензирал да извършва проверка на същото средство за измерване, да го проверява в последствие - удобно, нали! Друг е въпроса, до колко това би било морално!
              Мисля, че ЕРП-тата ( или поне някои от тях ) са направили точно това: лицензирали са си по една "дъщерна" фирма да извършва проверка и завърщващо пломбиране на електромерите.
              Дано съм бил полезен!
              Казано е:
              -"Обичай ближния",
              щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

Коментар

Аз ги съдих.Първото дело го загубих и малко със страх(заради натрупване на разноските) обжалвах, но спечелих.....
                898450701

Коментар

Първоначално публикуван от alex_serviz Преглед на мнение
                  Мисля, че ЕРП-тата ( или поне някои от тях ) са направили точно това: лицензирали са си по една "дъщерна" фирма да извършва проверка и завърщващо пломбиране на електромерите.
                  Дано съм бил полезен!
                  Не си съвсем прав. Има законова форма, която е общо приета от всички ЕРП-та. За мое огромно учудване, информация за начина на проверка не открих на страницата на Е-он.

Но ето какво имам пред-вид:

4.Как да поискам проверка на електромера си?

Има два вида проверки на електромера:
                  -техническа проверка – извършва се от наш служител, на място с еталонен уред, който отчита изразходваната в момента енергия заедно с електромера. В предвид на прецизността на еталона, всяко отклонение в точността на измерването на разходваната енергия може да бъде отчетено. Каква е процедурата за искане на проверка: Клиентът подава заявление в своя Клиентския Енергоцентър, като посочва вида на проверката, която желае да бъде извършена - в случая проверка с еталон, заплаща на място съответната такса и посочва удобното за него време за нейното извършване.;
                  -метрологична проверка (експертиза) – електромера се демонтира от наш служител и запечатан със заводската и държавната пломба се предава за независима експертиза от оторизирана Метрологична лаборатория. Каква е процедурата за искане на проверка: Клиентът подава заявление в своя Клиентския Енергоцентър, като посочва вида на проверката, която желае да бъде извършена - в случая проверка от независима метрологична лаборатория, заплаща съответната цена за услуга „демонтиране на електромер”. Демонтирането става само след като клиентът представи разписка за платена такса към метрологичната лаборатория, за извършване на проверката. Плащането става по два начина - лично на място в самата лаборатория или по банков път. Банковата сметка на лабораторията може да бъде намерена в съответния Клиентски Енергоцентър. След представянето на разписката сътрудник на ЕВН България Електроразпределение АД, в предварително посочено удобно за клиента време, извършва демонтажа и монтира друг електромер, като в присъствие на клиента се записват последните показания на сваления електромер и началните показания на новопоставения електромер. Сваленият електромер се поставя в специална безшевна торба и се слага пломба, позната на Метрологичната Лаборатория, доказваща принадлежността и към ЕВН България Електроразпределение АД. Посредством тези мерки напълно се ограничава възможността за каквито и да било действия от страна на 3-ти лица, водещи до промяна на състоянието на електромера до момента на разпломбирането му в лабораторията.
                  При положение, че резултатите от техническата проверка или от метрологичната експертиза покажат неизправност в уреда EVN Bulgaria поема разходите по проверката като възстановява на клиента направените от него разходи . В случаите, когато се установи, че електромерът е в напълно изправно състояние, всички разходи остават за сметка на клиента.

Това е информация копирана директно от сайта на ЕВН, линк:
                  http://www.evn.bg/Chastni_klienti/FA...ergija.aspx#q4

Независимата експертиза важи в съда.

Има и лека уловка. Ако експертизата установи коригиращ фактор, в полза на потребителя, то този фактор/коефициент, процент/ се взима предвид при изчисляването на коригиращата сметка. Независимия експерт не е длъжен и НЕ може да премахва техническото средство, довело до манипулацията на измервателния уред... с други думи уреда отива за проверка, установява се грешката, но не се проверява дали след отстраняване на причинителя на отклонението в измерванията, измервателния уред отчита правилни стойности... тоест - доказателство няма. Именно поради тази причина, досетливите адвокати печелят делата дори и на "морално" виновните си клиенти, възползвали се от незнанието и малодушието на ДКЕВР и Държавата, в която живеем.
                  Лошото е, че е ЯВНО, че Е-он сериозно са решили, да се възползват от незнанието на хората... и по този начин да реализират огромни печалби...

хайде сега малко да почетем...
                  http://justice-ruse.org/rcourt/2010/...9/51091610.htm

http://vrs.bg/upload/2011/postanoven...0_44012711.htm

http://vrs.bg/upload/2011/postanoven...0_92820411.htm

има и много други... доказателства...

Коментар

За ЕРП-тата не знам кой им прави проверка на електромерите: БИМ или "дъщерна" фирма на съответното ЕРП, ако е БИМ - добре!
                    Иначе за местното В и К съвсем до скоро знам, че човекът, който проверява таксиметровите апарати в местната метрология, обикновенно до-обяд стоеше във В и К, да им проверява водомерите, а следобяд си стоеше в метрологията и евентуално проверяваше таксиметрови апарати ( ако имя такива, представени за порверка, де ).
                    Последно редактирано от alex_serviz; 20-11-11, 00:00. Причина: Правопис....
                    Казано е:
                    -"Обичай ближния",
                    щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

Коментар

Благодаря на всички за информацията, която предоставиха. Аз на момента спазвам процедурата и съм на етап възражение на фактура издадена от Е.ОН. Очаквам отговора им в срок, за да мога спокойно да заведа дело. Не се съмнявам за неговия резултат предвид многобройните пропуски в попълването на констативния протокол, но знае ли човек.

Коментар

има ли резултат?

Хайде още малко да почетем:
                        http://sliven.court-bg.org/img/File/03634511/56393011.htm
                        http://87.126.64.46:8888/LegalActs/2...1_94392811.htm
                        http://213.91.247.58/upload/SAD_AKT/...0/68622311.htm
                        Последно редактирано от Y.Stoqnov; 08-03-12, 12:53.

Коментар

Пък и Венци може да сподели, ако е имало някакво развитие, или са платили и м@йната му...

п.п. а сякаш и друг раздел би бил по-подходящ.
                          Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                          И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                          вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Резултат няма. Сметката остана на дядо ми, да я плаща някой друг живот.

Коментар

При мен резултата е, че все още няма дело. От E-OН се възползваха от някаква вратичка в закона и искат като ответник по делото, същото да се води във Варна, понеже централата им била там. Е, Варна все пак е по-добре от Дюселдорф, както можеше да поискат. Не че имам нещо против да се разходя до там, но ми куца нещо немския.
                              В крайна сметка вчера дадох още един хонорар на адвокатката ми, за да внесе нова жалба и делото да се гледа в шуменския съд. С последните промени в закона имам такова правно основание и еонаджийските адвокати ще го д... на шуменска земя, колкото и да не им се иска.

Коментар

При мен резултата е, че все още няма дело. От E-OН се възползваха от някаква вратичка в закона и искат като ответник по делото, същото да се води във Варна, понеже централата им била там. Е, Варна все пак е по-добре от Дюселдорф, както можеше да поискат. Не че имам нещо против да се разходя до там, но ми куца нещо немския.
                                В крайна сметка вчера дадох още един хонорар на адвокатката ми, за да внесе нова жалба и делото да се гледа в шуменския съд. С последните промени в закона имам такова правно основание и еонаджийските адвокати ще го д... на шуменска земя, колкото и да не им се иска.
                                Сашкин, да не дойдеш утре за ново разрешително....почвам да се притеснявам за Еонаджии.....
                                LZ3YG

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X