Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проект: Маслено охлаждане на 5-степенна СК

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Проект: Маслено охлаждане на 5-степенна СК

Първоначално публикуван от ArSey Преглед на мнение
    Означението на главата на болта (3,6 ; 4,6 ; 8,8 ; 10,9) е класа на якост за болтове от въглерони стомани. Цифрата преди точката показва стойността на границата на якост при скъсване/100 в MPa. Цифрата след точката е отношението между границата на провлачване и якостта на опън, умножено на 10, в MPa. В случая за болт с клас на якост 10.9 значи,че границата на якост до скъсване е 10х100=1000 MPa , границата на провлачване е 9х10х10=900 MPa. Границата на провлачване е максималното работно натоварване за болта. Обикновено при пресмятане на болтови съединения се залага коефициент на запас по якост 0,5. Т.е. ако максималното работното натоварване върху болта е 5 тона, то се подбира болт, който да издържи 10 тона. Презапасяване 50%.

Мисля,че охлаждането на маслото на скоростите на Нивата е ненужно. Безсмислено е,защото ефекта ще е нулев. Маслото в тая кутия не вижда голям зор и при най-жестокото юркане/натоварване. Излишни усилия ще са това.
    И аз съм на същото мнение по въпроса за охлаждането.Така или иначе кутията ще издържи най-много 50-60 000км.Но нищо-щом има желание,време и парички нека се пробва колегата.

Коментар

Първоначално публикуван от ArSey Преглед на мнение
      Означението на главата на болта (3,6 ; 4,6 ; 8,8 ; 10,9) е класа на якост за болтове от въглерони стомани. Цифрата преди точката показва стойността на границата на якост при скъсване/100 в MPa. Цифрата след точката е отношението между границата на провлачване и якостта на опън, умножено на 10, в MPa. В случая за болт с клас на якост 10.9 значи,че границата на якост до скъсване е 10х100=1000 MPa , границата на провлачване е 9х10х10=900 MPa. Границата на провлачване е максималното работно натоварване за болта. Обикновено при пресмятане на болтови съединения се залага коефициент на запас по якост 0,5. Т.е. ако максималното работното натоварване върху болта е 5 тона, то се подбира болт, който да издържи 10 тона. Презапасяване 50%.

Мисля,че охлаждането на маслото на скоростите на Нивата е ненужно. Безсмислено е,защото ефекта ще е нулев. Маслото в тая кутия не вижда голям зор и при най-жестокото юркане/натоварване. Излишни усилия ще са това.
      еееееее най после един да мисли като мен.

Коментар

Първоначално публикуван от toni188 Преглед на мнение
        Сега се чудя кога да се пуска помпата, мисля за два варианта. Единия е когато дигне температура, другия е когато се включи 5-та скорост.
        Само по температура. Иначе, как ще усещаш кога е пета скорост?

Коментар

Технологично не е никакъв проблем да се направи охлаждане, въпреки безсмислеността на това начинание. Но... какво ли не правят хората само и само да не си купят нормален автомобил.
          Работната температура на коя да е трансмисия не се различава от нивовата, пък издържа...
          Има значение какво масло се налива. Между GL4 и GL5 има една съществена разлика. Едното е за трансмисии с бронзови синхронизатори а другото за такива със стоманени
          "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
            Технологично не е никакъв проблем да се направи охлаждане, въпреки безсмислеността на това начинание. Но... какво ли не правят хората само и само да не си купят нормален автомобил.
            Работната температура на коя да е трансмисия не се различава от нивовата, пък издържа...
            Има значение какво масло се налива. Между GL4 и GL5 има една съществена разлика. Едното е за трансмисии с бронзови синхронизатори а другото за такива със стоманени
            Ами да-в случая си много прав.Никакъв смисъл няма да се берат ядове с тази кутия,но колегите явно са доста упорити.Така или иначе нормалната скорост на Нива е 90км/ч.,т.е.3100об./мин. на 4-та предавка с 2101 кутия и дифове 3.9.При такова каране мотора е в съвсем нормален и икономичен режим.При тези обстоятелства моята изгаря 11л. газ на 100км.Карам си на директна предавка и това е-няма греене,няма скъпи масла и т.н.Какво повече да искам от машината???За тези,които се интересуват Жигулската ми кутия е заредена с масло Приста 85W140RS.Идеално е за поизносени механизми и струва 11лв.

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
              Между GL4 и GL5 има една съществена разлика. Едното е за трансмисии с бронзови синхронизатори а другото за такива със стоманени
              Нивовската кутия е с бронзови, но от GL4 умират лагерите. За там си трябва GL5, от който пък ще пострадат синхронизаторите. Затова се наливат масла, които покриват и двата стандарта.

И не, не работи като скоростите на другите коли. Зле е намислено охлаждането и.

Първоначално публикуван от Янко Желязков Преглед на мнение
              Приста 85W140RS.
              А втора скорост прави ли вече хрррррт?

Коментар

Не Ясене-явно уцелих на кутия с добри синхронизатори.Имам проблем с превключването на предавките само в много студено време-/Зимата/.Отдавам го на маслото,което ползвам.Иначе малко да се постопли и предавките влизат много меко.Даже на няколко пъти ми се е налагало да премина от 4-та директно на 2-ра и въпреки това не съм чувал до сега хр-р-р.Това разбира се го избягвам.

Коментар

А това,че кутията ти хърка при преминаване от 3-та на 2-ра означава,че най-вероятно преди теб е карана от някой "състезател" и е яко ръчкана преди навлизане да речем в остри завои с висока скорост.

Коментар

Не знам за синхронизаторите, но си попаднал на масло.

Коментар

Колеги,за да няма хрррт при сваляне от 3-та на 2-ра.Подавайте малко "междинна" газ,нужно е съвсем леко натискане на педала на гаста и скороста си влиза сама
                      Последно редактирано от Rocco; 16-09-10, 23:40.

Коментар

Първоначално публикуван от Rocco Преглед на мнение
                        Колеги,за да няма хрррт при сваланя от 3-та на 2-ра.Подавайте малко "междинна" газ,нужно е съвсем леко натискане на педал на гаста и скороста си влиза сама
                        Това е временно решение, докато се износи дотам, че да почнеш да го караш с двойно амбриране. Иначе, ела и направи на моите скорости ХРРРРРТ. Ако щеш мини от 4-та на 1-ва с 80км/ч (само не пускай съединителя, че ще правим ремонти).

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X