Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с автоматична скоростна кутия. Помощ!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с автоматична скоростна кутия. Помощ!

Колеги, здравейте!

Сдобих се със следната машина - Паджеро 1992, 2.5 ТДИ, дълга база, десен волан. Всичко супер, НО, имам „малко“ проблемче. Надявам се на вашата компетентна помощ.
    Скоростната кутия е автоматик, тип 03-72L(A44DL), Super Select. Не включва 4-та скорост, освен това се губи и круиз контрола (хич го няма). Сменил съм маслото, също и филтъра, но не помогна. По принцип, до 3-та скорост, скоростната кутия се държи супер - перфектно гладко преминаване между скоростите, абсолютно никакъв шум, но... без 4-та. Още повече ме замисли следното прочетено в интернет:
    The transmissions above are rear wheel drive 4 speed automatics and shift timing is controlled by the computer and a throttle pressure cable that connects from the transmission to the carburetor or throttle body.
    Always check these items first before your purchase a transmission.

Always run a scanner first and check your throttle pressure cable and adjustment to see if they are causing the problems.
    Check the shift solenoid that attach to the transmission casing, sometimes they can go bad, Causing no 4th gear.
    Не съм навътре с техническите термини на английски, но най-общо дават две основни причини за проблема:
    1. Не добре натегнато/настроено жило на газта.
    2. Повреден селеноген(бобина???) на скоростната кутия.
    Наистина, скоростите се включват доста гладко до 3-та и като цяло си работят идеално, което ме навежда на мисълта, че проблема не е механичен.
    Сблъсквал ли се е някой с такъв проблем и какво предлагате?
    Освен това - моля ви да предложите читав сервиз - за предпочитане в Централна България или София.

Благодаря предварително на всички за помощта.

До: Проблем с автоматична скоростна кутия. Помощ!

Първоначално публикуван от radotr Преглед на мнение
    Колеги, здравейте!

Сдобих се със следната машина - Паджеро 1992, 2.5 ТДИ, дълга база, десен волан. Всичко супер, НО, имам „малко“ проблемче. Надявам се на вашата компетентна помощ.
    Скоростната кутия е автоматик, тип 03-72L(A44DL), Super Select. Не включва 4-та скорост, освен това се губи и круиз контрола (хич го няма). Сменил съм маслото, също и филтъра, но не помогна. По принцип, до 3-та скорост, скоростната кутия се държи супер - перфектно гладко преминаване между скоростите, абсолютно никакъв шум, но... без 4-та. Още повече ме замисли следното прочетено в интернет:

Не съм навътре с техническите термини на английски, но най-общо дават две основни причини за проблема:
    1. Не добре натегнато/настроено жило на газта.
    2. Повреден селеноген(бобина???) на скоростната кутия.
    Наистина, скоростите се включват доста гладко до 3-та и като цяло си работят идеално, което ме навежда на мисълта, че проблема не е механичен.
    Сблъсквал ли се е някой с такъв проблем и какво предлагате?
    Освен това - моля ви да предложите читав сервиз - за предпочитане в Централна България или София.

Благодаря предварително на всички за помощта.
    Има бутон O/D превключи в другото положение и готово
    ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Първоначално публикуван от krasi_kros Преглед на мнение
      Има бутон O/D превключи в другото положение и готово
      Краси, не е това. Забравих да пиша, че O/D също не бачка. В смисъл, има си светлинна индикация на таблото, съответно тя включва и изключва при натискане на бутона, но ефекта върху скоростите е никакъв. И в двете положения няма 4та предавка.

Коментар

2. Повреден селеноген(бобина???)
        "СОЛЕНОИД" - бобина
        Що търсиш тежки диагнози "Краси...." е казал виж OD-то. Бутонче ON/OFF
        "Super Select" е раздатъчната кутия, а не скоростната! - май там нямаш проблем и дано да е така
        Круйз контрола, пък е съвсем без връзка с горния проблем ....карай, свикни с колата и после ще търсим "кръвопиец-сервиз"...ама после
        П.П. пък ако и пишеш от къде си....
        0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
          "СОЛЕНОИД" - бобина
          Да, СОЛЕНОИД. От къде ми дойде на акъл тази дивотия “селеноген“ не зная. Така става, като се пише късно след работа.
          Както писах по-горе, не ще да е от това.
          "Super Select" е раздатъчната кутия, а не скоростната! - май там нямаш проблем и дано да е така
          Признавам, лаик съм, така че ще ме прощавате за некомпетентните мнения. Наистина, дано да не е проблема със скоростната.
          Круйз контрола, пък е съвсем без връзка с горния проблем ....карай, свикни с колата и после ще търсим "кръвопиец-сервиз"...ама после
          Знам, но се чудя, дали няма връзка или обща причина между неработата и на двете. Нерегулирано жило на газта е едно такова размно обяснение, но знам ли!? А за сервиза - това ми е най-най-последния вариант.

Коментар

Да, СОЛЕНОИД. От къде ми дойде на акъл тази дивотия “селеноген“ не зная. Така става, като се пише късно след работа.

Както писах по-горе, не ще да е от това.

Признавам, лаик съм, така че ще ме прощавате за некомпетентните мнения. Наистина, дано да не е проблема със скоростната.

Знам, но се чудя, дали няма връзка или обща причина между неработата и на двете. Нерегулирано жило на газта е едно такова размно обяснение, но знам ли!? А за сервиза - това ми е най-най-последния вариант.
            А от къде си,все някой ще ти помогне на място
            ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Като го чета това на английски и го разбирам така- настройка на кабелите и проверка на соленоида / реле, включвател/ Пише, че ти се управлява кутията от компютър. Не съм сигурен как е точно, има едни Мерцедес кутии, които само последната предавка е електрона. Ако и ти си така правилната настройка на жилото ще е за първите 3, ако ти е прецакан соленоида нямаш 4. От 3 изречения на английски само това ми идва на акъла. Дай го в подробности тоя английски текст да го мислим заедно.

PS Колега, ясно от къде си го взел. Сигурен ли си, че това е модела на твоята трансмисия? A44D / A44DL
              /Взето е от нещо подобно на долния link, ама изпреварих брат си с 3 мин /
              Последно редактирано от NIKSD; 13-02-09, 07:49.
              https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

http://www.usatransdoctor.com/foreignmitsubishi.htm

На,пий сиромашка крьв.

Може да е от кабелите в горната част на трансмисията,но като чета може и електрически да е проблема.Мицуто ми е тьмна Индия,но проверка на бушоните както и проверка на кабелите под колата няма да е зле.

throttle position sensor, vehicle speed sensor, output speed sensor and inhibitor switch - всичко това е вьн и всичко това иска проверка.Закачай на скенер.
                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                W140 S420 '99

Коментар

Колеги, здравейте!

Скоростната кутия е автоматик, тип 03-72L(A44DL), Super Select. Не включва 4-та скорост, освен това се губи и круиз контрола (хич го няма). Сменил съм маслото, също и филтъра, но не помогна. По принцип, до 3-та скорост, скоростната кутия се държи супер - перфектно гладко преминаване между скоростите, абсолютно никакъв шум, но... без 4-та.
                  Така казва.Соленоида като запече знаеш какво става.Да го шибне ако е сигурен,че има ток до него и да видим после дали ще отпусне.
                  TOYOTA SEQUOIA ‘11
                  W140 S420 '99

Коментар

Колега, не рови излишно по колата!!!

набора ти е казал с думи прости
                    Мнение на дядо владо

имам изключително близък приятел, който има сервиз за автоматични скоростни кутии.

След консултация с него ( насочил съм се към аналогично паджеро ), аджеба здрави ли са тия кутии, той ми изброи Паджеротата, които поддържа, обясни ми, че досага им е сменял само масла ( в смисъл -здрави и надеждни кутии) и след замисляне се сети за една, която е била точно с твоя проблем

решението е било - ново ключе за овърдрайва - от най-близкия магазин - за 50 стотинки...

джипа продължава да е в експлоатация

дано проблема ти да е същия

успех!

Коментар

След малко четене по форумите. Слагат ги на Тайота, Волво, Мицубиши. Много здвари кутии. Соленоида ти е вързан към kickdown / електрическо ключе под педала на газта/ и към Overdrive на лоста на скоростите. Соленоида оправлява клапан, които пусна налягане по различна магистрала в кутията и така включва от 4та на 3та. Ако е Kickdown при изръчкване с мръсна газ трябва да ти включи 4та. Не го ли включи е или ключа на OD /Вени / или соленоида. Лесно и бързо за оправяне. Успех!

http://forums.turbobricks.com/showthread.php?t=121456

Коментар

кик даун бутона е на нафтобата помпа а не на педала,може да е от не правилно регулирано жило на автоматика което променя наляганията във кутията ,също така между седалките има при някои првключвател на режимите на кутията ако е на (холд) никога няма да включи ,и последно тази кутия е 4 степенна но не съвсем тя е почти 5 степенна -има локъп на турбината . ако задържите на 4 със една постоянна скорост ще осетите как във един момент как оборотите падат със около 200-300 а колата запазва скороста
                        МИСЛЕНЕ МУ Е МАЙКАТА

Коментар

Колеги, благодаря на всички за ценните съвети.
                          Няколко думи по нещата, които казахте:
                          @krasi_kros - от Троян съм. Ако има някой компетентен наблизо да го погледне, ще е супер. Инак - до София
                          @NIKSD - сигурен съм, че е 03-72L, но в интернет видях, че я пишат и като A44DL.
                          @BENZBOSS - това с бушоните е най-лесно и е първото, което ще направя. Дано да не е ел. инсталацията, защото тогава ще трябва да се търси читав майстор. Имам питане - обикновен жичкаджия може ли да замери бобината или трябва сервиз.
                          @Veni1 - почти съм сигурен, че проблема е електрически. Просто кутията, до 3-та, си работи перфектно. Можеш ли да ми кажеш това ключе на О/Д къде се намира, за да си го сваля и да го търся по магазините? За 50ст (че и за 5 лв.) си заслужава пробата.
                          @NIKSD - добре де, при рязко подаване на газ не би ли трябвало да свали една предавка надолу? Ако съм на трета, разкото натискане на педала на газта не включва ли на 2-ра? Или имаш предвид просто да проверя, работи ли kickdown-а?

Поздрави на всички!

Коментар

Чакай сега да ти направя аборт по телефона! Така както го чета това е един скапан електромагнит, не му ли се подава ток си стои затворен клапана, маслото си върви и имаш 4та. Ако ти е дало на късо ОД на лоста, магнит стои отворен и никога няма да включи 4та. При kickdown, като натиснеш педала клапана отваря за секунда, включва ти 3та и понеже педала би трябвало да ти е до ламарината стои на 3та докато покачи достатъчно налягане и ти включи 4та. Аз ако съм на тебе лягам отдолу и я търся тая скапана букса. Ако е само с 2 кабела я откачам и нямам ОД и kickdown, но може да се появи изневиделица 4тата. После отивам да си търся ключе за 50 стотинки както каза Вени.
                            Вени говори за ОД или OVERDRIVE. Трябва да е някъде около лоста на скоростите.

Downshift valve, manual 4-3
                            : The valve is either operated manually by the switch on the gear selector lever or automatically by the kickdown function. Under these conditions the valve is supplied with system pressure or kickdown pressure, as appropriate, at one end. In manual operation (by means of the solenoid valve), the downshift valve moves shift valve 3-4 to its bottom position (i.e. 4th gear is disengaged). The downshift valve remains in this position until the solenoid valve is deenergized. In a kickdown shift, on the other hand, the valve is held in the bottom position only as long as the kickdown pressure is greater than the governor pressure. The latter acts in opposition to the kickdown pressure through shift valve 3-4.

Коментар

@Veni1 - почти съм сигурен, че проблема е електрически. Просто кутията, до 3-та, си работи перфектно. Можеш ли да ми кажеш това ключе на О/Д къде се намира, за да си го сваля и да го търся по магазините? За 50ст (че и за 5 лв.) си заслужава пробата.
                              ха, то и за 15 лева си заслужава, ако пробата е успешна
                              50 стотинки за ключето и 14.50 за бутилка троянска сливова

Овърдрайв бутона е на самия скоростен лост, малко под оня големия бутон, който ти позволява местенето на лоста от една позиция в друга

обаче така зададен въпроса, нещо ме съмнява - ти използвал ли си го въобще?

щото ако не, то всико писано по-горе се обезсмисля

освен това имаш още един бутон, който е долу, под лявата ти ръка, дето пише HOLD на него,

я го изключи, включи OD и тогава се хващай за инструментите

успех!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X