Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Амортисьори за късо П2 - въпрос

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Амортисьори за късо П2 - въпрос

Хайде бре Борка, изчаках се.
    GSM 0877 08 99 19
    Jeep Grand Cherokee 5.2 V8

Коментар

Най-после амортисьорите са монтирани!! Имаше малко перипетии , за които ще пиша в ход на снимките. И така: Така ги получих от Евгени Филчев - с втулките за предните и задни аморт.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8150.jpg
Прегледи:1
Размер:105.4 КБ
ID:5687965 Мащаб Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8151.jpg
Размер:109.1 КБ
ID:5687966 сваляме стария. На негово место ще влезе нов. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8155.jpg
Размер:131.3 КБ
ID:5687967 Стар и нов преден аморт. за П2 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8156.jpg
Размер:129.2 КБ
ID:5687968 И тук първата малка подробност - втулките за унибала ( нали така се казва ухото на аморт.? ) - две от двете страни са мааалко по-тесни от болта и той не влиза. Трябва да се разпробият с 1-2 десети от мм. След тази намеса амортисьора влиза без проблемно на местото си. Следва закрепване на държачите на бутилката и монтажа и.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8157.jpg
Размер:136.1 КБ
ID:5687969Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8159.jpg
Размер:147.5 КБ
ID:5687970Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8162.jpg
Размер:102.9 КБ
ID:5687971 Така изглежда с монтирано колело ( гумите са 33"Х10.5 R15)Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8163.jpg
Размер:98.2 КБ
ID:5687972 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8165.jpg
Размер:122.1 КБ
ID:5687973 Дотук добре. Вляво обаче... много натоварено , ама много! Наложи се да сваляме акумулатор , стойката му ( а то си е приключение!!) и пак между кабели и тръби да поставим държачите на бутилката. Убедих се , че японците са предимно малки човечета нашите ръце трудно работят в такива тесни пространства , но успяхме! Това е задния , пак в ляво. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8167.jpg
Размер:114.0 КБ
ID:5687976 Греда!! Минават тръбите за спирачките и бензинопровода. На всичкото отгоре горния захват ( камбаната?? ) идва дълбок и притиска щуцера ( дано са правилни термините! ).И местото на амортисьора шантаво! Щутцера нама как да се мести - ще се реже горния захват. Трябват му около 5 мм. да пасне всичко. Преди това обаче се налага да се изпили болта на амортисьора - идва с 1-2 десети от мм. по-голям диаметър. Не е проблем - стругар го прави за нула време. Изрязаните горни захвати в ляво с тръбитеНатиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8168.jpg
Размер:105.8 КБ
ID:5687977 и в дясно , където се работи мнооого по-лесно.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8169.jpg
Размер:129.2 КБ
ID:5687979 За по-удобно и лесен достъп свалихме задното гърне.Нататък - няма проблеми! двата амортисьора пасват перфектно и лесно.Задните амортисьори - газови , сравнително нови Каяба ( разпънат на самотек) и на Евгени. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8170.jpg
Размер:150.4 КБ
ID:5687978 Забележете разликата в стеблата! Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8171.jpg
Размер:111.7 КБ
ID:5687980 Задните са на местата си - левия и десния.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8173.jpg
Размер:118.0 КБ
ID:5687981 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8174.jpg
Размер:94.3 КБ
ID:5687982 Това бяха и последните "препятствия". Следва монтаж на захватите на бутилките и фиксирането им.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_8178.jpg
Размер:109.5 КБ
ID:5687983 Работата при мене се проточи малко заради моето малко свободно време и това , че макар и много добър механика сега навлиза в спецификата на офроуд окачване. Това , че болтовете на унибалите тряба да се напаснат е много по-добре отколкото да се окаже,че са с по-малък диаметър. Надявам се тези снимки да помогнат на колеги , които ще решат да монтират амортисьорите на Евгени.
      А проба - днес не остана време , но си избрах на път за дома най- разбития булевард в Добрич и мога да кажа , че определено има голяма разлика в поведението на колата. Скоро ще има нормална проба - т.е. на черно и ще пиша как се държи Паджерото.
      Б. Бонев
      0осем88две6шест71три

Коментар

Днес беше пробата по офроуд пътеките при нас. НЯМАМ ДУМИ !! Не можах да си позная паджероса! Нищо общо с това Паджеро преди да сложа амортисьорите на Евгени! Никакво колебание по дупки и бабуни , стабилно в завоите. Там , където преди карах с 20-30 км/ч сега ги минавах с 60-70 и то без да усетя колебание в управлението и без да ми подскача джипа. Очарован съм.
        Евгени - голямо БЛАГОДАРЯ за амортисьорите! Заслужават си всяка стотинка и левче!
        Сега, като подрязох и ограничителните тампони ( отпред , горе ) , возията се промени качествено към по-добре - хода надолу е по-голям , което е възможно заради по-големия ход на аморт. ( сравнението на предните аморт. от предходите снимки). Неравностите се поемат перфектно с тези амортисьори - няма блъскане , няма подскачане. Изобщо - доволен съм! Трудностите при монтажа при Паджеро 2 остават като спомените от казармата ( за тези, които помнят) - без тях няма да е пълно удоволствието!
        Последно редактирано от Борислав Бонев; 25-10-15, 20:25. Причина: допълнение
        Б. Бонев
        0осем88две6шест71три

Коментар

Още преди да ги поръчаш ти казах че това ще е ефекта. Тераното например има слава на клатещо се като пате. И като се случи така че слезнах от моето и се качих на заводско такова - не без основание. После пак в моето на същия участък (павета с бабуни и завои) можех да мина със значително по-висока скорост, без дори наченки на нещо обезпокояващо като поведение и без помен от клатене.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да , Спарки , радвам се , че се оказа прав. Верно е , че ми беше изпуснал единия преден амортисьор , но разликата в поведението е фрапантна! Малко ме притесняваше дължината на предните - по-дълги са и се очаква да е по-голям хода, но като подрязох тампоните всичко си дойде на местото. Доволен съм , че смених всичките четири!
            Б. Бонев
            0осем88две6шест71три

Коментар

Аз лично бих преместил шарнира от долу на носача вместо да режа ограничителите.
              Yamaha T max 500i/ABS/2007/50hp
              Zander 3.80m,Johnson 2T/8hp
              Vw passat 6/2.0TDI-CR/DSG6/140hp/2009
              Toyota Hilux/2KD-FTV/102hp/Double Cab/2005

Коментар

Да , имаше такава идея. Това , което ме разколеба е начина по който ще се захване шарнира към носача. Не съм специалист в тази област , но доколкото знам там натоварването е доста голямо и съответно големи изисквания към връзките - шарнир : носач. С резването на тампоните единствения риск е като се посмачкат да контактува метал с метал - носач с ограничител. Звука от техния допир ще е пределно ясен и ще ме накара да върна оригиналните ограничителни тампони.Ефекта от забавена моя реакция ще е изкривена ос на носача евентуално - осъзнавам риска. От всичко изчетено дотук от мене реших да пробвам изпитания метод - подстригване на тампоните. Може да греша - практиката ще реши!
                Б. Бонев
                0осем88две6шест71три

Коментар

Радвам се, че има все повече хора в България, които си правят труда да пишат и говорят, не само когато са недоволни, а и когато са доволни !!!
                  Eвгени Филчев
                  Всичко което не ме убива, ме прави по-силен!

Коментар

Първоначално публикуван от Борислав Бонев Преглед на мнение
                    Да , имаше такава идея. Това , което ме разколеба е начина по който ще се захване шарнира към носача. Не съм специалист в тази област , но доколкото знам там натоварването е доста голямо и съответно големи изисквания към връзките - шарнир : носач. С резването на тампоните единствения риск е като се посмачкат да контактува метал с метал - носач с ограничител. Звука от техния допир ще е пределно ясен и ще ме накара да върна оригиналните ограничителни тампони.Ефекта от забавена моя реакция ще е изкривена ос на носача евентуално - осъзнавам риска. От всичко изчетено дотук от мене реших да пробвам изпитания метод - подстригване на тампоните. Може да греша - практиката ще реши!
                    Няма да изкривип оста. Поне както си го представям , оста се криви от друго. Колко до носача - може и на вас да ви измисля усилени, ако има драма с оригиналните. Само оригинален за мостра ще ми трябва, и какво допълнително се иска от него. Ама не съм забелязал често да се търсят носачи за Pajero.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Спарки , много ме заинтригува! Десния горен носач не само че няма вече регулиращите планки , ами се наложи да го изпилим 4 мм. за да се оправи предницата. Доколкото знам при Терано се добавят , а при Паджеро трябва да се махат пластините - просто са от другата страна на захвата за шасито . Имам един "резервен " носач - точно десния горен. Купих го докато умувахме варианти за реглаж на вертикалното отклонение. По тази причина ми е вдигнато Паджерото само около 3 см. , а не 5 (2") - нямаше как да оправиме предницата.
                      Последно редактирано от Борислав Бонев; 27-10-15, 08:19. Причина: допълнение
                      Б. Бонев
                      0осем88две6шест71три

Коментар

Не си написал от къде си. Ако от София, може да се видим да го огледам що за конструкция е.

За такова нещо ли иде реч?:
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PajeroMods31.jpg
Размер:91.2 КБ
ID:5689056

Ако да, пона на прима виста не виждам причина да не може да се направи аналог в стила на терановите, които правя. Стига Паджеро да има чест проблем с тия носачи де.

Коментар

Добрич. Това са носачите. Оста се вижда зад амортисьора ( горния му захват ). В ляво на снимката зад тръбичката за спирачките се вижда единия от болтовете , които държат остта. Между нея и рамата са пластините. При мене един от автомонтьорите ми обясни , че ми е изкривена рамата и затова не може да се оправи предницата.
                          Последно редактирано от Борислав Бонев; 27-10-15, 11:31. Причина: уточнение
                          Б. Бонев
                          0осем88две6шест71три

Коментар

За твоя случай - намери да ти изрежат на лазер от S355 стомана една планка, примерно 4мм, повтаряща контура на плоската част на носача с отворите за шарнира, зачисти носача отгоре до метал, планката също, и я залепи към носача, например с високоякостно лепило за резби, или епоксидна смола. Така захвата на шарнира към носача става по-здрав - усилието се разпределя върух по-голяма площ. Използвайки по-дълги болтове с якост 10.9 или 12.9 сложи шарнира отдолу. Така ще удължиш разстоянието между оста и ябълката на шарнира с около 3-4мм, и после ще можеш да подлагаш шайби за регулиране на предницата. Допълнително хода ти надолу ще се увеличи малко, без да режеш ограничителните тампони. При Terrano с изместване на шарнира надолу около 15мм, дължината ос - център на ябълка, се удължава с около 3-4мм, но там геометрията е друга.

Може да опиташ много бързо - просто премести шарнира отдолу, и виж какво ще каже човека на реглажа. Ако има промяна към по-добре - изпълни процедурата по-горе.

Ако Pajero-то има проблеми със здравината на горните носачи, каквито има тераното, си струва труда да правя станоци и всичките нужни приспособления за носач. Обаче само за физическата направа на станоците и закрепващите елементи по тях + 1-2-3 опитни образци докато се напасне всичко, отиват едни 400-500лв, и това само външните разходи, без да смятам времето, загубено покрай това. Ако след всичкото това не се продадат едни 4-5 комплекта, за да си върна инвестицията, просто си губи смисъла. При мен дилемата беше да купувам Calmini за 1000лв, или да докопам едно и да го копирам. Чак после се оказа че има много за подобрение по калминския модел, и че има пазар.

Не виждам масово да продават тунингови горни носачи за Паджеро, което ми говори че евентуално оригинално са достатъчно здрави. Може и да бъркам, затова питам притежателите на Паджеро как стои въпроса с това. Знам че на EVO-то са доста по-здрави, ама не знам стават ли за обикновено Pajero, понеже до колкото съм виждал предното окачване вече не е на торсиони, а дори и да стават на каква цена се набавят.

Изобщо старая се да си сметна чисто "фаянсовата" част на цялата разправия.

ПП: От друга страна обаче, масово се продават стандартни. Китайски включително. Та не знам какво да мисля.
                            Последно редактирано от sparkybg; 27-10-15, 13:24.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              ...
                              ПП: От друга страна обаче, масово се продават стандартни. Китайски включително. Та не знам какво да мисля.
                              При Паджерото не че няма драма с носача, но по-голямата драма идва от ъгъла на полуоската. По тая причина, ако се модифицира носача с цел по-голям ход, отколкото позволява подстригването на тампона, трябва задължително да се мисли и за смъкване на предния диференциал... и понеже и кардана е къс... става дявол на магаре цялата работа и клони към безсмисленост за ""цивилна" кола.
                              Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Еми при терано се цели 20-25мм допълнителен ход надолу, и обшо взето това е безопасния лимит, а драмата с носача е че се изморява около болтовете на шарнира, отделно дето е слабичък и при по-хулигански изпълнения се деформира, малко по малко. Като гледам къде са ви ограничителните тампони, хавата с хода и при вас е същата, демек около 20мм. Дали има проблем с деформации - вие ще кажете.

Горното (снимката вече се показва, тъпия софт на форума пак се изсра в началото) го правят австралийците, естествено на безбожна цена (нещо като 600 долара там). Въпроса е дали си струва напъна от моя страна да се опитам да направя такова, при положение че цената ще е някъде наполовина, и то в левове.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X