Понеже ми остана от 1.5л маслото за задния диференциал (75W140) и 1л за предния (80W90).Чудя се, мога ли да ползвам някое от тях за скоростната кутия или раздатката?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Какво трябва да е маслото в раздатката и скоростната кутия на Чероки?
Свий
X
-
До: Въпрос относно раздатка 231 J
Колега, като за нашата раздатка NP 231, производителят препоръчва маслото да е ATF + х ® (числото "х" се "увеличава" с течение на годините от производителите на масла) или еквивалентно Dexron ІІ, ІІІ и т.н.
Така че, в момента е най-добре да си вземеш ATF +4 ®. И понеже за напълването на раздатката ще е необходимо около 1,3 - 1,5 л., трябва да си купиш 2 опаковки по 1 литър.
Другият вариант е, да си купиш "каталожното" масло на Mopar от официалния вносител - Балканстар.
Това вече е въпрос на избор.
А, за скоростната кутия (AX-5 или AX-15) абсолютно е противопоказно да се ползват масла с индекс API GL-4 и API GL-5, защото разяждат синхронизаторите от цветен метал.
Последно редактирано от nickbochev; 31-05-09, 19:13.proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори
-
Коментар
-
Да, ако е API GL-3, обаче е по-трудно откриваемо.Първоначално публикуван от Pavlin Преглед на мнениеВ скоростната кутия се слага 80W-90. Можеш да го ползваш него.
Иначе, Mopar препоръчва за тези стари скоростни кутии (AX-5 и AX-15) двигателно масло Mopar MaxPro SAE 10W30. Колкото и да е странно, но това е положението. Това масло има качествата на трансмисионното масло за скоростна кутия, без да има такава киселинност.proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
Коментар
-
Хм...че на мен ми да дадоха това от БС..Първоначално публикуван от nickbochev Преглед на мнениеИначе, Mopar препоръчва за тези стари скоростни кутии (AX-5 и AX-15) двигателно масло Mopar MaxPro SAE 10W30. Колкото и да е странно, но това е положението.Jeep Cherokee 2.5 Tdi VM '96
Коментар
-
А, има ли някакъв индекс API GL- ?Първоначално публикуван от Pavlin Преглед на мнениеХм...че на мен ми да дадоха това от БС..
В чуждестранните форуми има доста изписано за проблема с маслото за скоростните кутии AX-5 и AX-15. От там научих и горната информация.
proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
Коментар
-
Благодаря на всички за отговорите! Мога да кажа, че успешно ме отказахте от това да си правя експерименти
Утре ще ида да си купя правилното масло!То като се е видяло, че ще плащам... ще плащам! Поне това масло не е толкова скъпо, колкото диференциалното на Кастрол
....
Jeep Cherokee XJ `91
"... До 9 Септември 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст!
След девети той направи съдбоносната крачка напред!..."
Коментар
-
След 200 000км вече е всеядна.Първоначално публикуван от nadia Преглед на мнениеПроизводителят препоръчва за тази разпределителна кутия NV231 масло ATF+4!
Не знам, дали е "всеядна".
Ох, извинявам се, видях че nickbochev вече е отговорил, но като няма кой да чете......
На такъв пробег валовете гаранция са с малко луфт и ATF идва тънко. А и без това вътре няма кой знае какво за мазане. Четири лагерчета.
Като тръгнеш от диференциалните 75W90 75W140 80W90(минералката не е за предпочитане) и стигнеш до двигателните синтетики, всичко става.
Коментар
-
Здравейте,
аз наскоро сложих Valvoline 75W90 SAE GL-4/5 на скоростната кутия. На него пише, че е точно за скоростни кутии. Проблем ли е за синхронизаторите
[URL="http://www.forum-lines.ru/"][IMG]http://www.forum-lines.ru/rez/renegade.gif[/IMG][/URL]
[COLOR=Black][B] Wrangler YJ, 2.5i, 2.5'' bodylift, ARB locker
[/B][/COLOR][B]Продавам пистов ремък за Jeep [/B][URL]http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?p=886566#post886566[/URL][URL="http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=28939"]
[/URL]
Коментар
-
Така навлизаме в дискусия на тема скоростни кутии, а темата е за раздатка NP 231.
В доста от чуждестранните форуми за Jeep е коментирано, че използването на трансмисионните масла с обозначение API GL-4 или 5 в скоростните кутии АХ-5 и АХ-15 води до бързото им износване.
Ето какво препоръчват за 5-степенните механични скоростни кутии (каквито на АХ-5 и АХ-15), при положение, че няма налично масло API GL-3.
MOPAR® 10W-30 Engine Oil & AX-5/15 5-Speed Transmission Fluid
След като "прегледах" пазара, се оказа, че все пак има наличен един продукт, отговарящ на стандарта API GL-3:

Друг е въпроса - подходящо ли е това минерално трансмисионно масло за този тип скоростни кутии?Tutela ZC90
SAE 80W-90, API GL-3, ZF TE-ML 02C, IVECO STANDART 18-1807
Минерално трансмисионно масло, удовлетворяващо изискванията на всички леки, лекотоварни и товарни автомобили. Идеалният продукт за предавателни кутиии без хипоидни предавки. Препоръчва се от IVECO, ASTRA, PIAGGIO, GILERA.
Коментар
-
Защо това да е така.Първоначално публикуван от nickbochev Преглед на мнение... използването на трансмисионните масла с обозначение API GL-4 или 5 в скарастните кутии АХ-5 и АХ-15 води до бързото им износване
Чувал съм, че GL-5 е агресивен към бронза (синхронизаторите). По специално 75W140 който по принцип е за диференциали.
Вярно ли е.Най ме е страх от хора без мечти...
Коментар
-
Точно за синхронизаторите имах предвид. Те, като произведени от цветни метали (бронз, например), са по-податливи на химичното въздействие на добавките/ присадките, които се слагат в трансмисионните масла. За разлика от тези, които са с обозначение GL-3, GL-4 и GL-5 са със значително повишено съдържание на "добавки", в които се съдържат сулфатни съединения. Те, от своя страна, постепенно създават киселинна среда в скоростната кутия, на която са податливи по-меките детайли, изработени от цветни метали. Това води и до тяхното по-бързо износване. По информация от препатили собственици, от 30 до 40 хиляди километра пробег е животът на синхронизаторите в механичните скоростни кутии на Джийп, когато не е използвано препоръчаното масло, а такова от по-горния индекс.
ПП. Още се чудя, като настъпи в скоро време момента да сменям маслото на моята скоростна кутия (AX-5), дали да използвам MOPAR ® 10W30 MaxPro или да експериментирам с Tutela ZC90 SAE 80W-90, API GL-3.
Коментар
Активност за темата
Свий
Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар