Обява

Свий
Няма добавени обяви.

4х4 кола или джип за планинско каране по лош асфалт

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: 4х4 кола или джип за планинско каране по лош асфалт

Първоначално публикуван от loxs Преглед на мнение
    Здравейте,

Опитвам се да избера правилен автомобил за баща си.
    Ето как стоят нещата:

• Кола за пенсионер. Ще помагам с първоначалната покупка и последващата поддръжка. Но все пак кола за пенсионер, не трябва да има брутално скъпи консумативи. Първоначалната цена трябва да е в рамките на 7-8, максимум 10 000.
    • Ще се кара предимно из Родопите на асфалт. Множество завои. Постоянно редуващи се спирания и ускорявания. Простата физика казва, че колкото е по-лека колата в тия условия, толкова по-малко ще харчи.
    • Асфалтът е доста лош. Множество неравности, дупки и т.н. Тоест, за предпочитане е да има по-големи гуми (голям въздушен балон).
    • Зимата там е криво. Не винаги се чисти бързо след като падне снега, тоест, 4х4 е много пожелателно
    • Има задължително изискване за 4 врати
    • Колата трябва да е сравнително безпроблемна. ОК е да има по-скъпи части (ще помагам като трябва) но не е ОК всеки ден да е в сервиза. Също така е наложително да е "масова" и да не изисква водене в София/Пловдив за ремонти

Следователно:

* Вероятно най-правилния избор е лека кола 4х4 или малък SUV
    * Газ (LPG), защото вероятно ще е най-ефективното гориво като цена
    * Ниско тегло, вероятно за предпочитане под тон и половина

Проучването ми до сега води до следните варианти:

1. Нещо базирано на VW Golf 4, 4motion или quattro. Предимства: супер масова кола. Недостатъци: малки гуми, сравнително високо тегло (около 1500 килограма)
    2. Audi A4 B5 или пасат от същата платформа. Предимства: лесно се намират сравнително читави 1.8Т quattro. Недостатъци: по-голяма кола, вероятно по-скъпа поддръжка, постоянно 4х4 - ще харчи повече, отново малки гуми (валидно за всяка лека кола)
    3. Subaru Forester - Предимства: по-лека от голф, по-големи гуми от голф. Недостатъци: "нестандартен" мотор - не е ясно дали ще може да се поддържа в Кърджали/Смолян. Капризен мотор (иска хубаво масло, честа смяна и т.н.). Постоянно 4х4
    4. Honda Cr-V/Hr-V - Предимства: тежи колкото голф, по-големи гуми, вероятно лесна за поддръжка. Недостатъци: не знам нищо за тия коли
    5. Toyota Rav4 - Предимства: тежи колкото голф и Cr-V, репутация на toyota, лесна за поддръжка. Недостатъци: доста по-скъпи са

В общи линии с това се изчерпват познанията ми...
    Ще се радвам на всякакви коментари и размишления по темата.

Предварително благодаря!
    диско 1 е твоята кола.
    аргументирам се веднага.
    погледни из велинградско какво карат из балкана.
    масово диско 1 и диско 2
    диско 1 ще гори 7-8 нафта ако не се настъпва.
    инак е фултайм и освен хубави гуми да купиш си има всичко.
    е не отговаря на някои от изискванията ама пълно щастие йок.
    Land Rover Discovery II, V8 4.0
    VW Golf VI variant
    Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
      диско 1 е твоята кола.
      аргументирам се веднага.
      погледни из велинградско какво карат из балкана.
      масово диско 1 и диско 2
      диско 1 ще гори 7-8 нафта ако не се настъпва.
      инак е фултайм и освен хубави гуми да купиш си има всичко.
      е не отговаря на някои от изискванията ама пълно щастие йок.
      Фен съм на марката и конкретно на модела,но Диско 1 категорично НЕ е неговата кола. Диско 1 мрази завоите и планинските пътища.7-8 нафта ще му гори само в едната посока-надолу и по инерция...
      Последно редактирано от бат'Марто; 05-03-15, 18:00. Причина: Правописна грешка
      Виден столичен ихтиолог

Коментар

За толкова пари има и Панда 4х4. Страхотен малък и икономичен двигател. На практика отговаря на всичките ти изисквания. За новата говоря де...)))

Коментар

Здравейте колеги,нов съм във форума но до последно имах автомобил Ауди а4 куатро. Моето беше със дизелов мотор 1.9 ТДИ но съм карал и бензин с АГУ. Като бивш собственик мога да кажа,че този вид автомобил е с лесна подръжка масов на пазара и вече така наречените"майстори" са се научили да ги правят. От към четворка никакви проблеми страшно проходим. Да гумите са му по малки но и са по евтини. И има възможност да се вземе комби версия което може да товари доволно.Със сигурност ще е доста по комфортна от доста джипове. Разхода също ще е по нормален ...

Коментар

Киа Соренто? Поне има рама и малко по прилича на джип. При по-спокойно каране разхода е под 10/100 дизел, има си достатъчно системи и е сравнително комфортен като возия.
            На сърбела майката му е чесането.
            Борислав Борисов Русе О885 О37815

Коментар

Първоначално публикуван от VANKOO1979 Преглед на мнение
              RAV4-първа генерация,дългата база.
              +1. Отговаря на повечето Ви изисквания.
              http://www.auto-data.net/bg/?f=showCar&car_id=3850
              Пък може да огледате какво карат и другите пенсионери в района! Успех.

Коментар

Първоначално публикуван от Stany Преглед на мнение
                +1.
                Пък може да огледате какво карат и другите пенсионери в района! Успех.
                Явно не си се мяркал натам!! Карат Москвич и Жигули основно.

Коментар

Аз може ли да попитам колко годишен е бащата,
                  на автора на темата

Коментар

Според мен ЦРВ ще му дойде точно на човека.
                    Не знам колко гори, но няма да е като сериозен джип, предполагам, че при спокойно каране няма да надхвърля 7-8 нафта, или 10-11 газ. Не е като лека кола, но нали се търси нещо по-сериозно, а това си води и по-големия разход.
                    Хондаджиите се кълнат в безпроблемността на системата за 4х4, та оттам не би трябвало да има проблем, за другите неща-японците са се доказали като производители на коли с много добро качество.
                    Сравнително висока е(е, в сравнение с колите де)-дупките по пътя не я плашат, по-икономична от сериозен джип, би трябвало да вози като кола, а акоп се случи и на запазен екземпляр-идеалната кола за пенсионер.

Аз отдавна се заглеждам по хондетата, ама ни пари, ни място пред блока.
                    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                      Карат Москвич и Жигули основно.
                      Това недостойно ли е или обидно?

Коментар

Първоначално публикуван от Stany Преглед на мнение
                        Това недостойно ли е или обидно?
                        Нито едното нито другото! Не ми ли виждаш аватара? Годината е 1982 Созопол.

Коментар

При подобни изисквания бих се спрял на Suzuki Ignis 4x4- здрав бензинов 1.3 двигател и удобен за газ ; Fiat Panda с бензиновия 1.2 двигател.
                          Икономични и удобни леки машинки с отлични ходови качества при всякакви пътни условия.

Коментар

Сорентото си е джип с рама, цял мост отзад, раздатка, бавни... Мой братовчед се опитва да убие едно такова доста време. Човека е стоматолог и е турботехническинеграмотен
                            Аз бях против покупката му преди време, защото нямах идея за какво иде реч. Факта, че не му създава проблем толкова време ме кара да си мисля, че не е лош вариант. Разхода е около 10 в града на моето каране- карал съм го, и то както се кара чужда кола Тези ЦРВ/ХРВ и от сорта са ми малко несериозни с тези смешни полуоски и носаченца отзад.
                            На сърбела майката му е чесането.
                            Борислав Борисов Русе О885 О37815

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                              Нито едното нито другото! Не ми ли виждаш аватара? Годината е 1982 Созопол.
                              Пенчо , да те нахапя като приятел. Отдавна вече не сме 82г. По Родопите и други ходиме . Има много Ниви и УАЗ-ки ма нещо Кията я няма.
                              Бъди здрав.

Коментар

Първоначално публикуван от ivo-police Преглед на мнение
                                Пенчо , да те нахапя като приятел. Отдавна вече не сме 82г. По Родопите и други ходиме . Има много Ниви и УАЗ-ки ма нещо Кията я няма.
                                Бъди здрав.
                                Ами тъй де! Време е да ги посменят!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X