Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Покупка и внос на на автомобили след 01.01.2007

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #61


    Тедо

    С тези 224 коня само 15 000 лева ми е митото и демек влиза ми в БГ на 25 000+ ) е още не съм толкова богат

    Поздрави
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар


    • #62
      Ето един красавец пак за жълти стотинки

      http://www.mobile.de/SIDnxVExKcmX02Q...1111237644190&
      VARADERO SD2

      Коментар


      • #63
        Въпрос относно проблема с акциза и отговор:

        Здравейте! Интересуваме след 01.01.2007 като отпадне митото за внос на автомобили от страни членки на ЕС, какви такси ще се плащат и как ще се изчисляват. По специално за акцизните автомобили. Предварително ви благодаря.
        Подадено от Кристиан на 16 декември 2006 г.



        На първо място бих искал да направя уточнението, че от 1995 г. насам за автомобили произведени и внесени у нас от ЕС мита не се събират, тъй като ставката им е 0%. На заплащане подлежи единствено ДДС-то и еко таксата от 80 лв. След присъединяването на страната ни към ЕС схемата най-общо казано остава същата - мита няма, ДДС-то, акциза и еко таксите остават дължими у нас.
        Тук обаче има една много важна особеност - до сега за автомобили произведени извън ЕС, но внесени у нас от Общността се заплащаше мито, поради непреференциалнят им произход. От 01.01.2007 г. произхода на стоките, купувани от друга страна членка на ЕС ще бъде без значение, като меродавен ще бъде само техния статут (общностни или необщностни стоки). Общностни стоки са тези, които са произведени на територията на Общността или за тях в някоя от държавите членки са заплатени дължимите мита. В тази връзка например за японски автомобили закупени от Германия няма да се плащат мита у нас, тъй като се предполага, че те са платени там.
        Не така обаче стои въпроса с акциза и ДДС-то, тъй като съгласно Директива №6 на ЕК тези публични държавни вземания са автономни и се заплащат в държавата, където е крайното потребление на стоките.
        VPetrov.photography

        Коментар


        • #64
          Това с ДДСто е добре, ако си купил колата с фактура, а не с граждански договор. Ако е между юридически лица е ясно - дали имаш фактура по ДДС от Мюнхен или от Пловдив е все тая. Разликата е, че ако е от Плавдив, плащаш ДДСто на продавача и той вече се оправя с данъчните, а ти се оправяш с данъчния кредит. Ако купиш колата от Германия, там ти връщат ДДСто или изобщо не ти го начислява продавачът, а тук вече го дължиш при месечния отчет по ДДС.

          Ама ако си физическо лице кво става? Плащаш си немското ДДС и никой не ти го приспада или връща там? Пък и ако си го купил от физическо лице и нямаш фактура, а само договор, тогава какво? Митница не минаваш, митническа декларация нямаш и какво правиш тогава? Трябва да представиш квитанция за платено ДДС в КАТ при регистрацията ли?

          Коментар


          • #65
            Да, всъщност най-голямата каша ще стане в КАТ. Защото напоследък проверявам разпитвайки тук и там как ще стои въпроса с внос на автомобили с произход извън ЕС. И както си му е реда всякакви автомобили може да бъдат внасяни но само тези с ЕВРО4 могат да бъдат регистрирани от КАТ. Дотук добре но КАТ съвършено не са наясно какво правят в тази ситуация и май се очаква да искат от собственика собственоръчно написана декларация че автомобила отговаря на съответните изисквания, което си е смешно... Въобще май след 01.01.2007 май ще стане...
            VPetrov.photography

            Коментар


            • #66
              Като си физическо лице си дължиш ДДС тука, не там, където си купил МПС-то. Демек, с ДДС при внос на автомобил всичко си остава по старо му. Сега като нищо ще излезе някоя наредба, ДДС за автомобили да се събира от митниците!

              Коментар


              • #67
                С ДДСто на физически лице става страшна каша. Ти хубаво го дължиш тук, ама ако ще я регистрираш в България. Кво става, като си живееш предимно в Герамания и се връщаш понякога? Там си плащаш немското ДДС, ако я купиш с фактура и не го плащаш ако е от физическо лице с договор. Та, караш ти колата година-две и решаваш да си я регистрираш тук. Кой ще ти върне платеното немско ДДС преди сума време, ако такова е било начислено? И върху каква стойност ще ти се калкулира българското?

                А, като стана дума за ДДСтата, не се казва най-важното - ДДС се плаща върху какво? Върху фактурна/договорна цена или? Щото сега е някакъв тъпизъм на мощност, та...

                Коментар


                • #68
                  Върху какво ще се плаща ДДС май още никой не знае! Всички се надяваме сегашната простотия да се промени. А за предния въпрос, ако е такъв варянта, май трябва да питаме немците! Всъшност, някой знае ли, върху какво се изчислява ДДС в Европата? Щото сигурно умниците ще прочетат /пак като дявола евангелието/, ще го променят както е най- богоугодно, и ще кажат - така е в европа.

                  Коментар


                  • #69
                    Нормалната икономическа логика изисква ДДС да се плаща само и единствено върху реалната стойност на сделката т.е. върху фактурната стойност. Всички други методи рано или късно ще бъдат оборени от съда... (европейския)...
                    VPetrov.photography

                    Коментар


                    • #70
                      Хубава работа, ама българска... През последния месец счетоводителките ходиха по разни семинари за ДДСто, организиран от НАП и прочее паплач, като след всеки семинар са по-объркани. Самите данъчни, митничари и т.н. също изобщо не са наясно.

                      В нормалните страни ДДСто е върху стойността, както е видно от долната оферта:
                      Nettopreis für Export; Netto: 5.500 EURO + (16 % MwSt.) 880 EURO = Brutto: 6.380 EURO

                      http://mobile.de/SIDq.dwZAOL5TEnHUau...R~BmSB11Vtruck
                      ProfiSearchPublicJ1167395967A1VtruckProfiSearchPublicD1210ETruckY-t-vctpLtt~BmPA1A1B20C
                      748%81%5C-t-vCaMkMoQuRDSeUnVb_X_Y_x_yrdsO~BSRA6D1210E17200DvitoBGND2003CLK
                      WA1HinPublicA2A0A0A0D1999A0/cgi-bin/da.pl?bereich=lkw&sr_qual=GN&top=6&id=11111111232818191&

                      Коментар


                      • #71
                        Аз имам и нещо друго на ум, ако я купуваш от частно лице от ЕС, съответното частно лице там така или иначе е платил тамошното ДДС, но ти няма да получиш фактура. Какво ще стане с онова ДДС тогава? Тук ще ти начислят и нашето върху цената по договор?
                        Път без препятствия обикновено не води до никъде.

                        Коментар


                        • #72
                          Цени на нови автомобили след 1-ви Януари

                          Очаквам с нетърпение да видя новите ценови листи на вносителите на автомобили, какви промени са настъпили след 1-ви Януари.
                          Ама май все още никой не е готов с новите цени. Някой ако знае нещо може да сподели.
                          Конкретно ме интерисуват 4х4 за Hyundai, Honda CR-V, Suzuki Grand Vitara но и другите поне коли, какви промени ще има.
                          Дали ще се прави разлика за коли от Евросъюза или от Корея да речем (тоест извън EU).
                          Rally Sport - News and Video - www.RallyPulse.com/Bulgaria

                          Коментар


                          • #73
                            мисля че всеки е любопитен и по стар Български маниер си вика "а сега да видим ко ше стане" с цените на колите. моето скромно мнение е, че какъвто и да е спад в цените обусловен от премахването на двойното облагане с ДДС, ще бъде до голяма степен "усвоен" от държавата във вид на еко такса и от вносителите във вид на по-голяма печалба. може би ще има известен спад в крайната цена, но той ще бъде далеч от мечтаните около 18-20% колкото е ДДС-то в Еврозоната. това разбира се ще окуражи нова вълна от "автоджамбази" и "автогурбедчии" с цел самостоятелен внос на мечтаното евтино старо возило и избягване на печалбата на вносителите "на едро" (автокъщите).
                            "..there is no substitute for cubic inches.."

                            Коментар


                            • #74
                              Бе, що ми се чини, че споменаха за някакво ограничение колите в ЕС да не се продават с повече от 5% разлика в различните държави-членки?

                              Коментар


                              • #75
                                Първоначално публикуван от fakir
                                мисля че всеки е любопитен и по стар Български маниер си вика "а сега да видим ко ше стане" с цените на колите. моето скромно мнение е, че какъвто и да е спад в цените обусловен от премахването на двойното облагане с ДДС
                                За "двойно облагане" с ДДС можеше да се говори най-вече в случаите, когато се внасяше кола, закупена от физическо лице. Защото при купуване от фирма, издаваща данъчна фактура, доколкото знам, хората после си взимаха немския ДДС.
                                Т.е. взимаш си ДДС, начислен в съответната страна, а тук плащаш нашия.
                                Лошото беше, че хем нашият е с по-висока ставка, хем се смяташе по абсолютно грабителски начин въз основа на мощността на колата, а не на база на реалната цена на колата.
                                В резултат се получаваше, че ДДС за една Вектра 2.0i, 115 к.с. 1993 , за която я си взел 4000 лв - я не, е горе-долу толкова, колкото и на един Мерцедес с близка мощност на двигателя, но струващ 15-20,000.
                                Т.е. за стара и евтина кола с по-мощен мотор начисленият ДДС реално беше доста над 20% от реалната й пазарна цена.

                                Иначе съм склонен да се присъединя към твоето мнение, че е вероятно да няма някакво драстично поевтиняване.
                                Щото пък нали и досега много коли се продаваха "на инвалид". Т.е. без начисляване на пълния размер на ДДС.
                                Ние не сме неутрални!

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X