Обява

Свий
Няма добавени обяви.

4х4 кола или джип за планинско каране по лош асфалт

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: 4х4 кола или джип за планинско каране по лош асфалт

Първоначално публикуван от noname12 Преглед на мнение
    Аз имах е46 преди феслифта 320d - 12/100 харчеше с течаща ГНП, иначе между 6 и 10! Какви са тези пътища, че чак двоен разход да дава?
    Такива са, за съжаление. Не беше счупена колата.
    Ето примерен маршрут, който ще се пътува много често от баща ми:
    https://www.google.bg/maps/dir/%D0%9...9!2d41.6338439

Гугъл долу-горе се усеща... 44 минути за 33 километра. Кара се с 40-50... ако понастъпиш малко, всяка кола прави водовъртеж в резервоара.
    Тоест, кара се с 50-60, после се намалява до 20, после се ускорява до 70 и после пак до 40 за по-лек завой... и така през целия път.
    Последно редактирано от loxs; 07-03-15, 12:51.
    Audi S6 UrS6 2.2 Turbo Quattro - 1996

Коментар

Първоначално публикуван от ribar Преглед на мнение
      Ако имаш предвид самонивелация отзад-подмяна с нормалното е до 200 лв.

30см(тридесет) под праговете,а на Субару всичките карантии са прибрани горе,след евтино и качествено решение на "проблема" с окачването.

В този контекст думата сервиз не е уместна.Абсолютно елементарни двигатели и електроника,сравнени с масовите "орели" от 90-те,не знам откъде "извират" тези митове за космическите технологии в боксерите...
      Окачване не означачава само задни амортисьори, а пружини и амортисьори и на двете оси. От лош асвалт окачването ще страда много.

Клиренса определено не е 30см, а по-скоро 20см със стандартно окачване. Тя колата обикновенно не опира на прагове. Може да го премеря по-късно.

Двигателя е специфичен и изисква опит. Не всеки се наема да го поддържа, пък и не бих до дал на всеки. Особено турбо версията.
      Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
      Drag Grand Canyon Daily
      Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
      LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от noname12 Преглед на мнение
        ... Какви са тези пътища, че чак двоен разход да дава?
        Чак двойно не е, но разходът е по-висок, отколкото да поддържаш на магистралата постоянна висока скорост. Планински пътища, много завои, нагоре-надолу, в някои участъци силно разбит асфалт. Не можеш да поддържаш постоянна скорост, караш на ниска предавка и на газ-спирачки, ако трябва да задминеш някого мачкаш газта, щото мястото за изпреварване по-често е малко и те така ...
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Окачване не означачава само задни амортисьори, а пружини и амортисьори и на двете оси.
          Да,аз това имах предвид.Задни пружини+нови амортисьори=160лв в моя случай.
          Клиренса определено не е 30см, а по-скоро 20см със стандартно окачване.
          Аз затова написах-след решението с висването на задницата.
          Двигателя е специфичен и изисква опит.
          Най обикновен ДВГ със стандартно пълнене и най-обикновен инжекцион.Цилиндрите са разположени различно,но какво значение има това при обслужването и ремонт?Всеки,завършил средно-специално,или просто технически грамотен ще може да го обслужи.Или с две думи-ако можеш да поправиш Астра А,Голф 3 "91-"98,значи нямаш проблем с Форестър SF-SG.
          Ако не-явно другаде ти е силата,и сервиз ​не е твоя работа.(адресирано е към "махленски" сервиз,а не към Jimi)
          Последно редактирано от ribar; 07-03-15, 13:38.

Коментар

Това, което ще напиша по-долу не е реклама, а просто споделено мнение.........щото общо взето хваля, ама нали колегата иска мнения. Та нека който има преки впечатления от обсъжданите и препоръчани в темата автомобили, да си каже. Плюсове, минуси и така.
            По отношение колата от подписа ми - не съм карал по чак толкова лоши пътища от към ями, дупки, издатини, неравности и т.н. по пътя, но едва ли завоите в Кърджалийския регион, които сигурно има предвид колегата, са по-големи и остри от пътя за Своге, да кажем. Освен по магистрали, 90 % градско каране и т.н. имам опит по визирания маршрут София-Своге, София-Боровец и други подобни. Мога да кажа, че Санта Фе-то си вози като лек автомобил от гледна точка на накланяне, лашкане, люшкане и т.н.........или хайде-с една много малка идея повече. В никакъв случай обаче няма неприятно усещане за неустойчивост на пътя. Има ряз за изпреварване, вози си много приятно без друсане, широка вътре, с добър просвет. Явно в случая разхода е важен, но аз нямам навик да го засичам, а и борд за текущ разход или разход на 100 км., както и другите там опции за разход, нямам. В града си харчи, няма какво някой да ме убеждава, че тон и 800 кг. автомобил, с постоянно 4х4, автомат, с тези горива и при този трафик в София, например му давала 10/100. При мен 13-14/100 са си отсЕкъде, но и аз в града си удрям киковете по сфетофарите. На магистрала си карам обикновено със 110-120 (возя деца принципно) и някъде 8-9/100 сигурно ми идва. Тези разходи съм ги смятал още като взех колата със зареждане от лампа до лампа на резервоара. Светва, сипвам, минавам определените километри докато пак светне и смятам. Предпочитам обаче малко повече харч и приятно усещане от автомобила, от колкото да спестя от към гориво. Въобще вече и не ги броя тези неща, само в началото го правех, просто за да знам. Казвам всичко това не за друго, а защото ако ще се търси нещо, от което да се спести от разход на гориво, малко вероятно е да има и другите качества-голямо, по-сигурно, удобно. Но всеки си прави сметката. Що се касае до ремонти, освен един шарнир, който си бе за смяна при покупката, както и накладки + смяна на масла и филтри, друго по колата не съм правил за вече почти 10 месеца ежедневна експлоатация. Не въртя много километри като тотал, но и до тоалетната както се казва ходя с нея. Както и по-горе казаха колегите, не следва да се смята, дали смяна на консумативи е 30 или пък 70 лв., това не играе кой знае колко или поне не бива да играе. Във всеки един автомобил може да изникне ремонт, който е скъп. За справка иначе, та хората да се ориентират: шарнир мисля корейски беше-25 лв., предни корейски накладки-40, 45 лв., задни накладки корейски - 25 лв., горивен филтър корейски-25 лв., корейски филтър купе+маслен+въздушен общо около 40 лв., като този на купето бе по-скъпия. Другите два единия беше 13 лв., а другия 8 лв. Също така, от многото снегове и преспи дето бяха пред блокове, в междублокови пространства и др., колата си тръгва и върви все едно на сух асвалт, като оставим звука от хрупането и малко по-лекото потегляне ако снега е много. Като ходих до Боровец не съм усетил каквото и да е колебание на пътя, на който имаше много, които доста плахо и бавно караха. На магистрала 140 не ги усеща, няма никаква мъка да ги направи от 100-110 например и не е шумна. Преди да вземем Санта Фе-то пробвахме и ЦРВ 2001 г. произведено мисля беше. Няма да кажа, а и не знам коя кола, като цяло е по-здравата, може и ЦРВ-то да е, не съм поддържал такова, за да дам мнение и за него, но като усещане за местата, по които аз карам (не офроуд), въобще не намерихме база за сравнение.
            Офроуд не съм карал-имам предвид завиране в кал, преспи по 50-60 сантиметра, катерене на 40 градусови наклони и др. Та и затова не знам Санта Фе-то става ли или не, сигурно по-скоро не. Не знам също така, ако го подложиш редовно на удари в дупки, колко ще му издържи окачването без да се наложи смяна. Спирачките ги определям, като не толкова добри, но нямам опит с кой знае колко други марки джипове или СУВ, та да кажа, че са по-лоши от техните. Определено обаче тези автомобили не спират като лека кола.
            Та нека човека да покара няколко автомобила и да си каже, кое му харесва повече, стига да има тази възможност, дори и от приятели ей така да поиска, ако се намират някои от обсъжданите или предпочитани за покупка автомобили.
            Последно редактирано от Dydo; 07-03-15, 16:17. Причина: Добавяне на информация
            SUV

Коментар

Благодаря за мнението, ще го имам предвид.

Само ще добавя сравнение... Не знам как е пътя към Своге, но пътят към Боровец, като завои е като по-добрата половина от пътя Кърджали-Ардино. А като качество на асфалта си е направо перфектен.

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
                Сашо, не ме разбирай погрешно. Субару форестър е чудесен автомобил, който бих препоръчал, но не е панацея. Първо в такива условия ще гори ~ 12л, а газифицирането и поддръжката не е за квартален сервиз. Повечето форестъри са с умряло окачване, а подмяната му с качествено е на цената на Patrol примерно. След близо 10000км с моето бих казал, че е чудесен шосеен автомобил със много добро пътно поведение и 4x4 система, която ще те извади от много ситуации, но няма клиренс и това е. И освен това не бих определил форестър като удобен градски автомобил, заради особености на скоростите и динамиката. Автомат би разрешил този проблем, но за съжаление 4x4 системата не е истинска там, но пък е горе долу като на CRV.
                Ела да видиш Легасито как върви днес тук - вече има 40 сантиметра сняг Миналата година с Витарата ... ми не върви така и разход 15-18 газ !
                Toyota Land Cruiser RJ77 , Nissan Patrol TD42, Suzuki Samurai ,Yamaha WR 450F
                New hope garage о886/44-36-5о , о898/48-11-46

Коментар

Защо не се поогледаш и за Грандвитара? Хем е след 2000г, хем е в бюджета, хем е доста по-джип от разните му ЦРВ, Сантафе и от сорта паркети.
                  На сърбела майката му е чесането.
                  Борислав Борисов Русе О885 О37815

Коментар

Първоначално публикуван от New hope Преглед на мнение
                    Ела да видиш Легасито как върви днес тук - вече има 40 сантиметра сняг Миналата година с Витарата ... ми не върви така и разход 15-18 газ !
                    Сигурен съм. Субаруто се справя много добре в сняг заради фултаймa и муфата. А и двигателя има добър въртящ момент , което допълва удоволствието. Тези неща на Витарата и липсват, но стигнеш ли до места на които трябва клиренс, Витарата ще мина а Субаруто ще залепне хубаво на корем.
                    Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                    Drag Grand Canyon Daily
                    Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                    LZ1JYM

Коментар

• От: 4х4 кола или джип за планинско каране по лош асфалт

Първоначално публикуван от borko_ruse Преглед на мнение
                      Защо не се поогледаш и за Грандвитара? Хем е след 2000г, хем е в бюджета, хем е доста по-джип от разните му ЦРВ, Сантафе и от сорта паркети.
                      "по-джип" значи ли, че ще друса повече и ще клати повече по завоите?
                      Точно това не търсим

Коментар

Ами в посочения от колегата маршрут няма нищо страшно.През вторник, бус на нашата фирма минава по този път, но стига до Неделино .Понякога замествам шофьорите и пътя ми е добре познат.Асфалта не е чак толкова лош, нито до сега сме слагали вериги през зимата някога, а буса е Форд Транзит Джъмбо със задно предаване.Само за сравнение ще кажа, че веднъж с въпросния бус ходих от Ардино до Дяволския мост, преди да асфалтират пътя и беше поизровен след един порой.Никъде нямах проблем и в двете посоки.Личното ми мнение, понеже често се отклонявам от маршрута е, че в посочения регион не е нужно нещо чак кой знае колко проходимо.

Коментар

Първоначално публикуван от BRANCO Преглед на мнение
                          Ами в посочения от колегата маршрут няма нищо страшно.През вторник, бус на нашата фирма минава по този път, но стига до Неделино .Понякога замествам шофьорите и пътя ми е добре познат.Асфалта не е чак толкова лош, нито до сега сме слагали вериги през зимата някога, а буса е Форд Транзит Джъмбо със задно предаване.Само за сравнение ще кажа, че веднъж с въпросния бус ходих от Ардино до Дяволския мост, преди да асфалтират пътя и беше поизровен след един порой.Никъде нямах проблем и в двете посоки.Личното ми мнение, понеже често се отклонявам от маршрута е, че в посочения регион не е нужно нещо чак кой знае колко проходимо.
                          Сравнявайки пътя с останалата част от маршрута от там до София, участъкът е ужасен
                          Точно по главния път обикновено не се налага слагане вериги, но из селцата около Ардино се налага...
                          "кой знае колко проходимо" не трябва разбира се. И проходимостта не е основния критерий по който избираме колата.
                          Точно затова и Киа-та печели за момента, защото голямата част от времето ще се кара на задно.

Коментар

Първоначално публикуван от loxs Преглед на мнение
                            "по-джип" значи ли, че ще друса повече и ще клати повече по завоите?
                            Точно това не търсим
                            Дългата база с нормално окачване си вози доста прилично, не по-зле от ЦРВ
                            На сърбела майката му е чесането.
                            Борислав Борисов Русе О885 О37815

Коментар

Първоначално публикуван от borko_ruse Преглед на мнение
                              Дългата база с нормално окачване си вози доста прилично, не по-зле от ЦРВ
                              Какво значи "нормално окачване"? Извинявам се ако въпросът е тъп, но съм нов тука

Коментар

Според мен е безсмислено за тази експлоатация нещо "по-джип". Пътят си е път. Лек автомобил с 4х4 за зимата, разпространен модел с евтина поддръжка, прост и икономичен.
                                Цената ще е много надолу, с останалите пари поддръжка колкото ти душа иска. Гуми от най-евтиния размер(195/65 R15), двата комплекта под 1000лв, плюс втория комплект джанти. За разхода, сам казваш колко дава твоето S6, по-"цивилен" мотор в по-малко купе, смятам че ще се вмести в представите за икономичност. И най-важното, не само да са евтини частите, а и да ги има във всяка железария и в най-близките магазини за авточасти. Много важно, че за Кия струва нещо си два и петдесет, за Хюндай - 3лв, като го няма където ти трябва.
                                Аз лично съм за вариант от началото на темата - нещо на базата на Голф 4(примерно Октавия 4х4). 1400кг тегло, богат избор от мотори, надеждно 4х4(ако се повреди може да остане само с предно без проблем колкото се налага), необходимия минимум екстри(плюс, намират се подготвени за зимата, подгрев седалки, предно стъкло, печка и пр).
                                Части бол и навсякъде, включително втора употреба по моргите. Обслужване, като на лека кола, плюс минимално за 4х4 системата(смяна масло на халдекса). Върви, спира и си вози като лека кола, за разлика от повечето джипове и SUV, и е с много по-приемлива цена на експлоатация.

ПП: Е, с Кия не може да се конкурира - там са космически технологии за масова употреба!!!
                                Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X