Термометрията е едно от най-мръсните неща с които можеш да се сблъскаш по принцип. Още по-тежък от него проблем е термостатирането. Всички четирицилиндрови двигатели с водно охлаждане имат проблеми с локални прегрявания между първият и вторият или между третият и четвъртият цилиндър, според посоката на обтичане. Многоцилиндровите освен там, могат да имат проблеми и на други места по ризата. Датчикът на термометъра е завинтен някъде по блока, или на корпуса на термостата, смята се че тогава създава общо взето адекватно впечатление за усреднената температура на двигателя като цял предмет. Но по никой начин не отчита реалната температура на главата, която е всъщност термично най-натоварена. Десетина градуса повече. Примерно за това служи показометърът на таблото, освен за красота.
Възможно е тия двигатели да кривят блока, хората с опит с тях няма да сбъркат. Къде се мери не знам, трябва да търсиш от някъде базовите повърхности. Сигурно ги има някъде в интернет. Пукнатините се хващат на рентген, В София имаше на две места, сега не знам, ако искаш мога да проверя.
Марката на гарнитурата не е важна, важна е дебелината и. Трябва да премериш главата ако не знаеш колко е шлайфана, и да търсиш толкова дебела гарнитура. Но ако не е крива не я шлайфай.
Възможно е тия двигатели да кривят блока, хората с опит с тях няма да сбъркат. Къде се мери не знам, трябва да търсиш от някъде базовите повърхности. Сигурно ги има някъде в интернет. Пукнатините се хващат на рентген, В София имаше на две места, сега не знам, ако искаш мога да проверя.
Марката на гарнитурата не е важна, важна е дебелината и. Трябва да премериш главата ако не знаеш колко е шлайфана, и да търсиш толкова дебела гарнитура. Но ако не е крива не я шлайфай.
Коментар