Обява

Свий
Няма добавени обяви.

80-та серия на Ленд Крузър и нейните алтернативи...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: 80-та серия на Ленд Крузър и нейните алтернативи...

Първоначално публикуван от дако Преглед на мнение
    Абе колеги нека да ги оставим тези експедиции, нека да предположим,че си имаме кола за ежедневни нужди. И ни триабва нещо за уикенда с което да се ходи на риба , на лов и естествено когато ни е скучно да ходим да преодоляваме кални дерета да превземаме стръмни баири. А зимата примерно само него да караме и пак да се забавлиаваме с него газейки далбоки снегове и разбивайки преспи. Но машината да бъде дълга база. И ниаколко варианта:
    естествено-80тката
    ренж роувар
    дифендър
    дискавъри
    4рънар
    паджеро
    G-клас
    патрул
    фронтера
    чероки
    гранд чероки
    Вие сте на ход колеги

Коментар

• До: Re: 80-та серия на Ленд Крузър и нейните алтернативи...

Първоначално публикуван от msi200 Преглед на мнение
      За скептиците в темата - нека поставим въпроса така - защо 80-ката държи такива цени? По шваке моята излиза 4 хиляди лева май, а реалността е съвсем друга

Май само Г-класата има подобна стойност на старо.
      Скептици,неверници,разбиращи и недоразбиращи...
      Винаги се намира по някой ентусиаст,опитващ се да опровергае култа към нещо(независимо какво) ,с мисълта че е открил топлата вода.
      Това което тези хора не разбират е,че за всеки култ си има някаква причина.(обективна или субективна)
      Едва ли в конретния случай популярността на модела е заради няколко кадъра във филм на National Geographic.
      Трийте, да не спамя хубавата тема.
      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

За скептиците в темата - нека поставим въпроса така - защо 80-ката държи такива цени? По шваке моята излиза 4 хиляди лева май, а реалността е съвсем друга

Ами пазара определя цената. Една стока струва толкова колкото е готов да даде някой за нея. Има и друго. Тези коли не се произвеждат доста време вече и броят им неизбежно намалява, а броят на хората който искат да ги имат май расте.
        И за мен цените са нереални, но ги определя пазара, а пазара има своята извратена логика понякога.
        "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Много хора станахме да те цитираме

Аз лично с Г в Африка не бих тръгнал. В Азия също. И с 80-ка не бих.

Бих тръгнал с добре подготвена 60-ка или стар Дифендър. В първия случай ще разчитам, че машината ще издържи 40000км без да и се случи нищо сериозно, във втория - че във всяка паланка може да се намери поне един за части. Това за Африка. За Азия - само Тойоти, но пак 60 или 7х.

80-ката е наистина чудесен експедиционен автомобил, но ако имаш спонсор и гарантирана от него доставка на чарколяци, където и да закъсаш. Гледам че се шири някакво мнение, че едва ли не каквото и да стане, колата можела да се добере някак до гаража - в България може и да може, ама по ония континенти "добирането" до някакъв какъв да е сервиз може да е 1000-1500 километра.
          И последно - на колко от пишещите в темата въобще им се е случвало да зареждат гориво от колонка с ръчна помпа?
          Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Аз пък тая година се наобикалях из Европа и какво видях....
            Понеже карам Ръннер 3тд и съм пристрастен към марката се заглеждах именно към 80-ките по пътя. Много искам и аз да подкарам такава. Всичките които видях бяха лъскави и управлявани от дебел бледолик чичко теглещ каравана с нея. Цялата гледка будеше завист в мене.
            Обаче...
            Понеже гледам един двор с коли все си задавах въпроса:
            Абе тоя лъскоч как го подържа тоя...
            Мнноо лесно ...
            Изкарва го само по аутобана, да си дръпне караваната до Хърватска и да дразни такива келеши като мене.
            Това да имаш "култов" модел и кола за експедиции са две различни неща. При второто ти трябва надежден и разтоварен от електроника двигател и мноооого левчета да пригодиш каручката да изкара дълъг период на натоварване. Никой няма да си купи лъскава 80-ка и да хукне с нея из пустинята. А аз съм убеден че ще я направя на парчета и в България...
            Да, същата 80-ка е "култова", но и срещу култовите разходи които иска. На същия тоя камион почти няма къде да му изпиташ възможностите по нашите географски ширини, но кефа да го притежаваш предполагам е незаменим ...

Коментар

Отностно здравината на 160-ката подкрепям Туни. Ако е и атмосферен дизел, вярно е вечен. Редова помпа, чугунена глава, агренаж със зъбчатка, парт-тайм, много яко силово предаване, ресьорно окачване. Вярвам му, че за толкова години само консумативи е сменял. Ама няма - от над 20-се години не се произвеждат. Та за това за мен идеалната експедиционна машина е 78 сер. 4,2 атмосферен дизел, парт-тайм, силово предаване измеримо по здравина с Патрула, отзад ресьори (ако имаше и от пред още по добре).
              Имах някакви съмнения за здравината на предния мост на 160-ката, ама отворих моя за профилактика. Е, за 20-се и кусур години нищо не е мръднало. Видях и за какви "железа" става въпрос - полуоската е 30 мм. Видяхме на Тетевен и Самоков една 260-ка, стандартна - неубиваема от Симо Тонев. Видяхме и на колегата Емо ("Зил 131") 160-ката с ресьорите отгоре и гуми 35-ци как мина като на разходка.

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
                ......

Германците вече почнаха да си затварят най-интересните местенца и ако нямаш зелено стикерче (ЕВРО4) не можеш да припариш вътре. Има и жълто стикерче (ЕВРО3) и т.н.
                А както добре знаем, почти цяла Европа гледа Германия и чака "тон за песен".

И какво правим???
                За 4.2L атмосферния дизел и турбинирания, ЕВРО3 не е проблем,
                даже новите TLC74,76,78,79 са с ЕВРО4 на цени от 21-22К в Евро.
                Който иска и тук може да си изкара стикерче - "Технотест" са оторизирани.

Коментар

Първо Яворе К160 изобщо не вози толкова зле за ресьорен къс джип.Като имаш предвид,че предни амортисьори са ми от НИСА и задни от УАЗ.Второ купих го на 67К км.,сега е около 220К реални-преди 16 години вървеше максимално със 145-сега пак толкова.Само на задно не гори повече от 10.5-11л. дизел,карал съм го и за кратко от зор в гората с обикновено олио.Лукса му е спартански,но здравината е чудовищна.За алтернатива на 80 за какво ще говорим-шосе,офф,всекидневен или експонат??Лукс,полихрония,надежност??Едно Паджеро -дълга база или Исузу-возят доста по-добре от легендарната ТЛК-80 ако не знаеш,стига да са им в ред пружините и амортисьорите.Нека си преразгледаме критериите и решим на каква база ше се дискутира,това не е ВИП ДЕНС,нищо че НЕШКИ бол.
                  Като тръгна с ТЛК-то по черните пътища доста пломби ми се разтракват,много трудно завива и почти не спира,изобщо не може да се сравнява с патрула,понеже него го въртя като ATW.
                  Никъде в предните постове не се се говореше за ЕСПЕДИЦИОНЕН джип,сега вече всичко се изкриви,а на г-н Петров(моите уважения) разбрахме какви са му 80-тките,понеже не можа да ги кара с повече от 90.Аз започнах тази тема и никъде не съм споменал думата ЕКСПЕДИЦИЯ.Затова и помолих за КОНСПЕКТ ОТ КРИТЕРИИ.които да обсъдим и сподели.Това е.

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                    За 4.2L атмосферния дизел и турбинирания, ЕВРО3 не е проблем,
                    даже новите TLC74,76,78,79 са с ЕВРО4 на цени от 21-22К в Евро.
                    Който иска и тук може да си изкара стикерче - "Технотест" са оторизирани.
                    ЕВРО3 са на сайтовете на всички европейски дилъри, които ги продават пише "for use outside of EU". Жалко, но факт.
                    Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
                      Отностно здравината на 160-ката подкрепям Туни. Ако е и атмосферен дизел, вярно е вечен. Редова помпа, чугунена глава, агренаж със зъбчатка, парт-тайм, много яко силово предаване, ресьорно окачване. Вярвам му, че за толкова години само консумативи е сменял. Ама няма - от над 20-се години не се произвеждат. Та за това за мен идеалната експедиционна машина е 78 сер. 4,2 атмосферен дизел, парт-тайм, силово предаване измеримо по здравина с Патрула, отзад ресьори (ако имаше и от пред още по добре).
                      Имах някакви съмнения за здравината на предния мост на 160-ката, ама отворих моя за профилактика. Е, за 20-се и кусур години нищо не е мръднало. Видях и за какви "железа" става въпрос - полуоската е 30 мм. Видяхме на Тетевен и Самоков една 260-ка, стандартна - неубиваема от Симо Тонев. Видяхме и на колегата Емо ("Зил 131") 160-ката с ресьорите отгоре и гуми 35-ци как мина като на разходка.
                      Лошото е,че и 70 серия са "набори" с К160 и на тях вече им се е стъжнил живота.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                        Мдамм, много е гадна 80ката ама по-добра за тия пари май няма. Не е най-здрава, не е най-комфортна, не е най-проходима, но е идеална комбинация от всичко това. Това я прави толкова привлекателна. Аз лично предпочитам ТЛК79 или ТЛК105. Хубавото при тойотите е че са сметнати лагерите им да са бушон и в повечето случай са стандартни, много от нещата се правят без специални инструменти, и много рядко съм виждал повредена тойота да не е на ход, а да я пребират на въже. Поврежда се, но по някакъв начин куцукайки се добира до лазарета. Като плюс за мен е много здравата електрика и електроника и гумените материали който запазват еластичноста си и след двадесет години. А, и само да кажа, че в заводите на тойота ползват червен силикон.
                        Колко удобно. Лагерите са бушон.
                        Ще ми докараш някой инсулт.

Бушони са каретата на карданите дето се сменят за 10минути.
                        Бушони са гъбките на редукторния УАЗ щото пак за толкова се сменят
                        Даже и полуоските могат да минат за бушони щото за да я смениш трябва само да развиеш няколко болчета и да я дръпнеш.
                        Ама лагерите бушон. Като се бушонира лагера зъбните колела се запазват, така ли.

Коментар

Да. Не мога да разбера какво те учудва.
                          "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
                            ...Та за това за мен идеалната експедиционна машина е 78 сер. 4,2 атмосферен дизел, парт-тайм, силово предаване измеримо по здравина с Патрула, отзад ресьори (ако имаше и от пред още по добре)...
                            Дълга, висока, с тесни мостове.. Thank you, but no, thanks...

Коментар

Първоначално публикуван от bliss-stick Преглед на мнение
                              ... Това да имаш "култов" модел и кола за експедиции са две различни неща. При второто ти трябва надежден и разтоварен от електроника двигател и мноооого левчета да пригодиш каручката да изкара дълъг период на натоварване. Никой няма да си купи лъскава 80-ка и да хукне с нея из пустинята. ...
                              В същност, защо си мислиш, че никой нямало да купи 80-ка и да я юрне на експедиция, при положение, че дори в България се намират хора, които да вземат 80-ка, да я срежат и да я подкарат на състезание, където натоварванията хич не са малки???
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
                                Колко удобно. Лагерите са бушон.
                                Ще ми докараш някой инсулт.

Бушони са каретата на карданите дето се сменят за 10минути.
                                Бушони са гъбките на редукторния УАЗ щото пак за толкова се сменят
                                Даже и полуоските могат да минат за бушони щото за да я смениш трябва само да развиеш няколко болчета и да я дръпнеш.
                                Ама лагерите бушон. Като се бушонира лагера зъбните колела се запазват, така ли.
                                И на мен ще ми го докара,Пламе,особено след като експириментирахме с теб изтървал семеринг на кожуха на предния мост на 80-тката.Дифа има достатъчно масло,за да не го изхвърли,понеже семеринга и полуоската са доста по-високо и всяко доливане(задължително според Джамбо) на масло трае по 3 минути каране плюс тотално оливане на цялата рама,калници подкалници,скорости-до теглича.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X