Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Автоматично палене на фаровете

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Автоматично палене на фаровете

Първоначално публикуван от eka Преглед на мнение
    Аз си купих едно реле с време и като се задйства включва след 5сек. управлението е или + или- ,та днес ми дойде една идея и искам да я споделя и да помислим заедно.
    Та от тези + или - се задейства релето, но трябва да стоят така докато се задейства. Идеята е да се задейства от движението на атомобила В моето табло, на работната кола (карам такси) има дачик но той дава импулси ,а на мен ми трябва 5сек. верига. Някой има ли идея как да стане
    Сутрин си палиш колата и като загрее тръгваш и фаровете светват
    Ади де.
    Ако колата ти е бензинова,решението е елементарно.
    Купи си един ключ газ-бензин,от ония,които действат от индукцията (високото напрежение на кабелите на свещите).
    Захранваш релето за фаровете по начина,по който е захранен газовия клапан.
    След вдигане на оборотите над 2500 фаровете светват.
    Хубавото в случая е,че можеш да изключиш автоматичното палене ,като преминеш в режим бензин от ключа.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
      На изводите на алтернатора няма такъв с ясно изразени +/- при съответно работа/покой на двигателя. На извода за контролната лампа L има междинни напрежения. Той може да се ползва, но ще трябва допълнителна обработка на сигнала с електроника.
      Днес с един приятел разглобихме таблото и искарахме един кабел от лампата на динамото, преди това пробвах дали ще дойде + с пробна лампа, утре ще видим дали ще задейства релето.
      По колата всичко е готово само трябва да се съедини.
      Утре ще напиша за резултата.
      Mitsubishi Delica 4x4 / Renault Clio III

Коментар

Първоначално публикуван от чичо хухавел Преглед на мнение
        Ако колата ти е бензинова,решението е елементарно.
        Купи си един ключ газ-бензин,от ония,които действат от индукцията (високото напрежение на кабелите на свещите).
        Захранваш релето за фаровете по начина,по който е захранен газовия клапан.
        След вдигане на оборотите над 2500 фаровете светват.
        Хубавото в случая е,че можеш да изключиш автоматичното палене ,като преминеш в режим бензин от ключа.
        Утре ще проуча и този вариант,нали казах че карам такси и сега колегите чакат да видят какво ще направя аз и тогава те, ама мисля че този ключ се управлява от комютър, но утре ще проверя.
        Ако стане ще е по добре.

Коментар

Първоначално публикуван от eka Преглед на мнение
          Утре ще проуча и този вариант,нали казах че карам такси и сега колегите чакат да видят какво ще направя аз и тогава те, ама мисля че този ключ се управлява от комютър, но утре ще проверя.
          Ако стане ще е по добре.
          Не се управлява от компютър.
          Има 1 кабел,наречен антена,който се намотава около някой от кабелите на свещите.

Коментар

Първоначално публикуван от чичо хухавел Преглед на мнение
            Не се управлява от компютър.
            Има 1 кабел,наречен антена,който се намотава около някой от кабелите на свещите.
            Добре де, само че колегите казаха че в Шумен струва 30лв
            Но идеята е добра, нали за това си пишем.
            Паджеровод
            На изводите на алтернатора няма такъв с ясно изразени +/- при съответно работа/покой на двигателя. На извода за контролната лампа L има междинни напрежения. Той може да се ползва, но ще трябва допълнителна обработка на сигнала с електроника.
            + от лампата на динамото свърши работа днес навързах кабелите и взе че стана работата
            чичо хухавел
            Интересното в случая е,че захранване за релето взех от датчика на горивния филтър,който работи на принципа на този за маслото-на контакт лампата свети,а като заработи мотора веригата се прекъсва и на клемата на датчика през крушката излиза +.
            Тази лампа също гасне от динамото.

Коментар

Днес като си карах, спирах, слизах и т.н. забелязах че има още една лампа която може да се използва за задействане на релето за фаровете и тя е (при мен е най в дясно) лампата за напомняне да си сложим коланите, тя гасне няколко секунди след като си запалил.

Коментар

Две релета и зумер могат също да напомнят за невключени светлини.Едното следи за "контакт" и подава минус на другото реле.Второто чака плюс от габаритите.Ако няма плюс зумера пищи.Недостатък е че включването е ръчно и схемата се захранва от габаритите.
                Киа Соренто, MB A140 (Поне не съм пеша)

Коментар

Първоначално публикуван от gali_km Преглед на мнение
                  .Недостатък е че включването е ръчно
                  Темата е :Автоматично палене на фаровете

Коментар

Първоначално публикуван от gali_km Преглед на мнение
                    Две релета и зумер могат също да напомнят за невключени светлини.Едното следи за "контакт" и подава минус на другото реле.Второто чака плюс от габаритите.Ако няма плюс зумера пищи.Недостатък е че включването е ръчно и схемата се захранва от габаритите.
                    За това не са нужни релета.
                    Необходим е само 1 зумер,който се закача за бушон след контакт и за бушона на фаровете.
                    Когато фаровете неработят,на предпазителя има маса и зумера се включва.
                    Когато фаровете се включат от ключа към зумера се подават 2 плюса и той млъква.
                    Но наистина тази схема не е по темата.

Коментар

Колеги, не съм някакъв електричар, но се занимавам от време на време с жици. Правил съм автоматични фарове на моята Лада, на една Ланча, бус Форд, форд мондео, голф 4 и vw polo за други не се сещам.. както и да е, това не е важно.
                      По същество:
                      Днес един приятел ме кара да му правя фаровете на Реното да се пускат сами - Рено 19 1.8 Бензин.

Всех сигнал от алтернатора, фаровете се пускат, НО лампичката за зареждане светва, не с цялата си мощ но свети. Взех сигнал от маслото, директно от датчика и при тоя вариант светва лампичката на таблото.
                      Някакви идеи защо става така?

Коментар

Къде подаваш сигнала? На готово реле за пускане на фаровете; на нещо правено от теб?

Коментар

Две авто релета по 40А
                          Едното включва габаритите, другото късите светлини. Правил съм го и с едно реле, но трябват диоди, пък с две релета си е "чиста работа"
                          релета:
                          30 - фарове/габарити
                          86 - сигнал от алтернатора/ маслото
                          87 - 12В
                          85 - минус

Коментар

Няма как да работи така. Между 85 и 86 е намотката на релето, която е нискоомна и шунтира сигнала от алтернатора или лампата за маслото, без значение. Затова се наложи да правя тази схема от първия пост на темата. Която си работи вече пета година.

Коментар

Мойте фарове светват като съм на директна

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X