Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Rav4 - какво масло?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: как да си избера масло за toyota rav 4

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
    В България има ли Мотул 10W30.
    http://www.prospeed.bg/pages/motul.html
    http://www.prospeed.bg/cat/index.php...9_34_4122_1753
    Тогава когато слагах маслото (в Пловдив), нямаха и сложихме MOTUL 6100 Synergie+ 10W-40
    http://www.prospeed.bg/cat/product_i...oducts_id=3697

Коментар

Добре, недей да спориш.
      Покажи, според ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, маслото за двигателя на Рав4 с каква спецефикация е и на колко хиляди се сменя.
      Единствената спецификация е относно класа на маслото, трябва да отговаря на SJ мисля че беше, няма изрично какъв вискозитет е, зависи от климатичните условия на пазара. Относно пробега е същото, за различните пазари е различен. Няма много логика в Топйота относно маслата. Забелязал съм на капачките на маслото на различно марки явтомобили, обикновенно има отпечатано или лепенка относно вискозитет, Може и да бъркам, ама на тойота не съм забелязал да пише вискозитета.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
        Единствената спецификация е относно класа на маслото, трябва да отговаря на SJ мисля че беше, няма изрично какъв вискозитет е, зависи от климатичните условия на пазара. Относно пробега е същото, за различните пазари е различен. Няма много логика в Топйота относно маслата. Забелязал съм на капачките на маслото на различно марки явтомобили, обикновенно има отпечатано или лепенка относно вискозитет, Може и да бъркам, ама на тойота не съм забелязал да пише вискозитета.
        Не мислиш че е практика да се слага най-евтиното от варела, ама и не знаеш какво трябва да е маслото.
        Как го сменяте тогава.

Климатичните условия имат връзка само с първата цифра. Втората цифра е изискване на производителя.

Коментар

Не мислиш че е практика да се слага най-евтиното от варела, ама и не знаеш какво трябва да е маслото.
          Как го сменяте тогава.

Климатичните условия имат връзка само с първата цифра. Втората цифра е изискване на производителя.
          Нали казвам че за определени пазари е различно. За Българския пазар в момента от производителя се препоръчва:
          -за бензинови двигатели и някой дизелови, масло 5w40 клас SJ или по висок, препоръчителна марка тойота.
          -за някой дизелови, масло 5w30 клас CF или по висок, препоръчителна марка тойота. За дължително условие е да отговарят на (ACEA) - B1. Мисля че в България на това изискване отговарят само маслото на тойота, на тексако и на кастрол. Може и да греша.

Малко не по темата. В сравнение с други масла Мотул е ефтино масло, значи ли че не е качествено? И кастрола като е скъп, качествен ли е? И изобщо как определяме без лабораторен анализ кое масло е качествено?

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
            Нали казвам че за определени пазари е различно. За Българския пазар в момента от производителя се препоръчва:
            -за бензинови двигатели и някой дизелови, масло 5w40 клас SJ или по висок, препоръчителна марка тойота.
            -за някой дизелови, масло 5w30 клас CF или по висок, препоръчителна марка тойота. За дължително условие е да отговарят на (ACEA) - B1. Мисля че в България на това изискване отговарят само маслото на тойота, на тексако и на кастрол. Може и да греша.
            Ако грешиш - лошо. Щото чупените двигатели с извинявай не се оправят.
            Значи Тойота препоръчва за всичките си бензинови двигатели, масло с кинематичен вискозитет 40.
            Ам че то тогава много лесно бре.
            Приста Шмиргел 5W40 и 10W40 е SJ.

Лексус-а (rx300) V6, 3.0i бензин, кара 5W30

С "В" се обозначават маслата за дизелови двигатели. "1" е най-ниския клас.

Ако това което се твърди в горните постове, че в книжката пише 10W30 е вярно, да слагаш 5W40 e престъпление.
            Друг е въпросът че освен 10W30, задължително трябва да има уточнение, че ако колата се ползва при външна температура под минус 16 градуса, маслото трябва да е 5W30.
            Последно редактирано от kinex; 27-09-08, 20:43.

Коментар

Е аз защо казвам че всичко е специфично, а досега аз мотор счупен от масло не съм виждал. А съм виждал доста счупени мотори. Добре направен двигател, каран грамотно, ще кара прекрасно с каквото и да е масло отговарящо на спецификациите които препоръчва производителя. Ако искаш карай 4.2Д на тойота с М10 и ВМ мотор с най-доброто което има на пазара, за себе си знам кое ще изкара повече. Всеки е свободен да кара с каквото масло иска. Не случайно първия ми пост по темата бе въпрос към автора как смята той самият да вземе решение. Винаги ми е било интересно как някой решава че едно масло е качествено а друго не без лабораторен анализ. Мотул е прекрасно, а приста е дърво,(марките са примерно избрани) като питам "що реши така", започва едно чесане, после обикновенно следва, "мии, на един мой познат негов познат карал с приста и му се счупил мотора". На един от представителите на приста се счупи берлингото, с ХДИ мотор, на близо четиристотин хиляди километра, карано от ново само с приста лидер. Когато разглобихме мотора нямаше нещо необичайно като износване. Само да кажа че се счупи заради повредена дюза, беше се пръснала. Та няма логика. Дай да видим лабораторни анализи, защото аз съм виждал и резултатите на някой реномирани марки са плашещи. Няма да коментирам повече, за мен темата е изчерпана.
              Последно редактирано от Джамбазов; 27-09-08, 21:20.

Коментар

Няма добри и лоши масла. Има правилни и неправилни.
                Аз затова и марки не съм препоръчвал.
                Ако темата беше за джип щеше да свърши още на второто мнение, ама тука се почва с едни въпроси с едни условности. Като чили кой знае колко сложно нещо се разисква.
                Имах такава 4.2 без турбо преди 12 години, ама с М10 не съм пробвал. Възможно е и да не умре веднага. Виж на 4.2td ако е през зимата, гаранция след 10 000км няма да има турбо.

Не е изчерпана темата ти казвам, проблема е голям.
                В книжката пише 10W30, в сервиза бухат 5W40.
                Разликата между двете е колкото от тука до луната.

Коментар

то и книжката е една ъндърграунд
                  Ако продават оригинална книжка съм готов да си купя и да видя какво точно пише в нея
                  Предполагам, че официалните сервизи поне това са направили? Пък може и да не са, като гледам колко са грамотни /в Сливен/

Коментар

Първоначално публикуван от slavi7 Преглед на мнение
                    то и книжката е една ъндърграунд
                    Ако продават оригинална книжка съм готов да си купя и да видя какво точно пише в нея
                    Предполагам, че официалните сервизи поне това са направили? Пък може и да не са, като гледам колко са грамотни /в Сливен/
                    Спецификациите на маслата, които съм ти написал са точно от оригиналната книжка, имам я на италиански (хартиена) и на английски (растерен формат).

Коментар

Благодаря на всички за мненията, за човек като мен които не разбира си е жива помощ от ваша страна, преди да питам във форума за маслото сложих на равчето 10/40 есо и сам минал окло 1000км. нямам впечетление за момента, не е намаляло нивото, щего покарам ощи 3-4 хиляди км. и ще го сменя дано до тогава да съм се спрял на марка. благодаря за помоща.

Коментар

Това че маслото не намаля не е критерий по който се определя че е качествено. При някои двигатели даже е критерий че е некачествено.

Качествените масла оставят тънък маслен филм по частите които мажат.
                        При слизане на буталото в долна мъртва точка този филм остава по стените на цилиндъра, и при детонацията в горивната камера изгаря. В крайна сметка маслото е в двигателя за да смазва, а не просто за да го има.
                        Какъв е проблема, нали го продават по бензиностанциите.
                        Двигателите от Ф1 харчат по 17литра на състезание.

Коментар

благодаря още веднъж на всички, реших да сложа 10w30 мотул, ще пробвам и ще споделя с вас моето впечетление.

Коментар

Няма добри и лоши масла. Има правилни и неправилни.
                            Аз затова и марки не съм препоръчвал.
                            Ако темата беше за джип щеше да свърши още на второто мнение, ама тука се почва с едни въпроси с едни условности. Като чили кой знае колко сложно нещо се разисква.
                            Имах такава 4.2 без турбо преди 12 години, ама с М10 не съм пробвал. Възможно е и да не умре веднага. Виж на 4.2td ако е през зимата, гаранция след 10 000км няма да има турбо.

Не е изчерпана темата ти казвам, проблема е голям.
                            В книжката пише 10W30, в сервиза бухат 5W40.
                            Разликата между двете е колкото от тука до луната.
                            аз също вЕрвам, че втората цифра е определяща за нормалната работа на загрял мотор. Обаче в сервизната книжка за Италия на витара V6 са дадени засичащи се диаграми според околната температура 10W30 10W40. Докато за Япония твърдо 10W30.

Единственото обяснение за мен е, че въпреки термостатираното водно охлаждане, все пак има разлики в температурите на мотора(или части от него) при различните външни температури.

Другият тънък момент е , че различните възли на мотора имат различни изисквания спрямо маслото, и винаги се прави компромис. Ако примерно веригата и зъбните колела са за 75W80, коляно-мотовилковата група за 10W40, турбото може би за 0W30. Отделно диаметрите на маслопроводите.
                            А маслото е едно в целият мотор

За М10Д да не чувам нищо лошо! - който не вЕрва че му покажем двигател на над 60 години, каран само с такива масла. 22коня на 750кубика, смяна на 2000км, както е според производителя. Допустим харч 100грама на 100 км!!!

Коментар

С "В" се обозначават маслата за дизелови двигатели. "1" е най-ниския клас.
                              Не че е най-ниският,просто си е клас сам за себе си(вискозитет в условия на уск.триене и високи температури задължително в границите 2,6...3,5 сантипуаза...което ги прави неприложими за голям брой автомобили).Този Мотул 4000 10w-30 е някаква бяла лястовица-хем 10w-30,хем А1/B1
                              http://www.motul-oil.co.uk/pdfs/tech...0_TDS_(GB).pdf
                              Fuel economy...глупости...
                              ...oбикновено А1/B1 5w-30 ,A3/B3/B4(HTHS>3,5сантиП.) 5w-30 са пълна синтетика или хидрокрек.То дилъра какво препоръчва е друга работа-я не може/иска да осигури достъпно и модерно 10w-30,я пък друго нещо..затуй лесното-SAE xw-40,ръгай във всички мотори...Аз бих старателно проверил първо дали Тойота допуска такива масла за този мотор(1995-малко вероятно...)А да се открие на пазара полусинтетика или минерално с актуални бензинови спецификации 10w-30(хем в удобни опаковки) е подвиг.

А трансмисионно SAE 75w-80 пo вискозитетни характеристики отговаря на моторно SAE 5w-20...

Коментар

До: Как да си избера масло за toyota rav 4

MOPAR 10W30 в туби по 4л има в представителствата на Jeep.
                                Цената преди увеличението беше 12лв/л с ДДС. Сега трябва да е към 16лв/л.
                                Според препоръките на производителя, при бензиновите 4.0, 4.7, 5.2, 5.9 и т.н. , трябва да се сменя между 5 и 10 000км в зависимост от начина по който се експлоатира автомобила.
                                Това последното го пиша само като ориентир за качеството на маслото, защото други характеристики не са ми известни, а цената е доста ниска.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X