Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Данък МПС при продажба

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Най-вероятно ще може.
    До тук никой не цитира надежден източник, където ясно да е разписано до кога точно данъка от предходна година има тежест!
    Враг усраине

Коментар

С данък платен Не в община (,а примерно в Изи Пей) може веднага да се мине ГТП. При нотариус на следващият ден. Що така нямам идея.
      Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

• Asen Kushlev
        Asen Kushlev коментира
        Редактиране на коментар
        Щото явно гледат в различни бази данни, а Изипей пращат информация на другия ден към някои.

Първоначално публикуван от Даниел Цветков Преглед на мнение
      Утре ще минавам на ГТП 3008та.Та може ли да мина с данъка от миналата година или трябва да плащам и за тая?Нещо ми се върти ,че до края на март можеше или беше до средата на година май!
      По закон дължиш минимално първата вноска (1/2) от данъка до 30 юни на съответната година.
      Т. е. до 29 юни можеш да минеш преглед с платен данък за предходната година.

Относно нотариусите, разбира се, че могат да проверят онлайн. Но както някой спомена, не им се занимава.
      За протокола искали са ми бележка при сделка, но им казах, че е платен онлайн. Сделката си мина без проблем и в договора си пишеше, че съм представил документ за платен данък.
      Който търси , намира !
      Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

До края на юни може с миналогодишния данък,а след това може и с 1/2 от тазгодишния.48лв е ГТП-то.

Коментар

Наистина се оказа, че местният данък изчезва като задължение за продавача автоматично едва след като купувача регистрира нещото в кат.
          Или се преизчислява - според ситуацията.
          По-точно в рамките на 24 часа.
          При това аз и купувача сме от различни общини.
          Чудно е всеки път като нещо работи
          Враг усраине

Коментар

Само че друго не работи . Смяна на адрес в друга община . Хоп чси с дължими данъци в старата община ....
            Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
            За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Айде сега максимализъм!
              Ни може всичко до работи!!!
              Враг усраине

Коментар

Здравейте приятели,имам един въпрос към вас,
                Пререгистрирах колата си от Български на Холандски номера.
                След като приключи регистрацията големия талон и малкия останаха при тях.
                Те ми казаха,че те ще отпишат колата от КАТ.
                Нужно ли е да отивам в общината в България за отписване от данък МПС.

Коментар

Някой знае ли как да се отпиша?

Коментар

Преди седмица приятел си купи автомобил и данъка за миналата година беше платен от предния собственик.
                  Сега той иска да го продава, дали е необходимо да заплати данъка за тази година или може да мине сделка и така ?
                  Който търси , намира !
                  Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

• kameno karp
                    kameno karp коментира
                    Редактиране на коментар
                    Данък дължиш за времето за което си собственик. Ако продаваш колата месец Март,трябва да си платил данъка до Март(включително). В конкретния случай дължи данък само за Март.Ако си платил целия данък и по някое време си продадеш колата,общината трябва да ти върне парите за времето от продажбата до края на годината.
                    Последно редактирано от kameno karp; 14-03-25, 15:16.

• cnc82
                    cnc82 коментира
                    Редактиране на коментар
                    kameno karp Прав си, но малка забалежка..
                    Старият собственик не беше платил данъка за тази година до март, но сделката мина.
                    Естествено в бъдеще ще му излезе този данък за 3 месеца и ще трябва да го плати.
                    Имам смътен спомен, че съм продавал автомобил точно в такава ситуация с платен данък от предния собственик , съответно за миналата година , обаче не съм сигурен сега как стоят нещата.
                    А относно връщането на предплатен данък, общината нищо няма да върне, ако не си знаеш правата и съответно да си ги търсиш, даже се правят и на ударени като ги питаш, а нищо чудно и някой от служителите даже да не знаят за това.
                    Асен беше споменал по-напред в темата за това, има специална декларация, която се подава, може да беше и искане, не съм сигурен.
                    Един път го ползвах този вариант и ме гледаха като извънземно... 🙂

• kameno karp
                    kameno karp коментира
                    Редактиране на коментар
                    Аз не съм казал,че ще ти звъннат да ти кажат: ела да ти върнем едни пари.😉

Първоначално публикуван от cnc82 Преглед на мнение
                  Преди седмица приятел си купи автомобил и данъка за миналата година беше платен от предния собственик.
                  Сега той иска да го продава, дали е необходимо да заплати данъка за тази година или може да мине сделка и така ?
                  Това нотариуса ще каже. Но щом той е минал с миналогодишния, но то и да иска няма с кой друг да мине. Преди беше до края на март с миналогодишен, след това с този до 30.06 платен. Но по едно време взеха по-рано да смятат данъците и може да са го променили.
                  Ford Maverick II 2.3 XLT
                  Ford Mondeo MK5

Коментар

Има вероятност да трябва да плати поне 1/2 от данъка за тази година в зависимост колко време е собственик.
                    В последно време бързо взеха да ги изчисляват и за няколко седмици почти сигурно вече има изчислен данък за 2025 година.

И предният собственик и настоящият ще имат дължим данък за периода в който са били собственици през годината - това е сигурно.

Но имаше със сигурност и минимален период..
                    Мисля, че под месещ или 25 дни да беше няма дължим данък!

Но да - трябва да се пита адвоката, който ще изповяда сделката.
                    Така или иначе сделка обикновено се уговаря предварително.

Аз имам мотор, който тази година трябва да се продаде.
                    Дори трябваше това да се е случило.
                    В началото на март за да нямам такива чуденки отидох на място и си платих частично данък за 2025.
                    Поне при нас това е 1/2 от годишният данък.
                    Пък и аз не зная кога ще се продаде та да платя за 4 месеца примерно.
                    Враг усраине

Коментар

Здравейте сигурно ли е това, че ако сме платили данъка за цялата година и я продадем септември трябва да върнат пари за три месеца? С договора за покупко/продажба и някакво искане ли се подава в данъчното?

Коментар

Първоначално публикуван от Лунджов Преглед на мнение
                        Здравейте сигурно ли е това, че ако сме платили данъка за цялата година и я продадем септември трябва да върнат пари за три месеца? С договора за покупко/продажба и някакво искане ли се подава в данъчното?
                        Да. По-назад в темата май бях пуснал бланката. И не очаквай да те приемат радушно в данъчното, вероятно ще ти кажат даже, че няма такова нещо. Внасяш искането с входящ номер и чакаш отговор.
                        п.п.Ако колата е продадена в същата община е възможно да са признали на новия собственик остатъка до края на годината и да не са му начислили нов.
                        Ford Maverick II 2.3 XLT
                        Ford Mondeo MK5

Коментар

• Esper
                          Esper коментира
                          Редактиране на коментар
                          Автоматично отпада но за следващ период, тоест - догодина.
                          Обаче за връщане на надвзет данък както в случая - с декларация.

• Asen Kushlev
                          Asen Kushlev коментира
                          Редактиране на коментар
                          При покупка КАТ пращат данни към общината, и се начислява от датата на придобиване. При продажба автоматично се заличава, за бъдещо начисляване. Но за надвзет данък всички се правят на луди. Преди години казаха на моя роднина, че имат устно разпореждане да не връщат. Ама ако им входираш декларация няма къде да ходят. Аз тогава нямах време да се занимавам и само им теглих една.

• Лунджов
                          Лунджов коментира
                          Редактиране на коментар
                          Далеч съм от мисълта че ще тръгнат да ми се молят да ми връщат пари . Не ми е за 20-30 лв. , но поне да не ги взимат от новия собственик, но като е в друга община няма как. И все пак има МПС-та с не малки данъци, така че ако я продадеш средата на годината, а си платил за цяла са не малко пари. Аз смятам да си пусна една декларация за възстановяване или поне приспадане на начислен в бъдеще данък, не толкова за парите, а за принципа. Те ли ще ми дадът да попълня такава или трябва да си я сваля от интернет?

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X