Обява

Свий
Няма добавени обяви.

коя земеделска култура е наи-изгодна?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: коя земеделска култура е наи-изгодна?

Тук в Троян гледат основно сливи, малини, а напоследък започнаха и билки, тъй като биопрограма направиха сушилни. Аз имам 20дка сливи-засадени от мен, а не стари насаждения- и мога да кажа че инвестициата за създаването на овощна градина от сливи се възвръща за около 5г. Друг е въпроса дали имаш техника да си я обработваш. При мен изгодата е по-голяма защото ги суша и чак тогава ги продавам-затварям цикъла. Но накрая като опре да пласираш продукцията и се почват едни пазарлъци..............а по магазините почелят повече от колкото аз от 1 продукция. Но това е.
    Борислав Русенов - 0889593977

Коментар

Орехи, защото:
      1. Са основната подправка на баклави и много други мюсюлмански ястия
      2. Единствено мюсюлманския свят има силно положителен демографски прираст
      3.Следователно пазара на орехите ще се разширява

Майтап разбира се. (ох, де да беше)
      “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете”.
      Б.Франклин

Коментар

1.Сега за земеделска култура ли говорим или за овошки?
        2.Орехите са монополизирани в България./Това трябва да е ясно/Основният продукт от орехите -"крокана" върви за първо,второ и т.н направление.Но както казва Ivanov за хората посели орехи и чакащи добиви ,а и мое мнение е ,че доста хора изгоряха в фурната на орехите ,защото обещаната овошка не дава предварително зададените доходи ,да не говорим в годината когато трябва да ги дава.

Не са орехите ,който ще прави градина ,НЕ ТРЯБВА ДА СЕ занимава с орехи.
        Темата е сериозна и недейте подхожда несериозно -татко каза,една жена на пазара каза,друга чула, трета била наясно ,дори и сметката е видяла .
        B+

Коментар

Първоначално публикуван от vokel Преглед на мнение
          Темата е сериозна и недейте подхожда несериозно -татко каза,една жена на пазара каза,друга чула, трета била наясно ,дори и сметката е видяла .
          Две циганчета си говорили.
          - Знаеш ли колко е хубаво да ядеш хляб и сирене .....
          - Ти ял ли си?
          - Не, но бати гледал един как яде.

Горе-долу същото .....

Коментар

Въпросът беше- коя земеделска куртура е най-изгодна. На този въпрос отговорът може да бъде само един - НИКОЯ! Понятието изгодна е толкова променливо и ратегливо и зависи от толкова много фактори, че ако тръгнем да ги изброяваме сигурно няма да ни стигнат няколко страници. Който иска да се занимава със селско стопанство трябва да е наясно със себе си това хоби ли ще е, малко стопанство ли ще е или едро. За първите две са позволени всякакви експерименти, дори орехи
            За едрото стопанство в зависимост от площите, с които разполага, човек трябва да реши също - ако площите са до 50-100дка и при ПОДХОДЯЩИ условия според мен най-добре да е овощна градина. При още по-малко площи и пак при подходящи условия зеленчуци. При наличие на големи площи 500,1000 и нагоре, отглежданите култури не може да са една, две, най-малкото заради сеитбооборота. Там трябва внимателно да се разгледат едногодишните култури. Най-добрия вариант за мен е да се комбинира земеделието със животновъдство. От тук -още въпроси!!!! Какви животни и т.н.
            Много важен момент за да е изгодна една култура е дали е направен правилен маркетинг. Нали говорим за сериозно производство, защото маркетинга на бабите е да погледнат в двора на съседа и каквото той, това и те. Един от най-често срещаните примери е - миналата година нямаше слънчоглед и цената му беше супер. Тая година ще сеем слънчоглед. Да де ама и много други умни тикви си мислят по същия начин и какво се получава - тая година много слънчоглед и цената ниска. Сега слънчогледа изгодна култура ли е? А миналата година?
            На толкова години станах, а още не съм видял катафалка с ремарке!

Коментар

+1
              B+

Коментар

Първоначално публикуван от gotin Преглед на мнение
                Един от най-често срещаните примери е - миналата година нямаше слънчоглед и цената му беше супер. Тая година ще сеем слънчоглед. Да де ама и много други умни тикви си мислят по същия начин и какво се получава - тая година много слънчоглед и цената ниска.
                То обикновено така се процедира в България. И то не само в селското стопанство. Аналогичен случай е стръвта, с която много хора се хвърлиха да стават хотелиери. Кой чул, че от този бизнес се печелело много, кой да не остане назад от аверчетата ...
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Според мен слънчогледа е също много перспективен. Употребата му за гориво го вкарва едва ли не в графата конвертируеми валути и петролни продукти. Едва ли ще му пада цената. Тя ще върви нагоре паралелно с цената на горивата. Евентуална инвестиция и в производството на биодизел също не е лоша идея. Това си е почти затворен цикъл на производство.
                  Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Първоначално публикуван от Myyy Преглед на мнение
                    Според мен слънчогледа е също много перспективен. Употребата му за гориво го вкарва едва ли не в графата конвертируеми валути и петролни продукти. Едва ли ще му пада цената. Тя ще върви нагоре паралелно с цената на горивата. Евентуална инвестиция и в производството на биодизел също не е лоша идея. Това си е почти затворен цикъл на производство.
                    +100

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                      Аналогичен случай е стръвта, с която много хора се хвърлиха да стават хотелиери.
                      Остави, че се хвърлиха, ами и много хора направиха "няколко звездни" хотели без да са давали някога и една стая под наем и да са посрещнали едно семейство на гости. Поне да бяха учили малко. Поне да бяха наели учили и можещи, а то....... после нямало туристи! Все си мисля защо нито в селското стопанство, нито в туризма (два основни за нас отрасъла) нямаме държавна политика!?
                      На толкова години станах, а още не съм видял катафалка с ремарке!

Коментар

А има ли някой отрасъл с Държавна политика?
                        във всички е Анти-Държавна ...
                        Помощ от държавата не вярвам някой нормален бизнесмен да получи, а по-скоро ще му пречи.
                        Така че в сметките такова чудо не трябва да се вклюва...
                        Път без препятствия обикновено не води до никъде.

Коментар

Е щом ще е сериозна темата за изгодата от земеделска земя: Замяна изгодно с държавна - промяна на предназначението - изготвяне на проект за вилно селище или нещо подобно - сдобиване с всички необходими разрешителни - продажба на оптимистично настроени мутри (западняци). Предвидима печалба - от 50 до 100 пъти (все още). Трябава само начален капитал (за рушвети най-вече) и сериозни връзки в Земеделското министерство. Както казват нашите хора емигрирали по-рано - TIB - This Is Bulgaria. И се опитай това да го обясниш на някой западняк. Голям смях пада.
                          “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете”.
                          Б.Франклин

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X