Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Покупка и внос на на автомобили след 01.01.2007

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

поправих си поста - сега съм написал верните ставки /паметта ми изневерява /...
    а за 160кс със сигурност няма да плащат - БМВ 525ТД от 2002г е точно 120кВ /163кс/ и се внася без проблем /без акциз/
    помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Хайде и аз да се разпиша че е интересна темата.
      Значи, сега отпада изискването за представяне на евро-1 при внос. Което ще рече че вече можеш да си купиш от физическо лице кола и да си я внесеш в България без цялата тая патаклама с мителщуфета, сертификати и прочее.
      Досега предимно се внасяха коли купувани от автокъщи, така че разликата в ДДСто не е съществена - вносителя в БГ така или иначе си връщаше ДДСто при износа от ЕС и го депозираше при вноса в БГ.
      Най-готиното е че отпада идотската схема с връзването на кубатурата на двигателя с данъка. Точно заради нея се напълнихме с разни трошки фиести и прочее причудливи измишльотини на световното автомобилостроене с двигатели като на сешоари - 1.1, 1.2 и подобни.
      Сега колкото купиш в Германия - на толкова декларираш в БГ и довнасяш разликата в данъка ако има такава.
      Това на хартия, защото май още никой не го е правил все още.
      По темата за лизинга - досега беше момента да се купува нова кола на лизинг - първо защото излиза около ... абе примерно новата астра с 1.6 двигател излизаше 2500 евро по-евтино от колкото в Гърция, Испания и Франция - страни в които обикновено новите коли са най-евтини.
      Отделно има и друг момент който се пропуска - инфлацията. Тук цените няма начин как да тръгнат надолу ми се струва - по вероятно е само нагоре, а всяко поскъпване и последваща инфлация обезценява всеки заем.
      Сега остава само да видим дали ако си отворим фирма ще можем вече да си дъпнем ДДСто при покупката на автомобила.

Коментар

Аз пък си мисля че е просто кат фасул.
        Ако купуваш от частно лице като частно лице, никой не следва да ти търси ДДС дали е платено или не, защото си е задължение това на друга данъчна служба - тая по първоначалната регистрация в Италия, Германия или където там е била.
        То и какво ДДС - нали нямаш право на кредит като ФЛ.

По интересния момент който лично мен ме вълнува - какъв е проблема да си купя да кажем кола от някъде из ЕС и да си я карам тук с чуждите номера?
        Засега регистрацията май се крепи само на ЗДП който или ще го ремонтират или ще иде тая страна на съд и не малко хора ще си купят по още една кола само от обезщетенията които ние всички ще платим от джоба си в крайна сметка.

Коментар

Първоначално публикуван от DemonS
          Аз пък си мисля че е просто кат фасул.
          Ако купуваш от частно лице като частно лице, никой не следва да ти търси ДДС дали е платено или не, защото си е задължение това на друга данъчна служба - тая по първоначалната регистрация в Италия, Германия или където там е била.
          То и какво ДДС - нали нямаш право на кредит като ФЛ.

По интересния момент който лично мен ме вълнува - какъв е проблема да си купя да кажем кола от някъде из ЕС и да си я карам тук с чуждите номера?
          Засега регистрацията май се крепи само на ЗДП който или ще го ремонтират или ще иде тая страна на съд и не малко хора ще си купят по още една кола само от обезщетенията които ние всички ще платим от джоба си в крайна сметка.
          ако си регистриран, че живееш в съответната държава, няма проблем... само трябва да си правеиш преглед и застраховка там... за евтина кола няма сметка...
          помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

колега, нищо не декларираш - ако си ФЛ си плащаш ДДС още в чужбина /ако колата е от автокъща/

Коментар

...

А ако не е от автокаща???
              SUBARU FORESTER 2002g AWD LSD-DIF. Човек може да живее без храна 1 месец,без вода 1 седмица,без въздух 1 минута,а без акъл цял живот...

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/
                Първоначално публикуван от Венцислав Петров
                За ДДС-то е така. Това върху което ви обръщам внимание е изискването за преминат преглед (TUV в Германия) което автоматично променя правилата и то здраво...
                по принцип, за да се изкара от Германия на ход колата, там искат нов преглед, независимо, че може срокът на стария да не е изтекъл /2 години/...

странно, защото в момента при покупко-продажба на кола в БГ никой не иска технически преглед... регистрацията и прегледа в момента са 2 различни неща...
                Тедо струва ми се че не си разбрал основното в това което съм написал. А именно че валиден TUV ще се изисква от КАТ при регистрацията тук а не при докарването което ако е на платформа няма значение...

Това изискване ако остане автоматично ще отреже 2/3 от колите които до момента се внасяха защото автомобил в Германия с валиден TUV струва принципно различно от такъв без...
                VPetrov.photography

Коментар

аз имам кола в Германия, която ще докарвам на ход до седмица - за това казвам, че още от Германия искат ТЮВ...

а иначе за варианта с автовоз тепърва ще видиме каква е врътката... "играта" е за милиони левове и едва ли автоджамбазите ще се минат...

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/
                    аз имам кола в Германия, която ще докарвам на ход до седмица - за това казвам, че още от Германия искат ТЮВ...

а иначе за варианта с автовоз тепърва ще видиме каква е врътката... "играта" е за милиони левове и едва ли автоджамбазите ще се минат...
                    Ще споделиш ли как са станали нещата като я докараш?
                    о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

• Ако си ФЛ си купуваш колата с вече начислено и платено ДДС от предишния собственик - няма значение дали е от автокъща или от астно лице защото във всички случаи ДДСто там се начислява.
                      Декларират само фирмите, като схемата е - там ти я продават без ДДС а ти си го внасяш в България. Поне така ми звучи по закона сега и по прословутата директива 6, ама как ще го намъдрят тия от МС не знам. Цяло лято спаха, а още няма правилник за закона за ДДСто.

Коментар

• Тая работа, че цените на някои нови коли тук били по-ниски, щото сме минавали за страна от третия свят не е продиктувана от маркетингови политики на производителите, още повече, че само някои вносители са директни представители, а повечето са клонове на гръцките и незнамсиощекви такива. По въпроса за по-ниските цени - колите слизат от поточната линия с различно покритие на качествените показатели и между "първо качество" и "брак" има един куп категории, според които и цените са различни. Къде по-лесно е вместо да се връща за доработка, да се направи отбивка от цената, каквато е и практиката. Да не говорим, че някои модели се правят и в европейските, и в турските заводи. Това е основната причина да има разлика в цените на привидно еднакви коли - с еднакви емблеми и надписи. Пък познайте тук кои идват, поради пазарната конюнктура.

Коментар

• те не са и баш еднакви... например аз имах ново Пунто през 97г - в МД за внос струваше малко над 9000лв, в магазина с ДДС беше 15000ДМ
                          в същото време в Англия беше 7000 лири /към 21000ДМ/, но серийно с 2 възд. възглавници, АБС и др., които у нас не се предлагаха дори като опция...

Коментар

• Моят случай:
                            Работиш в чужбина и имаш кола на твое име. Връщаш се в България с колата. Какво трябва за регистрация на автомобила тук? Този въпрос зададох по телефона на служител в нашата митница. Отговори ми, че трябва да притежаваш колата минимум 6 месеца и ще можеш да я внесеш и регистрираш в България, без никакви данъци, такси и акцизи. Единствен проблем (според него) било, че на границата трябва да се внесат някакви такси, които после се връщали. Ако не разполагаш с пари, имало фирми, които срещу комисиона, уреждали всички въпроси с вноса и регистрацията.
                            Някой знае ли нещо по въпроса?
                            П.С. С митничара? говорих в началото на Октомври м.г.
                            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

• Първоначално публикуван от bojitch
                              Моят случай:
                              Работиш в чужбина и имаш кола на твое име. Връщаш се в България с колата. Какво трябва за регистрация на автомобила тук? Този въпрос зададох по телефона на служител в нашата митница. Отговори ми, че трябва да притежаваш колата минимум 6 месеца и ще можеш да я внесеш и регистрираш в България, без никакви данъци, такси и акцизи. Единствен проблем (според него) било, че на границата трябва да се внесат някакви такси, които после се връщали. Ако не разполагаш с пари, имало фирми, които срещу комисиона, уреждали всички въпроси с вноса и регистрацията.
                              Някой знае ли нещо по въпроса?
                              П.С. С митничара? говорих в началото на Октомври м.г.
                              Всичко е вярно, ама до 31.12.2006 г!!
                              Сега не би трябвало да имаш никакви проблеми с внасянето и регистрацията! Единственно плащаш екотакса в зависимост от това колата какво Евро има!!
                              יעבור
                              «И това ще мине»

Коментар

• Ако колата е нова / т.е. 6 месеца или 6000 км. /, съгласно новото окръжно на КАТ/, ще трябва да представи ЕС одобрение на превозното средство /сигурно на български език и навярно издаден от ИА"АА" /.

Стана много весело.

"Приятелите" от МВР не са променили / според мен / наредба I-45 и сега решават въпросите относно регистрацията на нови МПС с окръжно. Ха ха.
                                Част от наредбата - Отменено от ВАС.
                                Чл. 8. (1) (Отменена с Решение № 7802 от 2003 г. по адм.д. № 3048 от 2003 г., ДВ, бр. 68 от 2003 г.) Не се регистрират:
                                1. превозни средства, типът на които не е одобрен;
                                2. превозни средства, които не са внесени по установения ред;
                                3. (изм., ДВ, бр. 105 от 2002 г.) превозни средства с изменение в конструкцията извън реда, определен с наредба на министъра на транспорта и съобщенията, издадена на основание чл. 146, ал. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДП);
                                4. автобусите, възстановени или сглобени от нови и/или употребявани годни агрегати, възли и части, във фирми и организации, които не са получили разрешение за такава дейност;
                                5. превозни средства, обявени за издирване.

Чл. 12/ 9 ал.3 на базата на която издава окръжното / Венци е окачил част от него. /

9. други документи, предвидени в закон или друг нормативен акт.
                                (2) (Нова - ДВ, бр. 99 от 2006 г.) Не се допуска изменение на данните за превозното средство, отнасящи се до идентификационния (VIN) номер, тип на превозното средство, марка, модел, предназначение, брой места, полезен товар и други, посочени от производителя при производството на превозното средство.
                                (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 99 от 2006 г.) За превозни средства от марки и модели, нерегистрирани в страната, се представя и сертификат за типово одобрение.

И така - харесвате си чисто нова кола с ЕВРО-4/8/12/18 и колкото искате още.Например в Германия.
                                Нали сме ЕВРОПЕЙЦИ.
                                Купуваш си я - германците ти помагат с транзитните номера.
                                Идваш в България - Къде - разбира се в КАТ.
                                Там те посрещат с искането да представиш одобрение на типа на ПС. Иначе регистрация няма.

Да ама не - одобрението се издава от ИА"АА".
                                Извод - движението на стоки / за хора не знам/ е забранено в България.

Още не сме Европейци. .

Може и да не съм прав.
                                only 4 x 4,sim AWD

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X