Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Land Rover Discovery 300ТTdi - Проблем с турбото

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Би трябвало да пуска черно, при "мръсна газ" също ако оборотите се вдигат плавно/бавно/ на празен ход, значи "има нещо гнило"

Моята тойота на времето толкова беше "скопена", че въобще не пушеше, а аз се кефех колко е добре мотора... Като сложих турбината и ми се видя, че ще фръкне, а монтьора форсира и се мръщи... вика "виж като изфорсирам моята какво става"... но аз упорит, викам екстра си е! Чак след няколко месеца регулирах ГНП-то и тогава верно имах чувството, че ще се изправи на задни гуми ама си пускаше вече черни кълбета при "мръсна газ"
    Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 03-01-10, 12:11.
    помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Точно така трябва да е.
      Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

ОК ще прегледам клапаните, ще сложа манометър и ще я покарам за да видя какво показва и ще помоля „Нафтаджията“ пак да я види с идея да регулира горивната помпа. Блогадаря за съветите. Ще постна след тестовете
        Toyota Hilux 3.0 D4D 2008
        Discovery 2.5 TD5 2000 EX
        Land Rover Discovery 2.5 TDI 1996 EX

Коментар

Така е уви, като не иска Мохамед да иде при планината...
          Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Историята продължава...
            След като смених всички консумативи, включително хидравличната течност и филтъра на автоматичната скоротна кутия и лично се убедих, че уестгейта е затворен колата тръгна доста по-добре. На участъка от полицейския пост на „черната котка“ до разклона за Нови хан набра с лекота 135 км/ч. Остава един проблем - има масло във въздуховодите след „студената“ турбина на търбото. Според мен турбото има повредени семеринги. Интересно ми е на какъв тест са го подлагали в Реал турбо и не са видяли този проблем?
            При тест с манометър при 3500 оборота показанието е 0.6 бара. Тази стойност в нормата ли е?

Коментар

Първоначално публикуван от Barbaron
              Историята продължава...
              След като смених всички консумативи, включително хидравличната течност и филтъра на автоматичната скоротна кутия и лично се убедих, че уестгейта е затворен колата тръгна доста по-добре. На участъка от полицейския пост на „черната котка“ до разклона за Нови хан набра с лекота 135 км/ч. Остава един проблем - има масло във въздуховодите след „студената“ турбина на търбото. Според мен турбото има повредени семеринги. Интересно ми е на какъв тест са го подлагали в Реал турбо и не са видяли този проблем?
              При тест с манометър при 3500 оборота показанието е 0.6 бара. Тази стойност в нормата ли е?
              Колега, турбото няма семеринги, при тези температури и обороти никаква гума, силикон или каучук не може да издържи. Оста на турбото е на втулка, с принудително мазане. Уплътняването на този елемент е доста сложна инженерна задача и обикновено "теча" на масло е от фабричната хлабина м/у оста и втулката.
              Това че е омаслен не е проблем, въпроса е колко е омаслен??

Ако е много и тече тогава вече е проблем.
              Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
              LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
              Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Така е, При Гарет Т-3 например има два варианта, една джаджа на която майсторите и казват "коксче" или пък със сегмент като на бутало. Уплътнява доста добре, но все пак по мъничко масълце винаги влиза.

Коментар

Нова кола да вземеш /с турбо/ маркучите отвътре ще са омаслени!
                  Въпроса е да ти изкарва от смяна до смяна без доливане или с малко доливане... в крайна сметка 1 литър масло на 7 или 10 хиляди км е нищо /10-20лв/в сравнение с ремонта на турбината /стотици лв/...
                  Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 03-01-10, 12:12.
                  помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от Barbaron
                    Остава един проблем - има масло във въздуховодите след „студената“ турбина на търбото. Според мен турбото има повредени семеринги. Интересно ми е на какъв тест са го подлагали в Реал турбо и не са видяли този проблем?
                    Въпроса с маслото можеш да го оцениш обективно като разход на 1000км или от смяна до смяна, ако не те притеснява (да кажем 2 литра) си карай. Друго - зацапан въздушен филтър причинява вакуум преди турбото и изсмуква масло през уплътненията му. Смени го ако е стар. Също преди турбото е входа на вентилацията на картера, оттам също влиза масло. Колко - зависи от състоянието на двигателя.
                    0.6 бара за твоя двигател при 3500 оборота ми се вижда малко. За моя, който също е 2.5, но много разтоварен тази стойност е 0.9. Значи или настройката на уестгейта е неправилна или просто недостига гориво.

Коментар

Колега Паджеровод, както по-горе писах двигателя е на 30 бара и 4 силиндъра. Всички консумативи са сменени. Включително и въздушния филтър. Ще замеря разхода на маслото и ще постна по-късно. Каква настройка може да се прави на уестгейта. аз съм завил клапана до затворено положение на ръка, с въртока който е на самия клапан. Между другото, когато колата е студена (току що запалена) има много по-голям ряз от когато е топла - можеби от обогатяването на сместа? Или докато още е студен интеркулера и турбината се подава повече въздух, или пружината на уестгейта държи уестгейта затворен, а като загрее отпуска леко?

Коментар

Ти сам си отговори - топлото и интеркулера са ключовите думи.

Коментар

Quadra, Имаш страхотен лаконичен стил. Ако си бях отговорил не бих задавал въпроса. Да разбирам ли, че според теб имам проблем с охлаждането в интеркулера? Аз по скоро смятах, че на въпросния уестгейт от жегата на изгорелите газове пружината е „омекнала“ и отваря на по-ниско налягане.

Коментар

Възможно е, но по принцип турбодвигателите работят по-добре на хладно и ако е леко влажно още по-добре. Турбината свива въздуха за да го натика в цилиндрите, а той адиабатно се нагрява от тая работа и пак се опитва да се разшири и стане по-малко плътен. Интеркулера се опитва донякъде да отрави нещата като изстуди въздуха нагрят от турбината преди да го вдуха в двигателя та да е по-плътен от тая работа. И като се нагрее добре интеркулера вече не охлажда толкова ефективно... За какво мислиш че по разни резачки има спрей с вода който пръска върху интеркулера (натискаш едно копче на бутона и вуала - тръгва по-добре)
                            Сега тук някаой ще ми каже че това всъщност било азотен окис и неправилно съм разбрал "Бързи и яростни" - на тях ще им кажа да видят някоя Импреза или Ево.

Коментар

В случая Quadra е прав за интеркулера, но тук става въпрос за друго нещо.
                              Ако колега Barbaron беше казал веднага за разликата студено/топло щях да го посъветвам да направи следния опит - при загрял двигател да охлади с вода ГНП-то. Ако след това машината пак "дръпне" това е сигурен признак за износени елементи в ГНП-то, към които се прибавят термичните луфтове от загряването и от там лошо "хранене" на двигателя.
                              За уестгейта - при затварянето му при мен само за пример налягането се вдига двойно при равни други условия.

Коментар

Колега Паджеровод, колата пали сутрин без подгряване. Помпата е прегледана от добър „нафтаджия“. Не ми се вярва да е помпата. Но ще направя пробата с водата. Сега когато сутрин е хладно колата върви много добре, а двигателя е загрял. Ще хвана да сваля интеркулера и ще го измия добре.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X