Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за избор на СУВ или автомобил - помагайте, че пОлудех!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Съвет за избор на СУВ или автомобил - помагайте, че пОлудех!

Здравейте колеги,

Първо бих искал да ви поздрави - форума е жесток от пиле - мляко .
    Последните 2-3 седмици изчетох голяма част от темите за СУВчета и 4х4, окачвания, видове двигатели и т.н. че съвсем се обърках в това което търся, за това моля да ми помогнете с малко съвети.
    Имаме нужда от семеен автомобил, които да се кара основно от мен и от време на време и жената да може да ме прибЕре . От изчетеното до тук и безкрайните огледи по автокъщи и частни лица стигнах до следните заключения от какво всъщност имаме нужда. На първо място нещо което да събира детско столче и дете на задната седалака, без жената да е завряна в жабката, да е с огромен багажник, че може и второ да се вози а трябват колички, легенчета и т.н. щуротии, за които и куфар не ни оправя. Също така новите дизели са супер сложно направени и въможностите да се потрошат са големи - особенно с нашта нафта - така, че предпочитам да е бензин и с ръчни скорости. След огледите и сравняването на офертите в различните сайтове в българия, германия и италия стигнах до извода, че Мерцедес и Ауди БМВ отбадат поради това че са на по мин 400-500 хил км, което предразполага към скъпи ремонти. Бих желал да е 4х4 за да мога да си ходя за риба и на ски, без толкова притеснения дали ще стигна, пък и ми се иска една караванка да си взема за догодина. Кола от автокъща, категорищно - не искам, видях какви факира са тия просто е нещо страшно. И така сега да систематизирам това което искам и моля да корекции и съвети за евентуални дефекти и слаби места по моделите и за знам от какво да се пазя.
    Бюджета с който бих се разделил за лек автомобил е до 12 - 13 000 лв., а за СУВ съм склонен да дам около 15-18 000 и дори малко от горе, no само ако е на много малко км и все пак се интересувм от коли след 2007 год. по възможност купени и сервизирани в българия за да е ясно какво им е реалното състояние, въпреки че пак се опитват да слъгват

На ясно съм, че ще трябват извесни компромиси с многото изисквания, но все пак...

До тук от автомобилите които видях се спрях на Шкода Октавия 4х4, но безнин не виждам, Volvo XC70 има само 2 бензинови (още не съм ги виждал на живо), но не са купени и поддържани в българия, Ауди А4 има само едно което е купено в българия но е 2004 1,8т на 120 000км днес ще го проверя в Порше. Други варианти има ли?

От СУВчетата Гранд Витарата ми допада най-много - бензин, ръчни скорости, голямо вътрешно пространство, но съм на ръба на бюджета и не знам дали не мога да взема нещо по-добро за тези пари, може старо CRV, но е много ретро и няма блокажи?

Ще съм ви много благодарен за всеки съвет и мнение

От: Съвет за избор на СУВ или автомобил - помагайте, че пОлудех!

На първо време, защо не опиташ да пишеш България с главна буква? Успех с избора.
    Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

Вземи си Субару комби. От това което чета, мисля че то е твоята кола. Ще ти влезе в бюджета, повечето са бензинови и с достатъчно тяга, даже май има и с ръчни скорости. Има добър сервиз в София, така че не се колебай.

За SUV след 2007 с бюджета който си дал можеш да вземеш : КИА, Каптива, Хюндай, Сузуки, Сай Йонг, Грейт Уол и сигурно изпускам нещо, но се огледай на улицата и ще ги видиш да минават покрай теб всичките за по-малко от час.
      Еднакви са като размери в купето и багажника, защото повечето имат интегрирани седалки отзад, който отнемат пространство.

Виж и Jeep Гранд Чероки, бензинов е и има добър багажник. Евтин за купуване и поддръжка.
      А малко по-стар Рейндж що не загледаш?

Демек, вземи си Субару

Коментар

От прочетеното и от личен опит и симпатии ти предлагам да видиш и модели с автоматични скорости. Относно хронични болести на моделите, които предлагам да опиташ нямам компетенции да се изказвам, но мога да споделя впечатления на обикновен консуматор:
        1. Mazda Cx-7 - не съм карал, но съм пътувал с такава 2.3, ръчка /дибидюс нова /. Много добра возия, предните седалки са удобни, мАтора също ми хареса - даде смесен разход около 11/100 за около 2300 км., от които повечето извънградско. На заснежен път нямаше проблеми.
        2. Nissan X-trail - карал съм няколко пъти на прилични разстояния сравнително нов такъв, с газ. Вози добре, багажа на 4 човека го събираме, седящите отзад нямат съществени оплаквания. Малко по-шумен е от Маздата. Разхода на бензин ми е непознат, но гори около 12-13/100 газ, ако не го напъваш много. Струва ми се малко муден...
        3. Grand Cherokee 4.7 V8 - понеже съм пристрастен към 8-ците няма да го хваля, само ще кажа, че на мен ми хресва точно защото е автоматик...
        Grand Cherokee WJ '99 V8 4.7 Limited

Коментар

Първоначално публикуван от kok4o1 Преглед на мнение
          Вземи си Субару комби. От това което чета, мисля че то е твоята кола. Ще ти влезе в бюджета, повечето са бензинови и с достатъчно тяга, даже май има и с ръчни скорости. Има добър сервиз в София, така че не се колебай.

Демек, вземи си Субару
          Преди малко минах през една от автокъщите и влезнах в една Impreza и едно Legacy и двете са много приятни, но първата е с много малка задна седалка а втората беше старичка 2003, трябва да седна и тази от 2007 незнам дали имат разлика, нямаше Forester за да седна и в него. Но винаги съм си мислел, че Субаро са безбожно скъпи за поддръжка - поправете ме ако не съм прав.

Първоначално публикуван от kok4o1 Преглед на мнение
          За SUV след 2007 с бюджета който си дал можеш да вземеш : КИА, Каптива, Хюндай, Сузуки, Сай Йонг, Грейт Уол
          От изброените само Сузукито ми допада, дори минах и през Миркат за да ги пробвам и наистина много ми хареса пространството вътре, и смятам, че като цяло е прилично джипче. Поради причината, че имат само две с ръчни скорости, които бяха в малко кофти състояние от гледна точка на тапицерия и дребни забележки, иначе безупречни документи и на по около 100 000 км и доста с автоматични скорости и без видими забележки, та сега въпросът ми е дали автоматик или ръчки, дилърът ме убеждаваше, че до сега никога не са имали проблем с автаматика и дори обеща да ми подари един ако го счупя Дали не ме подхлъзва нещо или наистина нямат проблеми с тези автоматици - тако държа да отбележа, че автоматиците са с по-високо ниво на оборудване и разбира се с около 3 бона по-скъпи. И какво мога да очаквам, като съществен проблем на тези километри и при двата вариянта.

Първоначално публикуван от AAF Преглед на мнение
          Grand Cherokee 4.7 V8 - понеже съм пристрастен към 8-ците няма да го хваля, само ще кажа, че на мен ми хресва точно защото е автоматик...
          Не ме разбирайте погрешно, харесвам автоматици, бих направил всякакви компромиси и дори не смятам, че това е компромис дори, но винаги съм бих с убеждението, че те са по капризни и с по-голяма вероятност да ги счупя. а изброените СУВчета не съм ги проучил все още с изключение на X trail на Nissan, за който прочетох, че давал проблем с Intercoolera при дизелите а нищи не знам за бензиновите

Коментар

Според мен на твоите изисквания най-добре се вписва Subdru Outback,като горещо ти препоръчвам автомат макар че има и ръчка.

Коментар

Дали ще правиш автоматик или ще смениш съединител с демпферен маховик не знам кое ще е по-скъпо, може би зависи от марката. Аз лично не бях голям привърженик на автоматиците поради ред причини, но след като си взех такава кола бързо свикнах и сега ми е по-комфортно с автомат, въпрос на навик е.
              Според това, което си описал най-добре SUV, може и по-малък, като поддръжка няма да е повече от 2х4 - Ауди, Мерцедес или БМВ и не само (проверено е лично).
              Наистина гледай де е от първи собственик с пълна сервизна история, това до голяма степен намалява риска да се "натресеш".
              В момента в една авто-къща продават витара автоматик с вградени монитори в подглавниците(голяма екстра за малките маймунки и твоята нервна с-ма) купувана от БГ, нямам представа за състояние и подробности, но може да представлява интерес за теб.
              Още един безплатен съвет - всеки би трябвало да си направи сметката колко би му излязла поддръжката за първите 1-2 години и понеже си писал за Октавия 4х4, сравни какви ще са застраховките; данъците - на едната, на другата; колко биха ти стрували едни хубави гуми - с тези 17"-18", с които обуват днешните леки коли, може да се окаже, че тези на SUV-то ще са в пъти по-малко; смяна на масла, накладки, течности и въобще неща, които не можеш да избегнеш и др. Това ако ще купуваш с разум, ако ще купуващ със сърце въобще не обръщай внимание на горното.
              И още едно лично мнение: Субаро не бих си купил, освен ново и с идея да го поддържам само в официалния сервиз. Защото? Защото имайки предвид, че това е стара кола, ще съм твърде ограничен в избора ми на части, дори и по-рядко, ще се наложи да плащам повече, да не говорим за възможност за намиране на добри майстори! Това естествено не прави Субаро лоша кола!
              Съвсем честно - интересно ми е как може да ти хареса гр. витара и същевременно санта фея-то, каптивата и киите НЕ. Аз лично ги слагам под общ знаменател независимо от разликата в типа задвижване все са си СУВчета.

Коментар

При бензиновата Гранд Витара с автоматични скорости проблема,според мен,е слабия двигател-140к.с. . От там идва усещане за доста тромав автомобил.
                По зададените критерии за вътрешно пространство...цена мисля,че би било добре да огледаш и Хюндай Санта Фе-модела след 2006г. Бензиновия двигател 2,7 V6 е добър.

Коментар

Ако разхода не те притеснява и ако няма да газифицираш, мога да ти споделя моя избор. Субару аутбек 3.0, има го само автомат. Бараката продължава да предизвиква една особена усмивка на лицето ми , въпреки, че вече я имам от около половин година и би трябвало ефекта от " новата музика " да е отшумял.
                  Говоря за модела 2004-2009г. Относно автомата и аз бях с негативно отношение, ама си признавам , че на кикдаун това сменя по-добре от колкото аз бих могъл, цеди я до 7000 оборота, аз бих превключил по-рано. При спокойно каране също е по- икономичен от колкото, когато аз се опитам да карам в ръчен режим. Нямам забележки към модела, което учудва дори мен. Само да предупредя , че разход под 15 градско е мит, както и да я караш.
                  Модификацията е серийно с всички възможни екстри за модела + LSD в задния мост.

Коментар

Благодаря на всички за кометарите, изключително съм радостен, че има хора като вас, които отделят от времето си за да дадът съвет на непознат, наистина го оценявам.

Относто Субарото, никой до сега не спомена нищо за поддръжката, разхода не е толкова притеснителен все пак там са много конете и е напълно нормално.

За момента съм решил да взема Гранд Витара 2,0i 2007 година от Миркат. Като сега пред мен стои следната дилема автоматик или ръчка, след като карах и двата модела бих искал да отбележа следните забележки при двата варианта и бих искал да ви помоля за съвет при финалния оглед.
                    Колите са около 100 хил. км. като ръчката е най-базовата само с две въздушни възглавници, без криз контрол (темпомат) и без ESP. От автоматиците варантите на оборудване са два само с допълнителни въздушни възглавници и завеси и круиз контрол, и такъв с кожа и ESP, като наистина 140 коня са и малко.
                    Та въпросите ми са дали на тези джипове ESPто е важно при 4х4, все пак го слагат само в най-високият клас на оборудване и разликата е над 3000 лв. С безопасноста на семейстовото ми не бих направил никакъв компромис, но това 4х4 няма ли да ме извади от занасянето от самия факт че и 4те колела са постоянно зацепени?
                    Същото така моля и за всякакви съвети и коментари относно самата фирма Миркат и евентуални очаквани повреди и износвания при коли на около 100 хил километра, какво мога да очаквам?

Още един път благодаря на всички.

Коментар

Привет колега,

За ЕСП-то според мен си е добре да го имаш защото помага за безопасността при управление. Ако задницата тръгне на някъде да я изправи например. Това 4х4 трудно може да го направи и толкова бързо да реагира.
                      4Х4-то донакъде обезмисля тракшъна(срещу прибоксуване). Тракшъна е част от ЕСП. Тя отговаря ако си на лед да намали оборотите на мотора и евентуално да спре със спирачката боксуващото колело/колела.

Аз преди няколко години тъсих нов автомобил и тествах 2.4 витара автомат. Нещо учасно мудна ми се стори. 2.0 мисля не е VVT.В интерес на истината пробвах и 2.0 автомат и не открих осезаема разлика... А като багажник не ме впечатли също.

Предполагам че като офроуд и 4Х4 възможности е доста добра. На мен не ми допадна като комфорт и шум. Аз се спрях на Хонда ЦРВ 2.0 ръчни.

Да не те резубеждавам повече Аз на твое място бих взел ръчни и с ЕСП ако има такъв екземпляр.

Поздрави и успех!

Коментар

Щом си убеден, че витарата е твоята кола съм сигурен, че която и да избереш няма да съжеляваш. Незнам колко е удачно да е с кожен салон като имаш дете и по принцип дали ще я товариш със севъзможни неща. Просто кожата се захабява и драска повече. От това каето съм карал с тракшън и ЕСП общо взето съм със смесени чувства - в един момент ми е помагало в друг ми е пречило, но тази кола няма де е кой знае какъв звяр и предполагам ще ти върши работа основно зимата на сняг и при по-малко сцепление да речем на дъжд евентоално. Ако си добър шофьор я ти потрябва я не, но от друга страна ако веднъж може да те измакне или спаси от ситуация ще си заслужава. С ESP или без ESP това е въпроса?

Коментар

Първоначално публикуван от krumus Преглед на мнение

Относто Субарото, никой до сега не спомена нищо за поддръжката, разхода не е толкова притеснителен все пак там са много конете и е напълно нормално.
                          Ето аз ще спомена. Имам преки наблюдения над Subaru Outback 2.5 2001г и 3.0л 2003г. Цената на частите е абсолютно нормална. Мога да ти изброявам и по артикули, но ще отнеме време.
                          Преди да си купя Субару поддържах BMW 318tds Е39, цените на частите при BMWто са по-високи от тези на Субару.
                          Пълно първоначално обслужване (ангренажен ремък, масла, филтри, свещи, накладки и т.н.) на Субаруто излиза доста под 1000 лв. без да се прави компромис с качеството на частите.
                          Ако те интересува нещо конкретно питай.
                          Другия мит с чакането на доставки също смятам е развенчан вече... Има няколко вносители и общо взето има всичко в рамките на ден-два. За някакви екзотични неща се чака макс. 2 седмици.

Иначе за моделите аз бих ти препоръчал Outback от 2003а с 3.0л двигател. Ако размера на колата е от значение, не си прави труда да търсиш за оглед Форестър. По-малък е от Outback-a. По-скоро е сравним с Impreza като вътрешен обем.

Коментар

318tds E39 - не се връзва никак

Коментар

Офертите за Гранд Витара от фирмата М няма да свършат,затова ,според мен ако забавиш с 1-2 дни покупката няма да сбъркаш. Разрови се из нет-а за информация за самата фирма и поведението спрямо клиенти,за да го имаш предвид.Май има не особено приятни отзиви,затова чети внимателно "дребния шрифт" и ако се съмняваш в нещо,искай корекции. След това,ако вече си категоричен за марката и модела-по-добре с ESP,особено за семеен автомобил.Мисля,че имаше и опция за изключването му при необходимост,так,че когато пречи...OFF. Още нещо,което мисля,че е важно-провери кога е било последното обслужване на автоматика/съединителя. Офертите на въпросната фирма са за "обслужени" автомобили,затова...питай и искай. Ако не са обслужвани скоро,попитай за цените на обслужването,за да ги имаш предвид.В една статия на Ауто Билд имаше извод относно обслужването на Гранд Витара,че "...цените не са на промоция...".
                              Жокер: При употребяваните автомобили на Мото Пфое имаше 2 броя "Фрилендър 2" на цени близки до тези на Витарите и пробег до 100к км. Дизели са,но двигателите им са разпространени и минават за добри.
                              В последния месец пробвах няколко автомобила,като избор за мой семеен СУВ. Сред тях Гр. Витара 2.0, Санта Фе 2.7 и Фрилендър 2.2. Витарата беше най-зле откъм комфорт,простор и динамика. Цените им са сходни при покупката,но при поддръжката май пак при Сузуки беше най скъпо-последното съм сравнявал при търсене из нет-а,за еднотипни части.
                              Последно редактирано от hhris08; 30-10-13, 18:50.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X