Обява

Свий
Няма добавени обяви.

80-та серия на Ленд Крузър и нейните алтернативи...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: 80-та серия на Ленд Крузър и нейните алтернативи...

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
    Тук ще се съглася напълно. Ако сравним подобни години автомобили 4х4 при всички положения тези които са предназначени основно за експлоатация по пътища имат предимства при тази експлоатация... Абсолютно вярно е че Тойота 80 дали се кара по път или без се чупи еднакво... Всъщност даже не. Има определени неща които специално 80-ката за път не понася... А именно: Всички скорости над ~100 км./ч са пагубни за семерингите по мостовете, просто не е правена за такива скорости... Достатъчно е само едно каране с газ до ламарината по автомагистрала с по-голяма скорост и цепи турбина (за турбодизела)... и изпускателни колектори... Просто не е правена за такива неща... Както много пъти съм писал, няма универсални решения... Всяко си има предимства и недостатъци. Но искате ли експедиционен автомобил и с него да идете където и да е по света, имате само два избора, 80-ка или Нисан Патрул (с големите двигатели) и нищо друго...
    Точно на семерингите на мостовете беше и първото подобрение,което се направи.Може ли един толкова тежък автомобил да няма на предната полуоска работна точка по средата-излиза дългата полуоска от дифа и лежи само на един стоманизиран семеринг-50/30/10,като в главината-ок-има си бронзова втулка с канали за мазане и всичко каквото се полага.Затова преди (ръкава към дифа)семеринга набихме бронзова втулка с канали за смазване с допуски и затапихме с кечето -сега няма проблеми-има си 2 работни точки сериозни на удебеленията на полуоската,маслото от дифа си спира нормално и маже втулката добре и семеринга вероятно ще държи с години,независимо от скоростта.Защо малките ръчички не са се сетили за това"паркетно" допълнение?Поради причините изброени от Венци за предназначението на 80-тката.И защо трябва да не се кара със 120км/ч напр.Едно време Волгите след 1 час със 110 км им сменяха бутала и ризи,защо тази кола да цепи и колектора изпускателния и турбокомпресора?Недоумявам.Нима арабеските не карат бързо или ООН войниците ако трябва да се измъкват или талибаните???Къде е култовия елемент тогава?
    Последно редактирано от tuni; 03-11-09, 11:57. Причина: правопис дописване

Коментар

Всеки може да прави каквото намери за добре със своят автомобил. Предницата на 80-ката е перфектно конструирана за целите които са и поставени... Конструкторите много добре са преценили кое и къде трябва да бъде... Като я вкарате (ако някога го направите) в по-тежък офроуд ще разберете защо "малките ръчички" не са направили нещата по вашият модел...
      VPetrov.photography

Коментар

Не разбрах нещо.
        Означава ли написаното по горе, че ако от София до Виена карам със 120-130, без спиране както съм свикнал, ще възникнат прблеми за TLK 80 ?
        Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Всеки може да прави каквото намери за добре със своят автомобил. Предницата на 80-ката е перфектно конструирана за целите които са и поставени... Конструкторите много добре са преценили кое и къде трябва да бъде... Като я вкарате (ако някога го направите) в по-тежък офроуд ще разберете защо "малките ръчички" не са направили нещата по вашият модел...
          Според мен,г-н Петров оффроуда няма нищо общо със семеринга и втулката,аксиалния ход е наличен,както и усукванията са предвидени като допуска за вертикалните колебания не разбирам,ако е възможно да ми разясните.

Коментар

Много трудно ще отговоря пишейки тук за нещо което изисква томове книги... Но ще се опитам да дам идея... Сложните механични системи като предният мост на този автомобил да речем, още при проектирането си изискват много сметки при избора на точки за окачване, възможни луфтове и прочие, така че да могат да издържат на натоварването не само със здравината си (нещо което е утопично) но и с усукване, вибрация и прочие... Промяната която сте направили е е задраскала всички тези сметки... Освен всичко това моста на 80-ката е конструиран така, че да може да бъде обслужен където и да е, бързо лесно и удобно... което също е важен елемент от предназначението на този автомобил... При това се изисква смяна на греста на всеки 30 хил. км...

Пак ще се повторя, моста на 80-ката е перфектно конструиран и няма никакви забележки когато се използва според предназначението си...
            VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
              Не разбрах нещо.
              Означава ли написаното по горе, че ако от София до Виена карам със 120-130, без спиране както съм свикнал, ще възникнат прблеми за TLK 80 ?
              ГАЛИБА(като че ли,май) така ще да е.

Коментар

Не разбрах нещо.
                От веднъж едва ли, но ако редовно го правиш да... Този автомобил е предназначен да върви с 80-90км./ч но за сметка на това с оборудване, палатка, допълнителни резервоари и прочие с които общото му тегло стига 3.5 тона... И освен това ще прави същото успешно на места като Африка, по черни пътища, с местното гориво... Няма място на магистралата за него... За там препоръчвам Порше Кайен, Джип Гранд Чероки и прочие...
                VPetrov.photography

Коментар

Няма джипка на Тойота която да обича бързото каране. Дори и съвремените не го обичат. Целта им е друга. Който иска да кара бързо, има други марки и модели.

П.П. Писали сме едновременно с Венци. Прав е!
                  "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Освен това да добавя за който не е пробвал. Натоварен автомобил + палатка на покрива или багажник, на практика НЕ МОЖЕ да развива скорости над 100-110км/ч. Дори и големите двигатели на Тойота, не се справят, като при това разхода е число което не можете да си представите...
                    VPetrov.photography

Коментар

Много трудно ще отговоря пишейки тук за нещо което изисква томове книги... Но ще се опитам да дам идея... Сложните механични системи като предният мост на този автомобил да речем, още при проектирането си изискват много сметки при избора на точки за окачване, възможни луфтове и прочие, така че да могат да издържат на натоварването не само със здравината си (нещо което е утопично) но и с усукване, вибрация и прочие... Промяната която сте направили е е задраскала всички тези сметки... Освен всичко това моста на 80-ката е конструиран така, че да може да бъде обслужен където и да е, бързо лесно и удобно... което също е важен елемент от предназначението на този автомобил... При това се изисква смяна на греста на всеки 30 хил. км...

Пак ще се повторя, моста на 80-ката е перфектно конструиран и няма никакви забележки когато се използва според предназначението си...
                      Тази втулка е на ръкава от диференциала към главината ,където си е семеринга за маслото и там няма грес г-н Петров,само диференциално масло-другата (оригиналната)бронзова втулка работи в грес,която черпи от сферата ,пък и там си работи.Това си е плъзгащ лагер от фосфорен бронз.Не виждам проблеми и в обслужването на полуоскта-тя се вади нормално през втулката,е семеринга загива естествено,но е 12 лева метализирания и 5 лева обикновен SKF.Втулката се избива за 10 секунди на ръка без скоба ако е необходимо.

Коментар

Аз ви моля да не обръщаме темата на чат между нас. В нищо не ви убеждавам, напротив по-горе подчертах изрично че всеки е свободен да прави с автомобилът си каквото намери за добре. Аз съм написал моите съображения и това е моето мнение, в нищо никого не убеждавам!

Нека оставим възможност и други да се включат, темата е полезна и със сигурност интересна...
                        VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                          Няма джипка на Тойота която да обича бързото каране. Дори и съвремените не го обичат. Целта им е друга. Който иска да кара бързо, има други марки и модели.

П.П. Писали сме едновременно с Венци. Прав е!
                          Джамбазов аз съм абсолютно съгласе,че джиповете не са правени за бегачки,но все пак 120-ките си вървят със 130 по магистралите и нищо им няма.Да не говорим за 100,200 моделите,че тойотите да не са москвичи или шкодички или ГАЗ-ки или УАЗ-ки.Не ги ползваме само за тежък офф,аз поне си я ползвам за всекидневна кола-градско,магистрала,шосе,риба и лов.Вярно е ,че условията в Родопите на лов и риболов са като среден офф,но нали е джип??
                          Не че ми е приятно да я джиткам с калните(MUD ) гуми по шосетата и да буча на останалите колеги като трафопост.

Коментар

Аз ви моля да не обръщаме темата на чат между нас. В нищо не ви убеждавам, напротив по-горе подчертах изрично че всеки е свободен да прави с автомобилът си каквото намери за добре. Аз съм написал моите съображения и това е моето мнение, в нищо никого не убеждавам!

Нека оставим възможност и други да се включат, темата е полезна и със сигурност интересна...
                            OK

Коментар

Не разбрах нещо.
                              От веднъж едва ли, но ако редовно го правиш да... Този автомобил е предназначен да върви с 80-90км./ч но за сметка на това с оборудване, палатка, допълнителни резервоари и прочие с които общото му тегло стига 3.5 тона... И освен това ще прави същото успешно на места като Африка, по черни пътища, с местното гориво... Няма място на магистралата за него... За там препоръчвам Порше Кайен, Джип Гранд Чероки и прочие...
                              Венци, повличаш аудиторията в малко некоректна посока. Хората ще си помислят, че София - Мюнхен 2-3 пъти до Коледа и айде нова турбина. Не е правилен извода, че турбината и колекторите заминават бързо.

Ник, естествено е, че като си вкараш ТЛК80 на 300.000+км. от Германия да кажем (това е минимума за реален пробег), джипа ще е с напукани колектори и турбина в последните седмици от живота си. Навън тези коли се карат на ръчка.

Коментар

Яро, София - Мюнхен и веднъж на "ръчка" е повече от достатъчно... На два от автомобилите които съм виждал със сцепени колектори и турбина километража е под 160 000 при това единия е каран само в България и на къси разстояния... но по магистралата до Пловдив...

Всъщност съм съвършено уверен че е достатъчно каране под 30-на минути с газ до ламарината, за получаване на ефекта...
                                VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X