Здравейте отново. Имам следния проблем с ТЛК 70 2,4 ТД 2ЛТ мотора - 86-ти набор. След смяна на цял мотор машината отказва да загрее до работна температура. Сменени са : Термостат - нов, датчик за температура на охл.течност - нов, тестван е уреда на таблото ,като е даден на маса показва максимум температура.Датчика и той е тестван,въпреки,че е нов по показатели от книжката на Тойота е в перфектните норми. Поведението е следното - след 15 минути шофиране стрелката на температурата леко покрива най-долната черта от скалата,след което бавно спада пак надолу. И след още шофиране - пак така, но не влиза по-нагоре в сектора на отчитане. Парно има на 8-9тата минута и то наистина приятно топло. Мотора и горната част на радиатора след каране са горещи - не се пипат с гола ръка, но долната част на радиатора е хладка - с очевидна разлика в температурата. Друго,което се сещам е, че мотора "пие" охладителна течност около 250мл/100 км, но НЕ вкарва газове в нея. Това са ми наблюденията, ако някой има идеи защо не загрява моля да сподели. Благодаря .
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Не може да загрее мотора
Свий
X
-
От: Не може да загрее мотора
А термостата сигурно ли е че работи правилно ? Да не си уцелил свирка без топчеЗа всеки случай без да го разглобяваш можеш да го провериш като запалиш на студен двигател и държиш ръката на горния маркуч към радиатора. Ако загрява бавно заедно със загряването на мотора, то термостата не работи коректно. Ако стои студен и от един път се загрее много при загрят вече мотор значи всичко е наред с термостата.
-
Първоначално публикуван от victorio Преглед на мнениеДруго,което се сещам е, че мотора "пие" охладителна течност около 250мл/100 км, но НЕ вкарва газове в нея.
Това значи ли,че за една смяна на масло 10 000км., доливаш 25 литра антифриз?
Коментар
-
Първоначално публикуван от victorio Преглед на мнениеДруго,което се сещам е, че мотора "пие" охладителна течност около 250мл/100 км, но НЕ вкарва газове в нея.
Коментар
-
Ако мина 10 000 км. без да предприема нищо, сигурно ще се наложи да долея и 25 литра. В момента съм в "следсервизно" наблюдение на двигателя и събирам впечатления от смяната, като загубата на охладителна течност и незагряването до работна температура са установените до сега проблеми. А дали имат връзка очаквам да подскажете. Разширителното казанче НЕ бълбука с въздух независимо топъл или студен е мотора , както и от оборотите му,за това мисля, че не вкарва въздух или газове.
Коментар
-
Здрасти victorio!Колегите piron45 i Ясен са прави, но да вземеш да ни разкажеш приказката за този мотор който си пльоснал в коша на мястото на стария.И повечко за него, какво му е правено, защо и от кого.А така също дали термостата е тойотски или менте.Но най вече за мотора-дали гарнитурата на главата му е Тойотска и дали главата и блока са шлайфани преди да са съвъкуплени?
Със здраве и успех!1999 4Runner 3RZ/ 4Runner 1KZT/ 4Runner 5VZ
Коментар
-
Здравей metotem.Приказката за мотора е следната. Собственост е бил на колега от форума - Владо ли се казваше не съм сигурен, който е правил основен ремонт с оригинални части внесени от чужбина и бил вложил много старание в ремонта. Донора на този мотор ръждясваше в един двор на един ДАП във Равно поле - Софийско. Може някой да е чувал за тази кола и да знае повече и от мен за мотора. Този двигател ми го препоръча небезизвестният Тони от Княжево,който и официално се зае с монтажа му в моето купе. Държа да отбележа, че всякакъв открит дефект ще бъде отстранен от него и това си влиза в сделката по смяната.Човека е много коректен - потвърждавам. В момента - както писах по-горе набелязвам неща,които не ми харесват по работата на мотора и се старая,ако мога да ги отстраня сам / с Ваша помощ разбира се/.Та това е,което знам за този мотор. Само да добавя, че смених термостата със нов,закупен от магазин за японски части - уж - ,като обаче пише, че сработва на 82 градуса, а оригиналния е на 88 градуса / пише по хартиите,както се казва на Север/. Но едва ли 6 градуса са толкова фатални,че да не може стрелката да влезе в скалата за показания.
Коментар
-
За да бълбука въздух в разширителното казанче нещата трябва да са напреднали.
Освен стрелката на таблото, измервал ли си температурата на двигателя с термометър?
Коментар
-
Ясене, той пише че не бълбука в казанчето.Victorio, ако имаш инфрачервен термометър е по-лесно.Но аз бих замерил температурата както препоръчва Ясен и компресията за да се види има ли разлики между цилиндрите.И компресията я мерите на топъл.Разбрах малко за ДВГ-то,но само толкова че има дълга и неясна история.И Владо може да е подходил с голямо желание(ако той си е правил ремонта)но понякога разни дребни трикове или подробности съчетани с неоригинална част(а купена за такава) могат да съсипят и най-доброто начинание.Въпреки че губи това сериозно количество антифриз-само по себе си признак за проблем В двг-то, не е зле да видиш и дали термостата затваря напълно като е студен.Най-добре смени с оригинален, капачката на радиатора също.
Кажи как си засякъл разхода на антифриз за 100км.Защото горещ не можеш да го премериш, поради налягането в системата и топлинното разширение.Според мен антифриза го глътва на студено и го издухва в началото на работата.Ако махнеш подгревните и го оставиш да истине и на следващия ден някой го развърти, докато ти гледаш и видиш че от някой цилиндър изхвърчи антифриз, за отваряне си на ДВГ-то.Може да е гарнитура, но може и да е по метала на главата или блока.
Ако нямаш инфрачервен термометър и компресомер, пиши телефон на лични, ще те свържа със сина ми, той е в София.
МетодиПоследно редактирано от metotem; 09-03-15, 18:00.1999 4Runner 3RZ/ 4Runner 1KZT/ 4Runner 5VZ
Коментар
-
Липсата на антифриз засичам като на студено отворя капачката на разширителното казанче след съответното каране и долея до чертата за максимум. Съответно проврявам под капачката на радиатора/тя не е точно върху радиатора, но е най-високата точка / дали има до горе течност т.е. да няма въздушен джоб. Антифриза изчезва от разширителното казанче, въздух в системата няма........Снощи направих опита препоръчан от piron45 и установих, че горния маркуч и горната част на радиатора загряват постепенно заедно с мотора, а не изведнъж. Това със чисто новия термостат. Смених го със един стар,който варих през деня и отчитах на какви температури отваря и затваря.Беше в нужните граници. Днес сутринта - същата история. 30 минути в задръстването - стрелката погали долната черта на скалата и пак падна .....
Коментар
-
Докато въпросът със загуба на антифриз не се реши, гадаене по температура (еле па по температура по стрелката на таблото) са безсмислени.
Не че аз не карах година и половина с духната гарнитура (до Украйна ходих включително) докато разбера кое как. То намалява, аз досипвам. Ама не беше 250мл на 100км, а примерно на 1000км. И стрелката прави шашми, и парното прави шашми, ама аз пък - упорит. Казанче ми се спука - смених. Новото се спука - смених. Оригинално взех (+ капачка) - издържа. Двигателят надува, капачката изпуска - и така 15000км.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар