Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кейвинг 1

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Кейвинг 1

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
    Педанти на тема безопасност стават само оцелелите, т.е. късметлиите... Останалите, или са педанти още от обучението си, или нямат шанса да оцелеят, за да станат.
    Нищо не ни извинява от необходимостта да мислим...
    Особенно в екстремни ситуации.
    Късмета или шанса изобщо не би трябвало да са фактор в оцекяването...
    животът е магия !
    X5 3.0d

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
      Педанти на тема безопасност стават само оцелелите, т.е. късметлиите... Останалите, или са педанти още от обучението си, или нямат шанса да оцелеят, за да станат.
      Аз си мисля,че изобщо си нямаш представа от този вид спорт.Искаш да кажеш,че който е оцелял е късметлия? Не съм съгласен с тебе.
      Оцелелите са предимно хора,които са премерили много добре риска ,а в повечето случаи не трябва да се поема риск което е по-правилно.
      Оцелелите са хора с богат опит,разумни хора, а не късметлии както ти се изразяваш.Аз мисля,че само хора които са използвали въжета
      / като алпинисти или пещерняци / трябва да си дават мненията . Просто е смешно някой който никога не е използвал въже да дава мнение,защото не езапознат с тънкостите в тези спортове.Аз никога няма да си давам мнението на тема алпинизъм нпр.,защото не съм
      алпинист,а пещерняк.Господа съфорумци бихте ли били по-толерантни и да се изказвате в теми където имате практически опит.
      Ако имате практически опит го докажете със снимка и т.н.
      Последно редактирано от black hole; 25-08-10, 20:29. Причина: грешка

Коментар

"Колега" правилно е да се казва десандьор а не десондьор-както Ти го наричаш.Незнам колко си вещ в тези науки,но giorgio Ти дава много правилен отговор....ако можеш и искаш да го разбереш)) - това го казвам с добри чувства.И Христо Проданов /лека му пръст/ беше професионалист,но с Природата и Късмета-шега небива!Много нахъсани пишман "професионалисти" си заминаха заради самонадеяност.

Коментар

Първоначално публикуван от black hole Преглед на мнение
          Аз си мисля,че изобщо си нямаш представа от този вид спорт.Искаш да кажеш,че който е оцелял е късметлия? Не съм съгласен с тебе...
          Хайде сега, прочетете внимателно какво съм написал, а тълкуванията, най-вече за чуждите изказвания, относно опита и практиката, запазете за себе си!
          И още нещо, това, че вие сте си правили снимки, спускайки се с рапел, или забивайки клинове, не означава, че останалите се катерят по скали, или се спускат в пещери, само за да се снимат.
          Дори и не предполагате, колко много са алпинистите и пещерняците, между членовете на форума.
          Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
          Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Уви, но всяко едно нещо си има определен ресурс. В едни момент той свършва, дали поради дълга експлоатация, дали поради дефект или в следствие на комбинация от двете. Във всеки случай, колкото повече ползваме нещо, то толкова повече наближава края на неговия ресурс, та приказки от сорта на "Ползвам го Х години и няма проблем.", не са много смислени. Хубавото е, че статистически рядко свършва при две неща едновременно, така че обикновено двойното осигуряване се счита за достатъчно. Тъй като не можем да предскажем края на ресурса на едно нещо, то оцеляването при всяко спускане без допълнително подсигуряване, спокойно може да се брои за късмет... ако джаджата се разпадне (тук е момента да се спомене за умора на метала, взаимодействията между алуминий и стомана, често срещани при спелеологията, предвид най-често използваните майони, скрити шупли от производството, микропукнатини от изпускания, удъри в стени и транспортиране и още много подобни, но излизаме много от темата) и няма резервна, опита не играе никаква роля...
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

От: До: Кейвинг 1

Първоначално публикуван от ba4odilqn Преглед на мнение
              Не е точно така доста от пещерняците по света не използват самохват за самоосигуровка при спускане . Така практикуват и хората които проучват най - дълбоките пещерни системи
              И на мен ми е малко трудно да го разбера ,но пък и всеки си решава сам точно там никой не те кара да правиш нещо против собствената ти воля
              Този съфорумец е отговорил много точно.Ако сте му прочели поста и ако разбирате от това дело в спорта няма да пишете глупости и да се заяждате.
              Гова е истината.Много често се използва само рак.Но аз не съм пуснал тази тема някой да ми дава акъл кое е правилно и кое не,защото никой от тези които си дават негативното мнение нямат този богат опит който го имам аз.Просто показвам
              различни красоти при спускане,което е много красиво.
              Смо се наслаждавайте на клиповете без да давате акъл кое как е.

Коментар

...................................................................................................................................................... ..................................................................................
                Самонадеяността е лош съветник,а тона ти определено е наставнически.Проблема как ще си строшиш главата си е само твой,но не натрапвай мнението си в този форум.Няма да споря с теб относно техниката,но това е техника на "изолацаджия-по твоя речник...човек,който поставя изолация))И повярвай....не си само Ти спелеолог или алпинист тук.

Коментар

Много алпинисти катерят съвсем без осигуровка, а тези не ползващи каски са още повече. Голяма част от мотористите карат из града на слаом между колите с над 100 км/ч, а по магистралата с над 200, често само по дънки и тениска. И още много такива примери, но не значи, че са прави, въпреки че наистина повечето оцеляват... но не всички. И един човек да се поучи от прочетеното в темата, пак ще е от полза. И един да реши, че ти си правия и да се претрепе, ще тежи на твоята съвест. Ние гледаме поне пред нашата ще сме чисти...
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                    Много алпинисти катерят съвсем без осигуровка, а тези не ползващи каски са още повече. Голяма част от мотористите карат из града на слаом между колите с над 100 км/ч, а по магистралата с над 200, често само по дънки и тениска. И още много такива примери, но не значи, че са прави, въпреки че наистина повечето оцеляват... но не всички. И един човек да се поучи от прочетеното в темата, пак ще е от полза. И един да реши, че ти си правия и да се претрепе, ще тежи на твоята съвест. Ние гледаме поне пред нашата ще сме чисти...

.....Проблема на давещия се -си е чисто негов проблем) А като гледам "колегата" black hole / единия от преводите на Hole е недостатък и нелогичност/ се е упътил точно натам.....Тодоре...нормален човек би те разбрал и от две думи.....Нейсе...не си струва да даваш акъл на давещия се....той просто е решил да се дави-негов проблем.Проблема става общ когато някой се опитва да го натрапи,както в случая ..... и да дава лош пример,но затова си има модератори-а те са на линия винагиОстави самонадеяния-да си счупи главата......
                    Последно редактирано от Ясен; 30-08-10, 11:08.

Коментар

... ако разбирате от това дело в спорта няма да пишете глупости и да се заяждате.
                      ...
                      Смо се наслаждавайте на клиповете без да давате акъл кое как е.
                      Не виждам някой, който се е "заял" с Вас, но намекът Ви, че другите пишат "глупости" е най-малко обиден.
                      Ако сте пуснали тази тема, само за да ни кажете:
                      ... Никой не знае защо се казва така пещерата и като излезнат от нея се чудят къде е това гърло...
                      , то сте сбъркали и форума и аудиторията.
                      Незнам колко сте вещ в алпинизма, или пещернячеството, но добре би било да обърнете и малко внимание на правописа!

Считайте това за неофициално предупреждение, относно тонът Ви, както и правописа!
                      Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                      Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

.........защото никой от тези които си дават негативното мнение нямат този богат опит който го имам аз.....
                        От къде знаеш какъв е моя опит?
                        И въобще, тук става въпрос за спазване на общите правила. В този смисъл беше и първата ми забележка. Нямам статистика как го правят "повечето западни пещерняци". Има книги, писани от хора с акъл, има учебници, по които се обучават спасители и обикновени пещерняци. Там никъде няма осигуряване с едно съоръжение. И това трябва да сложи край на спора. Всичко останало е за СпецНаз, Зелени барети и пожарникари, които трябва да напуснат 7-мия етаж за 30 секунди. От тук нататък, изключения се правят след премерен риск заради конкретна задача. Но пак си остава неправилно.
                        А, и друго, тук акъл винаги ще се дава. Защото винаги има някой, който знае повече от теб. И това е хубаво да го зпомниш. За твое добро е. И в житейски план
                        Поздрави и чакаме още хубави филмчета
                        LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Темата си е моя и не желая сакати мнения да тровят атмосферата тук.
                          като не знаете как го правят другаде не си давайте мнението.Не съм съгласен с
                          хора които дават акъл и в същото време не знаят защо френския рак е с 5 бара,а българския с 6.Просто сте смешни да ядете мед с мечката.По-добре не говорете глупости и си трайте.Това кой какво прави си е негова работа и никой не може да ми държи сметка за това което правя.По-добре си променете начина на мислене.
                          Гук става въпрос за леви убеждения и десни убеждения/ моите/.Схващате ли?
                          Аз съм оцелял не със самонадеяност и несериозно отношение към този спорт,а
                          защото съм пресметнал много добре риска къде може и къде не може.Не съм
                          съгласен с повечето мнения и е безмислено да си чешете езиците тука.Така си и
                          знаех,че ще срешна леви убеждения,но това не ме притеснява,защото вие имате проблем в живота с такива убеждения,не аз.Аз ще продължавам да си ходя където ми е кеф,а вие ще си седите пред компа и ще се чудите как да се заядете . Това ми е познато,че повечето българи не могат да разсъждават правилно,но както казах проблема си е тяхен. Като не ви харесват моите теми просто не си давайте сакатите мнения,защото нищо няма да постигнете..
                          Имам супер клип на висок водопад ,но не знам дали да ви го предложа.Просто не заслужавате да гледате красоти.Ще го кача в световно известен сайт като моя визитка и бъдете сигурни там няма да срещна такива сакати мнения.

Коментар

По-добре не говорете глупости и си трайте.Това кой какво прави си е негова работа и никой не може да ми държи сметка за това което правя.По-добре си променете начина на мислене.
                            ..........................................................Не съм
                            съгласен с повечето мнения и е безмислено да си чешете езиците тука............................
                            Като не ви харесват моите теми просто не си давайте сакатите мнения,защото нищо няма да постигнете..
                            Имам супер клип на висок водопад ,но не знам дали да ви го предложа.Просто не заслужавате да гледате красоти.Ще го кача в световно известен сайт като моя визитка и бъдете сигурни там няма да срещна такива сакати мнения.
                            Да си траем,ама ако сме дошли у вас.
                            Като не ти харесва какво пишат в твоята тема-свят широк,пътища много.
                            Направи си форум,публикувай,спори си и се хвали сам.
                            А и си мисля,че това с непубликувания клип някакси ще го преживеем.
                            В момента пияният гръцки народ се опитва да фокусира дългия лист със сметката, който му подава все по-изнервеният европейски сервитьор. А махмурлука тепърва предстои...

Коментар

Темата си е моя и не желая сакати мнения да тровят атмосферата тук. като не знаете как го правят другаде не си давайте мнението.
                              ...
                              По-добре не говорете глупости и си трайте.
                              ...
                              Не съм съгласен с повечето мнения и е безмислено да си чешете езиците тука.
                              ...
                              Като не ви харесват моите теми просто не си давайте сакатите мнения,защото нищо няма да постигнете..

Атмосферата тук я тровят приказки, като тия горе! Това е форум, в който всеки има право да изкаже мнението си при условие, че спазва правилата и зачита останалите участници.

Поведение в стил "Когато говориш с мен ще мълчиш" не е приемливо!

Все ми се струва, че ще преживеем и без един или друг клип.
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

до Black Hole:

Доста си нагъл и се учудвам как те търпят тук все още....
                                Подобно държание имаха всички боклуци , наричащи се алпинисти и оставящи трупове след себе си в планината...
                                Някои от тях не се и завърнаха...Та помисли си сериозно за отношението си....
                                животът е магия !
                                X5 3.0d

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X