Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къде да намеря преден диференциал на Нива 1.6

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Къде да намеря преден диференциал на Нива 1.6

Първоначално публикуван от Rocco Преглед на мнение
    Лада нива 1.6 е с 10/41 диференциали
    почти всички.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      почти всички.
      Моята,купена за части 2106-ца беше с диф 3.9 и това се усещаше видимо.Без особени усилия развиваше сериозни скорости и то без да префорсирам двигателя-1-ва до към 55км.ч.,2-ра до към 90км.ч.,3-та с лекота "удряше" над 120.Разбира се това по километраж-доколко е вярно не мога да кажа,но за съветски автомобил произведен 1977г. определено вървеше доста и двигателят излезе много сполучлив и температуроустойчив.

Коментар

почти всички.
        лада 2106 от завода излиза с 3.9.вече в България през колко ръце минава не се знае всеки слага какъвто му изпадне.

Коментар

Колеги, благодаря ви на всички за добрите съвети !
          Отворих дифа и се оказа най-малката беля. Лагерите на пиньона бяха блокирали. Късмет, че като усетих трудното потегляне ... не напънах юнашката ( а аз съм малко нервак и глупак в това отношение ). Все пак - късмет.
          Сега съм купил комплекта лагери,дист. втулка,гайката , семеринга и гарнитурите. Започва сглобката .
          Благодаря на всички!
          Забравих - дифа е 41/10. Броих три пъти и накрая като почистих се оказа, че на обратната страна на зъбите на короната си пише .....41/10

П.С. Въпреки, че прочетох за хлабините м/у короната и пиньона приемам съвети всякакви. За монтирането обратно, за контактното петно,за натягането на гайката и всякакви такива съвети. До сега диф. не бях отварял , но видях все нормални неща.
          За да е полезна темата - давайте съвети, моля !

Коментар

трябва някой да ти го покаже как става на практика.тукашните професори много ще пишат и почти нищо няма да разбереш.

Коментар

Спокойно ! Оказа се, че всичко е съвсем нормални резби, лагери и луфтове. Нищо космическо.
              Луфта м/у короната и пиньона - 0,10 - 0,15 го оставих.
              Петното - на 2/3 от зъба да покрива. Така го направих. Единствено нямах динамометричен ключ за натягането на гайката на пиньона - трябва около 20 да се натегне, докато се деформира дистанционната втулка. От долния капак се вижда и докарах деформацията на втулката както старата(почти).
              И така - след бойното кръщение на диференциал се оказа следното.
              1. Виенето се получава основно от недобре нагласени хлабини и работно петно .
              Това го пише в книгата на братушките. Уверих се . Вече виене нямам .
              Дори ми хареса и притегнах и задния диференциал (смяна на семеринг и натяганена гайката до откат ) То чак колата потегля.....
              Така, че колеги - пробвах вече нивата и утре съм в гората. Ако ще се чупи нещо - още утре ще е ясно. Че два дни само на заден мост - внимателно, избягване на трудните участъци .....а бе ... като болна Нива. Пазиш я и не знаеш дали няма да умре .
              За колегите които имат мераци да карат само на един мост да споделя :
              Нива на един мост не се кара!
              Другия протича през семеринга за два дни. Все пак каране в гората по труден терен.
              Осукването на раздатката и каретата са плашещо големи при потегляне.
              Икономия на гориво ...... трънци. Няма такава. Дори малко отгоре се получи. Заради спорта го засякох - сигурен съм.
              А как поднася на кал и в локви ...... не ми се обяснява. Щях да скоча извън пътя няколко пъти.....а там (извън пътя ) си е много наклонено и .......не ми се мисли.
              Извод : не си правете труда да изключвате единия мост. Ефекта е - карате куц кон. Това е !
              Айде весела и спокойна !

Коментар

Ако не си сглобявал диф е по-добре да се обърнеш към някой,който знае какво прави.Сглобяването не е толкова лесно защото има значение подаването на пиньона към короната и короната към пиньона.Първо се наглася пиньона,така че зъбите да се изравнят(да не се разминават и да контактуват на половината от повърхноста.След това се наглася короната спрямо пиньона с боя или оризова хартия.По опитните могат и без да използват помощни средства.
                0885719173-Красимир

Коментар

Първоначално публикуван от Красимир Канев Преглед на мнение
                  Ако не си сглобявал диф е по-добре да се обърнеш към някой,който знае какво прави.Сглобяването не е толкова лесно защото има значение подаването на пиньона към короната и короната към пиньона.Първо се наглася пиньона,така че зъбите да се изравнят(да не се разминават и да контактуват на половината от повърхноста.След това се наглася короната спрямо пиньона с боя или оризова хартия.По опитните могат и без да използват помощни средства.
                  Благодаря, колега !
                  На думи изглежда по-сложно отколкото е в действителност.Има си лагери и гнезда за тях. Дистанционни втулки и шайби. Ако не са разбити леглата всичко си пасва на място.Единствено трябва луфтомер за луфта м/у корона и пиньон. И правилно натягане на гайката на пиньона.
                  Няма по-голям кеф от кола 4х4.

Коментар

За колегите които имат мераци да карат само на един мост да споделя :
                    Нива на един мост не се кара!
                    Другия протича през семеринга за два дни. Все пак каране в гората по труден терен.
                    Осукването на раздатката и каретата са плашещо големи при потегляне.
                    Икономия на гориво ...... трънци. Няма такава. Дори малко отгоре се получи. Заради спорта го засякох - сигурен съм.
                    А как поднася на кал и в локви ...... не ми се обяснява. Щях да скоча извън пътя няколко пъти.....а там (извън пътя ) си е много наклонено и .......не ми се мисли.
                    Извод : не си правете труда да изключвате единия мост. Ефекта е - карате куц кон. Това е !
                    Айде весела и спокойна !
                    Не съм съгласен и това си е! Аз имам такава джаджа и ми свали разхода с около 1,5 литра а колкото до теча на задния диф - още не е текнал! А това че се суче като луда не съм забелязал да става - даже се и мъчех на една поляна на мокро ама става със зор! Само едно е лошо че трудно се уцелва положението с блокажа на раздатката!

Коментар

Първоначално публикуван от Morskia Преглед на мнение
                      Не съм съгласен и това си е! Аз имам такава джаджа и ми свали разхода с около 1,5 литра а колкото до теча на задния диф - още не е текнал! А това че се суче като луда не съм забелязал да става - даже се и мъчех на една поляна на мокро ама става със зор! Само едно е лошо че трудно се уцелва положението с блокажа на раздатката!
                      Предния кардан на мястото ли си е ?
                      Аз говора за случая, когато се свали предния кардан и колата остане само на заден диф. и без преден кардан.
                      И тъй като говорим за различни случаи на изключване на единия диф - вероятно и ти си прав?
                      Но и аз съм прав - вече го пробвах и знам.Колата (раздатката) се суче когато остане САМО с един кардан.

Коментар

ААА да и аз се извинявам! Аз съм с онази джаджа дето се сменя с оригиналната до раздатката - не съм махъл никакъв кардан...

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                          Предния кардан на мястото ли си е ?
                          Аз говора за случая, когато се свали предния кардан и колата остане само на заден диф. и без преден кардан.
                          И тъй като говорим за различни случаи на изключване на единия диф - вероятно и ти си прав?
                          Но и аз съм прав - вече го пробвах и знам.Колата (раздатката) се суче когато остане САМО с един кардан.
                          Правилно-и аз временно съм махал предния кардан за проба и действително раздатката се "поклаща" доста при потегляне.Освен това колата става забележимо по-нестабилна при по-сериозно каране в завоите,когато е само на един мост.Абе честно казано аз съм за стандартното задвижване-имаш си нормална стабилност в завои и си ползваш всичките предимства на фул-тайм задвижването....какво по-добро от това.

Коментар

Първоначално публикуван от Morskia Преглед на мнение
                            ААА да и аз се извинявам! Аз съм с онази джаджа дето се сменя с оригиналната до раздатката - не съм махъл никакъв кардан...
                            Аа, ясно и защо имаш по-нисък разход - караш по-внимателно.

Коментар

Аа, ясно и защо имаш по-нисък разход - караш по-внимателно.
                              ? Нещо не го схванах това По-внимателно - аз винаги така си карам!

Коментар

Колеги след снощната поредна луда разходка с двете Ниви възникна проблем с предния диф на колегата от Сливен-/Kara Kolio/.Ситуацията е следната:самия корпус на дифа е здрав,но шпилките които го държат към двигателя-/2бр. по 12мм отляво/ се скъсаха през средата.Та въпроса е следния:тези шпилки сменяеми ли са или са отлети към кожуха?Ако са навити към кожуха смятам,че ще могат да се подменят,но ако не са......???Хайде,който се е сблъсквал с проблема при желание да сподели.Все пак 6 и 7 ноемри наближават и Сливенската Нива трябва да е готова дотогава за сбирката на х.Чумерна.
                                Последно редактирано от Янко Желязков; 27-10-10, 16:33.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                                X