Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газ-69 с винтов компресор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Газ-69 с винтов компресор

Започвам тема за поставяне на винтов компресор(суперчарджър) на моят Газ-69.
    Както всички знаете "апетита идва с яденето" та в този ред на мисли ми се дощя по-мощен двигател на моята машина. Алтернативите са: нов двигател или тунинг на стария.
    Новия двигател трябва да е:
    1.лек и мощен- не повече от 160-180кг, над 100кс и 180нм
    2.не много обемист- коша на Газката е малък
    3.разпространен, нескъп, ремонтопригоден, с достъпни и евтини части.
    Тъй-като досега не съм намерил двигател отговарящ на горните критерии реших да тунинговам наличния Газ 24Д.
    Най-осезаемото подобрение може да се постигне чрез:
    1.Свръхпълнене на мотора
    2.Подобрено гориво(нитро, метанол и пр.)

Втора точка отпада поради ниската надежност и живот на двигателя. При първа точка вариантите са два: турбокомпресор или винтов компресор. Турбокомпресора е по-ефективен, но по-сложен и ненадежден( работи с огромни обороти, с много високи температури, иска мазане) и най-важното има т.нар. "турбо лаг"- т.е. започва да работи когато достигне определени обороти. Обратно суперчарджъра е прост и надежден( в него има два ротора, две зъбни колела и осем търкалящи се лагери) и "тегли" от празен ход(не случайно драгстерите са с такива компресори).
    Поради гореизложените доводи се спрях на винтов компресор Итън М62.
    Целите са:
    1.Повишаване на въртящия момент
    2. Повишаване на максималната мощност
    3.Запазване на надеждността на двигателя
    4.Минимално увеличаване на теглото

Идеите и изпълнението на проекта са мои и на Слави Лудия Уаз, със съдействието на колегата Andrei.
    Компресора е обемист, но теглото му е 13,5кг и според моите сметки заедно с монтажната база и ремъчната шайба теглото ще нарасне до 20кг.
    Ето снимки на суперчарджъра. Снимал съм го върху вестник, за да се добие представа за размерите му:

(

Избрал съм схема карбуратор-компресор-двигател. Въпреки недостатъците си( не толкова прецизна и доста(60-80град)гореща смес ) схемата е проста, надеждна и с възможност за връщане на старото положение. Двигателят ще работи главно на газ и по-малко на бензин. За да остане надежден двигателя свръхналягането няма да е високо. Ще започнем с проби с 5-6psi (0,4bar) и ще видим, как ще го понесе руския двигател....
    Последно редактирано от Георги Василев; 16-04-09, 21:02. Причина: допълване
    Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

До: Газ-69 с винтов компресор

Аз се извинявам ако въпроса ми е глупав, но това е като турбо което се задвижва от ремък нали

И да питам как се монтира ,защото на снимката ми изглевда че се монтира направо върху всмукателите

Ако може да споделиш и цената на която се намира ще съм благодарен

Коментар

Много добър компресор. Задвижва се с ремък , но ще му трябва и интеркулер. Най-добре може да се разгледа при Мерцедес Е200 compressor. Много добър компресор.

The Eaton Model 62 supercharger was engineered for 2.0L to 4.0L passenger cars and light truck engines. It was designed as a compact, flexible supercharger for increased power without adversely affecting fuel economy. The M62 has proven to be suitable for other engine sizes depending on overall system requirements.
      Последно редактирано от Тихомир; 16-04-09, 11:56.

Коментар

Тези Eaton-и се ползват стандартно при адски много автомобили с charger-и. В ebay вървят за по 200-300 долара рециклирани. Има и Eaton M45, който е по-малък и "надува" двигатели до около 2 литра, както и има по-големи модели. Всичките се намират лесно и евтино. Интересен проект!

Коментар

Жоро,стискам палци всичко да стане,не съм се отказал да ти дам главата,просто не ходя до София.Ако ти трябва и имаш някакъв начин да я вземеш,твоя е.На Газ-69,точно това мъ трябва,повече мощност и повечко обороти.

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
            Жоро,стискам палци всичко да стане,не съм се отказал да ти дам главата,просто не ходя до София.Ако ти трябва и имаш някакъв начин да я вземеш,твоя е.На Газ-69,точно това мъ трябва,повече мощност и повечко обороти.
            Аз от липса на обороти не се оплаквам- в момента двигателя вдига над 6000об./мин(вече имам оборотомер) и ме е страх да го натискам докрай. Въпросът е, че при потегляне по наклон не може да ги развие- стига до 2300об/мин(максимума на въртящия момент).Та ако компресора вдигне като цяло въртящия момент ще може да се потегли плавно(без полусъединител) и да се "изреже" нагоре(да достигне високите обороти, където мощността е голяма). Ще видим!
            За главата ще съм ти благодарен, но не е спешна. Първите проби ще ги правим с малко свръхпълнене и ще стане и с моята глава. А по-нататък при увеличаване на свръхналягането трябва по-малка компресия, защото се появяват детонации. Тогава ще пробвам с твоята глава. Между другото при вас в Самоков има ли изпускателни клапани и легла за тях от ЗМЗ 402? Защото Драго пита в Карбон и нямаха( по-точно продавача не знаеше дали имат)...

Коментар

Не знам дали има клапани от 402 ще питам.Но и моята глава е от 24-д,рендосана.Но ще види ме при Пламен колко ще иска на обикновенна,само трябва да пита Цветан че той е по-другар с него.Междудругото как твоя двигател вдига повече от 6000оборота.Моя уж е същия но не може да ги развърти над 5500пресила 6000.

Коментар

Не знам какво ще стане, но очаквай ядове с прегряване. Дали ще се оправиш само с по-голям радиатор, не знам.
                Там глава няма, та не знам и дали трябва интеркулер. А колко ще горят клапаните също не знам.

Коментар

Е са и аз като купим текезарка ще и сложим компресор,коста ми каза са този проектсупер е
                  0885 297985,мтел-Радо
                  0876 556870,виваком като домашен

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
                    Междудругото как твоя двигател вдига повече от 6000оборота.Моя уж е същия но не може да ги развърти над 5500пресила 6000.
                    На моя освен "рендосването" на главата са полирани всмукателните и изпускателните колектори и клапаните. Може би затова, незнам...и аз се учудих като сложих оборотомера.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                      Не знам какво ще стане, но очаквай ядове с прегряване. Дали ще се оправиш само с по-голям радиатор, не знам.
                      Там глава няма, та не знам и дали трябва интеркулер. А колко ще горят клапаните също не знам.
                      Очакваме На първо време ще сложим по-малка шайба на водната помпа, но се мисли и по въпроса за допълнителен радиатор. В литературата пише, че до около 10psi(0,7bar) не би трябвало да гори нищо. Ще видим.

Коментар

Успех Жоре,
                        Ако има начин да се преправи захващането на помпата (а съм сигурен че има) и да се сложи галва от 402 ще е по лесно и ще си спестиш мъки и пари с тия преправяния. А от Умз 421 (и те са с клапани като 402) най- добре, щото съм виждал и стар уазков двигател 451 дето помпата не е на блока с 421глава и еднокамерен карбуратор, в енергото и при Боби СЖ-я.
                        Варянти има, но ако е от 24 не трябва да е Д.
                        Интересува ме изпускателната система, май ще трябва да сложиш колектор поне от 402 (двойния) за да го "отпушиш" после.

На мене Жигулата на 0,5-0,6 с турбото нямаше проблеми с пеегряване (с механичната перка) и с калпани, гарнитурата на главата и свещите бяха консуматив, защото не и идваха смесите в високите.

Може би ще трябва някаква по усилена гарнитура на галавата да се направи, незнам

Интересно ми е и на мене какъв ще е резултата в края на краищата
                        Случайни хора УАЗ не карат

Коментар

На тоз компресор, трябва да можеш да отрежеш часта с дросела и да го направиш доста по-компактен.

Коментар

за какви пари го купи?
                            защото последно гледах един за около 2к. ,доста скъпо за един вентилатор .святал ли си колко ще се качи разхода на гориво?

Коментар

То хубаво го чакате, обаче аз изобщо не измислям от какво да се вземе друг радиатор. Много му е тясна муцуната.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                              X