Обява

Свий
Няма добавени обяви.

коя земеделска култура е наи-изгодна?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: коя земеделска култура е наи-изгодна?

Да,има много ментета и в семената.
    B+

Коментар

Орехи. Прочети, сравни и ще се убедиш сам.
      “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете”.
      Б.Франклин

Коментар

орехи ли ,ъ защо пък орехи ??

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
          Какъв синхрон в мислите ?!
          Е това е когато двама души мислят еднакво!

Коментар

Първоначално публикуван от haflinger Преглед на мнение
            Орехи. Прочети, сравни и ще се убедиш сам.
            +1 Орехите са ценни от всякъде. И като плод и като дървесина и като сянка. Плодът им е много траен и може да изчака повишаване на изкупната цена ако е опакован добре. От черупките става чудесно гориво. Маслото от обелките се използва за лекарства. Няма насекоми които да ядат листата и става за употреба дори против молци. Единствените недостатъци са, че бавно расте, за сеч се изисква специално разрешително, няма отърване от цигани берачи и гарги.
            Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

7-8 години ,докато вземеш да береш.Макар и Шуменско да са вкарали някакви нискостеблени орехи като посадъчен материал ,които давали плод след 3-4години.
              B+

Коментар

Първоначално публикуван от vokel Преглед на мнение
                7-8 години ,докато вземеш да береш.Макар и Шуменско да са вкарали някакви нискостеблени орехи като посадъчен материал ,които давали плод след 3-4години.
                Миналата година едни се чудеха как да се отърват от 15-20 дка такива насаждения в Шуменско. Тъй като май няма да се бере на 3-4 - та година.

Коментар

[quote=Макса;183916]баща ми казва че е по изгодно да се засеят череши тъи като се берът рано,не изискват почти никакви грижи,само едно пръскане имат,полдът е много,цената на пазара е добра,но ако не може да се затвори цикъла (демек ти да ги продадеш сичкият си продукт)кои ще е изкупвача да този плод(за бонбни ли за ,кеикове ,за сокове ли???? за кво ще са им,
                  quote]
                  Горе долу е така. В Кюстендил черешопроизводството е много развито и е основен поминък на доста хора. Разбира се тук почвено климатичните условия са уникални за това производство. не се притеснявай за изкупуването на черешите, няма да ти останат. Имай предвид някои неща за черешите:
                  1. оптималния размер за една градина е между 20 и 40 дка.
                  2. Задължително направи почвени проби от мястото и виж дали е подходяща земята.
                  3. Внимателно подбери сортовете- дали да бъдат за прясна консумация или за пулп.
                  4. Имай предвид, че през първите една две години трябва да се поливат задължително - може ли , не може ли при теб.
                  5.Задължително трябва да се спази цялата агротехника - не спестявай някои от разходите.
                  6. Не вкарвай само собствени пари - намери начин да се възползваш от фондовете.
                  7. Внимавай много при покупката на посадъчния материал - опасно е.

В Кюстедил има институт и ако искаш мога да те свържа с някой от професорите
                  За сведение ще ти кажа, че най големия производител на череши е Турция?! Те имат държавна политика в тая област, разработили са специални сортове от една страна( среден диаметър на плодовете около 28 мм), а от друга са направили разположение на масивите както по географска ширина, така и по надморска височина. Това прибавено към технология, която позволява съхранение на плодовете в свежо състояние до 30 дни виж какво се получава. На практика държат пазара на пресни плодове в Европа няколко месеца.
                  На толкова години станах, а още не съм видял катафалка с ремарке!

Коментар

gotin, прекръсти се на ПОЛЕЗЕН!

Евала колега, личи си че си в час...
                    Дай нещо повече за черешите, колко години работят, защо казваш че това е оптималната площ, има ли според теб в Кюстендилско други овошки, които да се развият добре, но от тия сортове, които са за директна консумация?

Трябва да ти кажа, че съм ошашавен, колко малко знаем за тия работи градските хора!
                    И за свойствота на почвата, и за вятъра и ослънчаването, общо взето аз лично съм много респектиран от науката за земеделието!

Коментар

Когато майка ми е била дете, там е имало стотина устойчиви сорта световноизвестни ябълки. После имаше три. И два вида череши.
                      На тия неща лошото им е че трябва да са много километри. Иначе самолетите - въртолетите излизат скъпо. Без тях не става нищо - буболечки и цигани.
                      Ако искаш градини в кюстендилско - просто кажи. И всичко е на безценица. Нужните връзки - от мене даром, за идеята.

Коментар

Благодаря ти, вече съм си напазарувал там градинки...
                        Въпроса е какво да правя в бъдеще с тях, не ми се ще да питам тия дето ги берат, а тия дето ги разбират!

Коментар

Е, аз съм безполезен. Там има още хора, които знаят за какво става дума. Ако искаш ще идем и ще говорим с който трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                            gotin, прекръсти се на ПОЛЕЗЕН!

Евала колега, личи си че си в час...
                            Дай нещо повече за черешите, колко години работят, защо казваш че това е оптималната площ, има ли според теб в Кюстендилско други овошки, които да се развият добре, но от тия сортове, които са за директна консумация?

Трябва да ти кажа, че съм ошашавен, колко малко знаем за тия работи градските хора!
                            И за свойствота на почвата, и за вятъра и ослънчаването, общо взето аз лично съм много респектиран от науката за земеделието!

Има примери на 50+ годишни дървета, които дават достатъчно и качествени плодове. Има и обратните. Около 30 години е един разумен срок. Това зависи от много фактори, от субективния също.
                            Според мен 20-40дка е оптимален размер. Това не е закон, но:
                            1.Има косвени разходи, които намаляват достатъчно при тези размери и оттам пада себестойността. Преките също.
                            2.По този начин се намалява риска от градушка и осланяване
                            3.При градини под 10-12 дка не може да се говори за пром.производство
                            4.При този размер може да се оптимизира сортовия състав и да се търси цена
                            5.Най малки са разходите по ограждане и охрана.
                            6.По-големи парчета земя в този район е прекалено трудно да се намерят.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                              Дай нещо повече за черешите, !
                              Необходимите разходи за създаване и отглеждане до четвъртата година на 1 дка. череши варират от 1000 - 1300 лв. През годините биха могли да се разпределят - около 700 лв. за създаване и по около 150-200 на година за отглеждане. Тук нямам предвид разходите по ограждане и охрана.От тук е лесен извода, че ако някой продава нова, плододаваща градина на цена под 2000 - 2500 лв си струва човек да я купи. При навлязла в пълно плододаване градина, а това е след шестата година, и в зависимост от климатичните условия от един дка могат да се наберат около 800-1000 кг. Прекупвачите плащат( времето, качеството, количеството) от 0.80 - 1.50 лв. на кг. Има търговци, които изкупуват за прясна консумация за пазарите в София, морето и т. н. , направо от градината и плащат по 2.00-2.50 лв. на кг. Те обикновено са дългогодишни клиенти. Цената на труда на берачите расте всяка година, като тази беше около 0.30лв на кг. расте защото няма кой, а бе знаете защо. В близките няколко години очаквам и ние да си внасяме работна ръка от някъде. СтанАхме като англичаните, а

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                                Е, аз съм безполезен.

Ти ли си безполезен
                                Много здраве на Радо ако го видиш!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X