Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с автоматични хъбове на Витара

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Проблем с автоматични хъбове на Витара

Първоначално публикуван от jimito Преглед на мнение
    Аз слагам малко повече от две капки и пак не е проблем .Благодаря за микро макса ,не се сетих за него ,макар че често пазаря от там ,особено семеринги и фиксатори за резба (осигурители )
    Ъхъ, знам, слагаш 4

Майтапа настрана, наистина се мацва съвсем леко. На някои хора им се вижда несериозно и слагат грес с мистрията ... и после започват едни ревове "деба и хъбовете, не включват, не изключват" и така нататък. Това го казвам за колегата с темата те, Джимито си ги знае нещата
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Добре за малкото, ама какво? Трансмисионно ли? Някакво по-гъсто би трябвало да е.

Коментар

Първоначално публикуван от ogrigorov Преглед на мнение
        Добре за малкото, ама какво? Трансмисионно ли? Някакво по-гъсто би трябвало да е.
        Не ,някакво по тънко , например 10/40 или 15/40 (двигателно)
        Теч?! Какъв теч? Това под колата е просто потта на всички коне под капака!

Коментар

Колеги, смених хъбовете с ръчните и цъкането престана. Всичко се оправи!
          Обаче имам следното притеснение, при автоматите има пластмасов притискател, която притиска гайката на главината да не се развие, дори и да се разхлаби. При ръчните липсва подобна система и ако гайката се развие, ще има поне половин сантиметър луфт докато опре в основата на хъба. Трябва ли да се притеснявам за това, понеже не съм много сигурен и не ми е ясно как е законтрена самата гайка. Самите гайки бяха здраво стегнати. Прикрепям малко снимки на автомата и това, което описах. Снимка на ръчния хъб има по-нагоре в темата.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:photo 1.jpg
Прегледи:1
Размер:85.2 КБ
ID:5509845Натиснете снимката за да я уголемите

Име:photo 2.jpg
Размер:93.3 КБ
ID:5509846

Коментар

Объркал си се нещо май.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
              Объркал си се нещо май.
              За кое съм се объркал. Говори с няколко изречения, че не мога да ти схвана мисълта.

Коментар

Първоначално публикуван от ogrigorov Преглед на мнение
                За кое съм се объркал. Говори с няколко изречения, че не мога да ти схвана мисълта.
                Сори, прав си. Мисълта ми беше, че това дето си го снимал не е гайката, а част от хъба. Освен ако не е някакъв модел, на който не съм попадал до сега. Самата гайка с контрата би трябвало да е под това зъбатото.

Коментар

Ами тя гайката се вижда на дясната снимка - това кръглото с 8те шлици, и резбата си личи където е навита. При мен хъбовете направо се вадят, след като се развият 6те болта. Няма допълнителна гайка, която да ги държи към полуоската. Или поне не е сложена. Автоматичния хъб "потъва" малко повече в главината и пластмасовия притискател ляга точно върху гайката (бялата пластмаса с каналите).
                  При ръчния хъб няма притискател и почти всичко е в една равнина и де факто разстояниято между гайката и основата на хъба (резбата, която се вижда на снимката) остава като луфт. Не е много голямо, може би половин сантиметър. Не знам какви поражения може да нанесе.

Единственото умно нещо, което ми хрумва, да сложа една контра гайка допълнително със същата резба, която да 2-3 мм дебела. Какво мислите?
                  Последно редактирано от CarTest™; 12-08-13, 18:23.

Коментар

Име:new-1.jpg
Размер:234.5 КБ
ID:5510199

Нямам автоматични хъбове под ръка, затова ти ги пускам на рисунка. Това, дето е заградено е гайката със стопорната шайба. Или си с някакъв странен модел главина, на каквато не съм попадал (възможно) или това рошавото не е гайката.
                    На самия хъб ясно, че няма гайка, някои са със зегерка, някои с едно смешно болтче М6, някои са въобще на заклинания, щото са им загубили зегерките

Коментар

Колега, можеш ли да кажеш какви са размерите на тези пружинки,които си поръчал или дай един телефон да ти звънна!

Коментар

Здравейте,
                        осмелявам се да Ви /за знаещите/ "забия" един хипотетичен въпрос. Ако хъбовете цъкат/чаткат, както се оплака ogrigorov, при движение напред, но не и при движение назад => възможно ли е при размяната им да функционират правилно без да цъкат?

п.п. ogrigorov, извинявам се, за това, че спамя в темата ти.

Коментар

Първоначално публикуван от nantz Преглед на мнение
                          Здравейте,
                          осмелявам се да Ви /за знаещите/ "забия" един хипотетичен въпрос. Ако хъбовете цъкат/чаткат, както се оплака ogrigorov, при движение напред, но не и при движение назад => възможно ли е при размяната им да функционират правилно без да цъкат?

п.п. ogrigorov, извинявам се, за това, че спамя в темата ти.
                          Темата е за хъбове, така че всяко мнение относно темата ще в бъде в помощ на колегите. Според мен, при размяна на хъбовете, проблема няма да изчезне. "Цъкането" е неправилно зацепване на хъба, дали е от едната или от другата страна - няма абсолютно никакво значение.

Коментар

Пускам детайлни снимки на ръчните хъбове за колегата plboru. Надявам се да свършат работа.

1. Положение "FREE", механизма е прибран. Хъба не е зацепен.

Име:IMG_3712.jpg
Размер:105.7 КБ
ID:5517032

Име:IMG_3714.jpg
Размер:148.3 КБ
ID:5517033

Име:IMG_3715.jpg
Размер:140.0 КБ
ID:5517034

2. Положение "LOCK", механизма е спуснат. Хъба е зацепен.

Име:IMG_3716.jpg
Размер:152.3 КБ
ID:5517035

Име:IMG_3717.jpg
Размер:134.4 КБ
ID:5517036

Име:IMG_3719.jpg
Размер:124.6 КБ
ID:5517037

3. Детайлна снимка на вътрешната пружина, заедно с зацепващата зъбчатка и придържащата скоба. По мое мнение това служи за прибиране на механизма, в случай че хъба не отцепи на момента при завъртане в положение FREE. Нужно е леко завъртане на гумите.

Име:IMG_3720.jpg
Размер:109.8 КБ
ID:5517038
                            4. Механизма - разглобен

Име:IMG_3726.jpg
Размер:175.9 КБ
ID:5517039
                            5. Ясно се виждат шлиците отгоре, които влизат в каналите.

Име:IMG_3729.jpg
Размер:110.7 КБ
ID:5517040
                            6. Каналите, по които се движат шлиците и прибират механизма.

Име:IMG_3732.jpg
Размер:112.0 КБ
ID:5517041

Надявам се да съм бил полезен.

Коментар

Обикновено хъбовете "цъкат" по две причини: прекалено много грес, често плюс силикон (не питайте какво прави там) или силно оръждавяване. Тоест, просто нещо им пречи да включат както трябва.
                              Не говоря за ситуацията, в която "щракат" просто защото нещо вече се е откъснало от претоварване или просто са неправилно сглобени ... което не е лесно, но е съвсем възможно.
                              Малко профилактика и навременна смяна на уплътненията (обикновени О-пръстени), вършат чудеса.

при автоматичните хъбове ситуацията е почти същата, с разликата че там на единия корпус има две допълнителни гърбички, които удържат хъба включен в различните посоки и когато се износят/ръждясат/клеясат започват да не включват или, по-лошо, да изключват и да остават в никакво положение точно когато са най-нужни, а именно при лашкане на колата напред-назад.

@ogrigorov: спокойно може да махнеш поне половината грес от това, дето се вижда по снимките. За разлика от други места, тук принципа "колкото повече, толкова повече" не е добър.

Коментар

Колега огригоров, благодаря за снимките ,които си пуснал!!! Надявам се да са от полза, както на мен , така и на други колеги !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X