Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Завишен разход Терано 2

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Завишен разход Терано 2

Първоначално публикуван от nikifori Преглед на мнение
    Имам приятел с дизелово дълго терано и на него разхода му е около 14-16 л. сега в студа в София а до Пловдив и обратно 12.5л.на100м (и той като колегата с 50 лв не минава повече от 130км а машината е изрядна и обслужена)По тоя повод ходи и на диагностика еми толкова си харчи.Същото терано само че късо в Пловдив дава 13-14 зимно градско каране.Незнам как го докарвате и с какво каране до такива ниски стойности за 100км особено зимата но според мен в София(и големите градове разбира се) разхода и променлива величина която разбива митове.Един приятел така живя две години с мисълта че очиларката му харчи 10 на 100 в София .......а накрая разбра че не може да смята ха..ха...ха . Както се казва на нас разхода не ни е проблем прихода е проблем
    Е да де,ама...14-16 в студа не е 20/100км.
    На 16л разход 4 л. са си 25% повече километри....Все пак нещо не е съвсем по реда си...
    По каталог на дълго Терано 2.7 тди 125к.с му дават 11.9л./100км....колкото и да има странични фактори като студ и различно градско,все пак 20/100 множко ми се вижда.
    Да споделя и аз първите си впечатления.
    Когато закупувах джипа налях 20л. нафта.До момента съм минал 120км./като почти 100км. градско и то на много кратки разстояния без да е загряла колата/.Дизела който налях все още не е свършил...има може би за около още 25-30км. градско.имайте предвид,че джипа доста пъти ми е поработвал на празен ход,като последните два пъти/докато си регулирах фаровете и докато чаках на -6град. за предния мост/джипа къркори на празен ход по 20мин на място.Това си е разход,който не води до повечко километри,а дизелчето си върви.Да не говорим за множеството маневри пред гаража,които също вдигат разхода.Освен всичкото това джипа е с капачки и върти всичко по трансмисията,което допълнително вдига разхода.Другото което е,че последните 20км. съм минал и с 31"-те,които са два инча по-големи от стандарта и при всички случаи вдигат също допълнително разхода!!!
    Сметката показва при около 150км. пробег разход 13.33л....нека да са 14.00л....Това показва моята сметка с всичките му фактори които завишават разхода към момента!!!
    П.П.Засичането ми не е съвсем точно,но е почти вярно с много малки отклонения!
    П.П.П. Всъщност като се зачета внимателно,колегата още в първия пост е писал,че минава с 20л не 100км. а пробег 120-130км..Това се пада разход 15.4л/100км. и така съм съгласен,че проблем с колата няма...въпрос просто явно на режим на каране!
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

20/100 е абсурт. Моя максимален разход, засечен до сега е 15/100, с лифт и 31-ци. И 80% от градското ми е при студен двигател. И това засичано от пълен резервоар и минати примерно 400 километра, и отново пълнене до гърловината. И преди всяко тръгване по 5 минути фас пауза на запален мотор. Много пъти засичано. Летен разход - 11-12, зимен - 13-15. Градско. Извънградско колкото и да я юркам (обикновено щом съм на магистрала карам с 120-140 постоянно), повече от 12 - 12.5 не ми е давала при никакви обстоятелства, жеги, студове, багажи, климатици и прочие. Най-често е 11-11.5. В началото с оригиналните гуми и малко по-кротко каране разхода ми е падал до 9, със все пуснатия климатик. Това за къса база.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        20/100 е абсурт. Моя максимален разход, засечен до сега е 15/100, с лифт и 31-ци. И 80% от градското ми е при студен двигател. И това засичано от пълен резервоар и минати примерно 400 километра, и отново пълнене до гърловината. И преди всяко тръгване по 5 минути фас пауза на запален мотор. Много пъти засичано. Летен разход - 11-12, зимен - 13-15. Градско. Извънградско колкото и да я юркам (обикновено щом съм на магистрала карам с 120-140 постоянно), повече от 12 - 12.5 не ми е давала при никакви обстоятелства, жеги, студове, багажи, климатици и прочие. Най-често е 11-11.5. В началото с оригиналните гуми и малко по-кротко каране разхода ми е падал до 9, със все пуснатия климатик. Това за къса база.
        Колко може да е разликата от къса до дълга база в разхода???
        По каталожни данни е много малка...буквално 0.5л./100км.....На практика не знам
        NISSAN FOREVER

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
          Колко може да е разликата от къса до дълга база в разхода???
          По каталожни данни е много малка...буквално 0.5л./100км.....На практика не знам
          Не виждам как може да е повече от литър разликата. При магистралното каране, при което ми дава разход 11.5, мотора просто не може повече, или поне не е редно. Мъчи го въздушното съпротивелние най-много от всичко друго. Обикновена кола със същия двигател буквално ще хвръкне и ще харчи сигурно наполовина.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            Не виждам как може да е повече от литър разликата. При магистралното каране, при което ми дава разход 11.5, мотора просто не може повече, или поне не е редно. Мъчи го въздушното съпротивелние най-много от всичко друго. Обикновена кола със същия двигател буквално ще хвръкне и ще харчи сигурно наполовина.
            Добре де...Патрола е направо кюп спрямо Тераното откъм аеродинамичност.Натоварен с 60-70см. багаж на покрива и пълен багажник до тавана със скорост 110-120км./ч по магистралата не ми е давал повече от 12л.Да не споменавам и 6-цилиндровия мотор,който при всички случаи гори повече заради повечето цилиндри от четири-цилиндровото Терано.Патрола е и 116к.с.,а Тераното е 125к.с..При всички положения Патрола е по-тежък/говоря за моя беше ненатоварен и без шофьор с 20л гориво 2220кг./Патрола също го карах с 33" гуми...т.е. два инча над оригиналния размер/както в момента на Тераното/,и най-вече...Патрола е пълна механика,а Тераното с тия компютри,умни дюзи ,дебитомери , датчици,че и интеркоолер, би трябвало всичко да е доста по-оптимизирано....
            Как така разхода им се изравнява тогава???
            NISSAN FOREVER

Коментар

Смятай че разхода ми е тоя при 130-140 преобладаващо. В жегите, с климатик, натъпкан с багаж като за ходене на море с жена и дете.

При 110-120 ще е по-малко. При 100-110 ще е още по-малко. И т.н.

Колкото до аеродинамиката - не е сигурно че разликата е велика в това отношение. 6-те цилиндъра... първо не дават кой-знае каква разлика, и второ - не е сигурно кой от двата двигателя е по-лек като килограми. Тераното ми само с мен вътре тежи 1800 и нещо кила. С багажа и всичко останало предполагам отива до към 2100 поне. И не пестя. Карам го както ми е кеф, а не както харчи най-малко.

Коментар

Мойто е дълга база 100 коня, 70 км градско със 10л дизел е съвсем нормално, даже за зимата и толкова не можеш стигна. Иначе с 90 км/ч извънградско съм го засичал и към 8л на 100 км. Въздушния филтър след 7000 км е за смяна или за прочистване ако можеш, иначе не му стига въздуха на двигателя, усеща се по звука. То туй тракторче все пак оре
                Maverik/Terrano 2 2.7 TDI, 1997
                X-trail 2.2 Di 2003
                Maverik/Terrano 2 2.7 TD, 1994

Коментар

Първоначално публикуван от afgany Преглед на мнение
                  Мойто е дълга база 100 коня, 70 км градско със 10л дизел е съвсем нормално, даже за зимата и толкова не можеш стигна. Иначе с 90 км/ч извънградско съм го засичал и към 8л на 100 км. Въздушния филтър след 7000 км е за смяна или за прочистване ако можеш, иначе не му стига въздуха на двигателя, усеща се по звука. То туй тракторче все пак оре
                  Ами то това за градско се равнява на 14.28л./100км....нормален разход,не е някакъв много нисък...
                  Виж на дълъг път това 8/100км. вече бива...ако е засечено точно разбира се!
                  NISSAN FOREVER

Коментар

Това за 8л на 100к беше с най-старите гуми, които бяха по-тесни май, с тези Ласса в момента правя 9/100 най-ниско извънградско, въпросът е, че много зависи от терена, самия град, нагоре, надолу, задръстване, зима, лято, празен ли си, натоварен ли си, скоростта. Ако не можеш да стигнеш 4 скорост няма как да минеш повече от 65-70 км с 10л градско, при мен и 3та е съвсем тромава, може би при 125 коня е по-добре, ма то не е Хонда Сивик все пак )
                    X-trail 2.2 Di 2003

Коментар

Първоначално публикуван от afgany Преглед на мнение
                      Мен ме съмнява че и Тераното на колегата 96г също е 100кс и ако е така нормално е такъв разход с нашата нафта в града.Все пак ако каже колко коня е ще ни стане ясно има ли някакъв проблем.Различните дизелови двигатели не само на Тераното изискват различни начини и обороти на каране или иначе казано правилна експлоатация тогава евентуално могат да се доближат заводските параметри за разход.Най погрешното мислене е че съвременният дизел трябва да се кара "лекинко "за да харчи малко или да се чака докато позагрее .За това време ще сте минали 2-3 км.И...и с добавки + по скъпата нафта ако не минавате на ГАЗ там е най тънко

Коментар

На трета мога да карам от 30 до 90км/ч.

Коментар

Мен ме съмнява че и Тераното на колегата 96г също е 100кс и ако е така нормално е такъв разход с нашата нафта в града.Все пак ако каже колко коня е ще ни стане ясно има ли някакъв проблем.Различните дизелови двигатели не само на Тераното изискват различни начини и обороти на каране или иначе казано правилна експлоатация тогава евентуално могат да се доближат заводските параметри за разход.Най погрешното мислене е че съвременният дизел трябва да се кара "лекинко "за да харчи малко или да се чака докато позагрее .За това време ще сте минали 2-3 км.И...и с добавки + по скъпата нафта ако не минавате на ГАЗ там е най тънко
                          Аз ще минавам на Газ...и то без майтап!!!
                          Само малко да се поопарича и ще пиша в темата за какво иде реч!
                          Очаквам около 30% икономия,което ме удовлетворява напълно!
                          П.П.Спарки от 30км. дългата база също поема,ама малко с бучене до към 40км...
                          NISSAN FOREVER

Коментар

ако не минавате на ГАЗ там е най тънко
                            Дай да не почваме "бензин срещу дизел" че ще омацаме и тая тема.

А и дизелите на преди 1996 и след това са механично еднакви. До голяма степен и като криви на мощността и въртящия момент също са еднакви. Стария дизел е с по-бавни дифове (4.625 срещу 4.375 на новия), което значи че докато въздушното съпротивление не стане главния ограничаващ фактор (100км./ч и нагоре), вървят горе-долу еднакво. И харчат приблизително еднакво, съответно.

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
                              Аз ще минавам на Газ...и то без майтап!!!
                              Само малко да се поопарича и ще пиша в темата за какво иде реч!
                              Очаквам около 30% икономия,което ме удовлетворява напълно!
                              П.П.Спарки от 30км. дългата база също поема,ама малко с бучене до към 40км...

Бученето е грубо под 1500 оборота при мен, и то ако я настъпя. При кротко каране си се кара съвсем безгриждно на 1300-1500

Колкото до минаването на газ - отдавна не е новост. Ама ако ще правя простотии на тема газ, ще си купя чероки или нещо с подобна кубатура. Поне да знам че като го настъпя ще върви.

ПП: При каране извънградско с 90 разход 9/100 е напълно постижим. Аз съм сигурен че ще мога да го сваля дори под това. Просто моите дълги пътувания почти винаги са свързани с почивка и релакс. А да изляза в отпуск и да броя стотинките на бензиностанцията просто няма да стане. Реално, разликата е примерно 2/100, което от морето до тук са цифром и словом 50лв в двете посоки.

Колкото до чакането да загрее - икономия няма, но е по-добре за двигателя. И да правя пуш-пауза преди тръгване, и да не правя, разхода си е все тоя. Я мръдне с половин литър на 100, я не. Дизел на място на празен ход харчи сигурно литър на час, така че 5-те минути за цигара не са от особено значение.

ППП: Ако ще правя някакваи икономии, първата ще е да спра цигарите. Това са 150лв. месечно. Реално половината от това, което давам месечно за гориво. Демек разхода ми ще спадне драстично. С истински 30%.

Коментар

Само за сравнение, моето 100 коня '94г., на 3та скорост на 60км/ч съм вече на 3000 оборота и няма как да не превключа на 4та. Това не е с оригиналната скоростна кутия, старата беше малко по-пъргава, но разликата не е огромна. В упътването е уточнено, че 4та скорост се првкючва на 65км/ч, но аз на 60 превключвам, няма смисъл да го натоварвам над 3000 оборота мисля /то аз и не мога/?
                                X-trail 2.2 Di 2003

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X