Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Audio система в Grand Cherokee WK

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
    ...И защо трябва да има DSP ?? Питам понеже ми е интересно - така или иначе имаш готов сигнал който ще се подаде директно на TDA-то ? И оттам ще го управляваш напълно...Защо трябва да има дигитализиране точно в този случай? И какво точно ще управлява то?
    Или не съм разбрал правилно
    С DSP обикновено е реализиран активен кросоувър за отделните ленти, дооправяне на АЧХ ако е неоходимо, изравняване на нивата на отделните ленти, и вероятно фазови корекции.
    Отделно е елементарно да се реализират лимитери и компресори. И какво ли не още.
    Същото нещо реализирано изцяло аналогово ще е в пъти по-сложно, времеемко, че вероятно на порядък по-скъпо.
    За липсата на ел. компоненти дори няма да отвярям дума...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Аха разбрах... сякаш...
      Бях любопитен защото поначало концепцията от TDA-то и DSP-то си противоречат е безсмислено малко да се правят.

Но ако е за спорта - друга работа...

Коментар

Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
        Бях любопитен защото поначало концепцията от TDA-то и DSP-то си противоречат е безсмислено малко да се правят.
        И с какво по-точно си противоречат?
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• mishomishev
          mishomishev коментира
          Редактиране на коментар
          Аз работя с това TDA... То е много особен чип при нас се ползва с TL494 IRFZ44 които аз съм настроил точно на +/_28 волта..
          Този чип има старото транзисторно звучене - клас АВ - а точно 28 волта е границата за претоварване - в смисъл че този чип захранен с 25-28 волта издържа на всякакви издевателства - примерно циганин ще го пусне цяла нощ напълно изкривен сигнал и ще издържи...
          В твоя случай - на качествен аналогов усилвател(един от най добрите според мен) ти ще му подадеш предварително цифров сигнал "омазан вече" .
          Което буквално обезсмисля качествата на TDA-то...
          По мойта логика - като правиш DSP - спокойно можеш да сложиш на изхода цифров усилвател. Пак някое TDA-- така или иначе е омазан звука вече.
          Ако е TDA7293-94 - тогава директно се подава сигнала от плеъра - наистина там също е бил цифров но все пак не го мачкаме допълнително...
          Пак имаш пълно управление чрез сигнала на плеъра но избягваш допълнителното (и безсмислено според мен) преобразуване...
          От друга страна - то в колата и при тези автомобилни говорители (малко децибели) не съм сигурен дали ще се усети разликата...
          При нас е малко друга работа - и веднага се усеща...

• sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          1. Говорим за автомобилна музика, което предполага че нито говорителите, нито акустиката е даже близо до нещо добро. Без изключение.
          2. Източника е в общия случай MP3, евентуиално FLAC, минал през андроид. Пoнe DAC-а е добър, но източника си остава 16 бита на 44100 или 48 в най-добрия случай.
          3. "Мачкането" ще е през 24 бита ADC на 192Khz, със 114db SNR и 104db THD+N, после обработка на 56 бита до изхода, който е DAC с подобни характеристики. На фона на качествата на източника, успех желая да чуеш разликата.
          4. В момента съм със същата система, само че с 2*TDA7851 (от които се ползват 6 канала), който освен че физически няма как да изкара повече от 30-35 вата, започва да криви доволно още на около 20. Под това е съвсем приемливо и нямам забележки като за в кола.
          5. Целта на занятието е да имам до към 50W мощност с изкривявания около 0.1%. Предвид източника, акустиката и т.н., успех жеая да постигнеш нещо повече, ако ще и с марсиански компоненти. DSP-то при нулеви корекции мачка нула. Ако се налагат някакви заради говорителите и акустиката, това ще е към по-добре, а не към по-зле. Единствената постоянна "корекция" е кросовъра.
          6. Клас "D" не значи "Digital", тоест цифров. Просто след буква А, B, и C, следва D. В повечето дори физически няма нищо цифрово. Чак с това не ми се занимава, защото за да свирне добре се докарва трудно (от там и масовото неодобрение). Това че има рефетентни продукти и уж готови чипове не значи нищо - и с прекрасен чип и дори с прекрасни компоненти много лесно се омазва. И резонно масово са омазани.

Отдавна съм си играл и с това TDA и с LM3876/3886/4766. Всичките държат на бой. TDA-то като го дадеш на късо свири самия чип. LM-ите ги няма налични никъде, а TDA-то го има.

Схемата с TL494, не че не върши работа, но е архаизъм, колкото и чипа. Сложил си му обратна връзка и мъртво време, и защити - йок. LM25037 ще е най-вероятно, на поне 100kHz, може и 200.

Автомобилен усилвател с подобна схема струва 4 цифрена сума и практически всичкия висок клас е така. Евентуално е избягнато ADC-то в полза на SP-DIF, което може би и аз ще направя. Да, масово са и клас D, звучащите добре бидейки клас D не са чак толкова много. Пък и както казах аз не искам да озвучавам махалата, а само колата си.

Щом си се насочил към гореспоменатата концепция и ако волюм контрола ще е в "усилвателя", защо не теглиш ли между него и пеялката някой цифров интерфейс? Например SPDIF.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
          Щом си се насочил към гореспоменатата концепция и ако волюм контрола ще е в "усилвателя", защо не теглиш ли между него и пеялката някой цифров интерфейс? Например SPDIF.
          Ще предвидя. Може би дори оптика.

Сега пробвах същия проект но в стерео вариант (демек всичко в един чип) и на 192KHz, в ADAU1451. Има мегдан за МНОГО повече. Дано само докарат в Mouser. Само се чеша по репата как да му настроя изходите.

Иначе SigmaStudio-то работи и с Shark, каквито и има налични, но софтуера е с лиценз, пък и доста се усложнява.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Хм, 192 кила едва ли ще ти потрябват. Също се съмнявам, че пеялката ще може да ги изпее. Да не говорим, че за автомобил няма особен смисъл. 48 кила на 24 бита е повече от достатъчно.
            И още две за бележки относно горното
            - при висок семпълрейт в DSP ресурсите му започват да намаляват прогресивно.
            - не всеки SPDIF прекарва безпроблемно 192 кила. Не всички приемници и предаватели за SPDIF работят на 192 кила.

Хубавото на 1452 и на повечето по-мощни DSP е, че има ASRC. Каквото и да влезе като входен сигнал може да се конвертира към каквото искаш.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              Хм, 192 кила едва ли ще ти потрябват. Също се съмнявам, че пеялката ще може да ги изпее. Да не говорим, че за автомобил няма особен смисъл. 48 кила на 24 бита е повече от достатъчно.
              - при висок семпълрейт в DSP ресурсите му започват да намаляват прогресивно.
              Намаляват точно 4 пъти спрямо 48. Но дори така нарито всичко в 1451 го напълва на 38%. Те:
              Натиснете снимката за да я уголемите  Име:DSP.png Прегледи:0 Размер:111.6 КБ ID:6908165

Иначе на 48 и ADAU1701 ще се справи.

ПП: 192 предпочитам щото няма да ми е кой-знае колко по-скъпо (20 срещу 50лв като части), а като се дигитализира и джурка аналогов сигнал, не е като съвсем да няма значение. В колата се случва да слушам и без да пътувам. Ми чуват си се разни работи. При положение че разлика между добър MP3 и формат без загуба си се чува доста добре.

Пеялката няма SPDIF изход. Трябва или да и закача USB такъв, или да гепя потока към DAC-а. Ще предивдя вход, но плуг и пляс варианта си е с аналогов вход и не знам дали ще надделее мързела или любопитството дали ще чуя нещо. Има пеялки дори с изход оптика, ама тая не е такава.
              Последно редактирано от sparkybg; 20-01-23, 00:56.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Намаляват точно 4 пъти спрямо 48. Но дори така нарито всичко в 1451 го напълва на 38%. Те:
                Натиснете снимката за да я уголемите Име:DSP.png Прегледи:0 Размер:111.6 КБ ID:6908165
                Бързаш. Това е предварителен проект, предполагам за навлизане в материята. Тоест, все още си играеш.
                Подкарай го, напудри го и тогава ще стане ясно какви ресурси се използват.

И коментаторите...

Коментар

Ще го подкарам като намеря чип. Засега - йок. Май ще се наложи да се пробвам с китайците, макар че "хич не обичам такива работи" (като в оня виц ).

Аз ще си започвам схемите и платките малко по малко де. Сигурно ще го стъкмя модулно.

Volume-тата вероятно ще отидат в DAC-а, но те и да останат и в DSP-то, заемат никакви ресурси.

А че ще ми бръмне мухата да пробвам още неща - със сигурност.

Коментар

Уфффф...
                    С чиповете от Китай не е виц, ами е както казват - "по действителен случай".

И коментаторите...

Коментар

Вица не е за чиповете от китайците.
                      Качва се моряк на кораб за дълго плаване и пита как стои въпросът със секса. казват му:
                      - Даваш 300 кинта и имаш готвача за един път.
                      - Толкова пари са много за един готвач - първо е мъж, само един път, какъвто и виртуоз да е много са.
                      - Не е толкова просто:
                      100 кинта отиват за капитана, щото не обича такива работи.
                      Други 100 отиват за помощник капитана, щото и той не обича такива работи.
                      Последните 100 отиват при двамата моряци, дето ще държат готвача, щото той съвсем хич не ги обича тия работи.
                      Та и аз хич не ги обичам тия работи, макар че... от 3-4 поръчки до сега проблем не е имало.

Коментар

Така де, закупилият чипове от Китай е китаеца от вица.
                        Най-лошото е, че никой не го държи докато прави полупката, а съвсем доброволно се съгласява да го "онокитайчат".

И коментаторите...

Коментар

Има наличност в Arrow, тръгнах да поръчвам, ама искат задълително VAT ID, майка им задръстена! Сега се чудя ако си плясна ЕГН-то кво ще стане. За пореден път се убеждавам че това ингилизите са яко зле!

Коментар

Поръчан ADAU1463.

Поръчани и STM32H725ZET6, който предполагам също ще се справи със задачата

Поръчани и CS5364, CS4385.

Вече чертая схемите и платката.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              ...Поръчани и STM32H725ZET6, който предполагам също ще се справи със задачата...
                              С обработване на аудио потоци ли? Хм...

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X