Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гори масло, пуши бяло - гарнитура на глава. Диско 200Тди

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Гори масло, пуши бяло - гарнитура на глава. Диско 200Тди

Колега,
    5-ракиев ти е дал литература, просто прочети и следващите точки.
    1- 40 Nm
    2- 60 градуса.
    3- 60 градуса.
    4- за болтовете които са дълги 140 мм донатягаш още 20 градуса.
    Също има и последователност на натягането .
    Просто прочети цялото ръководство.

Коментар

ОК. Мерси колега. Ще кача сними след ремонта.
      DISCO 1 300TDI

Коментар

Да не отварям нова тема.
        Свалих главата на диското, заради леко просълзяване на масло и антифриз от гарнитурата.
        Дадох я да я шлайфат и да оправят клапаните, купих и нова гарнитура Елринг, нови болтове Пайен, викам си всичко ми е наред, слагам и карам безгрижно.
        Изчистих блока перфектно, измих отворите за болтовете, изсмуках всичко отвътре с вакуума.
        Слагам главата, стягам на 40НМ, после на 60градуса и после още на 60. Да, ама не. Докато стягам, усещам че болтовете се натягат неравномерно.
        Отхлабих всичките, ритнах китайския динамометричен в ъгъла и взех българския, от тези със стрелка.
        Стягам с него на около 4кг, 60градуса и на втория път вече следя какво показва докато стягам на 60гр. Първия болт на 11кг, втория на 15, третия на 13, четвъртия на 5...изнервих се.
        Развих всичките и я оставих за утре.

Всичките болтове(без един) се навиват на ръка, значи резбите са здрави. Утре измивам старите болтове, срявнявам ги с новите и слагам пак старите. Предполагам че ще е от тях, аман от ментета....
        Някой ако има по-добри идеи, да дава че вече ще го пращам на Металекса това Диско, само ядове с него.

Коментар

След като болтовете се навиват "на ръка", не обръщай внимание какво показва динамометричния ключ. Аз също от любопитство съм мерил втория натяг на 60* и показанията са много голями - над 20 кг. Също така се получават и известни разлики (това със старите болтове).
          В случая важното е да се изпълнят всички етапи и последователноста.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
            Да не отварям нова тема..
            Случвало ми се е, като стягам глава част от болтовете да оказват различно усилие на еднакви градуси, тогава последните градуси ги стягам с "болката на лакътя си". Т.е. заставам в една поза и стягам докато лакътната ми става ме заболи по определен начин, после следващия и така по схемата. На "болка" разминаването в градуси е до към 15-20. Друго важно е кафе паузата между отделните етапи. Ако стягам първа стъпла, веднага след това и втора и трета, резултатите са по-стегната гарнитура ( т.е. повече градуси при еднакво усилие) отколкото ако почивам по 2-3 минути между стяганията.
            0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Да не отварям нова тема.
              Свалих главата на диското, заради леко просълзяване на масло и антифриз от гарнитурата.
              Дадох я да я шлайфат и да оправят клапаните, купих и нова гарнитура Елринг, нови болтове Пайен, викам си всичко ми е наред, слагам и карам безгрижно.
              Изчистих блока перфектно, измих отворите за болтовете, изсмуках всичко отвътре с вакуума.
              Слагам главата, стягам на 40НМ, после на 60градуса и после още на 60. Да, ама не. Докато стягам, усещам че болтовете се натягат неравномерно.
              Отхлабих всичките, ритнах китайския динамометричен в ъгъла и взех българския, от тези със стрелка.
              Стягам с него на около 4кг, 60градуса и на втория път вече следя какво показва докато стягам на 60гр. Първия болт на 11кг, втория на 15, третия на 13, четвъртия на 5...изнервих се.

Всичките болтове(без един) се навиват на ръка, значи резбите са здрави. Утре измивам старите болтове, срявнявам ги с новите и слагам пак старите. Предполагам че ще е от тях, аман от ментета....
              Някой ако има по-добри идеи, да дава че вече ще го пращам на Металекса това Диско, само ядове с него.
              Аз брах много ядове с мойте болтове, затягаха се неравномерно.Най накрая взех че ги сложих един срещу друг с допряни резби и се оказа че над местата до който влизат в блока са яко разтегнати.Така че това че се навиват на ръка до тези места според мен не е показател за тяхното състояние.Съответно много бързо си купих нови за да реша проблема.
              Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Да не отварям нова тема.

Вместо кафе влизам да видя кой какъв акъл е дал
                Сега свлих главата, оказа се че се е изляла вода от миенете след шлайфа, въпреки че я бях продухал.
                Продухах наново, изчистих наново всичко, включително изсмуках пак отворите за болтовете в блока.
                Започнах пак да натягам. Първо на 40НМ, после настроих ключа на 90НМ и стягам на 60 градуса. Някои се стягат с над 90НМ, други с доста по-малко усилие.
                Местния "майстор" ми се смее, че чета в менюала и ми казва да стягам на 40+20+20НМ, аз му се смея че постоянно му се връщат клиентите и разбира се, не го слушам....
                Стягам я на още 60градуса и каквото такова. Ако издуха - Металекса да му мисли.

П.С. На последното стягане настроих ключа на 125НМ. На един щракна малко след като напънах, половината горе-долу на 60гр щракна, а ругите останаха с по-малък момент. По-тъникте болтове - осезаемо по-малък. Но за тях е разбираемо. Оставям я така и стискайте палци да не издуха.
                Последно редактирано от Ivan_J; 04-05-12, 10:15.

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                  Случвало ми се е, като стягам глава част от болтовете да оказват различно усилие на еднакви градуси, тогава последните градуси ги стягам с "болката на лакътя си". Т.е. заставам в една поза и стягам докато лакътната ми става ме заболи по определен начин, после следващия и така по схемата. На "болка" разминаването в градуси е до към 15-20. Друго важно е кафе паузата между отделните етапи. Ако стягам първа стъпла, веднага след това и втора и трета, резултатите са по-стегната гарнитура ( т.е. повече градуси при еднакво усилие) отколкото ако почивам по 2-3 минути между стяганията.

Дядо Владо, да ти имам динамометричния ключ
                  Зарази ме! Докато се чудех каква стойка да заема, за да стягам без пркъсване, ме заболя лакътя и вече цяла седмица не ме пуска. Досега съм нямал проблеми с него. Камионска му работа, трябва всичко да се прави с голямата тръба, ама аз нали съм си перфекционист и работя по книга...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X