каква марка масло да избера, toyota rav-4 benzin2000, 95г.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Rav4 - какво масло?
Свий
X
-
До: как да си избера масло за toyota rav 4
По принцип марката си е избор на клиента. Доколкото съм запознат маслото, което Тойота използват е Валволин (нищо, че на тубата пише Тойота; Тойота масло не правят). Естествено, никой не те задължава да сложиш него. Аз например карам само с Мотул. Поинтересувай се за маслата- ментета и гледай да не вземеш някои от тях, има много такива в България.
Спазвай само следните характеристики:
- за двигателното масло: SAE 10W30
- за скоростната кутия: SAE 75W90 (ръчна скоростна кутия)
- за заден диференциал: SAE 90
Колега Джамбазов, човека пита за МАРКА, а не характеристики, ако не можеш да дадеш съвет, не слагай леко злобното "Ти как мислиш да го направиш?"
Можеш просто да кажеш ти с какво масло си караш колата и да дадеш мнение за него.Последно редактирано от trambabov; 23-09-08, 20:09.
Коментар
-
В момента две фирми бутилират масла за Тойота Европа. Нито една от тях не е Валволин. Аз питам колегата (къде видя злобното) с най-добри чуства на какво се е спрял. И какво води изборът му.Първоначално публикуван от fireice Преглед на мнениеПо принцип марката си е избор на клиента. Доколкото съм запознат маслото, което Тойота използват е Валволин (нищо, че на тубата пише Тойота; Тойота масло не правят). Естествено, никой не те задължава да сложиш него. Аз например карам само с Мотул. Поинтересувай се за маслата- ментета и гледай да не вземеш някои от тях, има много такива в България.
- за скоростната кутия: SAE 75W90 (ръчна скоростна кутия)
- за заден диференциал: SAE 90
Колега Джамбазов, човека пита за МАРКА, а не характеристики, ако не можеш да дадеш съвет, не слагай леко злобното "Ти как мислиш да го направиш?"
Можеш просто да кажеш ти с какво масло си караш колата и да дадеш мнение за него.
Само да попитам ти защо реши че това са маслата за тая кола?
Коментар
-
"Тойота" има заводи Англия , Франция и Чехия, е и в Турция, ако тва е Европа. Та логично е и някъде там да се бутилират масла за фирмата. Но този модел (rav4.1 1994-2000) се е правил само и изключително в Япония и тогава не е имало договорка с Кастрол и Есо, да речем. С оглед с българския пазар, пълен с ментета, предпочитам Мотул, защото съм убеден, че е истинско, поне от мястото откъдето го взимам. А реших, че това са характеристиките на маслата за тази кола от инструкцията за експлоатация на същата тази кола. Това очакваше да ти отговори и колегата, който зададе темата. Но поради една или друга причина той не го е направил. А ти отговори на въпроса с въпрос- ето тук видях злобното. На въпроса се отговаря, ако можеш, ако не просто не пиши нищо.Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнениеВ момента две фирми бутилират масла за Тойота Европа. Нито една от тях не е Валволин. Аз питам колегата (къде видя злобното) с най-добри чуства на какво се е спрял. И какво води изборът му.
Само да попитам ти защо реши че това са маслата за тая кола?Последно редактирано от trambabov; 23-09-08, 23:52.
Коментар
-
Значи колегата да кара с Мотул. Не ми се спори. Тойота препоръчва класове масло, като вискозитета е определящ за определените пазари, като определящ е климата, ако се кара в Аляска ще препоръчат 0W20, ако е в Африка ще се препоръчва 20W50. Мотора на рава от 1995година може да се кара със всякакво масло, за нашите климатични условия най подходящо е 5W40 или 10W40, не е проблем и да се кара с 15W40. Самата марка е въпрос на вкус и лични предпочитания. Ланд крузера 4.0 дизел си карам с Приста лидер 15W40, Королата 2.0 дизел с Кастрол 15W40, Авенсиса 1.8 бензин с Аджип 10W40, а яриса с Тойота 5W40, като станат на по 300 000 ще споделя впечатления кое масло как се държи, дотогава всичко е теория.
Коментар
-
Шегуваш се нали??? Ако е така то тойотите наистина са доста странни по отношение на маслото. А 15W40 не съм слагал на кола откакто баща ми продаде ладата - преди 15 годиниПървоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнениеЗначи колегата да кара с Мотул. Не ми се спори. Тойота препоръчва класове масло, като вискозитета е определящ за определените пазари, като определящ е климата, ако се кара в Аляска ще препоръчат 0W20, ако е в Африка ще се препоръчва 20W50. Мотора на рава от 1995година може да се кара със всякакво масло, за нашите климатични условия най подходящо е 5W40 или 10W40, не е проблем и да се кара с 15W40. Самата марка е въпрос на вкус и лични предпочитания. Ланд крузера 4.0 дизел си карам с Приста лидер 15W40, Королата 2.0 дизел с Кастрол 15W40, Авенсиса 1.8 бензин с Аджип 10W40, а яриса с Тойота 5W40, като станат на по 300 000 ще споделя впечатления кое масло как се държи, дотогава всичко е теория.
Коментар
-
Не се шегувам, маслото надхвърля с много изискванията за клас масло за двигател 12НТ. А и го сменям на максимум 5000км. Маслата се и окисляват и е препорачително на около една година да се сменят. Джипа си го карам малко, а и към маслото слагам добавчица
.
Коментар
-
В България има ли Мотул 10W30.Първоначално публикуван от fireice Преглед на мнениеАз например карам само с Мотул. Поинтересувай се за маслата- ментета и гледай да не вземеш някои от тях, има много такива в България.
И в Аляска и в Африка, работната температурата на двигателя е една и съща, така че кинематичния вискозитет не може да варира в такива големи граници, от 20 до 50.Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнениеЗначи колегата да кара с Мотул. Не ми се спори. Тойота препоръчва класове масло, като вискозитета е определящ за определените пазари, като определящ е климата, ако се кара в Аляска ще препоръчат 0W20, ако е в Африка ще се препоръчва 20W50. Мотора на рава от 1995година може да се кара със всякакво масло, за нашите климатични условия най подходящо е 5W40 или 10W40, не е проблем и да се кара с 15W40. Самата марка е въпрос на вкус и лични предпочитания. Ланд крузера 4.0 дизел си карам с Приста лидер 15W40, Королата 2.0 дизел с Кастрол 15W40, Авенсиса 1.8 бензин с Аджип 10W40, а яриса с Тойота 5W40, като станат на по 300 000 ще споделя впечатления кое масло как се държи, дотогава всичко е теория.
Коментар
-
Виж това, в други прграми има още по големи разлики.Прикачени файлове
Коментар
-
Като си купя офис, ще го прочета.Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнениеВиж това, в други прграми има още по големи разлики.
Това препоръки от Тойота ли са или от дилъра в България.
Щото в официалните сервизи (не само в България) е масова практика да се слага най-евтиното масло от варела.
Коментар
-
Ами не мисля че е практика. Поне на местата които аз знам не е така. Няма да споря. Всеки каквото му е кеф си кара. Аз само препоръчвам, ако е минерално да се сменя максимум на 7000, ако е синтетика на 10 000км, за бензинови. (лично мнение).
Коментар
-
Добре, недей да спориш.Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнениеАми не мисля че е практика. Поне на местата които аз знам не е така. Няма да споря. Всеки каквото му е кеф си кара. Аз само препоръчвам, ако е минерално да се сменя максимум на 7000, ако е синтетика на 10 000км, за бензинови. (лично мнение).
Покажи, според ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, маслото за двигателя на Рав4 с каква спецефикация е и на колко хиляди се сменя.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар