Здравейте,
Опитвам се да избера правилен автомобил за баща си.
Ето как стоят нещата:
Следователно:
* Вероятно най-правилния избор е лека кола 4х4 или малък SUV
* Газ (LPG), защото вероятно ще е най-ефективното гориво като цена
* Ниско тегло, вероятно за предпочитане под тон и половина
Проучването ми до сега води до следните варианти:
1. Нещо базирано на VW Golf 4, 4motion или quattro. Предимства: супер масова кола. Недостатъци: малки гуми, сравнително високо тегло (около 1500 килограма)
2. Audi A4 B5 или пасат от същата платформа. Предимства: лесно се намират сравнително читави 1.8Т quattro. Недостатъци: по-голяма кола, вероятно по-скъпа поддръжка, постоянно 4х4 - ще харчи повече, отново малки гуми (валидно за всяка лека кола)
3. Subaru Forester - Предимства: по-лека от голф, по-големи гуми от голф. Недостатъци: "нестандартен" мотор - не е ясно дали ще може да се поддържа в Кърджали/Смолян. Капризен мотор (иска хубаво масло, честа смяна и т.н.). Постоянно 4х4
4. Honda Cr-V/Hr-V - Предимства: тежи колкото голф, по-големи гуми, вероятно лесна за поддръжка. Недостатъци: не знам нищо за тия коли
5. Toyota Rav4 - Предимства: тежи колкото голф и Cr-V, репутация на toyota, лесна за поддръжка. Недостатъци: доста по-скъпи са
В общи линии с това се изчерпват познанията ми...
Ще се радвам на всякакви коментари и размишления по темата.
Предварително благодаря!
Опитвам се да избера правилен автомобил за баща си.
Ето как стоят нещата:
- Кола за пенсионер. Ще помагам с първоначалната покупка и последващата поддръжка. Но все пак кола за пенсионер, не трябва да има брутално скъпи консумативи. Първоначалната цена трябва да е в рамките на 7-8, максимум 10 000.
- Ще се кара предимно из Родопите на асфалт. Множество завои. Постоянно редуващи се спирания и ускорявания. Простата физика казва, че колкото е по-лека колата в тия условия, толкова по-малко ще харчи.
- Асфалтът е доста лош. Множество неравности, дупки и т.н. Тоест, за предпочитане е да има по-големи гуми (голям въздушен балон).
- Зимата там е криво. Не винаги се чисти бързо след като падне снега, тоест, 4х4 е много пожелателно
- Има задължително изискване за 4 врати
- Колата трябва да е сравнително безпроблемна. ОК е да има по-скъпи части (ще помагам като трябва) но не е ОК всеки ден да е в сервиза. Също така е наложително да е "масова" и да не изисква водене в София/Пловдив за ремонти
Следователно:
* Вероятно най-правилния избор е лека кола 4х4 или малък SUV
* Газ (LPG), защото вероятно ще е най-ефективното гориво като цена
* Ниско тегло, вероятно за предпочитане под тон и половина
Проучването ми до сега води до следните варианти:
1. Нещо базирано на VW Golf 4, 4motion или quattro. Предимства: супер масова кола. Недостатъци: малки гуми, сравнително високо тегло (около 1500 килограма)
2. Audi A4 B5 или пасат от същата платформа. Предимства: лесно се намират сравнително читави 1.8Т quattro. Недостатъци: по-голяма кола, вероятно по-скъпа поддръжка, постоянно 4х4 - ще харчи повече, отново малки гуми (валидно за всяка лека кола)
3. Subaru Forester - Предимства: по-лека от голф, по-големи гуми от голф. Недостатъци: "нестандартен" мотор - не е ясно дали ще може да се поддържа в Кърджали/Смолян. Капризен мотор (иска хубаво масло, честа смяна и т.н.). Постоянно 4х4
4. Honda Cr-V/Hr-V - Предимства: тежи колкото голф, по-големи гуми, вероятно лесна за поддръжка. Недостатъци: не знам нищо за тия коли
5. Toyota Rav4 - Предимства: тежи колкото голф и Cr-V, репутация на toyota, лесна за поддръжка. Недостатъци: доста по-скъпи са
В общи линии с това се изчерпват познанията ми...
Ще се радвам на всякакви коментари и размишления по темата.
Предварително благодаря!
Коментар