Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да разнищим фантомните TLC-105?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Да разнищим фантомните TLC-105?

Отдавна ми се ще да се разчекне темата за тази екзотика. Тyк, във форума, няма кой знае колко писано по въпроса.
    Май само темата на Веско е по същество и дава няква информация от първа ръка. Всичко останало са дребни споменавания и намеци.

Това което досега знам (е че нищо не знам), е че е черешката на тортата- твърдят хора с опит. Мелез между TLK80 и TLK100 съчeтаващ най-доброто и от двете. До колко това е така, намирам отговор косвено по отзиви и коментари от чужди форуми. Дали са обективни и изчерпателни не мога да знам.

Ще е интересно, ако някой тук се включи и с лични впечатления. Например на мен ми е интересно защо оставят на арното добиче едва и само базовия мотор, атмосферката с 131 к.с.? Самата ТЛК100 електронно и механично (посредством турбото) е раздута вече до 204 к.с. Базовата 80ца и тя в последствие е турбинирана. В тази насока доста хора (австралиици) правят доработки с допълнителни турбокитове. Веско в темата си също е прибягнал до това решение.

Освен това се различават 2 верси: африканска /3тия свят/ и европейска. Разликата е в наличието на климатик, респективно отопление според зависи от вариант. Така също африканските мисля, че имат и допълнителни резервоари.

Откъм екстри е окастрено тотално- няма такива. В оптималния вариант има климатик и ABS(ако въобще). И до там. Другото си е механика. Което аз лично намирам за перфектно и съвършенно, дори мечтая. Варианта (последните от 2004-2005, ако не се лъжа) се приема за краен и най-добър модел- при него са и 3те блокажа и всички екстри по предавки и ходова част измисляни от Toyota (за времето си).
    Предлага се само с ръчни скорости, автоматици поне аз не съм срещал, за разлика от чистата 100, които са 90% автомати. Предвид кубатурата и теглото си, достигат сравнително малък разход- според отзивите около 12-13/100 при нормални обстоятелства.

Споменатата европейска версия е малко тип бяла лястовица. Имало я е, ама никoй не я е виждал. В смисъл, че реално в Европа този модел с лупа да го търсиш. Дори едно моментно отваряне на могилето например дава да се разбере, че актуално се продават едва 6 бройки за цяла Европа. Една от тях дори не е в Европа, а в Габон, а половината от другите не е с европейски документи. А другата половина струват 2-3 повече отколкото са стрували като нови. Друг е въпроса, че се продават като топъл хляб в момента когато се пуснат на нормална цена и с документи.

Апропо европейски документи- когато и където да съм чел за тази машина, винаги се опира до тоя проблем. Все нямали европейски документи, не можело да се регистрират в Европа и т.н. Е хуу де, ама все пак тук-таме има някви (ето и Веско си има , та даже и с БГ номера) та каква е драмата тука?
    Всъщност има ли хора в България / във Форума, които да имат преки впечатления от 105ците? Колкото и да са съвaршенни сигурно и те си имат някви дертове и болежки, специфика и особености характерни за тях?

Ще се радвам и на Вашите впечатления, отзиви и мнения.
    Поздрави на всички!
    Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

От: Да разнищим фантомните TLC-105?

ако тлк105 е най-доброто, то тлк76 която все още се произвежда и отново е с цели мостове, 3 блокажа, има я с различни двигатели включително и 4.2 дизел ще е второто най-добро след 105.

Въпросът сега е кое е по-добро 105 или 76? в аутоскот и мобиле.де си продават дори чисто нови ТЛК76.

Коментар

В не си спомням коя тема, Венци Петров или Яро споменаха, че тея новопроизведените Toyota от 7х серия, не са като предишните от онова време, когато са се произвеждали. Предполагам, че е заради материалите и качеството. И сегашното производство се явява нещо като реплики на предишните, като не са забравили да им вкарат и болежките на съвременното автомобилостроене. Докато 105ците нямат реплики. Те така или иначе са сравнително нови като години на производство- 2000-2005г.
      Без да претендирам за личен опит бих казал 105 е по-добра. При равни други условия предлага повече kомфорт. Но и това е малко относително. 105 идва по удачна като експедиционна за големи разтояния и пътешествия. 7х нещо като локален работен кон. Сега любителите да не ми скачат- вариации и от двете колкото искаш.

Коментар

за това че 105 може да е по-качествена не споря. Ето брошура за всички ТЛК 70 серии които се произвеждат в момента. Ако някой успее да намери спецификацията на ТЛК 105 ще е супер да ги сравним http://www.toyota.co.za/Media/Defaul..._cruiser70.pdf

Коментар

Аз също нямам личен опит със 105-ца, но мисля, че тя е по-добрият избор, сравнена с новите 7-ци на Тойота. Най-вероятно е отчетено като грешка производството на безпроблемната 70-та серия и сега се предлага модифициран вариант, който залага повече на легендарността на модела, отколкото на техническото му усъвършенствуване. С покупката му хард феновете на Тойота ще платят сметката на безгрижните ползватели на модела до 1996г. Аз лично притежавам KZJ 70 и ако сега трябваше да избирам - бих предпочел ЛК 105 пред новия ЛК 7-ма серия.

Коментар

Първоначално публикуван от kartechar Преглед на мнение
            Аз също нямам личен опит със 105-ца, но мисля, че тя е по-добрият избор, сравнена с новите 7-ци на Тойота. Най-вероятно е отчетено като грешка производството на безпроблемната 70-та серия и сега се предлага модифициран вариант, който залага повече на легендарността на модела, отколкото на техническото му усъвършенствуване.
            И аз подозирам същото.

С покупката му хард феновете на Тойота ще платят сметката на безгрижните ползватели на модела до 1996г.
            Не знам дали ще им се получи- като гледам вече се е разчуло. От друга страна пазар сигурно ще си намерят де. Има доста Хора, организации, които не отдават толкова внимание на тези неща и са приели даденостите на съвремието, третират модела като всички останали коли и предполагам нямат свръх очаквания.

Аз лично притежавам KZJ 70 и ако сега трябваше да избирам - бих предпочел ЛК 105 пред новия ЛК 7-ма серия.
            Не си единствения. Ама въпроса е откъде? Най-близкото място където има сносно предлагане е ... Австралия (а и логично с десен волан!).

Коментар

Аз не разбирам защо ТЛК 105 е черешката на тортата според хората с опит, но това е мое скромно мнение.
              Шаси и драйв трейн на 80 с купе на 100, но пък парт номерата отдолу са почти винаги различни от парт номера за 80тка. Тоест цените са като за 100ца. ... Доста бедни комплектации - 4.2д атмосферен и 4.5 бензин, ако въобще излезе някъде. По мое наблюдение от премеждията на Веско, този автомобил няма анти-корозионното покритие и обработка като на 80-та серия например.

Относно критиките към новата 7-ма серия, аз не бих се съгласил напълно с тях. Недостатъците на новата 7-ма серия са в голяма степен недостатъците и на старата 7-ма серия. Малки изключения са в посока поевтиняване според мен - с монтаж на малките скорости и диференциали на комплектация като за тежка серия и големите мотори. Като оставим това настрана, Тойота не са направили нищо в повече, освен пружини отпред (от 2000г. насам), опция за новите дизел и бензин, а не само за 1HZ и 1FZ, и леко осъвременяване на салона, включително и да покрива някакви секюрити норми.

Сравнения между 7-ма серия (работен автомобил) и 80/100/105 е като да сравняваме Дифендър и Рейндж Ровър при Ленд Ровър. Можем да сравняваме дълго, но за мен особен смисъл няма.

Ако аз съм на етап покупка на нов 4х4 автомобил, ТЛК 76 е един от много вероятните избори за мен.

Коментар

Един комшия имаше 105 . Много добър "камион" , добра возия , но не ставаше за пресечени месности (прекалено голям и тежак). Разхода му е прекалено голям (от Казанлък до Велико Търново и обратно по асвалт на пълна гас 75-80л.).Изклучително здрав и дуракоустоичив джип.

Коментар

Първоначално публикуван от Yaro Преглед на мнение
                  Аз не разбирам защо ТЛК 105 е черешката на тортата според хората с опит, но това е мое скромно мнение.
                  Предполагам се е получил малко коктейл: легенди + реалност + субективен личен опит + повтаряне на мантри.
                  Което директно кореспондира с това:
                  Първоначално публикуван от Yaro Преглед на мнение
                  Сравнения между 7-ма серия (работен автомобил) и 80/100/105 е като да сравняваме Дифендър и Рейндж Ровър при Ленд Ровър. Можем да сравняваме дълго, но за мен особен смисъл няма.
                  ИЛИ
                  Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
                  Но и това е малко относително. 105 идва по удачна като експедиционна за големи разтояния и пътешествия. 7х нещо като локален работен кон.
                  -стъпва реално на земята и иде да покаже, че няма универсално най-добро.

Първоначално публикуван от niki_86112576 Преглед на мнение
                  Един комшия имаше 105 . Много добър "камион" , добра возия , но не ставаше за пресечени месности (прекалено голям и тежак). Разхода му е прекалено голям (от Казанлък до Велико Търново и обратно по асвалт на пълна гас 75-80л.).Изклучително здрав и дуракоустоичив джип.
                  Това идва като разход на стар ЗИЛ бре?!

П.П. Впрочем знае ли някой, който познава Веско, а най-добре самия Веско , откъде е неговата 105ца (мисля че беше нова) и как е уреден въпроса с регистрацията в БГ (Европа)?
                  Последно редактирано от Dagobar; 18-06-15, 11:57.

Коментар

ТЛК 105, 78, 76 и 79 са с съвършенно еднакви трансмиси и двигатели. Старите Хеви Дути парт-тайм трансмисии и стария атмосферен предкамерен 4,2 дизел.
                    ТЛК 105 е с опоскано купе от ТЛК100. Какво му е хубавото а това купе не ми е ясно.
                    ТЛК 80 е много по-добър избор - Яро е казал защо.
                    ТЛК 76 в максималната си комлектация хич не е евтина(около 100 000лв), а и трудно се регистрира в ЕС.

Ако ще си говорим за черешката на тортата, за мен това е ТЛК 80, а вишничката е ТЛК 76 в изпълнение за Австралия с V8 дизела от ТЛК 200, но дефорсиран и с едно турбо - 205к.с. и 430Н.м. Познайте защо така е орязан въртящият момент?
                    И друг интересен факт- предната следа на великите Тойоти е с 60мм по-широка. За мен това е пълна простотия когато установих този факт бях много възмутен. Отговориха ми, че това всъщност било много хубаво, защото само така можел да се монтира V8 дизела. Ама мойта беше с шест цилиндъра...

И последно- астматичния 4,2 без турбо е много слаб. Слагането на турбо е смърт за него. Единственото решение е двигател от ТЛК 80. За предимствата на фул-тайм пред парт-тайм тансмисиите не ми се говори.

И така пак опираме до великата осемдесетка! Все още се намират но става все по-трудно. Скоро ще се радваме само на скъпи десняци...
                    Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

Коментар

Първоначално публикуван от rusev Преглед на мнение
                      ТЛК 105, 78, 76 и 79 са с съвършенно еднакви трансмиси и двигатели. Старите Хеви Дути парт-тайм трансмисии и стария атмосферен предкамерен 4,2 дизел...
                      Всъщност не е точно така. Скоростите на 105, както и на по-новите 74 и 76 (за другите не знам) са малките, тоест от леката серия. Следователно австралийците препоръчват човек да се запаси с голямата кутия (от 80 или 7*) ако ще турбинира 105ца или новите 7-мици. Така направи и Веско. Новите 74ки (на пружини отпред) са преобладаващо с малък диференциал отзад, за разлика от старите 73ки.

... Ако ще си говорим за черешката на тортата, за мен това е ТЛК 80, а вишничката е ТЛК 76 в изпълнение за Австралия с V8 дизела от ТЛК 200, но дефорсиран и с едно турбо - 205к.с. и 430Н.м. Познайте защо така е орязан въртящият момент?...
                      Аз съм на същото мнение.

... И последно- астматичния 4,2 без турбо е много слаб. Слагането на турбо е смърт за него...
                      Аз не бих бил толкова категоричен. Според Сафари, ресурса на двигателя (както и на TD42 при Патрол) се намалява с 15% след монтаж на техните продукти за турбиниране. Но съм съгласен, че ако имам избор бих предпочел заводски турбиниран дизел от 80 серия пред това да турбинирам 1hz.

... И така пак опираме до великата осемдесетка! Все още се намират но става все по-трудно. Скоро ще се радваме само на скъпи десняци...
                      Във форума в момента се продават две на куп, и то и двете VX, което не се е случвало от мнооого време.

Коментар

ТЛК 76 в максималната си комлектация хич не е евтина(около 100 000лв), а и трудно се регистрира в ЕС.
                        Всъщност е именно така. На практика базовата цена е около 25-30000. НО: за да мине в европейски вид (EURO 4/5) + течхически допуск (нещо като технотест) = едни пари + базовя вариант да се приведе в що годе цивилизован вид и оборудване (климатик и др. подобни благинки) пак едни пари и накрая се стъпва именно на 100000 и ++.

И последно- астматичния 4,2 без турбо е много слаб. Слагането на турбо е смърт за него. Единственото решение е двигател от ТЛК 80.
                        Е добре де, 4,2 на TLK80 с турбо ~170к.с. не е ли именно обикновен предкамерен атмосферник като на 105 или на първите 80тки, с добавено заводски/оригинално Турбо? Или е модифициран и малко по-различен двигател? Сори за лаишките въпроси

За предимствата на фул-тайм пред парт-тайм тpансмисиите не ми се говори.
                        Т.е. 105 не е фул-тайм като 80? Или май чак 105 GX вече е

Коментар

105-цата е старият двигател, новото купе но в "хеви дюти" вариант, т.е. навсякъде пластмаса, силно редуцирано всичко което може да мине за някакъв лукс. За съжаление външните работи са редуцирали, най-важното не, именно всякакви светлини и прочие, бутони, не са директно свързани ами минават през електроони контролери... Един сигнал за отворена врата да искате да вземете и се вкарвате в IT сферата... Никакво антикорозионно покритие..., никъде, няма шаси, няма купе. Купето е по-тежко, с ако помня добре 150-на кг.

Най-голямото разочарование поне за мен е промяната в трансмисията, старата скоростна кутия е заменена с тази от Тойота 70 с малкият двигател. Умни хора като Веско разбира се, са си купили истинската скоростна кутия, ама защо да е така.

Цената на която се купуваше тази Тойота е почти забранителна, регистрацията минава през немска фирма, в България е невъзможна... тук сме по стриктни и спазваме повече правилата отколкото в Германия... По спомен приблизително 90 000 евро.

Турбото се държи добре на този двигател, Веско вече му направи много години и много по много километри... Не всяко турбо е така.... трябва си истинско... то пък струва едни пари... Впрочем като страничен ефект, турбото намалява разхода на гориво с почти 30%... Разходите посочени по-горе не отговарят на истината. 105-цата харчи ни повече, ни по-малко, отколкото всички сходни 4х4 с подобен двигател... Напълно сравнима е включително с Патрул с дизелов 2.8 мотор....

Както колегата Русев написано по-горе, алтернатива на 80-ка няма и никога повече няма да има. За всички философи, моля да сами да си направят справка, кой 4х4 автомобил струва на старо повече отколкото когато е бил нов. Моделът е един единствен... има защо.

За голямо съжаление, читави 80-ки се намират все по-трудно, да не кажа невъзможно. Възстановяването на такъв автомобил е нещо скъпо, сложно и времеемко. Ето тази тук:

http://adv-bulgaria.com/forum/main-c...86%D0%B8%D1%8F

сме я правили 6 (шест) години, за средства няма да отварям въобще дума. Работата е много, повярвайте ми.

Скоро такива автомобили ще се гледат само в стари теми на форумите.
                          VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
                            ... Е добре де, 4,2 на TLK80 с турбо ~170к.с. не е ли именно обикновен предкамерен атмосферник като на 105 или на първите 80тки, с добавено заводски/оригинално Турбо? Или е модифициран и малко по-различен двигател? Сори за лаишките въпроси
                            Всъщност атмосферният 4.2д (1hz) и турбинираните 4.2тд (1hd-t и 1hd-ft) нямат нищо общо помежду си. Първият е сравнително прост предкамерен дизел. Вторите са изцяло механичен дизел с директно впръскване...

Коментар

ТЛК 76 се произвежда все още и то в различни нива на оборудване. Наскоро колега от Пловдив купи такава с всички екстри, включително и с лебедка, като колата му излезе малко под 100 000лв с докарването пот Грузия. Успя да я регистрира.
                              25-28 000USD струват най-голите , които са само с климатик, шнорхел и нищо друго.Което пак си е цифра за такъв кош.
                              Пак казвам, че тази кола е мъка за каране заради слабия двигател, ако е с 4,2 дизела. С V8 ще върви, но незнам как ще се вземат завоите...

Колега Dagobar, купи си една ТЛК80 и си я "стегни". Така, на цената на гарсониера в Люлин ще имаш вечна кола, която си пази парите винаги.
                              Ако пък си падаш по "непреходния" дизайн на стотицата си купи една около 2000г. с всички екстри. Не е никак лоша кола а и вече се намират на цената на осемдесетка.
                              Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X