Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Опорите на радиатора на УАЗ...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Опорите на радиатора на УАЗ...

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    С това какво имаш предвид, ще трябва да ми обясниш по-подробно (понеже е обратното). А в онези "завивки" няма нищо лошо.
    Има предвид, че от карането на газ следва само по-бързо стопляне!
    В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Знам, че е стара темата, ама някой пригоди ли някакъв друг радиатор на УАЗ-а? И ако да - от какво?
      Нещо ми грее Уаз-а като ходя на вилата - 6-7 км. изкачване - от 600 до 1200 м. надморска... най-често с товар.. и ремарке.. ама и празна пак, особено като е топло...
      Радиатора не е запушен, но се съмнявам в перката - 4- лопаткова метална... духа само на страни веднага след дифузора... гледах снимки в нет-а... уж не е обърната.... ма изобщо не ми харесва как духа назад... почти изобщо... и ззвук от нея даже не се чува като на други коли...
      Мислех да я сменям с пластмасова но моята си е към 40 см диаметър а пластмасовите са 30 и нещо см. някъде и мисля, че ще остава много място между нея и дифузора.
      Някой пригаждал ли е някаква по-добра перка (механична) за по-добро охлаждане и ако да - от какво?
      Don't hunt IF you can't kill
      първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Аз сложих пласмасова , но след като металната скъса оста и проби радиатора. Със няколко изолирани тръбички и на мен ми загрява. Купих му нов радиатор но не съм стиг.нал да го монтирам.
        На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Абе има и с 6 и с 8 та и с 10 лопатки... ма са бая по - малки от отвора на дифузора.. даже мислех да купя една от ГАЗ 53... пластмасова с 6 лопатки и да й скъся по некое санто лопатките та да не жули в дифузьора... отворите за винтовете са уж еднакви ама централния отвор при УАЗ е 28 мм, а при ГАЗ 53 - 30... Та ще трябва някаква втулка евентуално да се прави...
          Вчера сменях водната помпа, че се надявах да е нещо от нея - един познат сменял неговата щото било "изгнило вътрешното колело"... Е, здраво си беше на моята но имаше много голям луфт на оста (незнам как не е протекла) и сложих нова...
          Та въпроса с друга перка си стои да го умувам... Преди имах Паджеро и хем беше с виско - перката и студен фучеше яко и вдигаше прахта от пътя отдолу... нищо общо с УАЗ-ката.... и си мисля дори и за някаква такава перка като на мястото на виското да се направи фланец... само още не съм търсил перки с подходящи размери, но все си мисля, че ще уйдиса нещо...

LZ1BGD

Коментар

Решението е отваряне на радиатора, шомполиране, щателно промиване с водоструйка и затваряне.Компромисно решение е да го промиеш с оцет.Това ако радиаторът си заслужава, ако не търсиш друг и си решаваш проблема.

Коментар

Или другия метод.... Натиснете снимката за да я уголемите

Име:р.jpg
Прегледи:340
Размер:79.8 КБ
ID:6727433

Коментар

• Kirilpm
                Kirilpm коментира
                Редактиране на коментар
                Това е най-добрият метод, само си носете джобно ножче и драснете някъде по радиатора, че се случва под черната боичка да има бял алуминий

• Ясен
                Ясен коментира
                Редактиране на коментар
                На тоя като гледам боята услужливо е олющена на места.

А и теглото - между алумин' и бакър разликата е в пъти.

• Kirilpm
                Kirilpm коментира
                Редактиране на коментар
                Тя и разликата между затлачен бакърен радиатор и нов такъв може да е в пъти.

Отдавна го планирах това, но бех захванал ремонт в къщи и все не оставаше време... И такаа... най-после остана време да си изцапам ръцете с черно, че от около месец само латекс има по тях..
              Взех перка от ГАЗ 53, с диаметър 44,5 см. а захващането пасна 1:1 на УАЗ-овата водна помпа.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20210422_184428.jpg
Прегледи:262
Размер:408.6 КБ
ID:6735356

Диаметъра на отвора на дифузьора е някъде около 41см.и нещо си... грубо нали... та се наложи да се прекрои новата перка. Мислех да ползвам лист ножовка, но пластмасата се оказа доста мека и макетния нож свърши идеално работа. С шублера измерих и белязах по 18мм от върха на всяка лопатка, като преди това требваше да изрежа хубаво остатъците от "качествената руска" отливка. Така докарах крайния размер на перката 40,5см.

Име:20210422_184409.jpg
Прегледи:252
Размер:676.7 КБ
ID:6735357Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20210422_185243.jpg
Прегледи:254
Размер:335.0 КБ
ID:6735361

Така перката влезна добре в дифузьора. Естествено при подобни трансплантации на органи при руска техника вероятността да се разминеш без употреба на Оправителя е нищожна та... не се размина... но в крайна сметка стана идеално...

Име:20210422_191631.jpg
Прегледи:256
Размер:494.8 КБ
ID:6735359Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20210422_202440.jpg
Прегледи:251
Размер:389.3 КБ
ID:6735360

Разликата в духането, е.... как да кажа... като разликата от 21 годишна и 70 годишна... макар, че за второто съм чувал от специалисти, че си имало плюсове...
              Сега дим от цигарата на 25 см от предната решетка го засмуква навътре... Чува се бученето баш като на перка... а като отвориш вратата и от хрилете на предния капак - духа...
              Полевите тестове по баира към вилата предтоят тепърва, но разликата преди и сега е, че няма никаква прилика и съм оптимист а крайния резултат...
              Прикачени файлове

LZ1BGD

Коментар

Добре е станало. Само за дифузьора , моя го срезах през средата за по лесно вадене. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:д.jpg
Прегледи:255
Размер:169.0 КБ
ID:6735452

Коментар

А баланс на перката?
                  да не замине водната помпа?
                  И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

• Ясен
                    Ясен коментира
                    Редактиране на коментар
                    Ти май не си виждал старите изцяло железни перки за УАЗ.

Спрямо тях всяка пластмасова е балансирана.

• turtey
                    turtey коментира
                    Редактиране на коментар
                    Не може да са чак толкова зле )))

• Ясен
                    Ясен коментира
                    Редактиране на коментар
                    Може, може...

УАЗът, обикновено има проблем с недозагряване а не с прегряване. За да грее има друга причина, извън вентилатора.
                  "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

• Ясен
                    Ясен коментира
                    Редактиране на коментар
                    Зависи какъв термостат ти се падне.

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                  УАЗът, обикновено има проблем с недозагряване а не с прегряване. За да грее има друга причина, извън вентилатора.
                  Баш заради тия твои думи от една друга тема, не остана нещо да не съм претарашил по уазката... и главата фрезовах, и термостата махнах, и центровки се правиха, и радиатор мених, и изпускателните тръби свалях заради клапата за зимно/лятно, водна помпа мених... и какво ли още не.. и си е така... не е да прегрява, ама стига над 80 градуса... и това по баир, товарен и с ремарке с товар... а и аз си карам калпаво - на по висока предавка с повече газ, вместо да сваля една ....
                  Друго ако се сещаш - казвай, че го провера...

За баланса... разчитам на еднаквия размер на перките... ма като гледам какви чеплъци имаше от отливката... на дали е балансирана и от завода още... а и е изненадващо лека, особено в сравнение с металната...

Сашо, то горния маркуч на радиатора ми е проблем при ваденето, че трябва да точна малко от антифриза... а и твоя ми се чини малко по-друг... дифузьора де...
                  А перката принципно колко далеко от радиатора трябва да стои? При мен са едно 12-13 см сигурно... има ли нужда да я приближавам, че на една стара помпа дето ми даваха си е с един фланец около 8 мм дебел...?

LZ1BGD

Коментар

Почти 7 см Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20210423_131411.jpg
Прегледи:225
Размер:96.5 КБ
ID:6735531

Коментар

До 95 градуса температурата е нормална. Да се бориш да я свалиш под 80 е безсмислено - поне ако не пренастроиш термостата.

Моят сега с изключена перка редовно си вдига 90-92 ама все не стигам да му сложа термореленце.

Коментар

Теста мина... и струва ми се - успешно..

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20210423_195010.jpg Прегледи:0 Размер:457.4 КБ ID:6735761Това е най-много което загря и то без помощните перки... Преди със помощните перки стигаше пак на толкова от 80 но от другата страна...
                        Та за сега съм доволен и то много... разликата е много голяма...
                        А колко е 95... незнам.. Малката чертичка след 80 колко е... 100 ?
                        Прикачени файлове

LZ1BGD

Коментар

Измери със сериозен термометър. Това на таблото е да можеш да се прибереш, не става за планове и тунинг.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X