Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем със спирачките offroad?!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Проблем със спирачките offroad?!

Мисля, че една малка но важна подробност се пропуска.
    Не всички шофьори са със стаж във WRC или подобни. Така пред клавиатурата може да се измислят всякакви ситуации или пък по-добри действия и т.н.
    Обаче когато нещо такова се случи реално на пътя, колко биха имали времето да осмислят ситуацията и да изберат правилната реакция?
    Както описах по-горе, в момента в който осъзнах, че пред себе си виждам светлоотразителите по ремаркето, без да се замисля инстинктивно съм скочил на спирачките с всичка сила и навил волана надясно. И съм убеден, че мнозинството шофьори биха действали инстинктивно по същия начин - със всичката сила на спирачката, а ако се сети да навие и волана още по-добре.
    Ако има значение за теоретичните разсъждения тук по темата, скоростта ми да е била около 60 - 60 и малко, а колата Субару Аутбек.
    Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
    Seat Leon 2007 1.9 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от Николай Календжиев Преглед на мнение
      Аз за съжаление...
      Никога няма да забравя как по нощите си карам на междуселски неосветен път и неусетно (никакви знаци или каквото и да е предупреждение) излизам на по-главен (отново неусветен) път по който в този момент пред мен минава тир. Сега аз светлините му ги мярнах през храсталаците някъде вляво от мен, но изглеждаха като някакви къщи в далечината или нещо такова. Та изведнъж се оказа, че ще се пъхна под прицепа ако не беше ABS-а. С негова помощ някак си успях да направя 90-градусов десен завой и успоредно с камиона да спра окончателно в канавката.

Кажи ми сега, ако тогава бях без ABS, щях ли да мога сега да го напиша това?
      Колега, аз затова винаги си пускам гпс-а като карам извън града, независимо дали знам пътя, много помага за странни завои и кръстовища в нищото.
      Иначе без ABS колата става просто една шейна, пък да се сетиш да помпиш спирачката и колко силно ще я натискаш ако го правиш според мен е под въпрос дори за опитен шофьор. И мен ме е спасявал от инциденти, последно от сблъсък с дива коза.

Коментар

Ники, пропускат се още доста факти - идеалното и най ефективно спиране е точно на границата на приплъзване на всички колела, което се постига с постоянна промяна на баланса на спирачките в зависимост от натоварване по оси, сцепление и т.н....
        Което чисто технически се прави или от пилота при специално пригодена 'спортна' спирачна система, или в семейните автомобили от системата EBD/ABS.... Т.е. дори и да си със стаж във WRC, може техниката отново да не ти позволи да направиш 'идеалното' спиране...
        Т.е. ако заводския баланс на спирачките да е 'идеален' за текущите условия (спирачното усилие между мостовете по случайност да е идеално) и ако си дОбър, и да успееш да направиш идеалното спиране, то ще си се доближил плътно до резултата, който се постига от ABS при всяко екстрено спиране..
        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
          Отговорът е много прост.
          Тва видео кво показва? Че с блокирали колела не се завива? Ибасимуси

ПП Аз чакам да видим на Ясен концепцията, щото за мен нещо не е читаво в условието - аз лично не бих се и опитвал да спра ми ще има газ и завой. С предно пак става пиниза.
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
            Тва видео кво показва? Че с блокирали колела не се завива? Ибасимуси ...
            И не спира, ако се вижда колко след колчетата се пързаля
            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
              И не спира,
              Баш така, и за миг се шашкаш "Щ`о станА", .........после е късно
              Говорим за редови човек в редова ситуация, не за някой подготвен и очакващ.
              0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                и за миг се шашкаш
                То затва читавите системи като ритнеш здраво и после върнеш държат налягане и след като си си дигнал крака от педала.
                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Не е точно така, читавите системи (абе май всичките) пуснеш ли педала - освобождават налягането...
                  Обаче усетят ли, че си започнал много рязко натискане (или пък с радар/камера усетят опасност от сблъсък), но не си натиснал педала до дупка (например си се уплашил), сами натискат спирачката до дупка

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Да. Щеше да си спрял или завил.
                    Завиване с едновременно по-здраво задействане на спирачките без ABS може да има интересни "странични ефекти" и в крайна сметка сигурно ще спреш, ама може да не е точно по начина, по който би искал ...
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Не е точно така, читавите системи (абе май всичките) пуснеш ли педала - освобождават налягането...
                      Обаче усетят ли, че си започнал много рязко натискане (или пък с радар/камера усетят опасност от сблъсък), но не си натиснал педала до дупка (например си се уплашил), сами натискат спирачката до дупка
                      Е така де, мързеше ме да описвам целия алгоритъм.
                      Общо взето има феномен че като набиеш спирачката рязко до долу и колата почва да се изправя се плашиш и отпускаш педала. Компотера обаче си знае работата и ако си задействал „аварийно спиране“ си държи налягане.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                        То затва читавите системи..........
                        На всички които ме питат, винаги казвам "Представянето на джипа е 80% гуми, 15% шофьорско майсторство ( т.е. конкретния водач пред конкретното препятствие с конкретния автомобил да знае как да постъпи ) и 5% от Бог и блокажите........
                        П.П. Търтьо, намами пусналия темата ( както писах и го поканих ) да дойде да се попързаляме на "полигона", а и да се изфукаш с "френско-немския"
                        0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

На всички които ме питат, винаги казвам "Представянето на джипа е 80% гуми, 15% шофьорско майсторство ( т.е. конкретния водач пред конкретното препятствие с конкретния автомобил да знае как да постъпи ) и 5% от Бог и блокажите........
                          П.П. Търтьо, намами пусналия темата ( както писах и го поканих ) да дойде да се попързаляме на "полигона", а и да се изфукаш с "френско-немския"
                          Да бе да, ако кажеш 80% шофер мое и да се съглася И минутки за реклама оти умре циганката - показвал съм как се минава препятствие точно на твоя полигон с кола на която се качваш за първи път.

А кво да го намамвам човека - неговото си е тотален паркет и щом не се разпаднало при раздаване на сичката газ начи е перфектно

Коментар

А публика ???

Коментар

Първоначално публикуван от ivo-police Преглед на мнение
                              А публика ???
                              И видеозаснемане (от двете страни)...

Коментар

Първоначално публикуван от ivo-police Преглед на мнение
                                А публика ???
                                И видеозаснемане (от двете страни)...

А баница?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X