Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Държи ли ви ръчната спирачка ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Държи ли ви ръчната спирачка ?

Не знам дали за регулатора на налягатнето говори Тефчо. Той пък хич не може да има отношение към ръчната.

Коментар

Колеги мога да споделя и аз-ръчна спирачкам нямам а и съм свикнал да нямам.До сега не съм си правил труда да я оправям,както каза колегата янко-бавни и по възможност в баир/межда,камък или каквото дойде насрещно препядствие.Също се съгласявам с всички мнения,че е направено като на майтап,просто са видели,че в други автомобили има така ръка между двете седалки и са си казали-дай да сложим и ние,та да не сме по назад.

Коментар

Абсолютно съм съгласен с колегата Rocco! Иначе на мен също не ми пречи, че няма ръчна спирачка при наличието на бавни и блокаж, но проблема идва когато стане време да се минава ГТП.

Коментар

Ами аз що мислиш питам, то сега е актуална тема ... А и както вече казах - има го -> не работи -> дразни ме.
          Последно редактирано от axlastro; 27-12-10, 16:09. Причина: забраван
          Александър

Коментар

Ако нивата отзад е с барабани, проблемът е в смотани майстори и неправилно регулирана хлабина на накладките.
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

С барабани е.
              Хлабината си се регулира сама, въпросът е да е регулирана ръчната спирачка.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                С барабани е.
                Хлабината си се регулира сама, въпросът е да е регулирана ръчната спирачка.
                Колко се регулира сама е относително (поне на тия коли, които съм отварял си изисква първоначална ръчна настройка и на саморегулиращите се барабани) - ма не го знам на нива как е наизуст и няма да споря.
                А как е регулирана ръчната - ми никак )))))
                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Нали съм ти казал коя е главната трагедия на Нивата (ниваджиите). Всичко друго са подробности.

Коментар

Станно нещо е ръчната спирачка на Нива. На моята я регулирам през няколко хил.км. През септември (на 30 000 км) минах ГТП в СБА - там стендът показва ефикасността на спирачките на двете колела поотделно. С много бавно дърпане стрелките спряха в зелената зона почти едновременно. Скоро след това тръгнах от паркинг на ръчна без усилие, но разбрах това само по червената лампа, докато друга марка кола на ръчна не може и да отлепи. Кое ли не е наред?
                    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                      Станно нещо е ръчната спирачка на Нива. На моята я регулирам през няколко хил.км. През септември (на 30 000 км) минах ГТП в СБА - там стендът показва ефикасността на спирачките на двете колела поотделно. С много бавно дърпане стрелките спряха в зелената зона почти едновременно. Скоро след това тръгнах от паркинг на ръчна без усилие, но разбрах това само по червената лампа, докато друга марка кола на ръчна не може и да отлепи. Кое ли не е наред?
                      Незнам,не съм много сигурен,но мисля,че при Нивата механизмът отзад за ръчната беше такъв,че действаше само на едната накладка и затова действието и е сравнително слабо.Има автомобили при които ръчната влияе и на двете накладки и действието и е направо блокиращо.Пак казвам,това ми е по спомени.Скоро не съм се заглеждал по този механизъм-/отдавна съм свикнал да нямам ръчна/.

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                        Скоро след това тръгнах от паркинг на ръчна без усилие, но разбрах това само по червената лампа, докато друга марка кола на ръчна не може и да отлепи.
                        Да се хванем ли на бас )))))

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Компенсацията на износването на задните спирачки при Нива не работи върху механизма за ръчната, поради което се налага донастройване през 10000км. Не знам как е при други автомобили.
                          Обикновено е храповик или резба с храповик, които от прах и корозия се скапват за има-няма 15 години Тия с дисковите спирачки оцеляват по-дълго, но това е друга тема.

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                          http://www.autoprospect.ru/vaz/21213...-tormozov.html
                          Не е в него проблема, скоро го сменяхме.
                          Въобще не говоря за това. Става дума за нещо, което е до/на самите накладки и компенсира износването им. Нямам никакъв спомен как беше на Нивата, но все нещо трябва да има. и ако не е настроено добре (или ако е скапано), първо отказва ръчната, малко след това и крачната отзад се влошава и като крайност - може да започне да подебва и предните спирачки.

П.П. Сега се зазяпах в някакъв тефтер за Нива, да не се окаже, че компенсацията е като на старите Москвичи? С пръстени в спирачня цилиндър?
                          Ако е така - хич недейте рева, че ръчната е калпава, просто се настройва малко по-непривично, но това е една от най-хитрите системи.
                          Ако не съм схванал картинките - някой все пак да каже как е.
                          Последно редактирано от tef4o; 27-12-10, 18:58.
                          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

На моята пък ръчната си държи добре. За трийсет хиляди км. съм я регулирал от въженцето два пъти като вдигам целия заден мост и въртя колелата до съвсем леко протриване. Задържа на четвъртия зъб. Може би защото ми стана навик да я ползвам редовно по съвета на стар майстор. Та той ми каза, че ако искам да имам ръчна да я ползвам винаги.
                            Случайността е съвпадение на обстоятелства, предварително обмислени и организирани!

Коментар

Ръчна като ръчна.
                              При по-стария модел в задните главини има ексцентрик болтове. Те се въртят и регулират без да се сваля барабана. С тях се регулира хлабината на всяка накладка (всяка си има болт с глава 17).И така ограниченото движение на въжето става достатъчно за да "хваща" ръчната .
                              При по-новите модели - няма такива ексцентрици (поне на моята дизелова ) и за сега не съм я схванал още.
                              Един малък пиниз който правя за улеснение :
                              Точно където въжето се разклонява (раздалечава) в двете посоки се подлага някакво трупче с определена дебелина. И така си регулирате (ръчно) ръчната.....

Коментар

Все още не съм намерил (не съм се и счупил от търсене де) читава картинка на задните спирачки на Нивата, но доколкото схванах, наистина са с два вида компенсация: по-старите са с 2 ексцентрика, по-новите с пръстени в цилиндърчето.

Казано по-простичко - ако нямате ръчна, проблема не е в руснака. Или си сменете майстора (ако ходите на майстор) или си напънете малко главите (ако се оправяте сами).
                                За системата с 2та ексцентрика вече е написано по-горе. Ако ексцентриците превъртат, сменяте накладките
                                .
                                Тия, със стопорни пръстени в цилиндърчето, би трябвало да се регулират още по-лесно, но ще мога да кажа съъс сигурност, ако някой се престраши да си докара Нивата, за да видя дали е точно каквото си мисля. Или поне пуснете една картинка на буталата - имат ли резба в пръстените или нямат.
                                Ако имат, би трябвало да има и един ексцентрик на рамото, за което се закача жилото на ръчната. Първоначалната регулировка на нови накладки се прави от двете места, след това си върви автоматично и безпроблемно, докато накладките не свършат.
                                Ако нямат - трябва да го видя на живо, но вариантите не са много, педполагам, че пак има ексцентрик на рамото.

По руските форуми срещнах стария проблем с напречните опори - явно все още се случва да има дефектни, с неправилна дължина. Проблема се решава простичко или с пилата или с електрожена (зависи на коя страна е избягал размера), но ако не сте абсолютно сигурни, че проблема е от там, не ги коригирайте.
                                О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X