Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Eл. вентилатор или вискомуфа?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Eл. вентилатор или вискомуфа?

Аз съм твърдо за ел перка.
    Пример:
    на едно БМВ/старо/ 318 беше с муфа.
    смениха я с нова и пак загреваше,
    смениха я втори път и се пооправи полужението,
    казаха,че първата муфа не била съхранявана както трябва в магазина.
    Та какрая и сложиха нов радиатор с ел перка/втора пъка де/,
    та от тогава бмв-то няма ядове
    седа има и ключ за принодително включване и изключване
    Няма лош автомобил.В повечето случаи има лош собственик ;)

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
      Само за статистиката - тази тема за вискомуфата и тази за автоматичните хъбове са за медал! Във всеки подфорум се захващат и изоставят периодично. Оказва се, че това са най-сложните агрегати, май...
      Абсолютно.
      no signature no problems

Коментар

Tеорията ясна,обаче както писа Marinhaker дори при читав термостат като не отцепи обдухва мотора и загрява трудно в студеното.Кажете как да разбера на практика моята жива ли е или не.Има ли вариант да стои полуотцепила,т.е. по-натегната от предвиденото?

Коментар

Съмнявам се да има такъв вариант, аз мойта като я свалих и я разглобихм вътре има едни каналчета които са пълни с тази мазнотия, която като се разшири от загряването притиска другата половина, но това не може да е 100% защото винаги с ръка можеш да я завъртиш, като е загряла макар и много трудно. Аз си обяснявам, че сутрин е зацепена защото се е събрала тази течност само в едната част на тези каналчета (незнам дали е възможно) и притиска, и след като се развърти малко се оправя.
          Иначе мойта и като изцяло не работеща доста духаше но със смяна на оборотите това духане не се усилваше, можеш това да погледнеш, стой до муфата и давай газ през жилото и наблюдавай ако започва да духа яко и перката видимо се движи по-бързо значи стои зацепена.
          no signature no problems

Коментар

Първоначално публикуван от fanatic Преглед на мнение
            Съмнявам се да има такъв вариант, аз мойта като я свалих и я разглобихм вътре има едни каналчета които са пълни с тази мазнотия, която като се разшири от загряването притиска другата половина, но това не може да е 100% защото винаги с ръка можеш да я завъртиш, като е загряла макар и много трудно. Аз си обяснявам, че сутрин е зацепена защото се е събрала тази течност само в едната част на тези каналчета (незнам дали е възможно) и притиска, и след като се развърти малко се оправя.
            Иначе мойта и като изцяло не работеща доста духаше но със смяна на оборотите това духане не се усилваше, можеш това да погледнеш, стой до муфата и давай газ през жилото и наблюдавай ако започва да духа яко и перката видимо се движи по-бързо значи стои зацепена.
            Май перката при мен следва оборотите на мотора при рязко подаване на газ.Наистина ли няма ясен кртерий за неотцепваща муфа.Като не охлажда ясно че е за смяна,но в противоположното счупено положение не може ли да я разбере човек.Или другия вариант както почвам да си мисля е че тя има едно счупено положение,т.е. не охлажда и приплъзва прекалено много.А здрава ли е няма как да е постоянно зацепена или по-натегната от предвиденото.
            И аз посред зима си намерих занимавка че и вас тровя.Май напролет една ел. система и толкова.С един или два вентилатора да се оглеждам до тогава,колеги?

Коментар

Здравейте
              както знаете аз скоро минах през проблеми с охлаждането
              скапа ми се виското
              купих ел вентилатор от бмв - в Габрово поне не се намери читав майстор да го сложи
              зацепих перката постоянно - работи като хеликоптер товари мотора -
              след 24 часа си купих ново виско за 200 лв от опел рекорд
              1 към 1 с моето оригиналното смених ги и колата утихна
              проблем беше че за този един ден в който ми беше зацепена перката постоянно аз минах 550 км и водната ми помпа замина
              смених я заедно с ремък антифриз и термостат и ангренажен ремък и ролка
              ужас
              джипа ми започна да загрява
              пуснах тема тук майсторите ми си чукаха главите 3 дена
              разглобяване и сглабяне отново на помпа и ангренаж
              нищо никой не откри
              тук е мястото да благодаря на колегата Куздов който ми обърна внимание на ремъка
              ремък на 1 седмица просто е прекалено пластмасов -сложен от майсторите ми
              и макар и обтегнат - приплъзва и водната помпа не се върти добре
              марка контитех
              моментална смяна с истински марков и всичко заспа
              мисълта ми е
              колега
              то е измислено
              възможни са преработки но почти винаги са неудачни
              преглеждай основно системата и ако всичко е наред - не се занимавай с глупости
              марков антифриз и ремък - за мен поне задължителни
              виското чисто ново като е студено и аз забелязвам че за 2-3 мин е зацепено- после отпуска
              като го хванеш и колата загрее до температура за зацепване ще почустваш тласъци в ръката като се опитва да зацепи
              дано съм бил полезен
              BMW X6

Коментар

Братле,пробвай на студен и загасен мотор да завъртиш перката на ръка,не трябва да има инерция,а да спре почти веднага или на има-няма четвърт оборот!А пробва ли да смениш термостата?Имах БМВ-525 с вискомуфа,която не работеше и доста често загряваше,застопорих я с нитове и от тогава 2г.нямаше ядове!Перфектна работна температура на двг,само дето при подаване на газ се чуваше свистене от перката.Мое мнение!!!--- виското работи,докато се скапе и двигателя започне да загрява над нормалния работен режим поради причината,че не увлича.А при теб не ще да загрее!Няма какво да и се строши вътре в нея.Когато е студен мотора е нормално да следва оборотите,също и когато е загрял на 92-93гр.пак започва да увлича.Намери междинен момент на градусите и пробвай въртенето на виското!Успех.

Коментар

Ако ползвам опита ти колега Veshter излиза,че понеже помпата нищо и няма муфата при мен не е постоянно зацепена.Все е напредък,благодаря.

Коментар

Момци, спрете да си подритвате здравните книжки, като пробвате виското при работещ мотор с ръка ....
                    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                    Неизвестен мъдрец

Коментар

аз моето го хванах и тогава жената запали
                      трещян заек съм
                      BMW X6

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                        Наистина ли няма ясен кртерий за неотцепваща муфа.
                        Няма ясен критерий, защото няма как обективно да премериш величините. А те са - обем въздух при дадена температура. Тук хората споделят "аз на моята така и така", "на един приятел пък...", "като хванеш перката с вестник"... и т. н.
                        Има обаче една закономерност - питаш ли за виското, значи имаш проблем и то най-често не само в него. За да се изолира то като проблем просто се сваля и се кара без него, като се следи зорко температурата. Ако всичко е наред с нея, когато караш със скорости над 30 км/ч, особено в този сезон, значи всичко е наред с другото в охлаждането, остава само муфата да те притеснява, че върти без да има нужда от нея. Това означава само шум и разход в повече.

Коментар

По въпроса за или против виско муфата ще дам едно примерче : Преди доста време карах един Москвич 412 , който заводски беше с Ладов термостат - ъгъла на отворите беше азличен . Монтирах след лека преработка и изместване на радиатора мах . напред ел . перка пак от Лада . Управлението беше с ц - к ключе .Резултата видим . Москвича започна да загрява доста бързо . Това намали разхода защото връщах смукача по - бързо . Разбих и мита , че на М - ча му трябват 40 км за да се осети парното . В момента покарвам една служебна Лада Нива , която заводски е с два ел . вентилатора . Загрява за норматив . Разликата с постоянно зацепената вентилаторна перка с шест витла на по - старите модели е голяма . Лично мое мнение е , че ел . вентилатора пести енергия и гориво поради факта , че работи кратко и има обороти независими от оборотите на ДВГ .
                          MITSUBISI PADJERO 2,5 TDI. 1994 Г. Кандидат ретро.

Коментар

Стефко,на студен мотор точно това е поведението на перката.От там на татък е магията-да или не.Ако знам че муфата има само счупено положение да не охлажда спирам с въпросите и предположенията.Утре ще гледам стрелката на таблото да е на никъде и пак ще пробвам с парцала.Дано Kuzdov да не е прав-че нямаме подфорум Бърза помощ.За нас дето се ровим по жипките това е неуточнено като проблем,ами по-младите ентусиасти?Поне тая тема ако я прочетат да им е полза или наръчник-както дойде.Желая го от сърце-честно!

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                              Няма ясен критерий, защото няма как обективно да премериш величините. А те са - обем въздух при дадена температура. Тук хората споделят "аз на моята така и така", "на един приятел пък...", "като хванеш перката с вестник"... и т. н.
                              Има обаче една закономерност - питаш ли за виското, значи имаш проблем и то най-често не само в него. За да се изолира то като проблем просто се сваля и се кара без него, като се следи зорко температурата. Ако всичко е наред с нея, когато караш със скорости над 30 км/ч, особено в този сезон, значи всичко е наред с другото в охлаждането, остава само муфата да те притеснява, че върти без да има нужда от нея. Това означава само шум и разход в повече.
                              Тъй де.Ако разхода е ненормален?Писано е за едни 8 коня назад-те на моя мотор и така не са много.То сега спри-тръгни и евентуалния проблем с виското;после газаджиите лъжели.То и последното е истина-остава упованието че газта е най-евтина.

Коментар

Виското е наред.Откачих кабела на бобината след като работи 15-на минути.Хванах перката с парцала и накарах жената да "запали".При старта се усеща усилие в първия момент,но като срещне съпротивление охлабва чувствително-даже я врътнах на обратно докато стартера въртеше мотора.Благодаря на всички!
                                Обаче термостата е нов(7-8мес.),но когато стрелката е още в белия сектор,горния маркуч към акумулатора е топъл.По същото време пипах изпарителя-беше два пъти по-топъл.Да не би да не затваря напълно термоса-или за този мотор е нормално?Да съм си купил пръчка от ауто+?То тука "Алиса в страната на ..."не е новост,но при вас как е.Че и е меко времето-ако не е нормално да го сменям навреме.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X