До: Червената лампичка до акумулатора - за какво е?
Колега пробваи един номер свали релето което е със четките взимаш една пробна лампичка Допираш масата на релето към минусувата клема на акумулатора и плюса на релето на плюсовата клема на акумулатора(масата на релето обикновенно е там където се захваща с болтовете ) взимаш пробната лампа и допираш плюса на едната четка минуса демек цокалчето на другата четка светне ли лампата релето работи не светне ли не работи ако свети значи като гледам на снимката има диодна плочка която се разпоива от статора и се развиват болтовете който я държат като я свалиш ще видиш диодите обикновенно има малки и големи погледни спойките ако не са наред ги презапои ако са на ред пробваи с нова диодна плочка тя е около 100-на лв .
Колега пробваи един номер свали релето което е със четките взимаш една пробна лампичка Допираш масата на релето към минусувата клема на акумулатора и плюса на релето на плюсовата клема на акумулатора(масата на релето обикновенно е там където се захваща с болтовете ) взимаш пробната лампа и допираш плюса на едната четка минуса демек цокалчето на другата четка светне ли лампата релето работи не светне ли не работи ако свети значи като гледам на снимката има диодна плочка която се разпоива от статора и се развиват болтовете който я държат като я свалиш ще видиш диодите обикновенно има малки и големи погледни спойките ако не са наред ги презапои ако са на ред пробваи с нова диодна плочка тя е около 100-на лв .
?Има си зареждане.От къде идва?
. Въпреки неимоверните усилия на Ясен да спаси алтернатора, той се предаде в крайна сметка. Ясене, след ремонта си работи 4-5 дена и ме остави в най неподходящия момент - през нощта на магистралата. Е, спах в лентата за принудително спиране без светлини и триъгълник, молейки се за живота си и чакайки изгрева за да продължа без фарове. Прибрах се жив и здрав, вече съм и с нов алтернатор от самара на 60А. Нивата работи като часовник с него. Познат майстор ми направи всичко много добре (части + труд = 78лв), пренаправи закрепването, обтегача и релето. Така че онази заветна крепежна планка вече не ми трябва, мога да ти я дам ако искаш. Също и стария алтернатор, на който май диодния блок му е за смяна (около 130 лв според майстора). Язък за времето и средствата които потрошихме, трябваше да го сменим още отначало, но това ще ми е за урок
Коментар