Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слабото място шлиците на вала на скоростната кутия

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Слабото място шлиците на вала на скоростната кутия

    Ако искате можем да се върнем в темата т.ест 'слабото място на шлиците на вала на скоростната кутия', производителя до известна степен е подобрил нещата като е направил отвори за мазане на новите входни, в разпределителната кутия, зъбни колела за смазване на въпросните шлици, за да не се мачкат но материала им е по-важен в това отношение. Освен това сглобката е толкова неточна, че контактната повърхност е на полувината от височината на шлиците. Познатото на всички чукане в трансмисията се дължи не само на износените шлици но и на износени зъби на зъбното колело на бързата предавка и по-точно на зъбите с които се зацепва с муфата за бързи и бавни понеже броя на зъбите на зъбното колело е два пъти по-малък от зъбите на муфата износването им е два пъти по-голямо. Така, че ако някой иска да отстрани чукането в раздатката трябва да смени и зъбното колело за 'бързи' (понеже постоянно се кара на бързи предавки) и муфата за бързи и бавни. Ако проблема не се реши на ред е феродовия диск на съединителя 'ще кажете защо' ами защото за разлика от 'класическите' дизелови мотори 300TDI не е с двумасов маховик а с монолитен поради, което феродовия диск на съединителя е с два вида демфиращи пружини големи и малки и като се смачкат или счупят малките пружинки се получава хлабина в главинката в която феродовия диск на съединителя се зацепва с първичния вал на скоростната кутия и се получават удари при предаване на въртящия момент от мотора на трансмисията. Последния заподозрян е демпфера в хидравличната система за задействане на съединителя. Представлява метално цилиндърче с една входяща и една изходяща тръбичка в него има гумена мембрана а ролята му е при рязко отпускане на педала на съединителя да осигури плавно спадане на налягането в хидр. система на съединителя и плавно зацепване на притискателния и феродовия диск и т.н., така, че ако гумената мембрана се е втвърдила тя не изпълнява функцията си и зацепването на съединителя става с удар, който се предава на двете кутии и цялата трансмисия.

    Коментар


    • #32
      От: Слабото място шлиците на вала на скоростната кутия

      Здравей те колеги.
      Когато се регистрирах в форума, точно тогава си продадох предишната джипка и от тогава само чета, но научих доста неща от този прекрасен форум. След няколко коли дойде време и пак съм с джип ,към цялото рибарско оборудване,каравана,кемпер.Казвам се Димитър Николов от София и станах собственик на Диско,98г. 2,5тди 300.
      Като, четях тази тема за шлиците /нямам го този проблем ,слава богу/стигнах до мнението на предишния колега.
      Та, там видях като причина за чукането при потегляне, демпфера на хидравличната система на съединителя. При мен липсва, махнат е не знам защо /може да се е скапал/, но съединителя си работи. Но при бързо, по-рязко пускане има леко чукане,което го "лъжа"с по плавна работа на педала, докато му свикнах.
      Фатално ли е без него да си карам или да търся и слагам демпфер. Иначе машината е ок като мотор, ходова час, предавки, имаше някой забележки по ламарините от долу, но ги оправих.
      Поздрави Митко.

      Съобщение от модератор:
      Моля, напишете си в профила от къде сте.
      Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 09-01-11, 19:52.

      Коментар


      • #33
        От: Слабото място шлиците на вала на скоростната кутия

        Хубаво е че го няма тъпия демпфер. Чукването е от луфт. Някъде. Но няма да е от шлиците. На 300 вече ги има дупките за смазване.
        Залагам на междинния диф. Щом е леко, карай спокойно.
        За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

        Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

        Коментар


        • #34
          От: Слабото място шлиците на вала на скоростната кутия

          Мерси колега,и ние с баща ми така го умувахме.Ако е там демпфера и се е спекла гумата вътре ,ще дава повече ядове.
          п.п.Коригирах си профила,пропуснал съм го при регистрацията.

          Коментар


          • #35
            От: Слабото място шлиците на вала на скоростната кутия

            Но няма да е от шлиците. На 300 вече ги има дупките за смазване.
            Залагам на междинния диф. Щом е леко, карай спокойно.

            Много се радвам да го чуя това! Поздрави!
            Nissan Terrano 2.7tdi

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X