Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Акумулатор за Jeep Liberty - въпрос

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Акумулатор за Jeep Liberty - въпрос

Разположението на клемите не е проблем. Дължината на кабелите /и плюсовия и минусовия/ позволява акумулатора да се обърне с изводите напред или назад, по посока на движението на колата и клемите да си дойдат от съответмната страна, за да се монтират без проблеми. Закрепването в основата ще е по-големия проблем. От една страна, незакрепен акумулатор, особено в джип не е добра идея. Имаш вибрации, повечко друсане, накланяне при движение извън пътя и т.н. Представи си какво подскачане на акумулатора ще е при движение извън пътя. После - изнасянето нагоре по височина също може да е проблем. Ако е много близо до капака, лесно може да протрие шумоизолацията, ако допира в нея. А това би означавало възможност от контакт на плюсовата клема с гол метал на капака, т.е. директно късо към маса. Освен всичко това, не забравяй за наличието на температурния датчик под акумулатора, който трябва да допира в основата му. Той е част от системата за заряд на акумулатора и чрез него ECU-то следи зарядния процес и променя зарядното напрежение, в зависимост от температурата. Според мен е по-добре да се вземе подходящ по размери акумулатор, с капацитет 62 - 65 Ah от някоя по-известна марка. Той би бил напълно достатъчен за нормална ежедневна експлоатация /естествено без тежки offroad изпълнения, лебедки, допълнителни специални консуматори, като фарове за лов, хладилни чанти и т.н./
    Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
    First impression is not always true. Get inspired.
    Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
    Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

От: Акумулатор за Jeep Liberty - въпрос

Я да съживя малко тази тема. Преди 2 дни ми се наложи в 5.30 сутринта да пътувам за Бургас. Неприятната изненада беше, че акумулатора беше сдал багажа и при подаване на контакт всички лампи на таблото примигваха. За завъртане и дума не може да става. Даваха ми ток и през кола с 44 и с 60 Ah.....пак същото. Накрая един съсед в 6.30 свали от тях aкумулатор 74 Ah, сложих го и запалих....преместих моя и си пътувах без проблем. Наличния в Jeep-а е 74 Ah. Обадих се на познати (бивши колеги) от Киров и ми казаха, че в каталога на Bosch излиза също 74 Ah. Тук обаче Алекс споделя за оригинален 62 или 64 Ah и се обърках. Е ли е възможно който е с оригинален акумулатор за нашите модели да драсне параметрите - размери, пусков ток и Ah. Мерси предварително.
      Jeep Cherokee Liberty 2.8 CRD

Коментар

Ако не си карал колата няколко дни, и основната експлоатация е предимно в града, което означава чести стартирания, движение за по-кратко време на къси дистанции със запалени фарове и т.н. действително може да не запали. Особено ако акумулаторът е бил вече стар /4-5 год. и повече/. Нормално в един момент да се налага и дозареждане.
        Като говорим за оригинален акумулатор, то при мен беше OPTIMA® RedTop®
        А тук може да се видят характеристиките му.

Размерите са Д/Ш/В - 254х172х200мм. Съответстват на кутия за 62 - 65 Ah-ов акумулатор, на повечето производители. 72 Ah-овите акумулатори, които аз намерих тук бяха с размери 278x175x175 а при нас макс. размер, който може да се събере е около 260. Иначе трябва да се реже поставката. А това едва ли е препоръчително.
        Последно редактирано от Алекс Маринов; 21-10-10, 21:52.

Коментар

Благодаря Алекс. Да разбирам ли, че този е 50 Ah при ток 1000А? Гледайки дадения от теб каталог на Bosch то 61 или 63 Ah е с пусков ток 600/610А и се чудя дали това не е притеснително. Относно Optima-та....Интересно, че при мен е друг акумулатора. Или предишния собственик го е подменил нарочно или за 6 години е "отишъл" и оригиналния и сегашния от 74 Ah.

Коментар

Ами той OPTIMA-та е 50Ah но виж с какъв стартерен ток е при -18°C - 815 А. Нещо като че ли недостижимо за другите по-обикновени батерии. Да не говорим за възможността да бъде разреждан почти до нула и после да се зареди без последствия, както и това - да работи във всяко положение в пространството. Но трудно ще се намери някой в ценовия диапазон до около 200-250лв, който да е с такива размери и с такива възможности. Явно заради Optima-та са направили и мястото такова малко.
            Иначе, няма нищо притеснително в 600А пусков ток. Горе-долу е приличен. Търси най-големия по капацитет и пусков ток, който може да се събере на стойката. Аз в момента съм с някакъв 65Ah-ов на Fiamm /titanium plus/ с 600А и за сега съм доволен. Миналата зима си беше дълга, имаше студени дни с доста ниски температури и всичко си беше ОК със стартирането. Поздрави!

Коментар

Мерси Алекс. Моя сегашния е някаква марка Tudor, 74Ah на 680А. Днес сутринта при 0 гр.Ц запали без проблеми, но не си е работа да треперя всяка сутрин дали ще го бъде или не и ще пиша какво съм сложил. Преди няколко месеца се е случвало да не карам Jeep-а 5-6 дни и не е имало проблем а миналата седмица за 5 дни (и то температурите не бяха ниски) се предаде. Поздрави!Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Tudor.jpg
Прегледи:1
Размер:154.1 КБ
ID:5220750

Коментар

Ако не е тайна, откъде купувате акумулатори "Optima" ? На мойто странно нещо акумулаторът е с ляв + (като на соц-возило ), явно не е сменян никога (т.е. над 6 годишен е), пише "Daimler-Chrysler. Mopar part №...", никакви други данни и на всичкото отгоре има лепенка със следните предупреждения: "Do not jump-start ! Do not recharge !" Изкарах една зима, ама нещо много почнах да се притеснявам - не ми се рискува, особено със странно звучащите за нашите георгафски ширини заплахи да не паля с кабели и да не го зареждам със зарядно
                В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Виж линка, който е дал Алекс за акумулаторите на Bosch. Там има и Optima, но не видях тук в темата някой да си е купил такъв. КАто погледнеш цените и ще разбереш защо .

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                    следните предупреждения: "Do not jump-start ! Do not recharge !" Изкарах една зима, ама нещо много почнах да се притеснявам - не ми се рискува, особено със странно звучащите за нашите георгафски ширини заплахи да не паля с кабели и да не го зареждам със зарядно
                    Хи,хи! Виждал съм инструкция за хамериканска пералня, дето пише да не переш котката(кучето) в нея!

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                      Хи,хи! Виждал съм инструкция за хамериканска пералня, дето пише да не переш котката(кучето) в нея!
                      Моят акумулатор беше повод да бъда освиркан в някаква тема, където споделих за този надпис. Резонно ме запитаха - а на самата кола не се ли зарежда при работа на двигателя ? Вероятно има някаква причина (капсулован... гелов ) поради която, ако го включиш на зарядно може нещо да се надуе, да изкриви пластините, знам ли каква простотия са имали предвид хамериканите...

Коментар

Моят акумулатор беше повод да бъда освиркан в някаква тема, където споделих за този надпис. Резонно ме запитаха - а на самата кола не се ли зарежда при работа на двигателя ? Вероятно има някаква причина (капсулован... гелов ) поради която, ако го включиш на зарядно може нещо да се надуе, да изкриви пластините, знам ли каква простотия са имали предвид хамериканите...
                        Да си купиш нов. Просто там не се занимават много със сервиз и мислене. Скъпо им е.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                          Да си купиш нов. Просто там не се занимават много със сервиз и мислене. Скъпо им е.
                          Тогава, да имат да вземат Ако почне да създава проблеми, първо ще пробвам да го заредя. Досега впрочем не съм имал над 6 годишен акумулатор - повече от четири години нищо не ми е изкарвало.

Коментар

Тогава, да имат да вземат Ако почне да създава проблеми, първо ще пробвам да го заредя. Досега впрочем не съм имал над 6 годишен акумулатор - повече от четири години нищо не ми е изкарвало.
                            То е според зависи, късмет де. С един австрийски Банер изкарах 10г. на Лада 2105.

Коментар

Първоначално публикуван от Todor_Ninov Преглед на мнение
                              Мерси Алекс. Моя сегашния е някаква марка Tudor, 74Ah на 680А. Днес сутринта при 0 гр.Ц запали без проблеми, но не си е работа да треперя всяка сутрин дали ще го бъде или не и ще пиша какво съм сложил. Преди няколко месеца се е случвало да не карам Jeep-а 5-6 дни и не е имало проблем а миналата седмица за 5 дни (и то температурите не бяха ниски) се предаде. Поздрави![ATTACH=CONFIG]261197[/ATTACH]
                              Може да се окаже, че акумулатора си е сравнително добър, Причината е в по-дългия престой и предимно градското каране, свързано с чести стартирания и системно недозареждане. По принцип при такъв режим се налага периодично дозареждане със зарядно устройство. Дори и нов акумулатор да купиш, ако пак така има престой за по 5-6 дни, температурите паднат под нулата и колата се ползва предимно в града, то пак ще се налага да го дозареждаш. Има си някаква консумация от бордовата електроника /аларма, Body Control Module, Аудиосистема и т.н./ Даже в User manual-а пише, че при престой от около две седмици и повече акумулаторът трябва да се откачи, като се свали минусовата клема. И на мен ми се случи миналата година през лятото, като не карах Jeep-а а се возих на асфалтовата "бълха" на жена ми /Peugeot 206/, за две седмици акумулаторът падна почти до нула. Едвам стигна лениво да отключи вратата, а за стартиране и дума не можеше да става. Та, преди да купуваш нов, пробвай този да го заредиш със зарядно, като го оставиш за по-дълго време но с по-малък ток на заряд. Примерно 22 - 24 ч. на заряд с около 3 А заряден ток. Ако след това си работи добре и при по-ниски температури, вероятно причината не е само в него. Продължителния престой не му се отразява добре. Поздрави!

Коментар

Или пък им е писнало да ги съдят, всякакви хаховци объркали поляритета.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X