Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ремонт на диференциали на 70 серия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Ремонт на диференциали на 70 серия

Първоначално публикуван от Янко Желязков Преглед на мнение
    Колега за типа лагери разсъждаваш принципно правилно.
    На твое място и аз не бих ги натегнал до 120Нм.,още повече че и не виждам как ще стане това.
    Според мен трябва първо да монтираш пиньона с нова разпорна втулка-/ако има такава/,да стегнеш гайката на опашката на пиньона,колкото я дават по ръководство с новата втулка-/обикновено момента е около 180-200Нм. за нова разпорна втулка/!!!
    Чак след това монтираш касетата с короната и започваш да обираш лагерите за които говориш до получаване на хлабина между пиньона и короната 0.07-0.1мм.
    Това е и цялата регулировка след която законтряш всичко необоходимо и превърташ окончателно за да провериш дали няма промени в реглажа след окончателно приключване на работата.
    Регулирането не се извършва само от лагерите на касетата а и от подлагането на шайби ( различна дебелина)м/у пиньона и лагера !!! Така както го описваш ще ти трябват доста втулки докато уцелиш регулировката .
    Toyota Land Cruiser RJ77 , Nissan Patrol TD42, Suzuki Samurai ,Yamaha WR 450F
    New hope garage о886/44-36-5о , о898/48-11-46

Коментар

Благодаря. Значи правилно съм решил. Понеже, всички поне чугунени/стоманени диференциали имат установени такива аксиални хлабини. Диференциалът на автомобил Жигули/лада е изпълнен точно по този начин. И се регулира по този начин с разликата, че е улеснено фабрично от няколко зададени известни размера на новият пиньон, чрез които лесно човек може да си сметне размера на подложката. Има и установена граница на аксиалната хлабина в лагерите на короната. Много близки до тези на Витарата и много други. Това е най-лесният и ремонтнопригоден редуктор, с тези капачета и винтови шайби.

Понеже има и разни корпуси, ( при автомобили с независимо окачване), които се делят на 2 части, успоредно на оста на полуосите. И там, когато се правят регулировки е невероятно трудоемко и времеемко начинание. Всичко се сглобява/затваря напълно, не можеш да видиш нищо. Аксиалната хлабина на короната се регулира със подложни шайби/пластини...... . Завърташ и след това - разглобяваш всичко, за да видиш къде се получава контактното петно. И не става от първия път. Сглобява се и се разглобява цялостно, докато не се получи. Хубавото е, че не се използват в джипове. Просто би било проклятие в случай на ремонт.

В крайна сметка се отклоних малко от темата. Нищо. Преди да се регулира тази хлабина е добре да се притегнат лагерите ( не пренатегнат) и да се превърти няколко оборота короната. За да могат да се наместят ролките/гривните. След това смятам, че е удачно да се установи хлабината. Няма да развалям на колегата темата, като стана готов ще покажа какво се е получило.

Не се карайте за глупости. При мен е по-лесно. Трябваше да събера годен диференциал, разглобен без причина, което силно ме улеснява при получаването на правилно контактно петно. И понеже не е пробемът в това, а в аксиалната хлабина, тя ми трябваше за да приключа. И да го кача да проба, де.
      Последно редактирано от Тодор Живков; 14-08-12, 18:49.

Коментар

Първоначално публикуван от speed750 Преглед на мнение
        Регулирането не се извършва само от лагерите на касетата а и от подлагането на шайби ( различна дебелина)м/у пиньона и лагера !!! Така както го описваш ще ти трябват доста втулки докато уцелиш регулировката .
        Съгласен-пропуска е мой.
        Все пак не ми се налага всеки ден да сглобявам дифове-/за щастие де/.

Коментар

Първоначално публикуван от Янко Желязков Преглед на мнение
          Съгласен-пропуска е мой.
          Все пак не ми се налага всеки ден да сглобявам дифове-/за щастие де/.
          Прочетете темата от начало ... колегата се е постарал ,описал,снимал .... и е за оценка 6+ .
          Toyota Land Cruiser RJ77 , Nissan Patrol TD42, Suzuki Samurai ,Yamaha WR 450F
          New hope garage о886/44-36-5о , о898/48-11-46

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор Живков Преглед на мнение
            Имам запитване относно първия диференциал.
            ...
            Та, колко трябва да е тази хлабина ?
            Сега виждам, въпроса.
            В различни документации съм виждал различни неща.
            Специално за предния диференциал на тази Тойота в документацията пише " 1-1 1/2 notches from the zero preload position", т.е. 1-1 1/2 дупки на гайката от страната на короната спрямо 0 натягане. 0 натягане се мери, като поставиш индикаторния часовник както си го поставил ти и обираш луфта, докато часовника мръдне. Чак след това започваш да гласиш луфта между корона и пиньон.
            Аз не съм го направил по този начин. Ползвал съм варианта на Zuk, който има доста инсталации на такива диференциали (много от тях описани http://www.gearinstalls.com/).
            На други диференциали (Мазда, до колкото помня) пише, че се мери с микрометър "изкривяването" на държачите на лагерите до определена стойност.

Навсякъде обаче става въпрос за натягане (preload), а не за хлабина (backlash).

Не съм машинен инженер, но според мен това е така за всички конусни лагери (с един ред ролки). При тях, за да работят правилно е необходимо да има предварителен натяг в определени граници (например при лагерите на пиньона тези стойности са дадени в документацията и са грубо между 0.5 и 2.5 Nm съпротивление при завъртане, в зависимост от модела и това дали са нови или стари лагери)

Т.е. отговора на въпроса ти е: Трябва да видиш в документацията на Витара какво пише.
            Ако няма такава, аз бих го направил на 1-2 дупки на гайката след 0 натягане. (така е при toyota 7* и Daihatsu Feroza)
            LZ1GUS

Коментар

Забравете за хлабини в лагерите. Няма такива. Има нятяг, и се мери по най-различни начини - стагане до нула и после дупки, стягане до определен въртяш момент, стягане до определено съпротивление преди превъртане на касетата/пиньона, деформация на корпуса, и каквото още се сетите.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Много полезна тема колега! Супер за споделения опит.
                Това което построихме през социализма, Вие дори не можете да го боядисате. Тодор Живков

Коментар

Една от най-полезните технически теми в раздел Тойота, но снимките за съжаление ги няма вече.

Коментар

Никъде ли?
                    А тези простотии се правят от името на всички ни.
                    Даника
                    Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

От каде мога да си поръчам и аз корона с пиньон?

Коментар

Само недей от Щатите. Пиши ми на лично какво ти трябва...
                        Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

Коментар

• MoridinBG
                          MoridinBG коментира
                          Редактиране на коментар
                          Руси, Нитро ли визираш? Не струват ли? Чудех се едно време, като строших моя, преди да си взема оригиналдъто.

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                      X