Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на возило за околосветско пътешествие

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Избор на возило за околосветско пътешествие

    Здравейте приятели,

    От около година вече планирам едно пътуване около света и полека лека стигам до избора на возилото което ще ми е нужно. Маршрута почва от тук на изток - Румъния --> Молдова --> Украйна --> Русия --> Казахстан --> Узбекистан --> Киргистан --> Монголия --> Китай. От там към Южна Азия, след това с контейнър колата ми пристига в Централна Америка --> Южна Америка. От Буенос Айрес с контейнър към Реп. Южна Африка, на Сввер по сападната част и обратно в Европа. По-точен маршрут ще пусна ако някой се интересува. Времетраенето ще е около година и полонвина.

    Общо ме чакат между 80.000 до 130.000 километра. Запознат съм със всички рискове, нужни документи и евентуални проблеми. С това пътуване смятам да си сбъдна една мечта която имам от малко дете, близо 7 години съм заделял пари за да мога да си я осъществя.

    Към въпросите ми
    Имайки предвид маршрута ми е ясно, че ще ми трябва 4х4 което да е издръжливо. Най-важния момент са резервните части по време на път и поради тази причина съм се насочил към Toyota Land Cruiser (преди 1998г.) и Land Rover Defender. Първоначално обмислях Mercedes G-Klasse, обаче доста хора ми казаха че на тези километри ще е "a pain in the ass". Кажете си мнението. Наясно съм, че преди пътуването трябва да се направят модификаии по всеки един автомобил, независимо на кой се спря.

    Offroad няма да има на много места, но със сигурност ще има. Но през главната част ще се движа на "нормални" пътища (доколкото примерно в Монголия могат да се нарекат такива). Разхода на гориво е също доста важно - предпочитам да е дизел и по възможност средния разход да не надвишава 10 на 100. Бюджета за гориво ми е 12.000$ в което трябва да се вмъкна - някак си.

    Цената на джипа трябва да е до 13.000лв. Още 3-4 за модификаии и още 4 заделени за резервни части/ремонти при проблем на пътия. Може сумата да ви се струва малка, но предпочитам да карам нещо старо (което не бие толкова много на очи) имайки предвид от къде ще минавам. Освен това бих искал при малки проблеми да имам готовност сам да ги оправя, защото ще ми се налага. Имайки предвид електрониката в по-новите модели това ще е по-трудно (поправете ме ако греша).

    Това е за сега от мен, надявам се да чуя няколко съвета от вас и ще следя темата ако има още въпроси.

    Поздрави,
    Георги
    Последно редактирано от Yaro; 20-07-11, 10:18.

  • #2
    От: Избор за околосветско пътешествие

    Георги,

    Преди да се впуснеш в търсене на съвети, мисля, че е добре да се запознаеш с въпросите писани по темата.Тук има доста такива. Според мен бюджетът ти е ....слабичък. Не че не може, ама ще е доста тегаво...
    Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

    Коментар


    • #3
      От: Избор за околосветско пътешествие

      Добре дошъл в Портала, Георги!
      Много се радвам, като чета това, не са много ентусиастите в България, които се наемат на такова начинание. Успех и ще следя темата с интерес!

      Относно автомобилите за пътешествието - със сигурност, марката/ модела с която можеш да осъществиш това пътуване е повече от една. От тези, които си посочил най-малко популярна за такива цели е Г класата, но това не значи, че хора не пътуват и с нея. Виж тука - http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=79462. Всичко е въпрос на желание, време и средства.

      Аз бих потърсил/ прочел пътеписи/ информация, на хора, реализирали пътувания по твоя маршрут и така бих се спрял на автомобила. Най-вероятно вече си го направил. Всеки един от алтернативите има плюсове и минуси, дискусията около което не е съществената част от това пътуване, според мен.

      Още веднъж успех!

      Коментар


      • #4
        От: Избор за околосветско пътешествие

        Не че съм правил околосветско пътешествие, но с този бюджет според мен е по-добре да се насочиш към здрава лека кола комби - цената и разходите за гориво и части са по-ниски. Мисля че всеки от мерцедесите - милионници в добро състояние и с малко подготовка би свършил работа. Е, ще избягваш офроуда доколкото е възможно, но на такова пътешествие със сигурност не искаш да се набиваш нарочно в кофти места. По цял свят местните карат предимно леки коли. Пропускаш Монголия, че там наистина няма много асфалт. За Китай провери пак дали ще ти е икономически изгодно да влезеш, доколкото знам не е.
        Успех.

        Коментар


        • #5
          От: Избор за околосветско пътешествие

          Здравейте,

          мерси за бързите отговори. Бюджета на колата е слаб, знам - но на фона на елия бюджет е разбираемо да е така:

          Оборудване/Техника/сп дрехи/ - около 8000лв
          Визи/Застраховки/Ваксини/ - 3500лв
          Превозване с контейнър - общо около 7000$
          Храна/Вода/Цигари - лимит 7000лв
          Гориво - лимит 12.000$

          И има още ужасно много неща. Целия ми списък, разчупен е около 3 страници А4

          Yaro - Следя доста хора, които са пряавили подобно нещо. С доста от тях си пиша и именно така насоката ми отива към горе описаните модели. Това което търся е малко "наионална" подкрепа и съвети относно избора. В крайна сметка всички вие сте спеиалисти или със сигурност разбирате доста повече от мен на тема offroad возила. Имайки предвид сравнително малкия бюджет с който разполагам за кола искам да избера "по-малкото зло" - че няма перфектен вариант ми е ясно

          Ivan_J - Обмислях го и този вариант. Но близо 70% са второкласни пътища, а 15% си е чиста кал - дъждовете в Централна/Южна Америка са доста неприятни имайки предвид част от пътищата им - да не говорим за Централна Африка. Така че едно натоварено комби, дори да е 4х4 просто не го виждам. Отделно маршрута ми минава през доста изолирани места, или пък такива в които на скоро е имало граждански войни и не се знае дали въобще има път - а backtracking хич не ми се прави. Затъвал съм с А4 кварто по Български села, та това не е опция
          Последно редактирано от absent; 20-07-11, 11:07. Причина: bb code

          Коментар


          • #6
            От: Избор за околосветско пътешествие

            Даоли ще е проблем да поместиш по-подробен списък тук? Може да получиш добри съвети и предложения..
            Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

            Коментар


            • #7
              От: Избор за околосветско пътешествие

              Yaro - мерси за личното съобщение, ще ти отговоря на мейла

              NovemberCharlie, подробен списък на маршрута, или по-скоро техническата част и оборудване?
              Последно редактирано от absent; 20-07-11, 11:39. Причина: -

              Коментар


              • #8
                От: Избор за околосветско пътешествие

                Ами мислех за оборудването, ама защо не и пътуването.
                Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

                Коментар


                • #9
                  От: Избор за околосветско пътешествие

                  А колко участника ще бъдете и какъв опит имате при пътувания ? Питам защото ако се появят различия в екипажа дори и най малките проблеми ще обърнат каруцата . Иначе завиждам ти за възможноста . Аз си мечтаех тайничко за дакар доста отдавна когато бях доста по млад и неулегнал а сега виждам че не е било да си млад а да бъдеш както казват някой хора "финансово красив" . Не споря за това колко средства са необходими , а опит и умения . Моя съвет е да тръгнеш някъде на близо и да прогониш организацията и след това да се хвърлиш у дълбокото . Иначе пожелавам ти успех и ако мога с нещо да ти бъда полезен ще се радвам да помагам .
                  По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Избор за околосветско пътешествие

                    Първоначално публикуван от absent Преглед на мнение
                    Yaro - мерси за личното съобщение, ще ти отговоря на мейла

                    NovemberCharlie, подробен списък на маршрута, или по-скоро техническата част и оборудване?
                    Всичко ще е полезно. И за нас. И за Теб.

                    Коментар


                    • #11
                      alexalex69, мерси за пожеланията Ще съм сам, именно поради причината която спомена. Отделно искам да съм изцяло свободен в решенията си, графика, местата и т.н. За съжаление всичко това е за сметка на сигурността, но риска според мен е оправдан. Цялото това пътуване не е почивка а по-скоро личен социален проект. Последните 2 години прекарах в това да се запозная и опозная хора в почти всяка държава през която ще мина, и те до голяма степен ще ми помагат на място като пътеводители, приятели за по една бира или пък ще ми предоставят покрив над главата. Няколко души ще пропътуват и няколко стонин километра с мен, за да ми покажат примерно места, които няма да намериш в "tourist guide" за дадената държава. Така че като цяло няма да съм сам.

                      Колкото до финансово красив - далече не съм. От 10 години имам собствен бизнес, който в момента продавам за да мога да си реализирам тази мечта. Пък като се върна ще му мислим, ако се върна

                      PS: Опита ми се свежда до 250.000км изминати за последните 9 години главно в Европа. Да чукам на дърво до момента без нито една катастрофа или друг сериозен проблем Колкото до джипове - преди заминаването искам да мина няколко "курса", които да ме подготвят малко със знания относно offroad. Отделно ще инвестирам и достатъчно време в знания относно механичната част на джипа, за да мога по време на път повечето ремоонти сам да ги направя (ако съм се погрижил за нужната резервна част предварително)

                      За оборудването: Доста е комплексно, защото до някъде зависи и от колата която ще се използва. Няма нужда да ви пускам списък с "1х лед-фенерче, 1х сателитен телефон" и т.н.
                      По-важното оборудване по купето са един разширен или втори резервоар който да ми осигури поне 1200кв "свобода". Всякакав вид инструменти, голям брой на резервни части, втори акумулатор за вътрешната електроника на колата (като малък хладилник и подобни). Интегриран резервоар за поне 20 литра питейна вода, интегриран резервоар на покривната конструкция за промишлена вода (душ, миене). Два броя резервни гуми, разширена "първа помощ", лебедка. Едно разглобено колело ако нещата станат много зле и трябва да оставя колата някъде. Това е така най-главното, всичко останало са си стандартните неща. Далеч съм още от окончателния списък и би приел всяко предложение, най-вече на вас спеиалистите, даже с удоволствие ще пия по една бира с вас и бих ги обсъдил тези неща на живо. Определено имам още доста нерешени въпроси, а като планираш нещо толкова голямо често забравяш малки детайли. Но нека (тази) тема се концентрира по-скоро върху избора на возилото, за самото пътуване мога да пусна отделна тема няколко седмици преди старта
                      Последно редактирано от alex_markov; 21-07-11, 08:19.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Избор за околосветско пътешествие

                        Много ме изкушаваш да ти предложа компанията си ама като знам собствена си "красота " и мнението на скъпата ми другарка в живота за момента това си остава само още една мечта . Опита ти от Европата е полезен за това да знаеш какво се случва в "циливилизацията" а извън нея бъди готов за най-гадното . Тук из форума доста хора които следят такива експедиции и ще ти бъдат полезни със знания и съвети . УСПЕХ !!!!!!!!!!
                        По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

                        Коментар


                        • #13
                          От: Избор за околосветско пътешествие

                          Първоначално публикуван от absent
                          За обурудването: Доста е комплексно, защото до някъде зависи и от колата която ще се използва. Няма нужда да ви пускам списък с "1х лед-фенерче, 1х сателитен телефон" и т.н.
                          Напротив! При ограничения бюджет е по-добре да е ясно до последното нещо. А колкото до возилото бюджетът ти 13000 лв. само за колата ли е? Ремонти?
                          Предполагам темата , които касаят твоя въпрос в тази секция си ги прегледал? http://forum.offroad-bulgaria.com/fo...play.php?f=204
                          Последно редактирано от NovemberCharlie; 20-07-11, 13:11.
                          Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Избор за околосветско пътешествие

                            NovemberCharlie, съгласен съм. Но в крайна сметка най-важното (за сега) е колата. Оборудването в течение на времето мисля да го допълвам - но нарочно съм го сложил на "последното място". Организацията е най-важна, след това документацията, след това техниката и накрая допълнителното оборудване. Запазил съм що годе приличен бюджет за него спрямо други такива експедиции като например тази на Николас Рап (http://transworldexpedition.com). Пуснал е доста подробни сметки на сайта си и са сравнително актуални

                            alexalex69, не се плаша от това, всичко е въпрос на характер. А колкото до мечтата - гони я, в крайна сметка живеем за мечтите си (или поне би трябвало)

                            Коментар


                            • #15
                              От: Избор за околосветско пътешествие

                              Може и да погледнеш какво ще ти изплюе търсачката, като напишеш експедиционен. При този бюджет аз бих избрал някоя Тойота 70-ка дизел със здрава рама и после качествен рамонт, до колкото позволява бюджета. Друга опция е Диско 1 и паксепиозен ремонт, обаче той си е по-неже като джип. Също така някои стар Патрол...
                              Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X