Обява

Свий
Няма добавени обяви.

джипка за кал и сняг тежка или лека

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: джипка за кал и сняг тежка или лека

Първоначално публикуван от krasivl Преглед на мнение
    Кой ли ще изкачи . http://www.youtube.com/watch?v=ZZws_ckFGno

хах ... видел съм ги нивите какво могат не ми ги показвай тези клипове !!! Там кадето мина дефендъра по стръмен склон сняг 28см+ нивата неможа да качи и половината .... Виждал съм с очите си на какво са способни много джипове, не всичко зависи от возилото, но всъщо така зависи толко и от тоя зад волана

Коментар

Винаги съм се питал, защо в държави където хората печелят достатъчно, за да могат да карат каквото си поискат, карат все големи (тежки) джипове.?!! Те ли са тъпи, ние ли сме по-умни - убийте ме - не знам?!

Коментар

Някои просто хващаме в малки джипки.Иначе необходимата мощност въобще не нараства право пропорционална на теглото.Затова двойната мощност на Патрола,не може да компенсира двойното му тегло спрямо Самурая и на баир при еднакви други условия(гуми и шофьор и т.н.) Самурая е победител.Освен това гравитацията не може да бъде излъгана,нито с гуми,нито с мощност-на много стръмно излизат по-леките,защото тежките ги тегли надолу със страшна сила,а тя не е перпендикулярна на земята и в случая не подобрява сцеплението.Дано сте ме разбрали,че не ми се чертае.
        Тойота Ленд Крузер RJ 73 22R-E,LPG
        Субару Форестер 2.0 ХТ,253к.с.
        Враца

Коментар

Първоначално публикуван от genadi.tsvetkov Преглед на мнение
          Някои просто хващаме в малки джипки.Иначе необходимата мощност въобще не нараства право пропорционална на теглото.Затова двойната мощност на Патрола,не може да компенсира двойното му тегло спрямо Самурая и на баир при еднакви други условия(гуми и шофьор и т.н.) Самурая е победител.Освен това гравитацията не може да бъде излъгана,нито с гуми,нито с мощност-на много стръмно излизат по-леките,защото тежките ги тегли надолу със страшна сила,а тя не е перпендикулярна на земята и в случая не подобрява сцеплението.Дано сте ме разбрали,че не ми се чертае.
          В темата става дума за сняг и кал, а не за баири - това първо! Щом като ще говорим за "баири" - аз съм чувал, че не кончетата, а нютонметрите ги изкачват баирите, а за фабричен малък (лек) джип с приемлив въртящ момент поне аз не съм чувал - това второ! Неколкократно се споменава Патрула като пример за "голям и мощен" джип... Ако говорим за кубатури под 4 литра, кое му е мощното на Патрула (и на който и да е джип) - това трето! За финал един пример - тази година на Лазарово, на баира където е ситуирано спускането, станах свидетел как няколко много подготвени малки (леки) джипа, някои от които участващи в състезанието, не успяха да го качат въпреки агресивните гуми, "бавните" и мерака на водачите им, и умряха още по средата... Гранда обут с едни стандартни АТ-та си го качи на "бързи", като искаше да вкарва и трета към края (при един от опитите го караше десет годишно хлапе)... Единствения плюс на малкия джип е ниския център на тежестта (пак зависи много от междуосието му и дължината на мостовете) и от там по-голямата устойчивост при екстремни наклони - и това съпоставено с единствено с "куфари", които са по-скоро - по-високи, от колкото по-дълги и по-широки. Много съм любопитен какво ще се получи, ако направим паралелен тест на кой да е подготвен Самурай с едно абсолютно стандартно армейско Хъмви, на някой екстремен баир, който освен да се изкачи, да трябва и да се премине напречно....

П.П. Много ми е интересно изказването ти, което включва "еднакви други условия" - как да го разбираме?!! Самурая ще е с 34-ки и двигател 200 коня или Патрула, ще е с "аспиринчета" и присаден мотор 1,3...?!!

Коментар

И аз немога да им се начудя, за какво са им 100 спални, като и 100м2 стигат. Ами то керван хора трябват за подръжка. Явно си е грандоманщина.
            Да знаеш, че по този начин само се отклоняваме от темата и за да не е само само спам, това ми мнение, ще добавя още един довод.
            Представи си една гъста гора, да прибавим малко кал и леки наклони. С малка и лека джипка шанса да преминеш е доста по голям.
            Последно редактирано от Лъчезар; 09-10-12, 08:02.

Коментар

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
              Много съжалявам за спама , ама къде ги мерите тия 30+ просвет бре хора . То редуктурните машини им е зор толко да стигнат......
              Не подвеждайте народа С какви гуми трябва да е тоя голф че да даде 30 просвет ??? 35 ли ? Как от 18 го направихте 30 ???
              Сорри пак ама понякога не издържам. Някой хора четат форума вместо техническа литература.... И така се раждат градските легенди.
              За жалост го продадох и не мога да ти го покажа...гумите бяха 175/80/14. И да, мерил съм го-малко над 30 см. отдолу, 45 см. под прага. Колата беше сериозно доработена, цялото окачване беше сменено.
              Последно редактирано от avzdrav; 09-10-12, 08:01. Причина: допълнение
              Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

Първоначално публикуван от Лъчезар Преглед на мнение
                И аз немога да им се начудя, за какво са им 100 спални, като и 100м2 стигат. Ами то керван хора трябват за подръжка. Явно си е грандоманщина.
                Да знаеш, че по този начин само се отклоняваме от темата и за да не е само това ми мнение, ще добавя още един довод.
                Представи си една гъста гора, да прибавим малко кал и леки наклони. С малка и лека джипка шанса да преминеш е доста по голям.
                Отново говорим за "геометрична проходимост", която няма никакво пряко отношение нито към степента на сцепление (кал и сняг), нито към изкачването на баири (въртящ момент), нито към съотношението тегло/мощност! По тая логика от кросовия мотор по-проходимо няма, само дето като нагази в малко по-дълбока и гъста/лепкава кал става част от пейзажа...

Коментар

... Иначе необходимата мощност въобще не нараства право пропорционална на теглото.Затова двойната мощност на Патрола,не може да компенсира двойното му тегло спрямо Самурая и на баир при еднакви други условия(гуми и шофьор и т.н.) Самурая е победител.Освен това гравитацията не може да бъде излъгана,нито с гуми,нито с мощност-на много стръмно излизат по-леките,защото тежките ги тегли надолу със страшна сила,а тя не е перпендикулярна на земята и в случая не подобрява сцеплението.Дано сте ме разбрали,че не ми се чертае.
                  Не видях някой да твърди, че мощността непременно нараства пропорционално с теглото. А що се отнася до това дали гравитацията не може да бъде излъгана с мощност ... Хайде помисли пак! Все пак хората изпращат десетки и стотици тонове в Космоса.

А за да се върнем на земята ...

Ще отидеш ли да победиш с едно лекичко Самурай-че?
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Лъчезар Преглед на мнение
                    ...............
                    ......сигурен ли си в това си изказване!Щото аз мога да ти кажа че аз през каквито дървета съм минавал след мен леките джипки вадят щилките и режат.......а виждал ли си как лека джипка се окантарва върху храст,през който Патрола примерно минава да поочисти калта отдолу .......иии виждал ли си на кален и посипан с листа и клони баир ,без засилка как тръгва тежък джип с голям въртящ момент и добро сцепление с земята.....и как на същото място лекия си боксува на първите два метра и е до там.....
                    тежък или лек .....това все едно кое е по добро -дълъг и тънък или къс и дебел!
                    driving Offroad .. IPSC shooting and hunting

Коментар

Тези само от към малко тегло го докрват, предполагам..?!!

Коментар

Първоначално публикуван от Гробаря Преглед на мнение
                        ......сигурен ли си в това си изказване!Щото аз мога да ти кажа че аз през каквито дървета съм минавал след мен леките джипки вадят щилките и режат.......а виждал ли си как лека джипка се окантарва върху храст,през който Патрола примерно минава да поочисти калта отдолу .......иии виждал ли си на кален и посипан с листа и клони баир ,без засилка как тръгва тежък джип с голям въртящ момент и добро сцепление с земята.....и как на същото място лекия си боксува на първите два метра и е до там.....
                        тежък или лек .....това все едно кое е по добро -дълъг и тънък или къс и дебел!
                        Гробар, той говори да се провираш между дърветата, а не да минаваш върху тях... На "Рйенфорест" джиповете с малки габарити (комбинирани с отделна ръчна спирачка на всяка задна гума-въртят като верижни машини на място, мамицата им тарикатска...) основно поради тази причина бият по-големите машини - по-повратливи са и минават по-бързо, без да губят време в маневри.

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                          Гробар, той говори да се провираш между дърветата, а не да минаваш върху тях... На "Рйенфорест" джиповете с малки габарити (комбинирани с отделна ръчна спирачка на всяка задна гума-въртят като верижни машини на място, мамицата им тарикатска...) основно поради тази причина бият по-големите машини - по-повратливи са и минават по-бързо, без да губят време в маневри.
                          Радвам се, че си ме разбрал, защото беше към теб, а на всичкото отгоре си го обяснил по-добре от мен.
                          Само да допълня защо и лек. В случая, който съм споменал могат да ти помогнат и пасажерите, които са с теб. Двама души го подпират да не се хлъзне встрани и с лебедката се измъкваш напред м/у дърветата. С тежкия, шанса пасажерите да помогнат е почти нулев.
                          Много често в тази тема се въртим около състезанията, а според мен там има много хора и трактори наблизо, които да помогнат.
                          Разглеждам темата от страна индивидуални разходки за лов, риболов и т.н., а не състезания.

Коментар

В темата става дума за сняг и кал, а не за баири - това първо! Щом като ще говорим за "баири" - аз съм чувал, че не кончетата, а нютонметрите ги изкачват баирите, а за фабричен малък (лек) джип с приемлив въртящ момент поне аз не съм чувал - това второ! Неколкократно се споменава Патрула като пример за "голям и мощен" джип... Ако говорим за кубатури под 4 литра, кое му е мощното на Патрула (и на който и да е джип) - това трето! За финал един пример - тази година на Лазарово, на баира където е ситуирано спускането, станах свидетел как няколко много подготвени малки (леки) джипа, някои от които участващи в състезанието, не успяха да го качат въпреки агресивните гуми, "бавните" и мерака на водачите им, и умряха още по средата... Гранда обут с едни стандартни АТ-та си го качи на "бързи", като искаше да вкарва и трета към края (при един от опитите го караше десет годишно хлапе)... Единствения плюс на малкия джип е ниския център на тежестта (пак зависи много от междуосието му и дължината на мостовете) и от там по-голямата устойчивост при екстремни наклони - и това съпоставено с единствено с "куфари", които са по-скоро - по-високи, от колкото по-дълги и по-широки. Много съм любопитен какво ще се получи, ако направим паралелен тест на кой да е подготвен Самурай с едно абсолютно стандартно армейско Хъмви, на някой екстремен баир, който освен да се изкачи, да трябва и да се премине напречно....

П.П. Много ми е интересно изказването ти, което включва "еднакви други условия" - как да го разбираме?!! Самурая ще е с 34-ки и двигател 200 коня или Патрула, ще е с "аспиринчета" и присаден мотор 1,3...?!!
                            Кал и сняг има и по баирите и тогава става най-лошо,така че не мисля че темата взема грешна посока.Патрула го споменавам не като синоним на мощен джип,а заради това,че е общо взето двойно по-тежък и двойно по мощен от Самурая(най-познатия в БГ 2.8ТД).Твърдението ми е на база участието ми за няколко години в десетки разходки,наблюдаването на поне половината състезания в календара и участието ми в някои от тях.На въпросното Лазарово ,за което говориш имам преки наблюдения,тъй като бях навигатор в екипажа спечелил трето място в "ХОБИ".Та в този ред на мисли забеляза ли,че на стръмния сипей,който се изкачваше в "хобито",поне две газки се изкачиха без лебедка,също поне два Самурая, някоя Витара, не си спомням точно колко други,но в по-голямата си част тежки джипове не можаха.Ако става дума за същия сипей Гранда са го изкарали точно АТ-тата,защото грайферните гуми се окопаваха там.70ката с която участвахме също се изкачи без лебедка-за мен тя е средно тежък джип,около 1700кг,преди рязането.Иначе под еднакви други условия рзбирам:еднаква щарка(не еднакъв диаметър)на гумите,еднакво кадърни шофьори,терен без дълбоки коловози,които дават предимство на голямата гума,еднакво съотношение к.с/кг..
                            Ще се радвам да се видим на някое състезание и да развием темата "тежки или леки джипки" на база на видяното там.
                            Виж подписа ми-джипа от него не е лек,т.е. не мога да бъда обвинен в пристрастие,за разлика от вас с Чавдар.
                            Враца

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                              Не видях някой да твърди, че мощността непременно нараства пропорционално с теглото. А що се отнася до това дали гравитацията не може да бъде излъгана с мощност ... Хайде помисли пак! Все пак хората изпращат десетки и стотици тонове в Космоса.

А за да се върнем на земята ...

Ще отидеш ли да победиш с едно лекичко Самурай-че?
                              Мисля,мисля и не мога да измисля,какво общо имат джиповете с реактивната тяга,а космическите кораби със сцеплението със земята.А за ходенето при арабелите-да бих отишъл,ако можех да подготвя едно Самурайче с 400-500 коня,което отново е половината на тези от клипа.
                              Враца

Коментар

... Патрула го споменавам не като синоним на мощен джип,а заради това,че е общо взето двойно по-тежък и двойно по мощен от Самурая(най-познатия в БГ 2.8ТД) ...
                                ...
                                А за ходенето при арабелите-да бих отишъл,ако можех да подготвя едно Самурайче с 400-500 коня,което отново е половината на тези от клипа.
                                Не знам в какво точно пристрастие ме обвиняваш, при положение, че не съм тръгнал да се цепя, че Патрулът е победител и по-горе съм дал примери в какви ситуации ще е по-зле от малко и леко возило.
                                Точно най-разпространената в Европа (не само в България) комплектация с малолитражния 2.8 л двигател е най-зле откъм съотношение мощност:тегло. Примерно на баирче, което с паркетника качих само на задно (макар и не без известни затруднения), Патрулът ще трябва да е не само на 4х4, но и на бавни, ако не искам да подпаля съединителя.

Ама има и други модификации и австралийските другари много масово използват тях, а не джипчета категория "муха" ...

Ще подготвиш Самурайче с 400-500 коня, ама вероятно ще трябва да оставиш от него само купето и шасито. И, разбира се, да му сложиш патрулски мостове ...

.. Единствения плюс на малкия джип е ниския център на тежестта (пак зависи много от междуосието му и дължината на мостовете) и от там по-голямата устойчивост при екстремни наклони - ...
                                Това го бях пропуснал, ама сега ще си го сложа при вицовете на месеца. Ако има джип, който ме е смаял с това, че може да се обърне на най-невероятно място, това е баш "Самурай".
                                Ако ще избираме измежду масово разпространените у нас жипки, на екстремен страничен наклон няма друго в което бих се чувствал по-спокоен, отколкото в това на аватара ...
                                Мъненките изобщо нямат никакво предимство на странични наклони, защото са теснички и като ги навирчат на едни по-големи гуми ...
                                Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X