Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какъв джип ми трябва за теглене на каравана

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Какъв джип ми трябва за теглене на каравана

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
    ...За да приключим темата, нормална едноосна каравана (1000-1400кг) спокойно се тегли от автомобил среден клас по асфалта (1.6 мотор НЕ са среден клас - поне 2-ка дизел или 2.5 бензин)!
    Вярно си е- спокойно се тегли такова нещо от кола. Ама тегленето не е само напред и по магистралата, "забавното" идва в някой участък с повечко наклон и 2-3 завоя- тогава се оказва, че колата среден клас не може да удържи това тегло дето я бута отзад...

Коментар

Първоначално публикуван от mstef Преглед на мнение
      ... тогава се оказва, че колата среден клас не може да удържи това тегло дето я бута отзад...
      Нищо не я "бута", ако караваната е в изправност и по-точно спирачната й система... Проблемът е, че на 20 годишните каравани от по 2-3 хиляди лева спирачките им са в състояние като ръчната спирачка на колите от същите години
      помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Не знаех, че коментираме идеалните ситуации когато всичко е ново и действа както е замислено. Все си мислех, че коментираме реалното положение- каравана пред разпад + МПС в близко до нейното състояние...

Коментар

Не съм теглил много, но искам да се включа в дискусията, защото прочетох това:
          (1.6 мотор НЕ са среден клас - поне 2-ка дизел или 2.5 бензин)!
          , това
          Проблемът е, че на 20 годишните каравани от по 2-3 хиляди лева спирачките им са в състояние като ръчната спирачка на колите от същите години

Караваната ми е едноосна. Когато тръгна с нея теглото и е над 1100кг, защото всичкият багаж е в нея. Колата с която я теглих доскоро е Субару 1994г (3000лв) , караваната и тя е за същата сума и същата година. Това за бутането го няма, тя като тръгне да бута и се активира спирачката и ако работи няма как да пречи на колата по какъвто и да е начин. Даже при много рязко спиране и след активирането на спирачките на караваната става все едно съм дръпнал ръчната (ремаркет-караваната спира). По магистралата я теглих със 110 без никакъв проблем и си изпреварвах. По бавно се движих Бургас-Варна, но пак се справяше идеално лекият автомобил от среден клас. Караваната съм я смъквал по черен път с огромни коловози (нямам много снимки) без никакви проблеми с лекият автомобил. Просто на изкачване по тези горски пътища е повече зор и затова продадох колата и взех джип. Първото е че не е задължително 2.5 бензин да е , Субаруто ми беше с малкият мотор 2.2, 122к.с. без турбо. Другото за което не бях съгласен е за 20 годишните каравани за по 3к

Две снимки които изрових из дълбините:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:nadole.jpg
Прегледи:1
Размер:62.7 КБ
ID:5570781

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:hrasti.jpg
Прегледи:1
Размер:100.6 КБ
ID:5570782
          LR Discovery 300Tdi 1996
          Subaru Outback 2.5 1998
          Subaru Legacy 2.2GX 1995 - продадено ;(

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
            Нищо не я "бута", ако караваната е в изправност и по-точно спирачната й система... Проблемът е, че на 20 годишните каравани от по 2-3 хиляди лева спирачките им са в състояние като ръчната спирачка на колите от същите години
            Абсолютно вярно, при изправна спирачна система на караваната,няма никакво бутане ! Дори напротив, понякога се усеща и леко теглене назад...
            ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Не понякога , а при работещи спирачки трябва да се усеща подръпването .Това дали е 2 или 20 годишна е без значение - и в двата варианта може да си с неизправни спирачки . Адекватната поддръжка си зависи единствено от собственика . Цените на накладките са смешни , а на амортисьора в лапата е около 100-на лв . ( леко варира). При натискане на спирачката трябва да се усети подръпването , преди да си усетил удар от свиването на лапата докрай . Ако удара се усеща то спирачките трябва да се регулират , ако и това не помогне - най вероятно лапата има нужда от обслужване. При по нови модели накладките са саморегулиращи се . А по отношение влекача си има елементарни изисквания , които са зададени от производителите . Какво може да дърпа дадено мпс си е упоменато в документите , когато всичко си отговаря няма основания за притеснение .

Коментар

Първоначално публикуван от bestbg Преглед на мнение
                ... Другото за което не бях съгласен е за 20 годишните каравани за по 3к
                това го написах не с цел да обиждам старите каравани, а защото на новите е по-вероятно всичко да е в ред... Както писаха колегите, при изправна спирачна система, спирането не е проблем... още по-малко при завои, които не "падат от небето", а се виждат и се намалява предварително... По-притеснително е при движение в колона и рязко спиране на коланата - тогава разбираш колко по-зле спира 20 годишен лендкрузер в сравнение с 10 годишно волво /например/

Ако има тип ремаркета, за които е на практика задължително да се теглят от джип или бус, това са платформите за коли - 500-600кг тежи платформата и една кола отгоре 1200-1800кг и се получава "добро" тегло над допустимото по талон...
                помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Здравейте и от мен!
                  Предполагам колегата с караваната ,който е отворил темата вече си е решил проблема.За това реших да пиша в тази тема-ако е недопустимо ще отворя нова.
                  Та на въпроса.След дълго четене,от което вече глава ме боли, реших да си задам въпроса тук.И аз съм изправен пред същата дилема.Решил съм да си взема джип,който 80% ще се използва за семеен автомобил(даже и повече) и максимум десетина излизания годишно с каравана само по язовири.Караваната е под 700 кг. и не товаря много-50\60 литра вода и храна.До сега -вече 4 години си я теглих с Ауди А4 комби 1.8 125к.Мога да кажа ,че нямах никакви проблеми освен по стръмните възходящи наклони по черните пътища.Дори ми се е налагало да търся помощ от приятел(и той с лек автомобил,но със задно предаване).Но си продадох колата и реших да взема джипка.От около месец се туткам с четене и мислене,но сезона ми наближава и вече трябва да се ориентирам.За сега съм се спрял на Сузуки Гранд Витара,Нисан Х-трел,Киа Соренто и може би Хонда ЦРВ.Всичките след 2004 год.За горивото не съм се ориентирал още-до сега съм карал само бензинки.И мисля май пак да си остана на бензин,но не се знае.В никакъв случай не искам джипа да е много голям.Приятел скоро си взе Паджеро-та то като камион и в гаража с куфара отгоре не влиза.Та за това съм се загледал в тези модели.
                  Моля,ако нямате нищо против да си дадете мнението и съветите както за тези така и за други джипки,които ми биха свършили работа.Не практикувам офроуд,но в другите форуми има голяма доза субективизъм.
                  Ще Ви бъда много благодарен,ако се отзовете на зовът ми за помощ с каквито и да е мнения!!!
                  Поздрави!

Коментар

Караваната ти е много лека та може да се тегли с всичко, въпреки това за по екстремни ситуации е добре джипката да е по тежка, освен това е много полезно да има бавни. От изброените аз бих заложил на соренто
                    ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Първоначално публикуван от auto_marin Преглед на мнение
                      Караваната ти е много лека та може да се тегли с всичко, въпреки това за по екстремни ситуации е добре джипката да е по тежка, освен това е много полезно да има бавни. От изброените аз бих заложил на соренто
                      От изброените по-горе от мен модел витарата и сорентото имат само бавни.И за това съм ги посочил като вариант.За витарите посъбрах малко инфо,но за киа нещо не съм наясно.Как са двигатели ,ламарини ,раздатки ,разход и друго вкл.и возия.Въобще как са корейските автомобили.Караваната е 3.5м и е алуминиева с перфектно работеща спирачна система.Не съм се занисал никога до сега.
                      Мерси за мнението Марине.
                      Чакам и други мнения.

Коментар

А относно горивото-бензин или дизел?

Коментар

За близо 25г. шофьорски стаж, до сега съм карал само бензинови автомобили. Според много мнения, за теглене на каравана, влекача трябва да е дизел. Миналата година в началото на сезона си купих Тераното - дизел. Тегля с него каравана почти тон, и вярно е по добре дизел, установих го. Така, че нека бъде дизел. Защо ли? Ами не съм толкова технически грамотен за да ти дам правилния отговор, но нещо за предавателни числа и Нютон метри става дума . Но това е истината - дизел.
                          Nissan Terrano II 2.7TDI 2000г. R20 и Detlefs RT2

Коментар

Прави сметка и за това положение, че няма постоянно да дърпаш тая каравана зад себе си, по която причина возилото трябва да притежава и универсалност !
                            0899 шест5313нула
                            За всекиго по нещо

Коментар

Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
                              Прави сметка и за това положение, че няма постоянно да дърпаш тая каравана зад себе си, по която причина возилото трябва да притежава и универсалност !
                              Точно това имам в предвид.Излизам с караваната най-много 8-10 пъти в годината за по 3-5 дни.В повечето време градско извънградско.Значи търся малко комфорт и добра возия и стабилност.И аз отначало държах джипа да е с бързи и бавни и то с ръчка.Но като се замисля за местата ,на които ходя не знам дали е чак толкова нужно,но е голям плюс,който не е за пренебрегване.Дърпал съм лодка с Нива доста години,и знам какво е бавни при вкарвани и изкарване от язовира.Веднъж изкарах караваната при 45 гр. наклон с разни бабуни , корени, дървета с мерцедес С класа без никакъв проблем.Та най-важното за мен в момента е да се спра на на марка и модел.
                              Никой нищо не казва за горепосочените от мен модели!Тераното съм го гледал-доста високо и тясно,пък са и на доста годинки.
                              Моля за предложения!!!

Коментар

Колега, не мога да ти помогна за тези които си избрал, но ще кажа само моят опит от теглене на каравани и лодки: Само голямата Тойота 4200 дизел! Това добиче не чувства изобщо, че има нещо отзад! Жалко, че ще трябва да се разделям от нея - превръща се в комбайн!
                                Успех ти желая и ти завиждам, че лятото ще си отново с караванката насам-натам, а аз с комбайна на нивата, ха, ха, ама то глупостта ходи по хората, а не по магаретата!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X