Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какви фарове за Y60?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Какви фарове за Y60?

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Right hand traffic only означава за коли с десен волан, тоест в UK например. И обратното.

Английските фарове са обратни на българските например. Работата идва от там че тук пешеходците са ни отдясно, а движещите се в насрещното - отляво. А фара съответно трябва да свети към пешеходците и знаците, за да се виждат. В същото време не трябва да свети към тия в насрещното движение, за да не ги заслепява.
    В UK и Австралия например е обратното. От там и оптиката И НА ДВАТА фара е обърната огледално. А левия и десния фар са си съвсем еднакви, и ако застанеш срещу стена със запалени фарове сам ще разбереш какво имам в предвид, и ще видиш че светят еднакво.

Ако се позамислиш какъв е светлинния сноп на фара (не е права линия) ще стигнеш до извода, че с размяна на двата фара не става хватката.

Имаше във форума тема за автомобилите внос от Англия. Там беше засегнат този проблем, както и един от начините за решаването му. По-конкретно, какво се прави на автомобил с ляв волан за движение по английските пътища.

А QTY 2 във всички справочници, с които съм работил, означава че колата има по 2 фара от този вид, а не че се продават в комплект по 2...
    Възможно е да е така. Не споря по този въпрос.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      Ако се позамислиш какъв е светлинния сноп на фара (не е права линия) ще стигнеш до извода, че с размяна на двата фара не става хватката.
      Аз съм се замислил отдавна и съм го измислил, ама явно не схващаш за какво говоря.

Фарове на кола, внесена от UK, както и да ги разменяш, все ще светят наопъки. Оптиката И НА ДВАТА фара е обърната огледално, и пращат снопа вместо нядясно, наляво в насрещно движещите се в България коли. Застани с един български фар срещу огледалото и ще видиш същия фар как би изглеждал в UK.

Фаровете пускат сноп напред и ниско (на къси), за да ти осветяват пътя, без да заслепяват насрещните, в същото време пускат допълнителен сноп към тротоара (тук надясно, а в UK наляво), за да виждаш какво става там. Толкоз. Колкото по-добре изпълняват тези си функции, толкова по-грамотен човек ги е конструирал и произвел.

Ето ти фарове за България и всички други с движение като нашто:

Ето и фарове в UK и Австралия:

Сега сети ли се? Имаше една приказка "Колкото и да се въртиш, задника все ще ти е отзад."
      Прикачени файлове
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

След като обсъдихме разликите на фаровете на ляво и дясно движещите се автомобили и стигнахме единодушно до извода, че са различни, да се върнем на левия и десния фар, за да стигнем пак единодушно до извода, че и те са различни. Ето една картинка в която е онагледено какво е светлинното петно на двата фара. Обърни внимание на формата. Разликата не е само в настройките по височина.

Местоположението, начина и посоката на въртене и другите актуални въпроси, касаещи задниците, предлагам да ги обсъдим в друга тема, ако смяташ, че е важно.
        Прикачени файлове

И коментаторите...

Коментар

Напротив, петното се получава от 2 неща:

1. Насочването на фаровете по хоризонтала и вертикала.
          2. Най-вече точно от въпросния допълнителен сноп светлина, който фаровете пъскат вдясно (тук) и вляво (в UK). По-висок е, и от там вдясно петното отива по-напред.

И в крайна сметка: Пред блока ми паркират 4 голф двойки. 2 от тях са с еднакви фарове, за другите не знам. Даихацуто ми е с еднакви фарове (самоче от споменатите по-горе квадратни). Рокитата са със същите фарове. В каталога за дайхацу са еднакви. В TecDoc са еднакви. В книжката са еднакви. Насочват се еднакво. И петното - пак такова. Номерата са им еднакви навсякъде.

Не съм виждал кола с различни фарове, освен ако това не е обусловено от дизайна и, или някакво специално предназначение, или търговски трик. А и на повечето коли дори с различни фарове като застанеш срещу стена със запалени фарове, картинката е като тази по-горе, или много подобна.

Излез и виж. Голфове все още се търкалят по улиците колкото щеш. Самураи също. Патроли също. Не изключвам тук-там да има и с табелка (left/right) на стъклата, но ОГРОМНАТА част са с еднакви.

През цялото време говоря за частта стъкло+рефлектор, което е същественото. От там закрепването и тялото на фара отзад може да нямат нищо общо, но и нямат отношение към петното и светенето на фара.

И говоря за коли с кръгли или правоъгълни фарове от сорта на голф и всички, дето бяха изброени - тоест където формата и насочването на фаровете за левия и десния са еднакви.

Спирам до тук. Повече безсмислени спорове са ми ненужни. Още повече за неща, които са ми всеки ден пред очите.

Само уточнение: горната картинка е от Golf 5 с различни фарове. Обаче вътре геометрията на рефлектора е еднаква. И насочването също. В случая нищо не им е пречело да ги направят тотално различни като светене, а те пак ги направили еднакви. Какво повече да кажа.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Кратко и надявам се ясно:

Low beam (dipped beam, passing beam, meeting beam) headlamps provide a distribution of light designed to provide adequate forward and lateral illumination with limits on light directed towards the eyes of other road users, to control glare. This beam is intended for use whenever other vehicles are present ahead. The international ECE Regulations for filament headlamps[2] and for high-intensity discharge headlamps[3] specify a beam with a sharp, asymmetric cutoff preventing significant amounts of light from being cast into the eyes of drivers of preceding or oncoming cars. Control of glare is less strict in the North American SAE beam standard contained in FMVSS / CMVSS 108[4] .
            По-подробно, тук.

И коментаторите...

Коментар

И защо реши че това е невъзможно да се постигне с 2 еднакви фара?

Коментар

Спорите за различни неща. Укротете се. И двамата сте прави, просто не се четете, а пишете.

Коментар

Ти видя ли картинката в предишния ми пост?
                  А разгледа ли я по-подробно?
                  Та, заради това което е нарисувано на нея не става.

Действително спорът почва да става безсмислен, почвам да се повтарям. Както и да е, дал съм достатъчно информация, ако на някой му е интересно, да чете. Ако някой предостави информация показваща обратното, с удоволствие ще я прочета и доограмотя.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                    Ти видя ли картинката в предишния ми пост?
                    А разгледа ли я по-подробно?
                    Та, заради това което е нарисувано на нея не става.

Действително спорът почва да става безсмислен, почвам да се повтарям. Както и да е, дал съм достатъчно информация, ако на някой му е интересно, да чете. Ако някой предостави информация показваща обратното, с удоволствие ще я прочета и доограмотя.
                    Точно това, което си описал, става с два еднакви фара. Причината да става, е мащабът - далеч от колата двата фара имат почти еднакъв принос във всяка точка. На картинката е нарисувана 17-метрова кола, което малко обърква. Освен това, петното си има и яркост. Ако я вземеш предвид и го нарисуваш, формата ще се мени в зависимост от зададената граница на яркост.

Да, има системи с различни фарове и различни разпределения на яркостта на двата фара, те си имат своите предимства и недостатъци.

Коментар

Добре, да перефразирам:

Намери ми фарове за Golf 2, или Feroza, Rocky, Samurai, WRANGLER, PATROL и т.н., които са различни ляв и десен - говоря за стъклото с рефлектора. Другото отзад няма никакво отношение към спора. Ще черпя. Или още по-добре който загуби спора, ще ги плати, пък ще отидем при V93 да му ги подарим и да пием по бира.

Става ли?

Става въпрос за фарове от известна марка. Не говорим за "оригналдъ".

Как па всички производители ги правят еднакви, апа то не можело.
                      Аз ти говоря с факти, ти ми показваш нарисувани картинки.

Едничък факт (снимка и т.н.) ми покажи. Досега такъв не видях. Имам прекрасна представа какво става в рефлектора и стъклото. Това същото петно може да се получи и с един единствен фар. Въпрос на стъкло или рефлектор.

Малко смешно все да става, не мислиш ли? Досега си показал 2 нарисувани картинки, и една от каталог, която доказва не твойта, а мойта теза. В моя каталог за HELLA, които ги има и в твоя, пак пише че са еднакви. Сигурно според теб и в твоя са сбъркани.

Едит: От всичките фарове, показани на посочената от теб страница, различни външно са само 2. И това е обусловено от дизайна на колата. Всички други са еднакви. А Mazda-та е с фарове като на Feroza. Пак еднакви. Демек пак изкарваш примери в моя полза.

И в крайна сметка е от Wikipedia. Коментар тук не искам да правя.

Edit2:
                      Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      ...Да, има системи с различни фарове и различни разпределения на яркостта на двата фара, те си имат своите предимства и недостатъци...
                      И своята цена. Но вече и това не е фактор, щото се смятат и правят лесно. Те затова почнаха да ги правят и с гладко стъкло - щото преди им беше проблем изчислението и изработката на сложен рефлектор. Рефлектора върши същото като старите наръбени стъкла, които в крайна сметка са система от френелови лещи. Самоче ако е направен добре, рефлектора се справя по-добре от стъклата, най-малкото заради по-голямата му площ. Освен това в старите стъкла се губи повече светлина, поради куп причини. Рефлектор се отлива по-лесно, по-евтино и по-точно от еквивалентната му френелова леща. Поглъща и разсейва неправилно по-малко светлина. И това е само разчовъркване на повърхността на проблема.
                      Последно редактирано от sparkybg; 08-05-08, 15:54.

Коментар

И своята цена. Но вече и това не е фактор, щото се смятат и правят лесно. Те затова почнаха да ги правят и с гладко стъкло - щото преди им беше проблем изчислението и изработката на сложен рефлектор. Рефлектора върши същото като старите наръбени стъкла, които в крайна сметка са система от френелови лещи.
                        Това е сложна оптика от около 5000 лещи! В ножите автомобии е възможно да има ляв и десен фар - няма никакъв проблем за констукторите. От там и разликата в проекцията на пътя. Аз самия съм сложил на Тойотата чешки фарове - за Шкода, а стават и за лада. Преди 25г пак си слагах на колите такива, тогава карах VW. Светят перфектно!
                        Последно редактирано от Чавдар (V93); 11-05-08, 11:14. Причина: Корекция на цитат

Коментар

От: Какви фарове за Y60?

Сага, повече от четири години след последното мнение, какви фарове бихте препоръчали за Y60.
                          Моите сетят отчайващо слабо, мислех първо да опитам със "скъпи" лампи, обаче след едно леко цамбурване в реката единия се напълни на 1/3, е другият по-малко но и в него влезе вода.

Коментар

Първоначално публикуван от Paladin Преглед на мнение
                            Сага, повече от четири години след последното мнение, какви фарове бихте препоръчали за Y60.
                            Моите сетят отчайващо слабо, мислех първо да опитам със "скъпи" лампи, обаче след едно леко цамбурване в реката единия се напълни на 1/3, е другият по-малко но и в него влезе вода.
                            WESEM имат в каталога едни херметични 7" за някаква военна твар, ама Явор не ще да донесе. Може да бъде сръчкан на нова сметка. Ако не - слагай стандартните 7" (във каталога на същите WESEM са описани за Трабант, Икарус и Камаз - това не значи че не стават за около 1000 други машини). Крушките няма да те спасят - 95% от хубавия фар е оптиката и само 5% - лампата.

Ако често ще ги топиш - все едно рефлекторът ще замине и значи остава вариантът с руските - те поне са по 7-8 лева.
                            Последно редактирано от Ясен; 20-10-12, 17:06.

Коментар

Фар с Н4 и френелова леща не може да свети хубаво ако ще от марс да е.
                              Проблемът с водата се решава веднъж завинаги с бургия фи4
                              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                                Фар с Н4 и френелова леща не може да свети хубаво ако ще от марс да е.
                                Проблемът с водата се решава веднъж завинаги с бургия фи4
                                ... и отвор в най долната част на фара ...
                                VEREYA MOTORSPORT TEAM

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X