Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос-поставяне на вериги при 4х4 на заден или преден мост

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Въпрос-поставяне на вериги при 4х4 на заден или преден мост

Когато човек наистина иска нещо - ще го намери. По турско са бесели за грамотност, а както са бягали в ново село - така първо са строили училище, и чак после къщи и черква. И в разузнаването разстрелват за знания, ама ги добиват, нали?
    Поне архивите на форума да бяха прочели. Поне да се бяха замислили. Да бяха попитали нещо повече, отколкото в турски сериал ... Да бяха ...
    На "Славейков" има и антикварни книжарници, и в тях - гимназиални учебници по двигатели и автомобили. От 40-те, та до 80-те. Верно че особено старите, идват малко сложни за днешните студенти в МЕИ-то, ама като четат повече - все нещо ще вденат. И войнишки учебници за шофьори има.
    Вместо това се гордеят, че са се присмели на нещо, което не разбират.

Каретата си счупил не с веригите, ами с педала на газта и с волана в крайно положение. С тях се кара като с блокировки, особено ако са калпави стълбички, или ако отдолу има камъни и яки пънове и корени. Потренирай първо на сухо, на плитка кал, после в дълбокия сняг.
    Последно редактирано от Стефан; 17-12-10, 19:45.

Коментар

Здравейте Колеги, почти се разбра,че точен и миродавен отговор на този въпрос,не може да се даде!Не искам да ви налагам моето мнение,но според мен,при парт-тайм задвижване,ако се движиш на 4Н,по-правилно би било да се поставят вериги и на четирите колела(който разбира от джипки се досеща-защо...).Но....,при наличие само на един чифт вериги,според мен,по-правилно е да се поставят на задните(задвижващите) колела, и придвижването да става предимно на 2Н!!! Може,да се включва по някога и на 4Н,но задължително пътната настилка трябва да бъде "хлъзгава".Казвам,че при ,поставени вериги само на задните колела,може да се разчита и на предния мост,защото над него се намира и тежи двигателя,а леката задница се компенсира с веригите...! ПП. Желая Ви, весели и снежни празници!
      SUZUKI "GRAND VITARA" 2.0 (16V)-J20A + MITSUBISHI "OUTLANDER"-2.4- AUTOMATIC

Коментар

Намали удивителните, и увеличи мисленето.
        Дай сега кажи пак според тебе, как ще излезеш от замръзналия коловоз на преден ход, с вериги само на задните колела.
        Имаш 10 минути, после бензина ти свършва. Стигат за правилния отговор.
        Време!

Коментар

На предните. Без значение дали е парт тайм или е фулл такова. В крайна сметка ако ще си ги пазим за нови джипките и ще им треперим, по-добре да ги зазимяваме. имаше и тема по този въпрос :-)
          В единия случай печелим тръгване и спиране, в другия и управляемост.
          По този повод едни колеги от Албанския офис си спечелиха 4 часов семинар на тема "Безопасност и техники на оцеляване в тежки условия при управление на автомобил" Това им беше наказанието от страна на работодателите им, след като открито ни се подиграваха и смяха, че слагаме вериги на преден мост на Тойота 105-ца.
          Иначе има кефещи изказвания. Даже да караме само на задно с вериги. Що?

Коментар

Първоначално публикуван от Kalinkata Преглед на мнение
            На предните. Без значение дали е парт тайм или е фулл такова. В крайна сметка ако ще си ги пазим за нови джипките и ще им треперим, по-добре да ги зазимяваме. имаше и тема по този въпрос :-)
            В единия случай печелим тръгване и спиране, в другия и управляемост.
            По този повод едни колеги от Албанския офис си спечелиха 4 часов семинар на тема "Безопасност и техники на оцеляване в тежки условия при управление на автомобил" Това им беше наказанието от страна на работодателите им, след като открито ни се подиграваха и смяха, че слагаме вериги на преден мост на Тойота 105-ца.
            Иначе има кефещи изказвания. Даже да караме само на задно с вериги. Що?
            Простено да им е! Там сняг трудно се задържа.

Коментар

Както сам казваш,това е според мен... Също така, не винаги се налага да излизаш от коловоза,а просто трябва да продължиш "напред".... Между другото , съгласен съм със всички твои мнения! ПП. Ставаше въпрос за Стефан,но късно го прочетох.

Коментар

Що-що, щото така! Щото не са виждали друго, освен гланцови списания за розови лексуси.
                Ми вие се молете през лятото Аркаша да донесе поне един цял комплект нивандиевски вериги, та и по тия земи да видим тракторни джипове. Не че ще успеем да ги пуснем в производство, ама поне да помечтаем.

Какво - какво?)) Първо, за какво са ти вериги, ако няма да излизаш от дупка? Второ, как ще караш направо, с пързалящи се кормилни колела?
                И трето: достатъчно ли е някой да има мнение че квадратните колела вървят по-добре от кръглите, за да бъде това вярно? Или разпространявано като съвет? Ми като го прочете някой невинен човек, и се пребие?

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                  ... Второ, как ще караш направо, с пързалящи се кормилни колела? ...
                  А как ще караш направо, когато задницата те задмине?
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Пре-да-вам се....! В момента не ми се спори....... Чао! ПП. Пак ме изпревариха(този път ЧАВДАР )..

Коментар

Първоначално публикуван от vadoiv Преглед на мнение
                      Пре-да-вам се....! В момента не ми се спори....... Чао! ПП. Пак ме изпревариха(този път ЧАВДАР )..
                      Не мисля, че има особен смисъл да се спори. Щото в отговор на горния въпрос ще те попитат, примерно, как ще спираш с вериги отзад, при положение, че основното спирачно усилие е на предните колела.
                      Спорът "отпред" или "отзад" не е наш патент и комай не съм срещнал убедително еднозначен отговор. И единия и другия вариант си имат силни и слаби страни. На сайт на производител на вериги чета - ако има само един чифт вериги - да се сложат на управляващите колела. В 3 наръчника за Hyundai, Nissan и Jeep - точно обратното ...

Лично аз вериги нямам и досега не съм забелязал да са ми трябвали. Когато 4х4 на бавни с 2 блокажа вече не помага или е време за отстъпление, или за лебедка ...

И да искам да сложа вериги отпред на Jeep-a (въпреки препоръката в книжката) - няма как да го направя, защото между гумата и бронята мястото е съвсем малко и с вериги най-вероятно бронята ще пострада.
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение

Каретата си счупил не с веригите, ами с педала на газта и с волана в крайно положение. С тях се кара като с блокировки, особено ако са калпави стълбички, или ако отдолу има камъни и яки пънове и корени. Потренирай първо на сухо, на плитка кал, после в дълбокия сняг.
                        Знам че газта е виновна,ама волана само единия път бях навил.Абе каретата на 1000 кубиковия самураи не са за вериги.Да знаете че на тяхно място стават карета от 1,3 самик-значително по-здрави.
                        Калин Владов,09РСПБЗН

Коментар

Що си пишеме глупости ми неправиме некой друг тест !!! Тая тема с веригите всяка година..... 2 еднакви джипа 2 чифта вериги и да прайме тестовете .......
                          Лудак

Коментар

При Нива, предният и задният мост имат много различно поведение - главно заради много различните ходове. Ибо зъл паркетник е Нивата. Поради това, слагането на веригите отпред и отзад има предимства в различни ситуации и еднозначен отговор няма. Аз имам един чифт вериги, които досега не съм слагал. Понеже съм тъп - ще си купя втори чифт. Дотогава, бих ги поставял отпред - освен при много къдрав терен.

Теорията, че спирането се прави от предните колела е добра на сухо. На хлъзгаво лесно се стига до равен принос на 4-те колела.

Инструкциите за експлоатация на всякакви машини трябва да се четат, но с едно на ум. Много пъти съм повтарял, че колкото и умни, и способни да са конструкторите на автомобила, те решават своите проблеми, а не нашите. Двете множества проблеми само частично се покриват. Например изричното указание да се поставят веригите на задния мост може да е продиктувано от това, че задният мост е по-здрав (той обикновено е, даже на фултайм машини) или че около колелата на предния има спирачни маркучи за късане от левашки поставена или скъсана верига. Все пак, всякакъв затънал автомобил е проблем преди всичко на шофьора - той ще ходи пеш до селото за трактор, той ще си поръчва от дилъра лебедка и т.н. Със скъсаната полуос или спирачен маркуч, нещата не са точно така и поне в рамките на гаранционния срок, сметката ще финишира при производителя. Даже и след гаранцията да е, на производителя ще му излезе лошо име (чупят се машините) а не на шофьора (строши машината). Аз свъсем точно си представям какъв компромис ще направи авторът на инструкцията при така поставена задача.

Коментар

Според мен на автомобил 4х4 веригите трябва да се поставят единствено в багажника

Коментар

Хайде да хвърля малко смут: А съм сложил вериги само на предните колела на Витарата, а съм потрошил хъбовете.
                                А сега някой да каже, че не съм прав
                                Обосновка: с автоматични хъбове съм. Все още. Да обяснявам ли по-нататък?
                                О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X