Привет колеги, покрай тази извънредна ситуация джипката ми е на паркинга повече от месец, сега преди малко се сещам, че през началото на май месец имам нещо да подновявам по документите на колата, поглеждам и виждам че трябва да се ява на ГТП на 24.04.20, тоест закъснял съм само с 6 дни, ще имам ли проблеми ако още утре отида на ГТП, ще имам ли глоба, а ако ме спрат, какво се прави, за първи път ми се случва от години да пропусна за ГТП, покрай извънредното положение и некаране на джипката, съвсем забравих?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Закъснял технически преглед, как да процедирам
Свий
X
-
-
Без преглед свалят табелите, това ако не са на кеф. Иначе пишат фиш. Не е 20лв, ама малко повече. Номерът е да стигнеш до пункта без да те спира полиция. Това го казвам от опит. Две глоби имам от блеене. На другия ден се спука спирачна тръбичка. Да са живи и здрави, че ме спряха. Щях да карам още доста време, докато погледна документите. Просто иди до най-близкия пункт, вероятността някой да те спре за проверка е по-малка.
Коментар
-
В пункта нищо няма да ти кажат, не ги интересува - една година бях закъснял с 2 месеца със Субаруто от заплесия, а после пикапа 2 години не беше минавал на преглед щото не се караше.
С КАТ обаче нещата са "кошапраймся" - горе са ти го написали.________________________________________________
Subaru OUTBACK 2,5
Hyundai TUCSON 2.0
Коментар
-
Току що се върнах от ГТП за мой късмет, имаше такъв пункт буквално на няколко пресечки от нас, всичко мина безпроблемно, просто откак съм шофьор от 1995 год, никога не съм пропускал ГТП, та затова се бях притеснил.
п.с. Междувременно установих неприятен проблем, спукано предно стъкло от нищото след едномесечен престой на паркинга, пуснах тема за съвет: https://offroad-bulgaria.com/forum/%...BA%D0%BB%D0%BEПоследно редактирано от Еделвайс; 01-05-20, 09:14.
Коментар
-
Стига глупости. ГО няма нищо с прегледа. Това са ченгеджийски интерпретации на тема : "как да вземем някой лев отгоре на заплатата". Няма преглед, олеле, сега номерата, к'во шЪ праИм...Няма такова нещо. Никъде няма изричен текст, че ГО е невалидна ако няма преглед. Случаите, в които ГО не покрива рисковете, са изрично изброени в закона. Застраховани лица са собственикът, ползвателят и държателят. От тях само собственикът може да прави ГО, защото само той има голям талон у себе си.
Не се отнася обаче за Каското. Там застрахователят може да откаже да плати без преглед, по силата на договора.Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.
Коментар
-
Първоначално публикуван от ceko45 Преглед на мнениеПри изтекъл ГТП, гражданската не е валидна, но само в случай, че водача на автомобила без ГТП виновно причини ПТП. Това е защото без ГТп няма право да се движи по пътищата.
Коментар
-
Няма тъй...дайте да четем КЗ,, че аман от свободни съчинения.
Има списък с неизправности, при които движението е забранено. Има и хипотеза в КЗ ако по време на движение възникне неизправност.
На прегледа искат ГО валидна. При сключване на застраховката никой не гледа преглед. Що така според вас?
Само за Каско трябва валиден преглед. Не ми се рови сега и съдебна практика. Със сигурност има. Ако ще доказвате нещо, нека е с текстове от закона. Аргументи..."един катаджия ми каза" ги зарежете.Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.
Коментар
-
За ППС без валиден ГТП И участващо в ПТП (с изключение на паркирано такова и с уговорката, , че не се е самозадвижило) какви са последиците? Залагам на личен регрес при положение, че е виновно, и неизплащане на обезщетение при невинно такова.
-
Куц е тоя кон, дето залагаш на него. Тъй като се наказва с глоба от 50 лева, непредставянето на МПС за преглед е сред маловажните нарушения по ЗДВП. И никъде няма забрана МПС без преглед да се движат по пътищата. Както и няма норма, която да приравнява непреминалото преглед МПС към технически неизправно.
Случаите на регрес са изрично изброени- общите са 433 ЗК и специфичните за ГО-в 500 ЗК. Извън тях регрес няма. ГО покрива риска за виновния. Това е условието да му се ангажира отговорността- вината.
За Каско могат да искат валиден ГТП. Там е друга системата. Ама то каското пък няма отношение към вината.
-
Активност за темата
Свий
Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар